Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

MartaS 08:34, 03 lip 2013

Gardenarium napisał(a)

W kształcie przecinka to jest skorupik jabłoniowy, ale on żeruje na pędach nie na liściach- pędy zamierają, widoczne są na nich brązowe lub szare tarczki owadów w kształcie przecinka. Zwalczanie - oprysk w maju, w czasie wylęgania larw - Mospilan, Actellic, teraz nie wiem czy nie za późno na oprysk.

Poczytaj o stadium rozwoju skorupika.

Natomiast jeśli na liściach są objawy to na pewno przędziorek - Polysect, Talstar, Magus. Poszukaj jakie są dostępne preparaty przędziorkobójcze.

Danusiu dziękuję za ekspresową poradę, więc to przędziorek bo na liściach mam objawy takie jak pisałam. Mam nadzieję że się tego dziada pozbędę bo strasznie szkoda mi tych bukszpanów tak się ładnie rozrosły a tu masz...

pozdrawiam gorąco
Magda_ 13:09, 04 lip 2013

mysza napisał(a)

Mam jedno małe wątpliwości do tego kiedy między tymi opryskami przycinać bukszpany - czy po oprysku czy przed, a może to nie ma znaczenia????
I jeszcze na opakowaniu MOSPILANU znalazłam informację, żeby stosować go raz w sezonie w innym wypadku przestaje być skuteczny.
Co na to prawdziwi ogrodnicy bo ja się trochę pogubiłam
Magda_ 13:51, 04 lip 2013

A i jeszcze jak się ma do tego wszystkiego zasilanie roślin nawozami??
Gardenarium 15:51, 04 lip 2013

To program przykładowy, w dodatku bardzo stary, w razie występowania objawów występowania szkodników stosuj, ja tylko swoje raz pryskałam w tym roku Mospilanem i raz Mirage+Topsin - to ja na to, prawdziwa ogrodniczka. Jeśli znalazłaś taką informację, że tylko raz Mospilanem to nie pryskaj więcej niż raz.

Zasilanie Florovitem też zrobiłam tylko raz w maju. a nie cały czas non stop co 2 tygodnie. Nie leję i nie pryskam non stop.

Poza tym to stary program, teraz są całkiem inne środki i inaczej stosuję, podchodzę bardziej ostrożnie. Ten przepis można uznać za nieaktualny i niekonieczny przecież do stosowania.

Teraz bardziej dbam o to aby w czasie przycinania nie zaatakował grzyb Cylindrocladium buxicola, który mi w zeszłym roku zniszczył sporo kul i kaczory, więc podlałam i opryskałam raz, a na szkodniki podlewałam ProAgro i nie mam nic, więc nie pryskam.

Instagram Ogrodowiska
Magda_ 13:09, 05 lip 2013

A czym Danusiu podlewasz/pryskasz od tego "grzybka" w czasie tego przycinania??
Gardenarium 16:25, 06 lip 2013

Pryskam Mirage+ Topsin - to dowiedziałam się od szkółkarza i tym podlewam,a generalnie choroby grzybowe i okropny Cylindrocladium buxicola to plaga bukszpanów w Anglii i Holandii, pustoszy plantacje i koniec, nie ma lekarstwa 100 %.

To nie jest tak, że ciągle czyms prysklasz i ciągle czymś nawozisz.

Generalnie roślinom należy zapewnić jak najlepsze warunki podczas sadzenia, przewiewne stanowisko, gdzie po opadach deszczu będą szybko obsychały liście. Dobra ziemia w dołek, wtedy nie ma jakiegoś zagrożenia ani konieczności pryskania czy nawożenia czymkolwiek.

Obserwujesz w kluczowych miesiącach - najgorszy jest maj, kiedy to atakuje miodówka bukszpanowa - kiedy młode listki rosną. Wtedy przygotuj się na pryskanie Mospilanem. Potem jest czerwiec i tniesz, musi być sucha pogoda, bo zarodniki grzybów roznoszą się w piorunującym tempie i po kilku dniach jak jest mokro, mogą pokazać się objawy Cylindrocladium buxicola na wszystkich bukszpanach.

Listki robią się brązowo- wodniste, usychają.

Zaleca się odkażanie co każdy krzak narzędzi denaturatem lub spirytusem.

Wtedy oprysk p. grzybowi i podlewanie.

Za dwa tygodnie albo wcześniej po cięciu można wzmocnić rośliny, pobudzić po cięciu Florovitem.Jesli pryskasz fungicydem, to Florovitem podlewaj w korzenie. I to wszystko.

W pozostałych miesiącach obserwujesz i wtedy interweniujesz, jeszcze przędziorki są groźne.

Instagram Ogrodowiska
Borbetka 18:17, 07 lip 2013

Czy to jest Cylindrocladium buxicola?

Gardenarium 21:57, 07 lip 2013

To może być to, albo podobne, obtrzep te listki i zbierz.

Zdjęcia

Instagram Ogrodowiska
Magda_ 10:14, 09 lip 2013

Dziękują Danusiu za wyjaśnienia
madziula23 13:41, 13 lip 2013

Witam serdecznie.
Ja bardzo prosze o pomoc, poniewaz bukszpany dostaly chyba choroby grzybowej i nie wiem jak im pomoc Ta choroba pojawila sie w zeszlym roku chyba, nie wiem dokladnie poniewaz to dom mojego chlopaka. Bardzo bym chciala je uratowac, byly posadzone 20 lat temu i byly juz 20 letnie wiec to sa ladne 40 letnie okazy ale przychorowaly :/ tworza one zywoplot przed ogrodzeniem i jest ich moze z 7 ale juz maja pousuwane czesc sporych galezi poniewaz calkowicie wyschly i niestety jeden caly bukszpan poszedl do wyciecia bo umarl
Prosze pomozcie mi zastosowac im odpowiedzie srodki i leczenie :/

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies