Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:28, 10 lip 2013

Do góry
Będzie Gabrysiu, ja mam od co namniej 10 dni, a może już nie ma?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:06, 10 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przekop dobrze glinę i dodaj kompostu, wtedy posadzisz. W samej glinie się nie sadzi bo nic nie urośnie.

Danusia

Nie sama glina jest, ja tak skrótami, bo Madżen wie...
Już tam z grubym piachem przekopywane było, jak astry tam skończą, to z kompostem przekopiemy jeszcze, dziękuję
Na wiosnę tam coś muszę...i szukam natchnienia Co da radę, jak znowu takie lato się zdarzy, z taką ilością wody, wtedy tam stoi...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:55, 10 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Prawie wszystko zostało już napisane, trzeba to tylko znaleźć i czytać i naumiać się

Co racja to racja...czytam, podgladam, cofam sie w niektórych wątkach... chłone wiedze... i ... dopiero teraz wiem ile błedów u siebie popełniłam... ...ale też dzieki Ogrodowisku wielu błedów nie zrobiłam.
Dzieki Danusiu !
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 12:51, 10 lip 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
A może masz wiedzę na temat carexa biało-zielonego, niedużego, który (tak jak evergold) da radę w glinie????
Powiedz, że masz...

Orzekop dobrze glinę i dodaj kompostu, wtedy posadzisz. W samej glinie się nie sadzi bo nic nie urośnie.
Bez pomocy ani rusz II... :) 09:47, 10 lip 2013

Do góry
To koło pociągnęłabym koliście, żeby z tyłu dało się w plecach umieścić jeszcze ekran z cisa, hortensji lub wysokich traw, a nawet strzyżony grab.
Bez pomocy ani rusz II... :) 09:46, 10 lip 2013

Do góry
mroovka napisał(a)
...i wstępne "bazgrotki"

Idąc od lewej - coś na pniu może być Euonymus fortuneli 'Emerald'n Gaiety', pod nim żurawki np. ale różowe lub żółte np.Cilronelle.

Hosty za kulkami muszą być wysokie jeśli trzy sztuki, bo kulki je zasłonią. albo więcej host np. 7

Bez pomocy ani rusz II... :) 09:43, 10 lip 2013

Do góry
mroovka napisał(a)
Roslinki znane mi do półcienia/cienia i uzyte na obrazku to m.in żurawki, hortensje, hosty, bukszpan i cisy. Wiem jeszcze o miodunce, runiance, ostrokrzewie i paprociach. Nie wiem, czy trzmielina by się sprawdziła, a jeśli tak, to która - o białozielonych listkach, czy tych żółtozielonych? A trawki jakieś są cieniolubne?

Nie wiem też, co mogłoby stanowić tło. Siatka będzie wymieniona, ale co dalej - czy żeby miało to sens tworzenie, musiała by być z tyłu ściana np z cisa?

Sprawdzi się trzmielina biała, bo żółta będzie zieleniała.

Do cienia Hakonechloa macra w odmianach oraz turzyce Carex np. Evergold - biała.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:11, 10 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, jak się nazywa ta odmiana? ma piękne małe kwiatki...
pachnie? to jest okrywowa? pnąca? jak zimuje?

piękna jest....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:51, 09 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

No proszem, ja to mam łebek czy łepek?

Proponuję takie cosik w tym kolorze z tyłu, zobaczysz co sie będzie działo
Odmoidziłam dziś rabatę bylinową z paprociami w inteligentnym, stąd wiem o magii koloru biskupiego albo amarantu

chyba zwariuje ze szczęścia bo ja takie cuś mam ... źle ulokowane ale jest ... i nie zawaham się tego użyć tak aby jakaś nowa rabata miała ten biskupi pazur ...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:45, 09 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Matko, muszem to zobaczyć, ile km do Ciebie mam?

Wytrzymasz dwa dni masakry?
Nie pamiętam ale szarlotke jutro upiekę
Nie martw się wytrzymam, będę siedzieć na tarasie i podziwiać jak chłopaki pięknie pracują. Myśl, że już nie będę stała z wężem dodaje mi skrzydeł
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:42, 09 lip 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Danusia sprowokowała..... że rabatka koło tarasu mdła i dzisiaj rewolucja. Żurawki georgia peach oraz pysznogłówki doszły a citronelki idą w inne miejsce

Szarawo już było i żurawki jeszcze małe...ale będzie pięknie... Ah Danusia to ma gust. Moje róże nabrały innego koloru Zachwycałam się dzisiaj tą rabatką, a za miesiąc bedę się na nią ciągle gapić
Danusiu wielkie dzięki Pysznogłówki jeszcze nie wsadzone , bo czekam na opinię ASC. Ale brakowało mi II piętra na tej rabacie i są
Z kazdej strony zrobiłam fotkę :0

No proszem, ja to mam łebek czy łepek?

Proponuję takie cosik w tym kolorze z tyłu, zobaczysz co sie będzie działo
Odmoidziłam dziś rabatę bylinową z paprociami w inteligentnym, stąd wiem o magii koloru biskupiego albo amarantu

Odnośnie monardy - wysłałam artykuł do "Z t Życie", mnie mączniak bardzo w nich przeszkadza. Wolę astilbe jak tutaj.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:23, 09 lip 2013

Do góry
Jeśli masz po 4 sztuki to układaj kreskami albo kwadratami
Wrzosy - Calluna 21:50, 09 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja właśnie sadziłam wrzośce w ogrodzie klienta. Podział dotyczy terminów kwitnienia, a sadzenie to całkiem insza inszość, Jeśli są piękne egzemplarze do kupienia to sadź, ale dbaj o podlewanie, aby mała bryłka nie wyschła.

Generalnie one w ofercie sklepów są w fazie kwitnienia, bo wtedy się najlepiej sprzedają.

Właśnie. Ja też nie kupiłabym w innej fazie niż kwitnące

Pytam bo pamiętam, że wrzosy już niedługo będą, a wrzośce już były i myślałam, że mam jeden pasek posadzić jesienią a drugi na wiosnę
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:07, 09 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja bym zraszała. I tak robię. Odczekać najwyżej w południe i robić to już koło 15 tej.

Też podlewam kiedy mam czas i nic złego się nie dzieje
Właśnie dosiewałam w kilku miejscach, bo robiłam małe przeróbki w ogródku.
Trawka pięknie wykiełkowała po 3 dniach i rośnie jak szalona
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:38, 09 lip 2013

Do góry
Matko, muszem to zobaczyć, ile km do Ciebie mam?

Wytrzymasz dwa dni masakry?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:36, 09 lip 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, zobacz na kolory Ciebie i ogrodu.

Dziękuję Ewciu, bardzo mi to zdjęcie przypadło do gustu, włos rozwiany i te kolory Rzeczywiście.
Ogrodowisko w Japonii 20:34, 09 lip 2013

Do góry
Mira, ja czuwam bo czekam na te niedoskonałości
Wrzosy - Calluna 20:33, 09 lip 2013

Do góry
atena35 napisał(a)
Wrzosy = jesień,
wrzośce = wiosna.
Czy ten podział dotyczy też terminów sadzenia?
Mam mieć wrzosowisko Ericka + Calluna i zastanawiam się jak to będzie?

Ja właśnie sadziłam wrzośce w ogrodzie klienta. Podział dotyczy terminów kwitnienia, a sadzenie to całkiem insza inszość, Jeśli są piękne egzemplarze do kupienia to sadź, ale dbaj o podlewanie, aby mała bryłka nie wyschła.

Generalnie one w ofercie sklepów są w fazie kwitnienia, bo wtedy się najlepiej sprzedają.
Chwasty w trawniku 17:45, 09 lip 2013

Do góry
Trawa będzie rosła, chwasty też, a koszenie młodego trawnika producent trawników zaleca na 6 cm w pierwzym okresie, żeby nie ścinać do zera po ziemi

Nie bój się, chwasty się skoszą z trawnikiem, zostaną tylko takie "patyczki" - ździebełka. Regularnie koszone, nie wydadzą nasion, a ponieważ są jednoroczne, to zginą wraz z końcem sezonu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies