Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilczy ogród

Wilczy ogród

Magleska 19:35, 18 mar 2022

Urszulla napisał(a)
Złapałaś bakcyla z wysiewami fajnie Ci idzie, a warzywnicze to masz przygotowany na glanc

Ula tak ,złapałam bakcyla mam nadzieję ,że plony mnie nie zniechęcą do dalszego działania w tym temacie

a w ogrodzie zaczęłam robić kanciki na rabatach -pózniej mam w planach wertykulacje ,jakieś nawożenie i trzeba się będzie zająć warzywkami
Magleska 19:37, 18 mar 2022

Martka napisał(a)
Ach jakie piękne sadzoneczki! Madziu, profesjonalnie bardzo. A gdy warzywnik zatętni wreszcie życiem warzywnym, będą szybkie efekty.

Martka oby tak było -jutro zamierzam wysiać marchewkę i nie wiem co jeszcze -za chwilkę postudiuję książkę i Yt -ba
Magleska 19:43, 18 mar 2022

Dorota321 napisał(a)
Ilość wysianych roślin bardzo duża, kiedyś też tak robiłam. Później denerwował mnie bałagan na parapetach i zaniechałam. W tym roku wysiewam tylko lobelię, chcę jej mieć jak najwięcej.
Obsadzonymi donicami mnie zaskoczyłaś, ja jeszcze w powijakach. Na razie nie kupuję, bo nie mam siły nosić ciężkich donic w razie przymrozków.

Dorotko mnie też te wysiewy na parapetach drażniły ,dlatego też w tym sezonie dokupiłam sobie regał i lampy do doświetlania i mam je wszystkie w jednym miejscu -w mojej łazience
a roślinki lubiące zimno mam w mini szklarenkach na tarasie ........jak narazie to cieszy mnie ta robota od nasionka -oby rezultaty mnie nie zniechęciły do dalszego działania
Lobelię też mam wysianą -ale jak narazie coś mi słabo wschodzi -masz z nią jakieś doświadczenie ? jak siać ,gdzie trzymać ,pikowanie itp ? ja ją pierwszy raz wysiewałam ...

donice obsadzone -jedynie przez pierwsze 2 noce chowałam ,a od tamtej pory cały czas stoją na zewnątrz muszą sobie radzić

Buziaki
Magleska 19:48, 18 mar 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Madzia jakie wysiewy ŁaŁ
Na przyszłość Ci podpowiem, ze selery nie musisz siać w paletce po jednym ziarenku. Możesz gęsto wysiać w jednej doniczce, a potem jak podrosną przepikować od razu w warzywnik, tym sposobem zaoszczędzisz miejsce na inne wysiewySprawdzone, moja babcia zawsze tak robiłaTak samo można potraktować pora gdybyś siała.

Sylwuś Pory tak mam potraktowane jak mówisz -i w dodatku mają zimny chów w mini szklarence tarasowej jeszcze ne zdążyłam pikować -więc zastosuję metodę Twojej Babci

a z selerami też postaram się zapamiętać ,bo pikowanie ich ,to taki troszkę wyczyn był -zabawa mikruskami

Widziałam u Ciebie wszystkie piękne oznaki wiosny więc wiedz ,że jestem ,ale jak nie mam nic ciekawego do gadania oprócz pięknie ,to się nie odzywam........

Magleska 19:50, 18 mar 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Madziu tfu tfu , ale piękne wysiewy... Masz rękę

Kwiatuszkow w donicach przybywa pięknie

Wiola dziękuję i przybyły mi kolejne bratki i stokrotki ale tym razem bez fotek

....a jaką Ty masz rękę do żywopłotów-profesjonalne cięcie jak ta lala
Magleska 20:03, 18 mar 2022

Magara napisał(a)

Dzięki A napisz jeszcze czy otwierasz na dzień i czy dużo słońca te regały mają u Ciebie?
Też kupiłam taki regał w tym sezonie z myślą o wysiewach (bo parapetów brak). Ale mam go w domu, przy oknie tarasowym, w nim sałaty, jakieś kwiatki i inne duperele mało istotne. Groszki pachnące wyniosłam do nowopostawionego foliaka i je zabiłam (chyba ciepłem w ciągu dnia???). Zastanawiam się nad jak najbardziej praktycznym wykorzystaniem tego regału. Pomidory dziś wysiane póki co miejsca nie zajmują, ale za chwilę... Na dwór wiadomo, że nie pójdą, do foliaka nieogrzewanego też nie.
W temacie wysiewów zielona jestem A u Ciebie są imponujące

Daga
-otwieram na dzień na chwilę ,żeby przewietrzyć -teraz jak już robi się cieplej ,to każdego dnia będę zostawiać otwarte na dłużej -jutro godzinę ,pojutrze 2 ,a w poniedziałek ,lub wtorek powinnam mieć foliaka złożonego ,więc dużo roślinek powędruje do niego .....
a do tych będę wkładać na hartowanie pomidory ,papryki ,bakłażany ...ca

-słońce tam dochodzi tylko takie rozproszone -mam zadaszony taras od południowej strony ,ale dach jednak zabiera trochę światła .....
mogłabym je przestawić bardziej na słońce ,ale one są tak lekkie ,że łatwo mogą się przewrócić -więc u mnie oparte o ścianę domu i jeszcze obciążone płytą chodnikową na najniższej półce....wyczytałam gdzieś na insta -że dobrze jest dodatkowo osłaniać te mini szklarenki folią bąbelkową ......

- w temacie wysiewów oglądam dużo filmików na Yt -i też się ich uczę cały czas
groszki zabiłaś ? kurczę ,a miałaś foliak otwarty przez dzień ? groszki lubią chłód ....ech
sama nie wiem -zdam Ci relacje ,jak moje się zachowują -ale jeszcze mam je w domu -dziś po pracy zobaczyłam ,że wschodzą ,więc jutro powędrują do szklarenek ....a w poniedziałak do tunelu .....

jak będę mieć chwilkę ,to pocykam te moje roślinki na tarasie .....

Ps Widziałam Twój foliak -zazdroszczę Działu technicznego świetna robota
ElzbietaFranka 20:17, 18 mar 2022

Madziu witam

Przeglądając str od 206 do końca porzadeczek u ciebie.
Flancow dużo masz co obsadzać. To słoneczko jak się oprzeć u ciebie na skarpie to nie dziwota, że wszystko zielone.

U nas niby słońca od groma ale są przymrozki i lód na oczku.
U mnie roślinki jeszcze śpią oprócz ciemiernikow.

Jeszcze w zeszłym rokubsialam w tym roku mam dosyć tylko jeżówki które jeszcze nie powschodziło.

Pozdrawiam Madziu

Magleska 20:40, 18 mar 2022

Johanka77 napisał(a)
Pięknie! Czysto i świeżo
Ogrom pracy za Tobą Kochana!
Lubię Twoją skarpę, bo cały rok wygląda reprezentacyjnie.

Donice śliczne, wiosenne.
Ja kupiłam tylko bratki na okno, bo pies mi powywalał wszystkie prymulki z donic przy wejściu nie pohasam w tym roku z donicami

Asia dziękuję za komplementy

Twój psi Kawaler w tym sezonie będzie mocno badał grunt co mu wolno,a co nie wychowanie psa to wbrew pozorom dość ciężka praca -tym bardziej ,że to takie słodziaki ,że zbyt łatwo im wybaczamy kolejne straty i zniszczenia np ogrodowe
Magleska 20:52, 18 mar 2022

KasiaBawaria napisał(a)
Kiedys sie nad taka szklarenka zastanawialam, ciekawa jestem twoich doswiadczen.Na mrozne noce moze warto do srodka butelki z goraca woda wlozyc?

Kasiu ja jestem w miarę zadowolona wolałabym szklarnię ,ale póki nie mam ,to cieszę się z tego co mam jedynie co ,to trzeba je dość konkretnie zabezpieczyć ,żeby nie odleciały -ja mam płytę chodnikową na dolnej półce,a poza tym postawione tak,że za plecami mają ścianę domu .....moje mam drugi sezon ,a po wysiewach łatwo je rozmontować i schować do kolejnego sezonu ...

na mrozne noce można też dawać znicze -ale prawdę mówiąc nie miałam odwagi tego sposobu zastosować ....u mnie na te najzimniejsze noce wystarczyło dodatkowe zabezpieczenie kocami.... z gorącą wodą też nie głupie -jeszcze fajniejsze by były takie maty grzewcze jak do terrarium -tylko to znowu dodatkowe koszty ....

postaram się pocykać jakieś fotki i przedstawić co mam w ramach eksperymentów w nich poustawiane i żyje
na pewno mam tam buraczki ,marchewki okrągłe ,rzodkiewki ,dużo różnych kwiatów zimnolubnych ,groszki cukrowe,bób ,
Magleska 20:56, 18 mar 2022

April napisał(a)
Zawstydzasz mnie tymi wysiewami. Ja jeszcze nic nie zaczęłam a u ciebie się już zieleni. Jedyne co zrobiłam to posadziłam do doniczek kłącza bylin i cebule zakupione wiosną. Czekam jeszcze na dwa zamówienia, na szczęście jeden dostawca napisał że mają opóźnienie do początku kwietnia, związku z mrozami.
Ty niedługo będziesz mogła wszystko do szklarni wystawić. Super warunki dla kogoś kto tak się wkręcił w wysiewy

Jola jakoś tak się zakręciłam na te warzywa mam 3 rodziny do wykarmienia zieleniną -a ceny wszystkiego szybują w górę w zastraszającym tempie ,to chociaż zielone niech będzie swoje jeszcze zastanawiam się ,czy poletka ziemniaków nie zrobić