Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród, a może coś więcej..... 22:46, 19 maj 2016

Do góry
W tym roku również mój jagodnik powiększył się o cztery egzemplarze borówki amerykańskiej. Stanowisko zostało przygotowane dosyć sumiennie.

Dodatkowo jagodnik został wyposażony w system nawadniania kropelkowego.
Pszczelarnia 22:46, 19 maj 2016

Do góry
beta napisał(a)
tulipany w paprociach wyglądają obłędnie

piec przywołał wspomnienia z dzieciństwa....u nas dodatkowo robił jeszcze za piekarnik...dziadek w dachówce piekł nam jabłka

kafel piękne wybraliście na ten piec

A to kolejna sesja zdjęciowa moich 'Elegant Lady':

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:46, 19 maj 2016

Do góry
Chyba dziś przegięłam ale kto nie ryzykuje ten w Rawiczu nie siedzi

Czochy zmieniły miejscówkę (oby przeżyły tą przeprowadzkę)

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 22:46, 19 maj 2016

Do góry
Milka napisał(a)

O rany, rewanż super
To co, wizyta była, a teraz oranżeria powstanie

Uratować - uratowałam, ale paki w środku są na pół zgniłe....

Oranżeria może kiedyś.... marzenia - je mieć trzeba zawsze
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:46, 19 maj 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Te szerokie panoramy mnie zachwyciły, slicznie a rojnik, no szok! trzymam kciuki, wszystko musi byc ok

Irenko dzięki za wsparcie.
Jest dużo lepiej z Kubusiem jeśli chodzi o zapalenie ucha, które się przyplątało.
Natomiast serduszko wariuje...wyniki są gorsze niż ostatnio.

Fotki ogrodu z daleka też mi się podobają. Tworzy się kolejna rabata od strony południowej.

Widok z salonu.

na prawo

i na lewo

Słowem demolka
Anulajda w raju 22:45, 19 maj 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Nie znam tych miskantów ... a masz jakieś zdjęcie z lata z nimi?

mam

Mirkowy ogród (początki) 22:45, 19 maj 2016

Do góry
Haniu zobacz jak dalie mi w piwnicy rosną posadzę dopiero w nastepny weekend nie dam rady wcześniej.
Nadmorski... 22:44, 19 maj 2016

Do góry
I coś na pociechę moją, żywopłocik bukowy.

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 22:44, 19 maj 2016

Do góry
Dziewanna, Basiu, pierwsze nasionka dostałam w prezencie, teraz się rozsiewa, I jest wieloletnia.

Lepiej wysiewać nasiona, sadzonki mają długi korzeń palowy i trudno je przesadzać bez uszkodzenia. Chyba, że bardzo malutkie siewki.

Ogród, a może coś więcej..... 22:42, 19 maj 2016

Do góry
Jak już zacząłem temat uprawy pomidorów to myślę, że warto również pokazać warzywniak, którym to zasadniczo zajmują się moi rodzice. Ja tam wspieram i bardzo okazjonalnie. To jest i terytorium, które skrywa mnóstwo zdrowych pyszności.

Pszczelarnia 22:42, 19 maj 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
piekne fotki skonczylas juz kurs?

Jeszcze mam plener wyjazdowy do odrobienia ale może jesienią będzie więcej czasu ... .
Dla Ciebie ujęcia świecznicy i paproci:

w Oborze też mogą być ogrody 22:38, 19 maj 2016

Do góry
Pani Ala w końcu się wzięła do roboty i cały dzień niszczę chwasty i myślę nad przemeblowaniem wśród roślin
trawa skoszona

kancik się tworzy przynajmniej jak patrzy się na niego od drugiej strony mam zeza

jutro porządek tutaj mus zrobić
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:38, 19 maj 2016

Do góry
inag napisał(a)

Wiem, ze pokrzywy przynoszą rewelacyjne rezultaty ale ten zapach mnie zabija Może kiedyś jeszcze spróbuję się przekonać - klamerka na nos i jazda
Rojnik - gigant!

Ilonka także nie znoszę tego smrodku bo zapach kojarzy mi się z czymś przyjemnym do powąchania

Rozlewając do konewek jestem na bezdechu a potem sprint po ogrodzie robię to wieczorem bo nawet w najbliższej okolicy śmierdzi.
Efekty są zdumiewające
dlatego stosuję i nie wydaję kasy na nawozy tylko mam na kolejne roślinki
Np.

Coś za coś

Właśnie dzisiaj wieczorem podlewałam.
30 konewek dziesięciolitrowych...

Zalane miałam też mniszki. Już przecedzone.
Jutro kolejna dawka witaminek.

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 22:37, 19 maj 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dziewanna się rozrosła

Śliczna ta dziewanna. Nigdy jej nie mała w ogrodzie i faktycznie podobna do ostrozki. Ona jest jednoroczna czy wieloletnią? Masz ja Haniu z nasion czy kupujesz sadzonki?
Ogród, a może coś więcej..... 22:37, 19 maj 2016

Do góry
Etap upiększenia ogrodu poza ogrodzeniem zacząłem również trzy lata temu w innej części i już widać następujące efekty:

Jak już wspominałem plany szkółkarskie zostały wstrzymane, dlatego tunel foliowy został przerobiony pod uprawę pomidorków. Zaczęto od sytemu nawadniania do samodzielnego montażu.

Efekt na dzień dzisiejszy jest następujący:
Ciasny, ale własny 22:37, 19 maj 2016

Do góry
...i chyba właśnie zweryfikowało, bo gdy sadziłam dziś moje róże doznałąm olśnienia, powojnik Jackmanii postanowiłam wymienić na Arabellę, jako że jest płożący i posadzić dwie Arabelle w nogach róż. W zwiazku z tym, że wiosną piszą, żeby te powojniki przyciąć do dł 15 cm to żeby łysawo nie było dosadzę przy samej krawędzi murku żagwiny bądź floksy szydlaste (zimozielone listki mają i nie będzie łyso wczesną wiosną, a dodatkowo w kwietniu i maju będą mi pięknie kwitły (zanim zakwitną róże i arabella. Róże według opisu mają kwitnąć od czerwca aż do pażdziernika, i to samo ma robić arabella. Co o takim nasadzeniu myślicie? Jakiego koloru żagwiny bądź floksy dosadzić?
Nadmorski... 22:36, 19 maj 2016

Do góry
Grujeczniki też się zbierają, młode śliczne listki liznął mróz, ale już im lepiej.

Ogródek Iwony II 22:36, 19 maj 2016

Do góry
Wczoraj wracałam z pracy, świeciło słoneczko, miałam sporo czasu.
Ogród dzień wcześniej podlany przez naturę, to był dobry moment na dokończenie rabaty frontowej.
Tak sobie wymyśliłam, że będzie wyglądać całość. Bez wprowadzania nowych gatunków.
rysunki nie zachowują skali. To tylko poglądowo. I narysowane już po posadzeniu, dla potrzeb wątku

Dokładnie chodziło o zrobienie tego kawałka:

I stwierdziłąm, ze czasami fajnie, jak M jestnadgorliwy i "każe" kupić bukszpany, na które nie ma się planu na dany moment. jakiś czas temu okazyjnie kupiliśmy kilka bukszpanów w szkółce - kandydatki na ładne kulki. A rok temu 3 sześciopaki bukszpanów z Obi, które posadziłam na obwódkę kola na stronie północnej (na razie jest tam misz masz - taki przechowalnik, poczekalnia dla roślin. Swoją drogą bardzo przydatna i w zupełnie innym stylu, niż reszta ogródka . Bukszpany nie do końca były tam potrzebne. Ale ładnie podrosły przez ten czas i teraz były jak znalazł. Niesamowicie miały rozrośnięty system korzeniowy

Rozstawiłam więc doniczki, wytyczyłam linię sznurkiem, by zobaczyć, czy pomysł jest dobry

Duże doniczki robiły za 3 kulki, a sznurek za obwódkę bukszpanową.

No i posadzone.

Przy okazji wysypałam korę. Poszło 10 taczek kory. I tylko cienko wysypałam ... Głównie po to, by ziemia tak szybko nie wysychała.
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 22:35, 19 maj 2016

Do góry
Sasanki bez kwiatków, ale z nasiennikami też pięknie wygląda!
Według własnych pomysłów - Ligustr nie tylko jako ogrodzenie 22:35, 19 maj 2016

Do góry

Gra kolorów. Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies