Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:51, 22 wrz 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:50, 22 wrz 2020

Do góry
Ławka nad wodą otrzymała hortensje z tyłu

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:48, 22 wrz 2020

Do góry
Rabata astrowa

Japoński ogród Reni i Matiego 20:45, 22 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Otrzep, odkurz, przytnij, odżyje. Pilnuj gąsienice, wybieraj. Kołtuny otrzepuj.

Tak dzisiaj zrobiłam "prze Pani"

Chociaż pryskałam lepinoxem to później odpuściłam sprawdzanie. A te paskudy zeżarły bukszpana przez ostatnie 10 dni
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:33, 22 wrz 2020

Do góry
Joku napisał(a)
Co to za odmiana hortensji w towarzystwie rdestu? Piękny ma kolor.
Cudny Wasz ogród. Jak sporo z nas też mam nadzieję kiedyś zobaczyć go na żywo.
Kaloszki pod kolor ognistej jesieni .

Wydaje mi się, że sadziłam tam 'Vanille Fraise', ale możliwa jest też 'Wimms Red'.
Japoński ogród Reni i Matiego 20:31, 22 wrz 2020

Do góry
Otrzep, odkurz, przytnij, odżyje. Pilnuj gąsienice, wybieraj. Kołtuny otrzepuj.
Uprawianie roślin w donicach 20:27, 22 wrz 2020

Do góry
wasiek napisał(a)
Witam,
mam problem z obsadzeniem donic przy wjeździe na posesje i zwracam się uprzejmie o pomoc

Potrzebujesz dwóch drzew rozmieszczonych symetrycznie, mogą to być katalpy Aurea Nana, albo inne dowolne drzewa o kulistej koronie. Dobrze, gdyby odcinały się od tła, czyli miały inny odcień zieleni.

Pod nimi coś bordowego, berberyski kulki, albo drobne pęcherznice np. Little Joker. Przed nimi niech zwisają albo trzmielina np. o złocisto-zielonych listkach - Emerald'n Gold i tyle. Wystarczy. Ewentualnie po 100 szt tulipanów na wiosnę wetknąć w trzmielinę, np Burgundy albo białe 'Sapporo.

Uprawianie roślin w donicach 20:22, 22 wrz 2020

Do góry
Sonia_M napisał(a)
Nie wiedziałam, że żurawki też mogą zmarznąć i że trzeba je na wiosnę całkiem ścinać. W takim razie to odpada
A jaka odmiana irgi byłaby najlepsza?

Nie tyle zmarznąć, co wiosną te liście, które zimą były ładne- brzydną i lepiej je ściąć, wtedy ze środka wychodzą piękne, nowe liście.
Szklarnia w ogrodzie 20:20, 22 wrz 2020

Do góry
boru napisał(a)
zwolennicy szklarni ze szkła piszą, że poliwęglan jednak mocno ogranicza dostęp promieniowania potrzebnego do asymilacji. Czy to rzeczywiście tak duża wada?

Zależy co uprawiasz w szklarni, jeśli ogórki - ok, jeśli kaktusy lub pelargonie -lepiej ze szkła. Nie ma się tu czego czepiać, że wada czy nie wada. Ważne jest posiadanie szklarni.
Moja "wyspa" totalna katastrofa 20:18, 22 wrz 2020

Do góry
Świerk 'Conica' możesz pozostawić, bądź usunać. Ja mam go w niepolecanych ze względu na przędziorka.

1. Prunus cerasifera 'Nigra" lub Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' na wysokim pniu (nie krzak tylko drzewo)
2.Berberis 'Bagatelle' 3 szt
3.Heuchera 'Snow Storm' - 4-5 szt
4.Carex 'Evergreen' 7 szt
5. Carex 'Evergold' 7 szt po łuku
6. Taxus 'Farmen - obwódka niska formowana zakręcająca za pieniek drzewa
7. ewentualnie Lavandula 'Hidcote' jeśli to słoneczne miejsce i się zmieści.

Obecne jałowce należy skracać na rozgałęzieniach pędów, aby nie urosły zbyt wielkie. Ewentualnie wywalić i w to miejsce posadzić 3 kule z cisa 'Elegantissima' lub nie kule tylko normalne formy wachlarza.
Moja "wyspa" totalna katastrofa 19:53, 22 wrz 2020

Do góry
Postaram się podpowiedzieć, ale aż się skóra na plecach kurczy, jak widzę włókninę pod wszystkim i kamienie. Usuń szmatę najpierw, wszystko odżyje. A tak to zgnilizna i smród. To nie jest dobre ogrodnictwo. Już pracuję nad twoją rabatą.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:49, 22 wrz 2020

Do góry
Pierwsze pytanie: czy jest automatyczne nawadnianie? Jesli jest ta ciemna plama to może być tzw. "martwe pole" gdy do trawnika dociera znacznie mniej wody niż w pozostałych powierzchniach. Trawa tam jakby "sinieje' - ciemnieje.

Powodem jest wadliwe rozmieszczenie zraszaczy, nierównomierne pokrycie wodą powierzchni trawnika. Takie mam na razie pierwsze domysły.
Sprawdzenie:

ustaw tam słoik a drugi ustaw w miejscu gdzie trawnik jest ładny. Włącz nawadnianie i zobacz ile naleci wody w ciągu 10 minut np.
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 15:28, 22 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jakby co - ogrody są otwarte ...Zapraszamy na jesienne uroki i widoki https://www.ogrodowisko.pl/dni-otwarte

Tak wiem, dziękuję Danusiu...
pojawię się na pewno tylko nie wiem w który weekend
Pszczelarnia 13:15, 22 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gdybym miała wybierać między różami a hortensjami - nie da się wybrać.
Jak wiadomo: przeciwieństwa się przyciągają. Hortensje - bezproblemowe - róże kapryśne (ale też nie wszystkie). Nie wyobrażam sobie zrezygnować z czegoś, co kocham (róże i hortensje), tak samo jak nie wyobrażam sobie nie uprawiać dalii. Ogród bez dalii (a teraz także astrów) byłby "wybrakowany". Już planuję kolejną rabatę z daliami...prawa strona ogrodu "zatopionego". Dalie będę łączyć.. żeby pusto nie było na wiosnę.

Dopiero teraz zauważyłam, jak wiele masz dalii pomarańczowych Wspaniałe!

Danusiu, mamy podobnie. I dalie i róże i hortensje. Tylko mi areał się skończył. Mnie jeszcze bzik zielarski mocno trzyma.

Jest miejsce przygotowane na jedną rabatę, na spektakl astrowo - trawiasty, ciągle w realizacji od lat 3.

Japoński ogród Reni i Matiego 12:38, 22 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak to nie chce słyszeć? Zniechęcił się do ogrodowej pracy?

Danusiu napracował się ostro przy nawadnianiu i wymianie ziemi. Nawieźliśmy niestety dużo dziadostwa na działkę i wszystko w taczkach wywoziliśmy, żeby dobrze przygotować glebę pod nasadzenia. Tam, gdzie pozostała nasza rodzima ziemia to była bułka z masłem, nawet przy kopaniu pod nawadnianie. Niektóre wykopy szły mu szybko, a przy niektórych fragmentach kilka dni spędził, a co się nasłuchałam. Ach taki człowiek głuupi
Ale efekt fajny, teraz się cieszymy razem

Buziam
Pszczelarnia 08:48, 22 wrz 2020

Do góry
Gdybym miała wybierać między różami a hortensjami - nie da się wybrać.
Jak wiadomo: przeciwieństwa się przyciągają. Hortensje - bezproblemowe - róże kapryśne (ale też nie wszystkie). Nie wyobrażam sobie zrezygnować z czegoś, co kocham (róże i hortensje), tak samo jak nie wyobrażam sobie nie uprawiać dalii. Ogród bez dalii (a teraz także astrów) byłby "wybrakowany". Już planuję kolejną rabatę z daliami...prawa strona ogrodu "zatopionego". Dalie będę łączyć.. żeby pusto nie było na wiosnę.

Dopiero teraz zauważyłam, jak wiele masz dalii pomarańczowych Wspaniałe!
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 08:43, 22 wrz 2020

Do góry
Jakby co - ogrody są otwarte ...Zapraszamy na jesienne uroki i widoki https://www.ogrodowisko.pl/dni-otwarte
Japoński ogród Reni i Matiego 08:42, 22 wrz 2020

Do góry
Renii napisał(a)

Bardzo dziękuję Danusiu, gdyby nie projekt nie dałabym rady. Mąż nie chce słyszeć o drugiej części ogrodu

Jak to nie chce słyszeć? Zniechęcił się do ogrodowej pracy?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:41, 22 wrz 2020

Do góry
Mnie rdest kojarzy się najbardziej z podmokłą łąką i tam sadzę go najwięcej. Pasuje do otoczenia jeziorka, do lustra wody. Zestawienie z hortensją wyszło spontanicznie i bardzo mi odpowiada A co najważniejsze o to zestawienie wszyscy się pytają i na pewno będą kopiować
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:50, 21 wrz 2020

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies