Elu, zamawiałam w tej szkółce róże po raz pierwszy i przyszły sadzonki najładniejsze ze wszystkich
Muszę przygotować im dobrą ziemię z gliną, korą i obornikiem. Mam nadzieję, że jeszcze będzie ciepło, albo poczekają zadołowane do wiosny.
Alicja kupuje bo wiosna się nie pozbieramy takie będą ceny.
Już pisałam dziwię się dlaczego te ciemierniki takie drogie same się rozsiewają. Kwestia 2 lat i ładny krzaczek wyrasta i minimum 35 zł.
Wydaje mi się, że sprowadzane z Holandii i przeliczane z euro na złote.
Tam gdzie kupuje w sąsiedniej szkółce oni mają ładne wypasione rośliny, ale droższe. Tak prawdę mówiąc jak kupiłam korzonki po 8-12 zł w świat kwiatów i ledwo zipia a do tego jeszcze koszty przesyłki to wolę więcej inmam 100% pewność wybieram między kilkoma a nie co mi dostarcza.
Tak mam dobro szkółkę, aż za dobrą moja karta za często tam używana Trudno nie mogę się oprzeć. Często im odpowiadam co mają sprowadzić.
Był duży wybór i tak nie kupiłam wszystkich nazw.
Monika musisz polować. Radzymin piękne miasto. Tak jak pisałam przypadkiem kupiłam kilka szt białych po 10 zł były przecenione liście przeschniete albo w ogóle. Posadziłam w dobrej ziemi podsypalam skorupkami z jajek. W ciągu miesiąca wypuściły liście i kwiaty i kwitły do lipca teraz znowu mają pełno pąków.
Pierwszy rok mam do czynienia z ciemierniki więc 3 szt posadzę na balkonie resztę wywiozę na działkę.
. Piękne te ciemierniki i w dobrej cenie kupiłas bo z tej serii HGC są o wiele droższe i jest jeszcze dużo więcej odmian z tej serii, Alina ma czerwonego tej serii HGC Roses Red i Roses White. Też mam na liście chciejstw kilka z odmian z tej serii a najlepiej to wysztkie odrazu odmiany bym chciała mieć bo uwielbiam te roślinki. I bardzo dobry sklep ogrodniczy masz w pobliżu z takim wyborem ciemierników bo umnie w Radzku w tym wygwizdowie to nie ma wogule ciemiernikówpozostaje tylko przez net.
U nas tylko bzdzi śniegiem napada za godzinę już go nie ma.
Mrozu nie ma to się nie ostanie.
Pewnie zadolowac. Piszesz że ładne krzaki przyszły. Chyba u nich kiedyś zamówiałam Asprin i Bonici też takie ładne przyszły.
Powiem ci, że to wszystko zależy od podkładki jak korzen rozrośnięty to i górka jest ładna.
Danusiu te są bardzo ładne. Poczekaj nie wszystkie o tej porze mają już paczki kwiatiwe. Wczoraj czytalammo tym. Niektóre wychodzą w lutym marcu.
Ja mam część które kupowałam w internecie przyszły korzonki z świat kwiatów i są to maleństwa więc tez nie wiem czy zakwitną. Kilka sadzonek dostałam od Anabell ale z tych ciemnych więc czekam na kwitnięcie.
Wiosna kupiłam białe z przeceny bardzo ładnie się rozrosły i widać że wypuszczają kwiaty.
Dzisiaj byłam znowu u ogrodnika i kupiłam jeszcze białego piękny jest i posadzę na balkonie a co tam niech zima też będzie kwieciście. Przywiozę dla kontrastu żurawki które nie tracą liści na zimę mam takie bordowe dobrze będzie wyglądać.
Dzisiaj przypatkiem poszłam do ogrodnika sąsiada po doniczki osłonki. Z osłonkami kupiłam ciemierniki. Teraz wydaje mi się wszystkie takie same ładne sadzonki po 30 zł. Może posadzę na balkonie wiosnę przesadze do ogrodu.
Nie było tych ciemnych. Ktoś mi mówił, że nie sądzi bordowych bo są mdłe. Jaśniejsze na rabatce wyglądają lepiej.
Tak się zastanawiam dlaczego te ciemierniki takie drogie. Rozmnażają się z nasion których mają od groma i same się rozsiewają.
Aniu bardzo ładne obrazy. Nie chce ciebie męczyć przed Świętami chyba że znajdziesz trochę czasu. Potrzebny mi obraz skrzypaczki jako prezent pod choinkę. Jak coś masz to daj znać na priv.
Kiedyś dużo robótek prowadziłam naraz nie było kablówki, Ogrodowiska, internetu czymś trzeba było czas zabić. Teraz nie mam czasu na nic na dodatek lenia mam.i robię wszystko powoli.
Może ta pogoda tak działa. Teraz pada śnieg, ale jest szaro i buro.
Agatka dzięki. Mam Atropurpureum wiosna tego roku kupiłam urósł ok 20 cm. Jednak będę go musiała okryć aby go mróz nie uszkodził. Mam jeszcze 2, szt klonu Katsura. W ogóle klony to moje ulubione drzewa przepięknie się przebarwiają zielone w lecie tez ładne.
Kupiłam w tym roku Bergenie Dragonfly Sekura. Mam dużo bergenii, ale rosną w półcieniu. Nie zastąpiona roślina na każdą rabatę.
Przed naciągnięciem siatki na oczko oczyściłam oczko z roślin szczególnie z lilii liście się bardzo rozrosły więc je przycięłam. Po zdjęciu siatki nie miałam specjalnie dużo pracy przycięłam lilie dosyć szybko umocowalsm sierp na stylu i raz dwa przycięłam.
Rybki szkoda, ale teraz wiesz że wrażliwe.
U mnie poprzedniej zimy zielone żabki wyginęły i też rozpaczam było 6 szt nie mam ani jednej. Muszę kupić jakieś rośliny do oczka moze się trafi żabi skrzek.
U mnie też powoli ospale już pływają.
Danka ale dało czadu. Uroczo z tym śniegiem. Trzeba było powiązać trawy i teraz nie ma zwiewności
To jest właśnie ryzyko jak przyjdzie mokry śnieg to wszystko połamie.
Kiedyś tak miałam, że mokrego śniegu napadało, później przyszedł mróz połamały się gałązki sosen.
U nas mrzawka i +3,5. Syn pracuje na lotnisku dzwonił, że sprzęt odsniezajacy w pogotowiu. Mają dokładne dane pogodowe w nocy ma padać.
U nas mrzawka pada jest +3,5 ale to w mieście na wsi pewnie około zera.
Dzisiaj dzwonili że Śląska i mówili że tam pada snieg w pogotowiu pługi i piaskarki
Jak będzie w Barbary śniegu dużo to będzie woda w Boże Narodzenie.
Pamiętam kiedyś na Barbary były urządzane Bale młodego górnika też na takich bywałam. Której Barbórki było śniegu po kolana a za 3 dni wody od groma.
Tak to jest ziemia nie zmarznięta i śnieg się szybko topi.
Woda potrzebna.
Ela
dziękuję bardzo
trafił się jeden taki ładniejszy dzień,gdy miałam wolne i trzeba było uwiecznić taką zmrożoną krainę
teraz leje ,wieje ,wracam z pracy jest ciemno -to chociaż na fotkach widzę swój ogród
U Ciebie też mi się podoba jestem na bieżąco -pomimo ,że nic nie piszę
Do Wrocławia nigdy nie zapomnę tak piękna pogoda to marzenie na wycieczkę.
Łódź trochę za późno, ale nastrój przed święta ml i malowanie bombek w Piotrkowie Tryb. Wilanów okazja darmowe bilety poniedziałek szkoły i emeryci
Dopiero wiosną będą następne jak nas Covid nie zamknie przez antyszczep.
To co czytam znaczna część siły opadły. Mnie też ale staram się. Myślę, że to czasowe. Wszędzie szaruga jesienna. Jadę dzisiaj tylko popatrzeć co jest grane na włościach.
Tych słoików to zazdroszczę pozytywnie.
Już doszłam do tego. Nie popatrzyłam gdzie się wpisuje. Byłam na stronie Sylwii i zobaczyłam jakie masz problemy weszłam do linka i sie wpisałam nie patrząc gdzie jestem.
Medicure i previcur też dobry jeszcze teraz śmiało możesz podlać. Mrozu nie ma a w ziemi będzie działał na korzenie.
Ela, Twój wpis jest w wątku o grujeczniku
Tam dałam zdjęcia i tam napisałaś, co mam robić.
Dziękuję za rady, zastosuję i może uda się grujecznika uratować.
Dlatego trzeba wiązać trawy. Jak przyjdzie mróz to będzie masakra. U nas też śnieg padał na szczęście powiazalam prawie wszystkie. jeszcze chciałam powiązać rozpl hameln ale jeszcze będzie ciepło więc nie ma pośpiechu.
Ten śnieg nie ma znaczenia dla grujecznika. Zgarniesz założysz worek foliowy. Napisałam abyś zastąpiłam topsin. Pojadę jutro do obi jeszcze widać że sprzedają. Jeszcze mam maść ogrodnicza. Trzeba używać farby emulsyjnej nie ma wyjścia.