Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Nowa12 21:08, 16 mar 2022

Ja w zeszłym roku wykopałam 2 klony a w tym roku kolejny pada. Jak u Ciebie robią mu się czarne gałęzie. U mnie to na pewno werti... nie mam złudzeń.
Trochę jeszcze zostało u mnie klonów, ciekawe na jak długo .
Martka 21:12, 16 mar 2022

Lidko, nożyce elektryczne w pewnym momencie stają się koniecznością. U mnie ten moment właśnie nastąpił Klonika jutro przytnę i obejrzę przekrój.

Martka 21:17, 16 mar 2022

Ago, oprócz tego wypadły dwa. Dissectum Garnet (tego mi bardzo szkoda, ale co zrobić) i Atropurpureum (jest jeszcze drugi) Z 10ciu wypadły trzy. Co ciekawe: wszystkie kupione z tego samego źródła w tym samym rzucie (przy moim pierwszym klonowym "napadzie" ) Klony kupione później i posadzone później - te mają się dobrze. Jednak: nie rozpaczam. Liczyłam się z tym, że coś wypadnie. Jest jeszcze ponad 30 drzewek, które przeżyły, powody do radości są A jak Twoje klony palmowe, Aga?

Iwonko, te krokusy są urocze Maleństwa, jak kurczaczki otwierają dzióbki Dereń piękny, a masz może zdjęcia z okresu kwitnienia? Może przegapiłam? Zaraz przejrzę

Ago Nowa12, szkoda drzewek. Jednak ja mam takie podejście, że jeśli nie te - to będą inne drzewka, trudno. Cieszę się, że mogłam się pozachwycać przez sezon. Teraz widać czas na inne zachwyty.
ElzbietaFranka 21:28, 16 mar 2022

Grabki miałam w ręku i odłożyłam. Nie przyszło mi do głowy że można nimi każdy kąt wygrabic bo wąskie. Jutro by się przydały,może podjadę do O. I kupię.

Torby lidlowe duża pomoc też kupiłam 2 lata temu lekkie i wszystko się mieści.

Butki lubię adidasy noga związana.

Piękna pogoda dzisiaj marzenie. Nie wiadomo jak się ubrać do pracy.

U mnie też dużo palmowych się zmarnowało. Właśnie przycielam sobie Atropurp... To jakieś nieszczęście nie mogę się pochwalić okazami.

Pozdrawiam

Wiolka5_7 21:32, 16 mar 2022

Ładnie Martuś popracowałaś

Szkoda klonika też miałam kilka lat temu 2 i padły...

Butki śliczne

Tak nożyce bardzo ułatwiają pracę.

Dzięki za recenzję książki też miałam na nią chrapkę ,ale ostatecznie nie kupiłam... W sumie na nowe rabaty miejsca brak a na istniejących większych zmian nie planuję ...
Martka 21:52, 16 mar 2022

Elu, dokładnie, to jest tych grabek zaleta. Dziś cudownie było, niestety miałam niewiele czasu, za to jutro cały dzień - chcę zrobić jak najwięcej. Potem znów nie będę miała jak. Palmowe w glinie to średnio, ale w niektórych ogrodach rosną i bardzo dobrze dają sobie radę. Jestem nimi zachwycona mimo pewnych niepowodzeń Ostatecznie będę podziwiała w Rykach. Tam warto się wybrać, świetny dojazd z Warszawy.

Wiolu, to świetna książka dla kogoś, kto zakłada ogród, nie ma pojęcia o bylinach, wówczas otrzyma dobry kompas. Oraz oczywiście wartość historyczna tej koncepcji, Gerritsen wszystko opisywał, Piet od pisania wolał tworzenie wizji i ich urzeczywistnianie W rozdziale "Zastosowanie" jest tu oczywiście trochę zdjęć pięknych kompozycji, zdjęcia bardzo ładne, papier z połyskiem, gruby, przyjemnie się ogląda, nie chcę tak całkiem krytykować książki Piszę tylko o moich odczuciach w relacji do subiektywnych także potrzeb.
Martka 22:01, 16 mar 2022

Dziewczyny, pytanie z gatunku bardzo istotnych: czym wycinacie np. takie przywrotniki czy bodziszki? Miękkie lub cienkie łodygi? Sekator mi się nie sprawdza do takich, nożyce mam tylko długie żywopłotowe, czy istnieją jakieś małe nożyce ogrodowe podobne do sekatora, ale z dłuższymi ostrzami i cieńszymi? Wskażcie proszę drogę do szczęścia
Agatorek 22:10, 16 mar 2022

Martuś, właśnie miałam zapytać, czy te klony to z tego samego źródła. To oczywiście nie musi być powodem, ale może nim być. To te kupowałaś we Wrocławiu?
Tak, jak piszesz, nie ma powodu do rozpaczy. Nie te, to inne. Na niektóre rzeczy mamy mały wpływ. A szczególnie na kapryśne rośliny.
U mnie na razie (odpukać) z klonami wszystko w porządku. To miłe zaskoczenie, bo te nowe sadziłam na totalnym wygwizdowie i nie okrywałam ich.
Za to magnolie tak sobie. Nie przemarzły, ale też nie zauważyłam jakiegoś spektakularnego wzrostu. Jedna w zeszłym roku trochę „uschła”, ale wypuściła nowe pędy od korzenia. Przypomniało mi się, że jedna też padła na amen . Jak ją wykopywałam, to miała tyci, tyci korzonki. Coś ją chyba zeżarło.
Mam jeszcze chrapkę na magnolię Elizabeth, ale chciałabym kupić jakąś większą. Na razie takiej nie spotkałam.
Wiolka5_7 22:10, 16 mar 2022

Martka napisał(a)
Dziewczyny, pytanie z gatunku bardzo istotnych: czym wycinacie np. takie przywrotniki czy bodziszki? Miękkie lub cienkie łodygi? Sekator mi się nie sprawdza do takich, nożyce mam tylko długie żywopłotowe, czy istnieją jakieś małe nożyce ogrodowe podobne do sekatora, ale z dłuższymi ostrzami i cieńszymi? Wskażcie proszę drogę do szczęścia

Przywrotników nie mam, bodziszkom same odchodzą listki... Może by się nadały takie ręczne nożyce do trawy...ja cięłam nimi np.hakonki czy carexy
Agatorek 22:14, 16 mar 2022

Odnośnie nożyczek, to kupiłam sobie takie, ale szczerze to miękkie łodygi tnę zwykłymi nożyczkami biurowymi (takimi większymi) . Te ogrodowe dziwnie leżą w dłoni.

Mam jeszcze takie
Ujdą, ale i tak wolę te biurowe