Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

JoannaDe 17:02, 08 maj 2016

marta_tokarczyk napisał(a)
Asia, to drzewo, które wstawiłś, to najprawdopodobniej wiścia japońska, ja mam szczepioną na pniu i wygląda tak.

Moja jest jeszcze młodziutka. Jest bardzie obrzucona kwiatami od migdałka i dłużej.

No piękna jest. Musze wpisać na listę ''Ajwont''
Luki 17:06, 08 maj 2016

Ja to mam ostatnio zawirowania umysłowe z piwonią magnolią i hortensją, o jednym myślę, mówię drugie, a piszę trzecie Moje pytanie było o rabatę pod magnolią tak pięknie przygotowaną
Na tą hortensjową muszę spojrzeć jeszcze raz.
Anda 17:07, 08 maj 2016

Będziesz sadzić tą wiśnię Kanzan w przedogrodku?

Bukietowe czyli Hydrangea paniculata dadzą radę. Mam Grandiflorę na patelni i jest zdrowa, ładnie kwitnie. Przy upałach tylko podlewać trzeba. Hortensje lubią pić. Tych odmian jest dużo, wiec na pewno znajdziesz to co Ci pasuje do ogrodu i miejsca Znajoma ma Limelight na słońcu i też jest ładna.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
JoannaDe 17:32, 08 maj 2016

Luki napisał(a)
Ja to mam ostatnio zawirowania umysłowe z piwonią magnolią i hortensją, o jednym myślę, mówię drugie, a piszę trzecie Moje pytanie było o rabatę pod magnolią tak pięknie przygotowaną
Na tą hortensjową muszę spojrzeć jeszcze raz.

aaaa

Rabata pod magnolia tez słoneczna ale mniej. Jak magnolia puści listki to będzie trochę zacieniać od około 14 do wieczora.

Na hortensjowa tez spójrz spójrz
JoannaDe 17:37, 08 maj 2016

Anda napisał(a)
Będziesz sadzić tą wiśnię Kanzan w przedogrodku?

No chciałabym bardzo Miałabym na nią idealne miejsce ale nie będę na razie pokazywać bo tam sajgon jakich mało. Dopiero niedawno usunęliśmy 4 wieelkie korzenie które poprzedni właściciel zostawił. Trwa akcja równania terenu.

Anda napisał(a)
Bukietowe czyli Hydrangea paniculata dadzą radę. Mam Grandiflorę na patelni i jest zdrowa, ładnie kwitnie. Przy upałach tylko podlewać trzeba. Hortensje lubią pić. Tych odmian jest dużo, wiec na pewno znajdziesz to co Ci pasuje do ogrodu i miejsca Znajoma ma Limelight na słońcu i też jest ładna.

Myślałam o limkach i nawet kupilam sztuk dwie ale wyczytałam ze one raczej do półcienia. Musze poszukać takich co wytrzymają słońce. Musze mieć coś wysokiego bo docelowo będzie taras na lekkim wzniesieniu.

Kurde, projekt muszę zrobić
Luki 18:02, 08 maj 2016

Hortensje bukietowe na pełnym słońcu wytrzymają jeżeli będą miały dostateczną ilość wody, jeżeli jej braknie to kwiaty w upały będą podsychać.
Jeżeli chciałabyś tam berberysy i tuje Danica, a przesadzić hortensje to można dorzucić do tego seslerie jesienną bo z tego co widzę ma ładny limonkowy kolor, do tego lawenda lub szałwia jako akcent kolorystyczny o danej porze roku.
To tylko taka luźna propozycja bo nie wiem z której strony się patrzy na tą rabatę i jak ma się do całości i także proporcje mogą nie za bardzo być odpowiednie. Na słońce jest mnóstwo roślin

Edit: Pod magnolią w takim przypadku dałoby się częściowo zrobić taką kombinację roślin, ale z hortensjami bukietowymi okalającymi ławkę do tego mogły by być choiny kanadyjskie jako element zimozielony lu jakieś cisy niewielki. Mogłyby też być jako element pół zimozielony azalie japońskie, warunki glebowe dla roślin byłyby wtedy zbliżone. No możliwości sporo w tych kombinacjach
JoannaDe 19:01, 08 maj 2016

Kurde Lukasz dzieki. Musze to wrzucic w gartenpuzzle.

Hortensji nie chce przesadzac ale chyba nie mam wyjscia. Bo to drzewiaste sa i nie wiem czy dadza rade na tej patelni. Najbardziej zalezy mi zeby na tej rabacie bylo cos zimozielonego co przesloni mi piaskownice ktora jest za nia. I jeszcze basen ktory tez tu latem stanie( na koncu pisakownicy).

Ta cala rabata jest po prawej stronie od tarasu.A po przeciwnej stronie rabata z magnolia. Po miedzy nimi trawnik ktory widac na zdjeciu wyzej.
Luki 19:17, 08 maj 2016

W takim razie to będzie za niskie, potrzeba tutaj wysokich traw lub jakiegoś żywopłociku z cisa planowo ciętego na metr, może mniej może więcej
JoannaDe 19:26, 08 maj 2016

Pokombinuje i wstawie do oceny
JoannaDe 00:07, 09 maj 2016

no to nakombinowałam Z racji tego ze hortensje rosną a nie mam na razie czasu żeby je przesadzić to zaczęłam od oczka przy tarasie który jest kontynuacja hortensjowej. Chciałam miec przy tarasie kwitnące duże kwiaty a limki mam na stanie wiec wymyśliłam coś takiego:

widok od strony tarasu:

rzad z tylu:

duza kula bukszpanowa już tam rośnie
mniej więcej pomiędzy buksem a limka jakaś wysoka zwiewna trawa. Mam jednego miskanta Morning Light?(na razie nie wiem jaki)wiec mogłabym posadzić.
trzy kulki z przodu wstawiłam danice ale nie wiem czy do buksa będą pasowały. Kolejnych bukszpanów nie chce. Choć są ładne to śmierdzą...
przed kulkami hosty fire&ice
czerwone kulki to berberysy - a może jako green carpet?

widok od ogrodu stojąc przodem do tarasu. Z tylu w tle ma być zywoplot z choiny kanadyjskiej

Prosiłabym o opinie co do technicznej strony tej rabaty. No i oczywiście opinie czy to gra razem.