Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium "

Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 19:11, 06 lip 2013

Do góry
Można ciąć z jednej strony.
Małe drzewo do ogrodu 19:10, 06 lip 2013

Do góry
mandran napisał(a)
witam. też szukam niewielkiego drzewa, ale z rzadką koroną. ma przepuszczać światło.
znajduję tylko owocowe. macie inne pomysły?

Prunus serrulata 'Kanzan' - to jest małe drzewo z rzadką koroną.

Prunus 'Umbraculifera' też.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:00, 06 lip 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Danusiu, tyś czarodziejka
co tam trąbienie o cisach

dziekuję Irenko, dziś łapaliśmy dzikie kaczki co wwędrowały do ogrodu Kasi, właśnie Witek wywozi maleństwa z mamą nad zalew. Hurrrra
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:56, 06 lip 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Danusiu kiedy będziesz trąbić na cięcie cisów??? Poczochrany żywopłot cisowy drażni mnie i nie wiem czy już go wyrównać?? Chyba jeszcze muszę chwile poczekać na ciemniejszy odcień?

Trąbię, tniemy cisy i bukszpany, niektórzy już pociachali. Ja ciacham na raty, najpierw cisy, a bukszpany siem zobaczy.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 16:25, 06 lip 2013

Do góry
Pryskam Mirage+ Topsin - to dowiedziałam się od szkółkarza i tym podlewam,a generalnie choroby grzybowe i okropny Cylindrocladium buxicola to plaga bukszpanów w Anglii i Holandii, pustoszy plantacje i koniec, nie ma lekarstwa 100 %.

To nie jest tak, że ciągle czyms prysklasz i ciągle czymś nawozisz.

Generalnie roślinom należy zapewnić jak najlepsze warunki podczas sadzenia, przewiewne stanowisko, gdzie po opadach deszczu będą szybko obsychały liście. Dobra ziemia w dołek, wtedy nie ma jakiegoś zagrożenia ani konieczności pryskania czy nawożenia czymkolwiek.

Obserwujesz w kluczowych miesiącach - najgorszy jest maj, kiedy to atakuje miodówka bukszpanowa - kiedy młode listki rosną. Wtedy przygotuj się na pryskanie Mospilanem. Potem jest czerwiec i tniesz, musi być sucha pogoda, bo zarodniki grzybów roznoszą się w piorunującym tempie i po kilku dniach jak jest mokro, mogą pokazać się objawy Cylindrocladium buxicola na wszystkich bukszpanach.

Listki robią się brązowo- wodniste, usychają.

Zaleca się odkażanie co każdy krzak narzędzi denaturatem lub spirytusem.

Wtedy oprysk p. grzybowi i podlewanie.

Za dwa tygodnie albo wcześniej po cięciu można wzmocnić rośliny, pobudzić po cięciu Florovitem.Jesli pryskasz fungicydem, to Florovitem podlewaj w korzenie. I to wszystko.

W pozostałych miesiącach obserwujesz i wtedy interweniujesz, jeszcze przędziorki są groźne.

Ogród w Tarnowie 16:17, 06 lip 2013

Do góry
Fajne zdjęcie ze skałką
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:15, 06 lip 2013

Do góry
Zraszać nawet w południe.
Drzewa, krzewy, byliny zimujące do donic... 16:14, 06 lip 2013

Do góry
Nada się, a nawet możesz jakiegoś karłowego też posadzić.
Spotkanie w Pisarzowicach - lipiec 2013 16:13, 06 lip 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Bardzo wszystkim dziękuje za miłe spotkanie i również mam akumulatory naładowane, jesteście wszyscy pozytywnie zakreceni i miło było pospacerowac w tych pieknych ogrodach razem z Wami Sciskam Was mocno bo nie zrobiłam tego na koniec bo obowiązki mnie wzywały do domu a czas tak miło płynął że nie zauważyłam która godzina.

od lewej Basia,Asia, Ela, Sebek, Bogusia, Ania, Ula i ja

Ależ śliczni jesteście, jak z obrazka Sebek rodzynek jeden
Świetne spotkanie, pewnie reszta uczestników nadrobi zdjęciami
Porządkowanie Nieuporządkowanego 15:45, 06 lip 2013

Do góry
AniaKam napisał(a)
Narobiłam się, może nie tyle co przy łopacie, ale jednak też trochę - przy zmniejszaniu zdjęć Na razie mi starczy, dobranoc

Wgraj darmowy program PIcasa 3 i zmniejszanie jest pestką
Jak przyciąć wrzosy 15:43, 06 lip 2013

Do góry
Moim zdaniem za późno, przytniesz w przyszłym roku.

Wrzosy tniemy wiosną,zanim ruszą, a wrzośce po przekwitnięciu (albo wcale, bo one się płożą po ziemi).
Jak przyciąć wrzosy 15:42, 06 lip 2013

Do góry

Otrzyma łam na kontakt takie pytanie:

Witam,

nie przycięłam wrzośćców i wrzosów po kwitnieniu
czy moge jr jeszcze przyciąć żeby na jesień zakwitły?
Czy już za późno na cięcie i kwitnienie?

pozdrawiam
Beata
Rozpoznawanie traw 15:37, 06 lip 2013

Do góry
Moim zdaniem rozplenica ale pokaż więcej, nie tylko fragmenty rośliny.

Może Pennisetum glaucum 'Purple Majesty' ?

Fotka
Nielegalne reklamy 10:34, 05 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Można ale bez przesady, jak musimy się czymś podeprzeć czego u nas nie ma, ale nie żeby teraz za każdym razem linkować do ww strony

Jednym słowem można, ale z ostrożna )))
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 08:44, 05 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dla mnie dobrze rosną, ale pielenie by się przydało

Tak myslisz Danusiu ? Rany, to byłoby super, gdybym nie musiała ich jednak przesadzać, tym bardziej, że ładnie zaczęły sobie przyrastać w tym sezonie A czy jeśli będą za bardzo włazić na kostkę jak urosną, to czy da się wtedy przycinać tylko jedną stronę ? w sensie, czy nie będzie to głupio wyglądać ? wogóle zwykle widzę Kórniki nie przycinane, nie wiem, jak wyglądają kiedy się je formuje ...
oczywiście pielenie się prosi już od dawna, ale czekałam, że będę je przesadzać... dziękuję bardzo za odpowiedź
Taras-legary 07:39, 05 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli taras jest skomplikowany, to w odpowiedzi można się nieźle zamotać

Nie jest tak aż tak źle tą górną część (gdzie nie ma ograniczenia w wysokości) można potraktować jako zwykłą płytę tarasową, a z dolną jest ograniczenie 5.5 cm w wysokości na wszystko, wiadomo, że jak deska wyjdzie jeszcze 0.5 cm powyżej progu to tragedii nie będzie ale lepiej żeby była równo z progiem. I jeszcze jedno ile od końców deski powinno się dawać wkręty, zarówno od czoła jak i boków? Cały czas czekam na pomoc.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:52, 05 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W marcu między jednym śniegiem a drugim, zanim wiosna ruszyła

znalazłam, dokładnie 1 marca dzięki wielkie, już zanotowałam, jutro na spokojnie poczytam i pooglądam zdjęcia
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 00:21, 05 lip 2013

Do góry
Dla mnie dobrze rosną, ale pielenie by się przydało
Nielegalne reklamy 00:20, 05 lip 2013

Do góry
Nie pisałaś
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 22:36, 04 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

U mnie są dość gęsto, ale przycinam je lekko. Co 1,50 nie wiem, musiałabym zmierzyć, ale moje warunki są ciasne i muszą tak rosnąć. Gdy masz więcej miejsca wyeksponuj je, niech pokażą swoje walory.

Dziękuję Danusiu....miejsce mam ciasno mieć nie będą cieszę że mi te miłorzęby u Ciebie w oko wpadły.... a penduli niestety na razie nie namierzyłam.... jak dorwę to na pewno nie przejdę obojętnie

Danusiu jeszcze jedno pytanie, a czy jak będę cięła te miłorzeby do wysokości max 7 m to czy one będą samoistnie karłowacieć (mam na myśli takie cięcie jakie ty wykonuszesz na swoim buku) ??? Bo od tej informacji zależy gdzie je posadowię, tam gdzie planuję nie mogą być zbyt duże.....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies