Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój zielony świat 21:59, 09 maj 2016

Do góry

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:59, 09 maj 2016

Do góry
Ananasek napisał(a)
wydaje mi się, ze były mokre liście i przypaliło je słońce
Mój zielony świat 21:58, 09 maj 2016

Do góry

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 21:57, 09 maj 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Czekają mnie jeszcze kanciki, ale w takim upale mi się nie uśmiecha taka praca. Poczekam do następnego poniedziałku, ma być ciut chłodniej. I pielenie na rabatach jeszcze konieczne, bo nie wszystko jest zakryte przez szlachetne rośliny.

fajne tulipanki, lubię taki kształt płatków
Mój zielony świat 21:56, 09 maj 2016

Do góry

Mój jest ten kawałek ogrodu 21:54, 09 maj 2016

Do góry
Te tulipany mam pierwszy rok. Nigdy wcześniej takich nie widziałam. Dziś wyglądały już tak:

Ogród wśród pól i wiatrów 21:54, 09 maj 2016

Do góry
m_gocha napisał(a)
Twoje Rh ładne, widać że nic im nie dolega - wręcz przeciwnie. Powiedz mi Jolu czy Rh u Ciebie rosną w słońcu? A zdradzisz mi jakie porady Bogdzi zastosowałaś u siebie, że tak ładnie rosną? Wiem, że Bogdzia w Maji wspominała, że nie stosuje żadnego ściółkowania pod Rh oraz mówiła o nawożeniu ale szczegóły mi uciekły

Jeszcze niektóre są lekko żółtawe, niektóre mają lekko podgryzione listki, ale cieszy mnie że przyrastają i są obsypane pąkami. Na przykład ten poniżej, fatalne zdjęcie - przepraszam, ale ma chyba z 15 pąków kwiatowych

Rosną one u mnie w słońcu, praktycznie cały dzień. Jeśli chodzi o porady Bogdzi to: stała wilgotność w sierpniu, bo wtedy zawiązują pąki na kolejny rok, jak są żółte liście to mieszanka: florovit-pinivit-żelazo (pryskać co kilka dni, aż staną się mocno zielone). Żelazo i pinivit musiałam zamawiać przez neta w NS nie uświadczysz. Mieszanka ta jest na prawdę skuteczna, dzięki niej rh odzyskują mocny zielony kolor. Ten powyżej był prawie całkiem żółty, ale powoli wraca do zielonych barw.

Dodatkowo wczesną wiosną zakwaszałam podłoże siarczanem amonu. No i czekam co dalej będzie
Biało różowy ogród za płotem. 21:53, 09 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
No to zaczynam z drzewami i liczę na podpowiedzi.

Obecnie rośnie lub zaraz będą rosły takie drzewa: od lewej
buk Swat Marget, dwie wiśnie amanogawa, 3 śliwy Nigra na mojej działce i widoczne dwa z 3 grabów Fastigiata po prawej stronie.

Żywopłot grabowy ma być popowadzony docelowo na taką wysokość jak zielona krecha, obecnie prawie taki jak ogrodzenie.

Plan jest taki:
Po lewej chce posadzić u siebie na rabacie bylinowej glediczje trójcierniową Sunburst, a po prawej dosadzić jeszcze jakieś drzewo o zielonej koronie u siostry, na pewno nie ma to być brzoza grujecznik czy ambrowiec, ale z chęcią przyjmę jakieś propozycje. No chyba, że ktoś ma lepszą lokalizację dla drzewa.

Ładnie prosim o porady

Pieknie z tymi drzewkami
Mój zielony świat 21:53, 09 maj 2016

Do góry
Tuli-tuli-tulipany

a czasem nie na temat ... 21:52, 09 maj 2016

Do góry
no dobra a teraz rzeczona rabata : urocza, zwiewna, romantyczna rabata ze stipą

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 21:52, 09 maj 2016

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
E to roboty Haniu odstawiłaś od groma pomimo upałów u Was. Wolę średnie temperatury, gorąco mnie dobija.

Czekają mnie jeszcze kanciki, ale w takim upale mi się nie uśmiecha taka praca. Poczekam do następnego poniedziałku, ma być ciut chłodniej. I pielenie na rabatach jeszcze konieczne, bo nie wszystko jest zakryte przez szlachetne rośliny.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:51, 09 maj 2016

Do góry
Floks szydlasty

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 21:48, 09 maj 2016

Do góry
Haniu one ludzi sie za bardzo nie boja. jak stoje za blisko domu to kopciuszek przysiada na rynnie z drugiej strony i czeka az sie odsune przelecial mi juz kilka razy prawie Kolo nosa. No nie mozemy calkiem sobie z drogi schodzic, bo on ma mieszkanie tuz Kolo mojego wejscia.

A dzikie pszczoly tez mam. Wypatrzyla je u mnie pszczelarka, ktora byla w goscinie w weekned

a tu kawalek z wystawy, naktorej bylismy w sobote
wystawa jest w bylym klasztorze a jak na klasztor przystalo browar tam tez jest. Zakonnikow juz dawno nie ma ale piwko sie robi

Wąski cienisty przedogódek 21:47, 09 maj 2016

Do góry
ewalm napisał(a)
Możesz dałoby się inaczej poprowadzić rabaty?
Można użyć bukszpanów, turzycy 'Ice dance', dąbrówki rozłogowej w purpurowej odmianie (nawiązałaby do tej czerwonej kostki), szczepionej trzmieliny przyciętej w kulkę, przy ogrodzeniu jakiegoś większego szczepionego drzewka, a przy oknie białych hortensji, czerwonych żurawek i ławeczki, a środkiem wyżwirować wąska 'ścieżkę'(tylko nie białą, najlepiej z większych kamyczków mieszanych, dopasowanych do elewacji, takich naturalnych) na którą wrastałyby kępy dąbrówki. Przy ławeczce mogłaby być lampa. Albo okrągły stolik i dwa krzesła zamiast ławeczki. Ale wymiarów nie podajesz, jakie to duże wszystko jest, zdjęcia są mylące, przekłamują perspektywę.

No właśnie, może trzeba było się trzymać tej linii rabaty. Jestem bliska wyrywania tych obwódek. płakać mi się chce.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:46, 09 maj 2016

Do góry
Złotlin japoński

Lawendowy zawrót głowy 21:46, 09 maj 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
powiem Wam ze na fotkach nie widac ale ma takie cudnie zielone przyrosty ")))))

Cudowna lawenda. Ja na swoją sie obraziłam ,cała przemarzła ,już jest za płotem
W ogródku Iwony 21:46, 09 maj 2016

Do góry
Iwonko, Omelko, dziękuję Wam za wizyty i miłe słowa.
Pokażę jeszcze trochę zaległych zdjęć.

Mahonia

Bergenia

Szafirkowy strumyk.

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 21:45, 09 maj 2016

Do góry
Ja u siebie nie mam szans zlokalizować gniazda kopciuszka, bo może je mieć nawet u sąsiadów, a do mnie na wodę przylatuje. Ale w budce to szpak rodzinę karmi, a co się zbliżę do drzewa to syczenie słyszę i odstraszanie. Dziś widziałam jak jeden taki opuszczał budkę?

Wesoło miałam w ogrodzie, trzmiele przy Rh buczały, kos się wydzierał u sąsiada na śliwce, pomniejsze ptaski też już mają dzieci i słychać ćwierkanie wróbli, i sikorek.

Życie w wiejskim ogrodzie 21:43, 09 maj 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Przemuś jak ja zaglądam do Ciebie to jestem ugotowana zabijasz widoczkiem poprostu co za kanty pod linijke )
Zazdroszczę deszczu, u nas tak straszna susza że sie boje kosić trawe.
Pokażę nasz ogród 21:41, 09 maj 2016

Do góry
Na leżaczku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies