Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bawarka

Bawarka

ElzbietaFranka 22:01, 17 mar 2022

Kasiu widzę, że działasz na całego nawet dziurkami w ziemi się zajmujesz.
Też mam takie dziurki, ale to podobno nornice takie robią. Cebulowe masz całe tzn tulipany bo nornice chętnie je zjadają.

Do nas też ma przyjść ten pustynny piach jak wiatr od zachodu to na bank będzie.

Ładnie rośnie ten klaczek lotosu. Ty masz jednego ja to może źle zrobiłam bo się rzuciłam na dużą hodowlę wszystkie kolory mi się podobały.
Ja w tym roku chce hakomek trochę kupić podobają mi się, ale coś nie za bardzo u mnie rosną.

Jednak dużo ciepłej u ciebie nie to co u nas jeszcze zmarzlina.
Za to dużo słońca mamy od dawna w nocy jednak przymrozki.

Pozdrawiam Kasiu
ElzbietaFranka 22:11, 17 mar 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dzięki, muszę poszperać w necie Kiedyś widziałam, ale po tych pustych z botanika miałam obawy, że i te z netu takie mogą być
A niech się dzieje co chce zamówiłam różówy i żółty

Ja kilka lat wstecz też z netu nasiona sprowadziłam i urosły takie ogonki jak u Kasi nawet liście wypuściły. One muszą mieć jednakową temperaturę i światło. Trzymałam je w akwarium z naświetleniem. Później przyszła jakaś zaraza i szlak wszystko trafił.

Chyba Kondzio się też wtedy zajmował lotosami.
W każdym razie lotos musi wcześniej być posadzony aby zdążyły zakwitnąć.

Mgduska 22:27, 17 mar 2022

Niesamowity ten pył. Czy to ciepły wiatr go przyniósł?
Ach, to zdjęcie z czosnkami piękne Lotosy też niezwykłe, wszystko u Ciebie jest taki inne, oglądam z przyjemnością
Kasiek 14:36, 18 mar 2022

BASIA8 napisał(a)
Kurcze Kasiek Ale dużo pyłu. U Ciebie roślinki większe niż w Naszym rejonie.
Buziaki zostawiam.

Tak, tym razem bardzo nas zasypalo, w nocy spadl troche deszcz, kilka kropel ale poprawy zadnej nie widze.
Basienko, tutaj ogolnie jest cieplejszy rejon to i wiosna zawsze szybciej.
Kwitna forsycje
Kasiek 14:40, 18 mar 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dzięki, muszę poszperać w necie Kiedyś widziałam, ale po tych pustych z botanika miałam obawy, że i te z netu takie mogą być
A niech się dzieje co chce zamówiłam różówy i żółty

Ciekawa jestem bardzo jakie pieknosci zamowilas, pochwal sie Wszedzie moga byc ,,sprzedawcy,, i ,,sprzedawcy,,Mam w domu kilka takich suszek, ciekawe czy ....Ale mnie reka swedzi...rany

BASIA8 14:51, 18 mar 2022

Jejku już forsycja kwitnie. U Nas jeszcze pączki bez kwiecia. Ja teraz cieszę się krokusami- posadziłam jesienią i pięknie się prezentują. Od wczoraj przez szybę na nich spoglądam bo chora jestem. Ale oczęta cieszą. Buziaki przesyłam.
Kasiek 15:22, 18 mar 2022

ElzbietaFranka napisał(a)
Kasiu widzę, że działasz na całego nawet dziurkami w ziemi się zajmujesz.
Też mam takie dziurki, ale to podobno nornice takie robią. Cebulowe masz całe tzn tulipany bo nornice chętnie je zjadają.

Do nas też ma przyjść ten pustynny piach jak wiatr od zachodu to na bank będzie.

Ładnie rośnie ten klaczek lotosu. Ty masz jednego ja to może źle zrobiłam bo się rzuciłam na dużą hodowlę wszystkie kolory mi się podobały.
Ja w tym roku chce hakomek trochę kupić podobają mi się, ale coś nie za bardzo u mnie rosną.

Jednak dużo ciepłej u ciebie nie to co u nas jeszcze zmarzlina.
Za to dużo słońca mamy od dawna w nocy jednak przymrozki.

Pozdrawiam Kasiu

Ela, ta dziurka u mnie jest mniejsza ( a raczej byla) ot, wiekszy palec sie zmiescil. Powiekszylam zdjecie by lepiej bylo widac. I znalazlam ja jesienia, przy przesadzaniu/ robieniu nowej rabatki

Tam mieszkal pajak w swoim dlugim odwloku...

Cebulowych mi nic nie zjada, tulipany mi gnija w mojej ciezkiej, gliniastej glebie. Ale, ciagle ja zmieniam i probuje ulepszyc, wiec moze i kiedys moje tulipyny przezyja wiecej niz jeden sezon

Lotosy...A i owszem, mialam jedno ziarenko...Wydlubalam go sobie z suszki ktore dostalam Reszta byla z moich lotos, te byly puste wiec juz je wyrzucilam... Ale...
Przywiozlam sobie kolejne, i te teraz, ladnie sie rozwijaja w wodzie.
W sumie pestek bylo 14( jedna moja) Jedna za mocno zgniotlam, jedna rozlupalam...Suma sumarum wszystkie z tych co nie uszkodzilam, rosna. I to mnie przeraza bo nagle zrobilo sie ich duzo. Na dodatek znalazlam w garazu kolejne suszki i...Mnie korci Wpradzie te pesteczki sa bardzo malutkie...ale, kto wie...

I co ja z nimi zrobie???

Hakonki ( przynajmniej u mnie) lepiej rosna w podlozu mieszanym, czyli troche ziemi i wiekszosc kamieni. Jeszcze ich dokupie, bo chce nimi otulic caly ogrod, po linii rabat.
Jest cieplo, ale nie moge wyjsc do ogrodu, tak ten pyl sahary przeszkadza.
Kasiek 15:35, 18 mar 2022

ElzbietaFranka napisał(a)

Ja kilka lat wstecz też z netu nasiona sprowadziłam i urosły takie ogonki jak u Kasi nawet liście wypuściły. One muszą mieć jednakową temperaturę i światło. Trzymałam je w akwarium z naświetleniem. Później przyszła jakaś zaraza i szlak wszystko trafił.

Chyba Kondzio się też wtedy zajmował lotosami.
W każdym razie lotos musi wcześniej być posadzony aby zdążyły zakwitnąć.

Nie jestem w stanie im tego zapewnic... Stoja na parapecie, teraz jak juz niektore zaczely wychylac sie z wody, nakrylam je druga, wysoka szklanka, i tyle. Musza tak zyc A jak nie? To sprobuje jeszcze raz

Ja swojego lotosa kupilam bardzo pozno...Mial juz w tamtym roku nie zakwitnac, za pozno, za malo swiatla, za chlodne noce...Zakwitl, i sprawil mi wiele radosci ( i to dwoma kwiatami, trzeci kwiat sie nie otworzyl, zmarzl , noce w pazdzierniku byly bardzo zimne) Lut szczescia, przypadek, niewazne, wazne ze sie postaral
Nie mam wogole wiedzy na ich temat, cieszy mnie ogolnie ze sa, ze cos tam sie zazielenilo

Czy moj lotos w ogrodzie przezimowal? Watpie...Straszna Macocha ze mnie....
Kasiek 15:42, 18 mar 2022

Mgduska napisał(a)
Niesamowity ten pył. Czy to ciepły wiatr go przyniósł?
Ach, to zdjęcie z czosnkami piękne Lotosy też niezwykłe, wszystko u Ciebie jest taki inne, oglądam z przyjemnością

Mgdusko, chetnie Ci go oddam Nie wiem czy cieply Dzisiaj, rozmawialam z kolezanka mieszkajaca na samej gorze Niemiec, i do niej doszedl dzisiaj. Do Polski tez dojddzie.

Czosnki lubie i jesienia kilka dosadzilam i co roku bede je dokupowac, czosnki musza byc
Dziekuje, to bardzo mile z Twojej strony
Kasiek 15:58, 18 mar 2022

BASIA8 napisał(a)
Jejku już forsycja kwitnie. U Nas jeszcze pączki bez kwiecia. Ja teraz cieszę się krokusami- posadziłam jesienią i pięknie się prezentują. Od wczoraj przez szybę na nich spoglądam bo chora jestem. Ale oczęta cieszą. Buziaki przesyłam.

Basienko, zdrowka zycze, szybciutko wyzdrowiej i ciesz sie wiosna, buziaki
Niektore powoli przekwitaja, niektore zaczynaja...

Moje wczesne chyba gdzies przekopalam. Szkoda,ladne byly i cieszy wraz z krokusami. Musze je jesienia kupic.