Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:42, 09 lip 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Danusia sprowokowała..... że rabatka koło tarasu mdła i dzisiaj rewolucja. Żurawki georgia peach oraz pysznogłówki doszły a citronelki idą w inne miejsce

Szarawo już było i żurawki jeszcze małe...ale będzie pięknie... Ah Danusia to ma gust. Moje róże nabrały innego koloru Zachwycałam się dzisiaj tą rabatką, a za miesiąc bedę się na nią ciągle gapić
Danusiu wielkie dzięki Pysznogłówki jeszcze nie wsadzone , bo czekam na opinię ASC. Ale brakowało mi II piętra na tej rabacie i są
Z kazdej strony zrobiłam fotkę :0

No proszem, ja to mam łebek czy łepek?

Proponuję takie cosik w tym kolorze z tyłu, zobaczysz co sie będzie działo
Odmoidziłam dziś rabatę bylinową z paprociami w inteligentnym, stąd wiem o magii koloru biskupiego albo amarantu

Odnośnie monardy - wysłałam artykuł do "Z t Życie", mnie mączniak bardzo w nich przeszkadza. Wolę astilbe jak tutaj.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:23, 09 lip 2013

Do góry
Jeśli masz po 4 sztuki to układaj kreskami albo kwadratami
Wrzosy - Calluna 21:50, 09 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja właśnie sadziłam wrzośce w ogrodzie klienta. Podział dotyczy terminów kwitnienia, a sadzenie to całkiem insza inszość, Jeśli są piękne egzemplarze do kupienia to sadź, ale dbaj o podlewanie, aby mała bryłka nie wyschła.

Generalnie one w ofercie sklepów są w fazie kwitnienia, bo wtedy się najlepiej sprzedają.

Właśnie. Ja też nie kupiłabym w innej fazie niż kwitnące

Pytam bo pamiętam, że wrzosy już niedługo będą, a wrzośce już były i myślałam, że mam jeden pasek posadzić jesienią a drugi na wiosnę
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:07, 09 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja bym zraszała. I tak robię. Odczekać najwyżej w południe i robić to już koło 15 tej.

Też podlewam kiedy mam czas i nic złego się nie dzieje
Właśnie dosiewałam w kilku miejscach, bo robiłam małe przeróbki w ogródku.
Trawka pięknie wykiełkowała po 3 dniach i rośnie jak szalona
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:38, 09 lip 2013

Do góry
Matko, muszem to zobaczyć, ile km do Ciebie mam?

Wytrzymasz dwa dni masakry?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:36, 09 lip 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, zobacz na kolory Ciebie i ogrodu.

Dziękuję Ewciu, bardzo mi to zdjęcie przypadło do gustu, włos rozwiany i te kolory Rzeczywiście.
Ogrodowisko w Japonii 20:34, 09 lip 2013

Do góry
Mira, ja czuwam bo czekam na te niedoskonałości
Wrzosy - Calluna 20:33, 09 lip 2013

Do góry
atena35 napisał(a)
Wrzosy = jesień,
wrzośce = wiosna.
Czy ten podział dotyczy też terminów sadzenia?
Mam mieć wrzosowisko Ericka + Calluna i zastanawiam się jak to będzie?

Ja właśnie sadziłam wrzośce w ogrodzie klienta. Podział dotyczy terminów kwitnienia, a sadzenie to całkiem insza inszość, Jeśli są piękne egzemplarze do kupienia to sadź, ale dbaj o podlewanie, aby mała bryłka nie wyschła.

Generalnie one w ofercie sklepów są w fazie kwitnienia, bo wtedy się najlepiej sprzedają.
Chwasty w trawniku 17:45, 09 lip 2013

Do góry
Trawa będzie rosła, chwasty też, a koszenie młodego trawnika producent trawników zaleca na 6 cm w pierwzym okresie, żeby nie ścinać do zera po ziemi

Nie bój się, chwasty się skoszą z trawnikiem, zostaną tylko takie "patyczki" - ździebełka. Regularnie koszone, nie wydadzą nasion, a ponieważ są jednoroczne, to zginą wraz z końcem sezonu.
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 17:42, 09 lip 2013

Do góry
Zbiornik, nawet najpłytszy jest niestety zagrożeniem dla dzieci, ja nie chcę krakać, ale zabezpiecz jego brzegi.

Żeby woda była czysta ja nie stosuję chloru, chocći to mam już za sobą, teraz mam rośliny w stawie (zajrzyj do mojej wizytówki albo wątku, jaki to staw) i wodę mam czystą. Ale ma około metr głebokości i jest chłodna. Czyściejsza jest jak chodzi pompa. Pod kostkami mam strefę zeolitów, przez które filtruje się woda.

U Ciebie pewnie trzeba gdzieś założyć zewnętrzną strefę oczyszczania, może filtr UV?

Powiem, że im płytszy zbiornik, tym bardzie się woda nagrzewa i tym bardziej będzie przypominała zieloną zupę.

O oczyszczaniu trzeba myśleć przed budową, a nie teraz, bo jak połączyć zewnętrzną strefę, jak już wszystko wymurowane?

To samo z izolacją, izoluje się przed wymurowaniem, teraz będzie niestety przeciekał zbiornik.
Malowanie nic nie da.

O rybkach zapomnij, ugotują się, a i oczyścić nie oczyszczą a dodatkowo będą wydalały odchody, a to kolejna pożywka dla nadmiernego rozwoju glonów.
Ogród z lustrem 17:00, 09 lip 2013

Do góry
Danusiu powiedz mi proszę czym i jak oddziaelasz korę czy kamyczki od trawnika? Mam właśnie do wykończenia rabatę z miniaturowymi iglakami i wrzosami - chce połączyć grys z korą ale w towarzystwie jest właśnie trawa. Pomóż

Gardenarium napisał(a)

Rozpoznawanie bylin 10:26, 09 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Głowienka.
Dziękuję.
Ogród Hrabiego 00:53, 09 lip 2013

Do góry
Poobserwuj zdjęcia rabat w angielskich ogrodach.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:19, 08 lip 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)
Ależ fajnie musiało być przeprowadzić akcję " ratuj kaczkę "... To jest niesamowite ,że one się Wam dały złapać

W podbierak i do kociego domku-klatki. jedną małą ja złapałam
Kubusiowo II 22:57, 08 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pielisz pazurami nie polakierowanymi albo w rękawiczkach. Motyka, pazurki i na kolanka i miska z boku lub worek i chwasty nie rosną

hahaha święta racja!
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:55, 08 lip 2013

Do góry
Ja bym zraszała. I tak robię. Odczekać najwyżej w południe i robić to już koło 15 tej.
Kubusiowo II 22:54, 08 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pielisz pazurami nie polakierowanymi albo w rękawiczkach. Motyka, pazurki i na kolanka i miska z boku lub worek i chwasty nie rosną

ja nową, Gosiakową, rabatkę obsypałąm grubachną warstwą kory a pod to grubaczną warstwę papierów z nadzieją,. ze właśnie nic niepotrzebnego rosło nie będzie
Kubusiowo II 22:53, 08 lip 2013

Do góry
Bogda napisał(a)
i że też chwaściki Ci nie rosną na tych nowych rabatkachjak Ty to robisz?

Grill ogrodowy 20:41, 08 lip 2013

Do góry
Margo nie mozna tak wklejać obcych zdjęć, edytuj.
Chwasty w trawniku 20:40, 08 lip 2013

Do góry
Na młodym trawniku nie tępi się chwastów chemicznie, trawnik musi mieć co najmniej dwa lata.

Teraz koś, one zginą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies