Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Małe drzewo do ogrodu 15:03, 07 lip 2013

Do góry
A to Betula jacquemontii

Betula nigra 'Heritage'

Małe drzewo do ogrodu 15:00, 07 lip 2013

Do góry
A to na dobry początek

Przetchlinki Betula albosinensis 'Fascination"

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 14:55, 07 lip 2013

Do góry
kachat napisał(a)

To niebieskawe coś to irysy, a krzew na dole po prawej z małymi różowymi kwiatuszkami to pięciornik. Białe poduchy to wrzosy. Wyszło za dużo pustej przestrzeni pomiędzy hortensją a różanecznikami, ale nie wiem, co tam dać... I w ogóle jakoś tak... Nie wiem Błagam, pomóżcie!

Dobrze, tylko wrzosa białego zabierz ze śrdoka na brzeg bo zginie pod hortensją. W lewo jeszcze jedna hortensja taka sama.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:53, 07 lip 2013

Do góry
Nom, Leonardo ładniejsza będzie albo żurawki Georgia Peach, takie od spodu mocno różowiaste.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:47, 07 lip 2013

Do góry
Twoje wątki Mariuszu to skarbnica dla Marzenki, ja mam grzybienie i tojeść tylko, no i fajnie jest, Puszczam trochę dysz ale nie całą dobę, fajnie się napowietrza.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:37, 07 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Musisz dać rośliny, płytkie oczko? To nic, dasz coś na płytką wodę, inaczej nie ma mowy o czystej wodzie, a jak masz chlor to ptakom szkodzi

Swojego czasu pisałem na internecie o środkach chemicznych. Ja osobiście odstawiłem środki chemiczne już dawno, choć często w tych sprawach doradzam. Rośliny - tak jak piszesz Danusiu - to sposób na długie lata i najbardziej skuteczny.
Dla kondycji roślin używam wyciąg z słomy jęczmiennej - do wody i z grejpfruta (biosept) jako oprysk, te akurat nie gryzą się z środowiskiem wodnym.
A tak pisałem o środkach chemicznych rok temu.
Skuteczność to plus, ale gdzieś muszą być strony ujemne. Tak krótko sprzedawcy nas informują: A...F... niszczy glony nitkowate, jest skuteczny przy zwalczaniu rzęsy, nie szkodzi roślinom wodnym. No i jak tutaj im uwierzyć, gdy sami piszą dwa sprzeczne zdania w jednej regułce. Przecież glony, rzęsa, rzęśl to wszystko rośliny powiązane z środowiskiem wodnym. Cała zagadka tkwi w biologii roślin wodnych. Nie zapędzając się w szczegóły, krotko to wyjaśnię.

Glony nitkowate jako pierwsze reagują na wszelkie zmiany środowiska w którym żyją, głównie dotyczy to parametrów wody, zacieniowania. Jako pierwsze wchłaniają też środki chemiczne, co powoduje ich szybkie obumieranie. Stosowanie się do dawek obliczonych przez producenta jest bardzo ważne, jeśli przedobrzymy, to nie unikniemy ujemnego wpływu A...F... na pozostałe rośliny wodne, wyżej usystematyzowane. W kolejce po glonach na A...F... reagują rośliny pływające. Rzęsa i rzęśl często ustępuje całkowicie. Piscja, eichhornia, limnobium, salwinia i nawet kotewka doznają upośledzenia prawidłowego rozwoju, zakłóceń w przemianie materii.

Marzena2007 napisał(a)
Danusiu dziekuję poczytam zatem o roślinach wodnych...

30 cm głębokości to wystarczająco na grzybienie - pigmejki
Odmiana 'Helvola' świetnie czuje się w bardzo płytkich zbiornikach, na zimę zabierasz ją do zimnego pomieszczenia. Potrafi zakwitnąć kilkunastoma takimi małymi gwiazdkami.
Możesz też, pójść w kierunku roślin pływających, które zakupisz na początku każdego sezonu wegetacyjnego. One świetnie filtrują wodę, a że tropikalne, to i fajny akcencik.
Pistia, hiacynt wodny oraz limnobium... należą do najlepszych filtratorów wody.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2505-eichhornia-crassipes-hiacynt-wodny
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2984-limnobium-gabczaste-limnobium-spongia

'Helvola'
Małe drzewo do ogrodu 14:36, 07 lip 2013

Do góry
Nie sadź w donicy, bo nie będzie rosła, w razie czego na rozgałęzieniach pędów możesz uciąć.

"Dooreenbos" i B. jacquemontii czyli brzoza himalajska, pozyteczna to synonimy czyli to samo drzewo.
Ty się nie boj, nie urośnie

Szukaj konkretnego egz, co się wpisze w Twój krajobraz.
Małe drzewo do ogrodu 14:27, 07 lip 2013

Do góry
Ale dlaczego w donicy, skoro tam masz grunt i właśnie taki pokrój jak na wizualce powinien być, nie wiele pni od dołu, tylko jeden pieniek i korona górą.
Musisz dokładnie wymierzyć ile cm powinien miec pień drzewa i gdzie powinna zaczynać się korona.
Ogród Tosi 14:17, 07 lip 2013

Do góry
Teraz tnij, owszem, tylko równo
Przechyl do pionu tego lewego, to co krzywo "stoi"
Alem siem czepiam, ale już by to przydepnęła równiej, no i pieńki proste bym kupiła
Skrzywienie zawodowe, wybacz Tosiu

Uważam, że trzmielina akurat ta idealnie pasuje do lawendy Ożywia bardzo ładnie. Dodaj w lawendzie Stipa tenusissima kila egz.
Małe drzewo do ogrodu 14:11, 07 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No to super, może być. jeszcze grab 'Fastigiata' polecam.
Brzozę chińską 'Fascination'.

dla mnie każda brzoza! kocham je. moje drzewo mocy.
zamiast grabu kupiłam juz w przypływie emocji, znim tu trafiłam - buk. zrobię z niego żywopłot. juz siedzę tu całymi dniami i sie douczam! genialna szefowa, genialni ludzie.

to postanowione, brzoza w donicy. jestem szczesliwa. dziękuję!
Małe drzewo do ogrodu 14:02, 07 lip 2013

Do góry
No to super, może być. jeszcze grab 'Fastigiata' polecam.
Brzozę chińską 'Fascination'.
Domki dla pożytecznych owadów 13:58, 07 lip 2013

Do góry
No bo długo będzie zaklejone, moje od wiosny było do czerwca
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:56, 07 lip 2013

Do góry
Kobietę i Życie Ja nie mam jeszcze.

Dziś pięknie jest, siedzę na ławeczce i podziwiam sobie widoki i trawki powiewające na wietrze
Rano byłam na giełdzie staroci, ale nic nie mam kupionego, ale upatrzone... i owszem
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:42, 07 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu nic nie namieszałaś. Po posadzenie buka tricolor zrobiło się za bordowo i te róże takie mdłe. Myslę jeszcze czy buka ponownie nie przesadzić a tam dać miłorzęba.... Jeśli nie to róże chętnie wymienię na Leonardo da Vinci - chodzi za mną od roku Tylko musiałam zainstalowac neutralne podpory, myśle o takiej nowoczesnej kratce

A moze w tym roku wymienić te żurawki na bordowe? I tak mi je zżerają opuchlaki... trzy sztuki niemal niewidoczne..
Ogród Tosi 13:36, 07 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kurczaki, reflektorki swoją wielkością i czernią biją po oczach, pochowaj je za bukszpany a nie przed, żeby efekty świetlne wydobywały się zza roślin a nie świeciły z przodu
Kable pochowaj pod ziemią.

Ten przy drzewie przesuń pod drzewo i niech podświetla koronę od dołu a nie z przodu

Tak jest - zrobi się tylko komary wczoraj nie dały
Dziękuję za wizytę i po 100kroć za projekt
Małe drzewo do ogrodu 13:34, 07 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Co chcesz uzyskać dzięki koronie, siedzieć pod nią? BO brzozy Doorenbos są często wielopniowe i pod koronę nie da się wejść. Od dołu są rozgałęzione bardzo często.

ma ładnie wyglądać, zasłaniać niepożądany widok i stanowić przezierny parawan dla światła.
siedzisko będzie obok pod żaglem.
Kubusiowo II 13:33, 07 lip 2013

Do góry
Jakbym tam była teraz na żywca
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:30, 07 lip 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Zywopłot grabowy po przycięciu irokezów

A ja optuję, że skoro tutaj są kulki żółte, to różyczki (to różyczki?) powinny być w kolorze wina, mocny róż, burgund, albo dodaj do nich coś w tym kolorze. Będzie bardziej wyraziste Może za nimi?

Pastelowy kolor jest za słaby. No i namieszłam Ale takie odczucie mam w dobrej wierze.

Nawet taki berberys przed nimi może coś da?

Marzena2007 napisał(a)

Kondziowy Ogród :) 13:23, 07 lip 2013

Do góry
Kondzio, popieram żeby nie czerwone, zbyt agresjją trąci, różowe albo białe.
Kubusiowo II 13:21, 07 lip 2013

Do góry
Goś Jaka noga !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies