Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Skarbonkowy ogródek 19:17, 08 maj 2016

Do góry
W takim razie to będzie za niskie, potrzeba tutaj wysokich traw lub jakiegoś żywopłociku z cisa planowo ciętego na metr, może mniej może więcej
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:13, 08 maj 2016

Do góry
Anitko jak już poskładasz meble, poproszę ładnie o opinie o Twojej glediczji Sunburst bo planuję posadzić a informacji i doświadczeń innych jak na lekarstwo
Skarbonkowy ogródek 18:02, 08 maj 2016

Do góry
Hortensje bukietowe na pełnym słońcu wytrzymają jeżeli będą miały dostateczną ilość wody, jeżeli jej braknie to kwiaty w upały będą podsychać.
Jeżeli chciałabyś tam berberysy i tuje Danica, a przesadzić hortensje to można dorzucić do tego seslerie jesienną bo z tego co widzę ma ładny limonkowy kolor, do tego lawenda lub szałwia jako akcent kolorystyczny o danej porze roku.
To tylko taka luźna propozycja bo nie wiem z której strony się patrzy na tą rabatę i jak ma się do całości i także proporcje mogą nie za bardzo być odpowiednie. Na słońce jest mnóstwo roślin

Edit: Pod magnolią w takim przypadku dałoby się częściowo zrobić taką kombinację roślin, ale z hortensjami bukietowymi okalającymi ławkę do tego mogły by być choiny kanadyjskie jako element zimozielony lu jakieś cisy niewielki. Mogłyby też być jako element pół zimozielony azalie japońskie, warunki glebowe dla roślin byłyby wtedy zbliżone. No możliwości sporo w tych kombinacjach
Rododendronowy ogród II. 17:46, 08 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Najbardziej w akademii podobał mi się moment jak nawozisz swojego małego Rodusia wyszło bardzo przyjemnie i bogato merytorycznie

Luki z wrażenia zrobiłam sobie pod nim zdjęcie w 2012 roku aby wiedzieć jak jest wielki

Bogdziu miałas znakomity występ. Swobodna wypowiedż, zero nerwowości, merytoryczna porada . Z przyjemniscią sie Ciebie oglądało ! Fajnie byłoby takie porady z Toba w roli glownej ogladac w necie i TV

Ps. Wreszcie nie mam wyrzutów sumienia, ze sypie nawoz tak jak ty
Czy rzeczywiscie używasz ten Biopon? I sie nie klei do lisci! Moze być odp na prive
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:40, 08 maj 2016

Do góry
Pokazać Ci Luki moje chwastowisko? Od razu Ci się na duszy lżej zrobi. Bo o podagryczniku to nawet nie wspominam

PS. Rabata magnoliowa powiedzmy ze półcień z przewaga pól
Skarbonkowy ogródek 17:32, 08 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Ja to mam ostatnio zawirowania umysłowe z piwonią magnolią i hortensją, o jednym myślę, mówię drugie, a piszę trzecie Moje pytanie było o rabatę pod magnolią tak pięknie przygotowaną
Na tą hortensjową muszę spojrzeć jeszcze raz.

aaaa

Rabata pod magnolia tez słoneczna ale mniej. Jak magnolia puści listki to będzie trochę zacieniać od około 14 do wieczora.

Na hortensjowa tez spójrz spójrz
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:10, 08 maj 2016

Do góry
Olu cieszę się zastanawiam się czy Glediczja to dobry wybór, ale w koło będą purpurowe drzewa to myślę, że taka jasna odskocznia będzie dobrze wyglądać tym bardziej, że później zielenieje.

Justynko na jednej rabacie to mam taki urodzaj małych chwastów, że szok, ale tylko raz przyklęknąłem by to wypielić w tej formie, wyrwałem z 10 i poszedłem dalej szukać czegoś większego do wyrwania
Skarbonkowy ogródek 17:06, 08 maj 2016

Do góry
Ja to mam ostatnio zawirowania umysłowe z piwonią magnolią i hortensją, o jednym myślę, mówię drugie, a piszę trzecie Moje pytanie było o rabatę pod magnolią tak pięknie przygotowaną
Na tą hortensjową muszę spojrzeć jeszcze raz.
Skarbonkowy ogródek 17:01, 08 maj 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Joasiu, to drzewo wyglada ja Prunus serrulata Kanzan. Sprawdź w Google fotki

Zmiany super. Pięknie wyglada ławka pod magnolia Te hortensje o które sie tak martwisz, to ogrodowe czy bukietowe? Bukietowe dadzą radę na słońcu, nawet na patelni. Ogrodowe natomiast najlepiej przenieść do półcienia.

No właśnie sprawdziłam i Luki miał chyba racje. Pokrój i same kwiaty te same. Mamy zwycięzcę !!

Widzisz Ewuś, pomimo wiecznego niedoczasu cos tam staram się działać. Wiec tym bardziej cieszy ze widzicie różnice i zmiany na plus. Lawka czeka na renowacje ale i tak mi się podoba.

Hortki drzewiaste czy ogrodowe- nie rozróżniam. Na pewno nie bukietowe. Juz mi się słabo robi jak pomyśle o przesadzaniu tych większych .

Wspomniałaś ze bukietowe dadzą rade w słońcu. Serio? Mogę je posadzić na taka patelnie? Chciałam je kolo tej kulki bukszpanowej posadzić. W zasadzie w miejscu gdzie rosły rodki które niepotrzebnie wycięłam.
Skarbonkowy ogródek 16:24, 08 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Drzewo wygląda mi na wiśnie Kanzan, ale nie jestem pewny odmiany, jednak na pewno jest to wiśnia bo nawet po korze widać
Czy rabata pod hortensją jest słoneczna czy bardziej cienista/półcienista bo na drugą opcje to ja już mam wizję, ojjj jak chciałbym mieć takie miejsce. Jarzmianki, paprocie, hosty do tego ze 3 kulki bukszpanowe i mamy jak na wystawie
Jeżeli to słoneczne miejsce trzeb wykombinować coś z zimozielonego

Luki, z nieba mi spadłeś.Rabata słoneczna, rzekłabym nawet ze patelnia wiec nie wiem czy te hortki tam przeżyją. Właśnie myślałam żeby coś zimozielonego - mam kulki danica to chciałam je tam wstawić. Do tego może berberys bo one tez na słoneczne miejsca. I na tym moje pomysły się kończą Potrzebne wyższe piętro.

A o drzewko już zapytowuje w googlaczu.
Skarbonkowy ogródek 16:17, 08 maj 2016

Do góry
Drzewo wygląda mi na wiśnie Kanzan, ale nie jestem pewny odmiany, jednak na pewno jest to wiśnia bo nawet po korze widać
Czy rabata pod hortensją jest słoneczna czy bardziej cienista/półcienista bo na drugą opcje to ja już mam wizję, ojjj jak chciałbym mieć takie miejsce. Jarzmianki, paprocie, hosty do tego ze 3 kulki bukszpanowe i mamy jak na wystawie
Jeżeli to słoneczne miejsce trzeb wykombinować coś z zimozielonego
Żurawka - Heuchera 15:54, 08 maj 2016

Do góry
Kamilu to tylko oparzenia słoneczne typowe u tej odmiany, a o ile dobrze rozpoznaję to liście Sugar Plum.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:58, 08 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Seslerie coraz bardziej kuszą tym bardziej, że obserwując po wątkach na prawdę są mało kłopotliwe... może i ja się przekonam.
Miło znów zobaczyć uśmiechnięte Wrocławianki

Łuki na pewno się wypiętrzania i sadze ze z tego powodu raz na 3 lata trzeba będzie je odmładzać
Moja działka. 12:56, 08 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Bogusiu gdyby co to ja mam zaledwie jeszcze 20 innych rojników i cały czas się rozrastają. Swiecznice rosną mi bardzo dobrze, nawet młodziutkie z zeszłego roku. W bylinowym mają teraz sadzonki dwuletnie, więc już takie malutkie nie są

Inne też mam od ciebie,ale te mi się najbardziej podobają
Ciekawe jakie przywiozą na wystawę
Ogród Cioci cz. 3 12:48, 08 maj 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Zeby wyzdrwoec trzeba odpoczac troche czy Ty potrafisz?

Z tymi trawami to ja nie rozumiem jak mozna w kolejnosci 7 sztuk rosnac wyrywkowo dziwne te same warunki a efekty rozne.

ML u mnie wszystkie ruszyly

Ten rok dziwny dla traw. Luki piszę że w bylinowym mówią że suche lato i mokra zima to dla nich źle. Moje ML do wymiany
Rododendronowy ogród II. 12:34, 08 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Najbardziej w akademii podobał mi się moment jak nawozisz swojego małego Rodusia wyszło bardzo przyjemnie i bogato merytorycznie

ja też na to zwróciłam uwagę. Sypnęłaś dwa razy i idealnie trafiłas na czubek hehhehe praktyka???? Czy zwykle ci ąż podpowiada gdzie masz dosypać, bo tego nijak nie da rady przecież dostrzec
Moja działka. 11:28, 08 maj 2016

Do góry
Bogusiu gdyby co to ja mam zaledwie jeszcze 20 innych rojników i cały czas się rozrastają. Swiecznice rosną mi bardzo dobrze, nawet młodziutkie z zeszłego roku. W bylinowym mają teraz sadzonki dwuletnie, więc już takie malutkie nie są
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:21, 08 maj 2016

Do góry
Justynko ja też na razie zostawiam bo wywieźli by mnie w kaftanie, wyrwałem tylko inne chwasty i to takie co można łapą złapać nie koniuszkami paluchów, ja to leniwy z natury

Bogusiu tak to oczywiście werbena i miejscami zmieszana jeżówka.
Świecznice wszystkie przezimowały i nie gniją. Te starsze jak i te młodsze sadzone jesienią

Bogdziu w takim razie transport za drzewa zaczyna się coraz bardziej opłacać

Marzenko dojdzie 6 drzew na pewno. Niestety nie większego posadzić wzduż zachodniej granicy działki. Raz zrobiłbym sobie mnóstwo cienia na rabaty, dwa w granicy idą kable elektryczne i światłowody z internetu.
Graby wyglądają obiecująco i już powinny się dobrze ukorzenić, ogrodzenia widać nie będzie, ża rok myślę, że i bałaganu za płotem, szary mur z pustaków zniosę
Biało różowy ogród za płotem. 11:15, 08 maj 2016

Do góry
Ludwiko u mnie ten problem, że ciągam siostre po ogrodniczych, żeby sama też sobie coś wybrała, a ona i tak mówi, że wiem co chce, ale cały czas upiera się nad 'choinką' to muszę ją gdzieś wkomponować
W tym ogrodzie na razie na prawdę nie ma efektów widocznych po roślinach, ale niestety super wielkości i jakości nie można oczekiwać gdy idzie się po kosztach, chociaż mam nadzieję, że w sezonie będzie to lepiej się prezentować, a przyszła wiosna bogata w cebulowe będzie bardziej atrakcyjna

Aniu na platanem Alpens Globe stałem z chęcią zakupu bo ładny, ale u mnie w okolicach kosztuje majątek Muszę po raz kolejny przejrzeć katalog i przyjrzeć się klonom

Agnieszko chciałem taką magnolię, ale tutaj akurat jest przewiew i nie wiem czy widziałbym kiedykolwiek jej kwitnienie, a na dodatek sumy za takie magnolie nie są małe
Pełnej pary to nie ma bo środków na takie działania brak

Ilonko ziemia może równa i oczyszczona, ale słaba. Niestety konieczne będzie nawożenie, żeby jakoś to wyglądało, na rabatach może jakoś ujdzie bo przekopane z obornikiem, ale trawnik to już słabiej.
No dobrze kostkę to też uważam, że mam położoną idealnie jak z bicza strzelił, dopasowana i z fugą nie większą jak pół centymetra, aż taki skromny nie jestem
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:06, 08 maj 2016

Do góry
Seslerie coraz bardziej kuszą tym bardziej, że obserwując po wątkach na prawdę są mało kłopotliwe... może i ja się przekonam.
Miło znów zobaczyć uśmiechnięte Wrocławianki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies