Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kubusiowo II 21:29, 07 lip 2013

Do góry
Jestem, czuwam
Jeżówka - Echinacea 21:26, 07 lip 2013

Do góry
Echinacea paradoxa

Jeżówka - Echinacea 21:24, 07 lip 2013

Do góry

Jeżówka - Echinacea 21:23, 07 lip 2013

Do góry

Ogród Tosi 21:21, 07 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Teraz tnij, owszem, tylko równo
Przechyl do pionu tego lewego, to co krzywo "stoi"
Alem siem czepiam, ale już by to przydepnęła równiej, no i pieńki proste bym kupiła
Skrzywienie zawodowe, wybacz Tosiu

Uważam, że trzmielina akurat ta idealnie pasuje do lawendy Ożywia bardzo ładnie. Dodaj w lawendzie Stipa tenusissima kila egz.

Tosia, Danusia ma rację, weź wysadź za ogrodzenie te krzywe pieńki.
Tyle pieniędzy wydałaś na ogród, że 3 nowe trzmielinki już Cię nie zrujnują
Jak Danusia mówi, że lawendy z trzmielinkami to dobre zestawienie, to ja może też skorzystam, bo mam ochotę wywalić rabatę bylinową, bo nie mam do niej sił. Wiecznie łyse place, jak coś przekwita. Nie umiem i nie mam już cierpliwości się nią zajmować. Wiosna była piekna, teraz jest tragiczna.
Kondziowy Ogród :) 21:08, 07 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kondzio, popieram żeby nie czerwone, zbyt agresjją trąci, różowe albo białe.
Dziękuje Danusiu tak się zastanawiałem żeby tam dać kule z bukszpany i róże czerwone komponował by się z z buk purple fountain i z różą na pergoli różową też mam
Skrzydłokwiat - Spathiphyllum 17:41, 07 lip 2013

Do góry
Ciasno ma, ostrożnie przesadź bo w zasadzie nie powinno sie przesadzać jak kwitnie, Ale bez dłubania w korzeniach można. Na pewno mu się poprawi.

Potem dobierz osłonkę (bez dna) wstaw roślinę i podlewaj tak, aby w osłonce nie stało za dużo wody, też możesz takie kamyczki połozyć.
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 17:39, 07 lip 2013

Do góry
Pozdrawiamy i zapraszamy do czynnego udziału i pokazywania co tam w ogrodzie
Rozpoznawanie roślin domowych 16:37, 07 lip 2013

Do góry
tereska napisał(a)
Czy ktoś wie jak nazywa się ta roślina doniczkowa ?

To kaktus Austrocylindropuntia subulata
Ogród Tosi 16:35, 07 lip 2013

Do góry
Potrzeby magnolii

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/154-magnolie-w-ogrodzie

Nie lubią stagnującej wody w korzeniach i nie znoszą zbyt głębokiego posadzenia, to jest bardzo prawdopodobna przyczyna ich złego stanu

Przekop, rozkop teren, podaj próchnicy kwaśnej z odkwaszoną (gleba lekko kwaśna musi być). Podnieś bryłę, wyściółkuj lekko korą
Pod dołkiem zrób odwiert żeby woda nadmiar - odpływała. Jeśli za mokro oczywiście
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 16:32, 07 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje rady sa takie, ponieważ działka jest ogromna i na rosliny trzeba wydac majątek, kilkaset tys zł, więc stwórz wysepki, popraw glebę nasyp kompostu, wszystko co tam masz, mozesz nawet na tych wysepkach tworzyć kompost składując wszystko co organiczne, posiac nawozy zielone, nasypać ziemi, żeby stworzyć rabaty podwyższone, bo w tej ziemi, gdzie masa korzeni jest, będą rosliny tylko wegetować

Musisz poprawić glebę koniecznie i co byś nie posadziła, nawet sucholubnego - musisz w pierwszym roku podlewać,

Polecam rośliny lubiące kwaśne stanowisko, różaneczniki, azalie, wrzosowate drobne na wrzosowiska, jałowce płożące, w cieniu paprocie.

Ponadto lawendy, krwawniki, pewnie wysieją się naparstnice, ostrogowce, werbeny patagońskie, trawy na suche stanowiska.

Od roku ciągle kupuję rośliny, sadzę w lesie, sadzę, kupuję, sadzę, kupuję, a ich tak, jakby wcale nie było (tu przydałaby się ikonka walenia głową w mur). Wszystkie tak szybko nikną na tej przestrzeni, że chyba już lepiej je w doniczkach trzymać - przynajmniej je widać. Gdzie się da sypię "kopce", bo w rodzimej ziemi to też koszmar cokolwiek wkopać, bez siekiery to się najczęściej nie da

A czy lawendy do półcienia się nadają? Czytałam, że muszą mieć pełne słońce, ale tego to u mnie jak na lekarstwo... Teraz dwie rosną niemal na środku trawnika, bo na jesieni byłam zdesperowana aby gdzieś je przed zimą wsadzić (a marzyłam o lawendzie, wiec kupiłam, ech), a tylko tam było jeszcze słońce
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 16:30, 07 lip 2013

Do góry
kachat napisał(a)

Mam nadzieję, że po rozluźnieniu korzeni i bardzo płytkim posadzeniu w mieszance torfu i rodzimej kwaśnej piaszczystej ziemi jakoś biedak odżyje.

Z piachem to lepiej go nie mieszaj, posadź w żyźniejszą mieszankę, no i rh lubi wilgotne stanowiska a nie ekstremalne susze lasu sosnowego. Podlewaj je.

Przeczytaj ten watek, aby zrozumieć ich potrzeby

https://www.ogrodowisko.pl/watek/867-rozaneczniki-sadzenie-i-pielegnacja

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 16:21, 07 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Za hortensją to juz nic nie sadź, tam będzie za ciasno, chyba że miskant Gracillimus.

A przed nimi to wrzosowisko czyli nie trzy wrzosy czy wrzośce, tylko po 20 sztuk co najmniej każdej odmiany, znacznie rózniącej się między sobą kolorem.

Przed hortensjami to tam się za dużo wrzosów chyba nie zmieści, ta rabata w sumie nie jest taka duża... Ale oczywiście nie podałam żadnych wielkości :/ Od pnia hortensji do podjazdu jest ok. 1,3 metra, od pnia hortensji zato do środka różanecznika, który ma rosnąć za nią, są z kolei aż 3 metry, i nie wiem, czy nie za dużo... Od jałowców limeglow do różaneczników jest jeszcze więcej miejsca. Pomiędzy środkiem hortensji a jałowcem skrajnie z lewej, tym co ma gałęzie do gory, jest ok. 2,2 metra. Zaraz zrobię zdjęcie z boku, to będzie dokładnie wszystko widać,
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 15:48, 07 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tutaj nie tylko korzenie ale dlaczego tak się stało?

Otóż był za głęboko posadzony, albo przysypany aż po liście

Dokładnie tak Danusiu. Ten różanecznik został posadzony jako pierwszy, chyba z rok przed tymi wielkimi, i nie mieliśmy wtedy jeszcze zielonego pojęcia jak się powinno sadzić takie krzewy. Przez lata jakoś się zapomniało o tym krzaczku, aż w końcu postanowiłam się nim zająć. Był posadzony baaardzo głęboko, nawet gałęzie były na ładne 10 cm przysypane ziemią. Do tego ziemia była bardzo zbita, wyglądała jak mieszanka twardej gliny i kory, taka jakaś dziwna bryła, której nie mogłam rozłupać... Mam nadzieję, że po rozluźnieniu korzeni i bardzo płytkim posadzeniu w mieszance torfu i rodzimej kwaśnej piaszczystej ziemi jakoś biedak odżyje.
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 15:47, 07 lip 2013

Do góry
Za hortensją to juz nic nie sadź, tam będzie za ciasno, chyba że miskant Gracillimus.

A przed nimi to wrzosowisko czyli nie trzy wrzosy czy wrzośce, tylko po 20 sztuk co najmniej każdej odmiany, znacznie rózniącej się między sobą kolorem.

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 15:46, 07 lip 2013

Do góry
Moje rady sa takie, ponieważ działka jest ogromna i na rosliny trzeba wydac majątek, więc stwórz wysepki, popraw glebę nasyp kompostu, wszystko co tam masz, mozesz nawet na tych wysepkach tworzyć kompost składując wszystko co organiczne, posiac nawozy zielone, nasypać ziemi, żeby stworzyć rabaty podwyższone, bo w tej ziemi, gdzie masa korzeni jest, będą rosliny tylko wegetować

Musisz poprawić glebę koniecznie i co byś nie posadziła, nawet sucholubnego - musisz w pierwszym roku podlewać,

Polecam rośliny lubiące kwaśne stanowisko, różaneczniki, azalie, wrzosowate drobne na wrzosowiska, jałowce płożące, w cieniu paprocie.

Ponadto lawendy, krwawniki, pewnie wysieją się naparstnice, ostrogowce, werbeny patagońskie, trawy na suche stanowiska.

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 15:42, 07 lip 2013

Do góry
kachat napisał(a)

Tutaj nie tylko korzenie ale dlaczego tak się stało?

Otóż był za głęboko posadzony, albo przysypany aż po liście
Lekki, letni tort jogurtowo-truskawkowy 15:39, 07 lip 2013

Do góry
Niesłychanie uwielbiam takie nie słodzone desery, absolutnie wspaniały będzie na pewno.
Ogród Tosi 15:38, 07 lip 2013

Do góry
No właśnie, a radzisz sobie świetnie, po prostu dumna jestem jak paw
Ogród Tosi 15:37, 07 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Teraz tnij, owszem, tylko równo
Przechyl do pionu tego lewego, to co krzywo "stoi"
Alem siem czepiam, ale już by to przydepnęła równiej, no i pieńki proste bym kupiła
Skrzywienie zawodowe, wybacz Tosiu

Uważam, że trzmielina akurat ta idealnie pasuje do lawendy Ożywia bardzo ładnie. Dodaj w lawendzie Stipa tenusissima kila egz.

Ale ja się bardzo cieszę z tego czepiania Nawet mi mało
Zapraszam.
Ja tam zawodowo zupełnie inne klimaty reprezentuję

Pozdrawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies