Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:02, 22 maj 2016

Do góry
Anna_ogrodniczka napisał(a)

Aniu, popatrz obiektywnie, że w tej postaci masz chaos.
Na poczatek proponuję usunąć darń spod sosny i wciągnąć ją w rabatę - odpadnie slalom z koszeniem i trawa nie będzie konkurencją.
Pod sosną spokojnie możesz posadzić azalie japońskie, albo w stopy dać jej hakonechloa lub carexy.
Zlikwiduj kamienne obrzeże i nadaj mu równy kształt, bez falek.
Niedowidzę jakie masz tam rośliny, ale widzę, że masz tendencję do sadzenia w rządki, a nie plamami kolorystycznymi.
Anna i Ogród 21:01, 22 maj 2016

Do góry
Moje surfinie. Te fioletowo-niebieskie cudnie pachną.

Moje ukochane azalie

i jeszcze takie malutkie japońskie częściowo jeszcze w pąkach

Przerwa na kawę... 21:01, 22 maj 2016

Do góry
inka74 napisał(a)
I skrzynki z jednorocznymi. W końcu przy ciurkadełku zdecydowałam się na jednoroczne. Jest w niej petuna czarna i taka bardzo ciemnoróżowa z żółtym środkiem, biała werbena i mgiełka (nie pamiętam nazwy), coś żółtego i czarna trawa vertigo. Zobaczymy jak się rozrosną jak to będzie wyglądać.

Mnie się podoba Też wsadzałam trawę Vertigo do skrzynek, co prawda nie dla mnie, ale Żałuję tylko, że sobie nie kupiłam tych traw, pan nie miał już ich jak chciałam wczoraj sobie kupić Ale zapoluję na nie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:00, 22 maj 2016

Do góry

Wykorzystany każdy kącik

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:58, 22 maj 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Piknie To co się rzuca w oczy wycięłaś, bo na pierwszy rzut oka ani jednej pozostałości tulipana nie widać
specjalnie dla Ciebie zdjęcia robione o zmroku

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:55, 22 maj 2016

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:52, 22 maj 2016

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:52, 22 maj 2016

Do góry
Zakwitł pierwszy irys. Widać już kolorki na piwonii. Mam ich sporo, ale wszystko to jeszcze młodziaki. Na efekt trzeba poczekać. Dobrze, że się doczytałam o tym, żeby nie sadzić kłączy piwonii zbyt głęboko, bo wtedy nie ma szans na kwiaty.

Niebieskie łubiny zakwitły najwcześniej, mam jeszcze białe i różowe. Czosnki zaczęły formować główki. Muszę je wykopać po kwitnieniu i rozsadzić, Zbytnio się zagęściły, miały bardzo dużo liści i cała para chyba poszła w te liście. Łodyżek z kwiatkami jest niewiele.
Liście czosnków w kwietniu i zaczątki kwiatu teraz

Anna i Ogród 20:50, 22 maj 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Z bliska

Cytuję, bo przepiękne. Ciesz się chociaż jednym źdźbłem u stipy, ja nie mam żadnego, już wyciepałam. Ale faktycznie nie poszalała. O różach dysputy poczytałam, ja też z F. teraz Lavender Ice dostałam, bardzo ładne.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:49, 22 maj 2016

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:46, 22 maj 2016

Do góry
Układ rabat zaskoczył mnie, ale i zachwycił
Na niewielkiej powierzchni Gosia stworzyła tyle ciekawych zakamarków, że nie sposób się nudzić

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:41, 22 maj 2016

Do góry

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:41, 22 maj 2016

Do góry
Dziewczyny dziękuję za zainteresowanie i wszelkie uwagi
Mój ogród mieści się na skrzyżowaniu wiec z dwóch stron jest usytuowany od drogi ale front to właśnie nowe nasadzenia cisów bo wcześniej od głównej ulicy miałam siatkę i cisy są po to aby (jak podrosną) osłonic od drogi
Tez brałam pod uwagę generalne zmiany ale z drugiej strony szkoda mi roślin

Moje pole 20:41, 22 maj 2016

Do góry
Na początek przepraszam, że założyłam dwa wątki, myślałam, że tamten się nie zapisał, proszę o jego skasowanie.
Co do działki, czy tylko wielcy miłośnicy kierownicy prowadzą auta? Czy tylko wielcy miłośnicy sprzątania mają w domu porządek? Czy tylko Matka Teresa jest w stanie ubogiemu kupić bułkę? Nie napisałam, że nie kocham ogrodu... napisałam, że nie mam czasu się nim zajmować każdego dnia. Nie z niechęci czy lenistwa, z racji innych obowiązków. I uważam, że rozsądnie podchodzę do tematu, nie sadząc wszystkiego co mi się podoba, tylko po to, żeby to potem uschło. Będę sadziła to, czym w danym momencie mojego życia jestem w stanie się zająć. Chciałam dużą działkę, bo kocham przestrzeń i nie chcę być zamknięta na małym terenie. Tą przestrzeń chcę zachować.Liczę, że zrozumiecie mój punkt widzenia i jednak doradzicie mi,co w danej chwili mogę zrobić lepszego dla mojej działki (i nie będzie to rada, jak nie masz czasu to się wyprowadź do bloków...). Na początek zdjęcia:
widok z tarasu:

Brak mi umiejętności i doświadczenia, dlatego założyłam wątek, aby posłuchać rad mądrzejszych. Ale rady, aby zamienić moją działkę, na chusteczkę do nosa nie wezmę sobie do serca
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 20:39, 22 maj 2016

Do góry
Dziś wieczorny wypad do podlania ogrodu. Rano nie było szans, wszyscy podlewali.

Kwitną azalie wielkokwiatowe : Soir de Paris i Feuerwerk
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:39, 22 maj 2016

Do góry
Z dnia na dzień na rabatach robi się coraz większy busz. Po latach oglądania gołej ziemi z wetkniętymi drobnymi patyczkami, bardzo to raduje moje oczy )

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:37, 22 maj 2016

Do góry

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:35, 22 maj 2016

Do góry
Dziewczyny dziękuję za zainteresowanie i wszelkie uwagi
Mój ogród mieści się na skrzyżowaniu wiec z dwóch stron jest usytuowany od drogi ale front to właśnie nowe nasadzenia cisów bo wcześniej od głównej ulicy miałam siatkę i cisy są po to aby (jak podrosną) osłonic od kurzu itp.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:35, 22 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cięcie na oko jest najlepsze, jeśli tego nie nauczysz się od razu, żadne szablony nie pomogą.

To może pomóc

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/403-bukszpany-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/234-sztuka-tworzenia-topiarow

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/403-bukszpany-w-ogrodzie

Oraz te artykuły.

Dzięki Danusiu! właściwie brakowało mi tej kropki nad "i" czyli instrukcji obrazkowej. Artykuły i wątki przeczytałam przed zakupem bukszpanów i przy okazji próby ratowania moich 3 kul z bukszpanu, które regularnie obsikuje pies. Stosowanie i działenie florowitu, mospilanu, topsinu i innych pryskaczy mogę wyrecytować o trzeciej w nocy. Warto było siedzieć po nocach - kule odratowane
Nigdy jednak samodzielnie nie formowałam kul a zanjąc mojego pecha pierwszym ciachnięciem mogę położyc cały proces
dzięki bardzo za wszystko co bukszpanowe!
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:34, 22 maj 2016

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies