Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 11:30, 10 lut 2024

vita napisał(a)

To ja się chyba pomyliłam, może tak ekspansywnie nie rozrasta się u mnie Regina? Z tego co piszesz jest dosyć kapryśna. Pewnie czerwone to u mnie w większości gatunek, a ja nie potrafię rozróżnić w smaku owoców. Jeśli się różnią to nieznacznie. Zrobiłam dzisiaj mały rekonesans po ogrodniczych. Za wcześnie

Może u Ciebie ma lepsze warunki do rozwoju. U mnie tamten kąt gdzie rosły nie był regularnie podlewany.
Patrycja_KG_Lu 11:42, 10 lut 2024

W styczniu w mediach społecznościowych pojawiło się wyzwanie, aby nowy rok zacząć od badań profilaktycznych, które powinny być wykonywane regularnie. Dziś i ja się wybrałam, a obok przychodni był sklep budowlany to dwie korzyści zgarnięte jednego dnia. Takie widoki w nim były.
Ciemierniki Niger po 40-kilka zł.

Te z kolekcji gold za 80-kilka zł.

Kolorowe stanowiska kusiły.

Zwłaszcza piwonia - czy cena 18 zł jest adekwatna? Kłącze nie było jakoś super duże w porównaniu do daliowego.

Kupiłam za to mini konewkę dla brzdąca oraz nasiona jedynych pomidorów F1 jakie będę mieć - Cornabel. Nie kolekcjonerskie, a dość drogie. W opakowaniu 15 nasion ma być, a koszt ok. 16 zł.
Rojodziejowa 12:18, 10 lut 2024

A te piwonie jakieś oczka widoczne miały? Sarah nie jest drogą piwonią, chyba bym wolała dać ciut wiecej i mieć sadzonkę z min. 5 oczkami (za 31zł taką widzę w internetach)
MagdaLenka 14:10, 10 lut 2024

Ciemierniki wyglądają na zdrowsze i większe niż te z biedry...
Marcin89 14:13, 10 lut 2024

Ale i 4 razy droższe Czyli coś za coś. Ciemierniki mocno rosną w szerz?
Gruszka_na_w... 16:50, 10 lut 2024

Mam nadzieję, że wyniki badań profilaktycznych będą w porządku.
Zazdroszczę Ci tych różnych okazjonalnych niespodzianek w postaci sekatora ze stacji kontroli pojazdów i takiego raju ogrodniczego przy przychodni zdrowia.

Drogie te nasionka pomidora. W necie są kilka złotych tańsze, ale dochodzi koszt przesyłki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kordina 20:03, 10 lut 2024

Patrycja, zobacz jaki fajny domik i dla Waszego dziecięcia i dla dorosłych równocześnie

https://pl.pinterest.com/pin/70437486363406/

Z małych domków dziewczynki wyrastają w wieku ok6 lat, potem się nie mieszczą
I zobacz taki projekt na grządki wzniesione, też bardzo mi się podoba, wtedy można z łatwością zmieniać siew np na pnące:

https://pl.pinterest.com/pin/1135118281049604862/
Jak będziesz chciała żebym usunęła, to daj znać
MagdaLenka 21:00, 10 lut 2024

Jejku, jaka cudna ta półaltanka!
Ja bym tam dorzuciła materac, moskitierę i uskuteczniała spanko na świeżym powietrzu.
vita 08:37, 11 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Kupiłam za to mini konewkę dla brzdąca oraz nasiona jedynych pomidorów F1 jakie będę mieć - Cornabel. Nie kolekcjonerskie, a dość drogie. W opakowaniu 15 nasion ma być, a koszt ok. 16 zł.

Czyli pierwszy szkółking zaliczyłaś? Zajrzałam i ja w kilka miejsc, ale gdzie te czasy, kiedy z koleżanką na zmianę polowałyśmy na ciemierniki. Wtedy naprawdę było warto. Na początku marca trafiały się duże dostawy, buszowałyśmy ujmując każdy kwiatek w palce. Trafiały się perełki, nakrapiane, z kryzką, pełne, miło wspominać. Ceny były normalne, wtedy jeszcze ciemierniki nie były tak popularne.

Cena za piwonię adekwatna, pewnie maleńka sadzonka, na kwitnienie trzeba czekać kilka lat a i odmiana bardzo popularna. Na Zemborzyckiej mają w ofercie ogromny wybór dalii, byłam zaskoczona.
Wzięłam jednego bishopa i to było wszystko. Czasami też wracam z nie roślinnym trofeum, konewka śliczna Dlaczego taki wybór odmiany pomidora?

Poziomek nigdy nie podlewałam, a rozprzestrzeniają się w zastraszającym tempie, warunki glebowe mamy przecież podobne?

Patrycja_KG_Lu 10:39, 11 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)
A te piwonie jakieś oczka widoczne miały? Sarah nie jest drogą piwonią, chyba bym wolała dać ciut wiecej i mieć sadzonkę z min. 5 oczkami (za 31zł taką widzę w internetach)

Były umieszczone w takim jakby torfie. Tylko macałam na wielkość. Nie pomyslałam by oczka sprawdzić. Kiedy najlepiej sadzić do gruntu? Jaką białą polecasz?