Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

Makao_J 15:48, 08 maj 2016

JoannaDe napisał(a)
A widzisz, to może tutaj mój błąd. Chociaż starałam się zostawić gałązki tak żeby kula była. Problem polega na tym ze one nie z każdej strony maja gałązki. Wiec takie niby półkule są. Teraz to i tak za późno ale będę pamiętać na jesień.

Więc zastawiaj tam gdzie brak jest trochę dłuższe gałązki. Tylko pamiętaj że ona wypuszcza nowe z oczek najbliżej cięcia a bardziej w głąb nie ruszy nic.
Najgorzej jest zagęścić dół ale trochę cierpliwości i się udaje.
MirellaB 16:03, 08 maj 2016

Migdałka o tak wielkim pniu w życiu nie widziałam. Migdałki to są niższe drzewa lub krzewy.

Moje hortensje też tak wyglądają i dzisiaj spryskałam je preparatem na grzyba, a za ok.10 dni spryskam na ssące. W zeszłym roku też takie coś miałam mimo wiosennego oprysku.
W tym roku nie pryskałam wczesną wiosną, bo wiadomo jaka była pogoda
JoannaDe 16:11, 08 maj 2016

Pokaże Ci jak one wyglądały w zeszłym roku na jesieni. Zdjęcie do kitu bo wykadrowane ale coś tam widać.
Luki 16:17, 08 maj 2016

Drzewo wygląda mi na wiśnie Kanzan, ale nie jestem pewny odmiany, jednak na pewno jest to wiśnia bo nawet po korze widać
Czy rabata pod hortensją jest słoneczna czy bardziej cienista/półcienista bo na drugą opcje to ja już mam wizję, ojjj jak chciałbym mieć takie miejsce. Jarzmianki, paprocie, hosty do tego ze 3 kulki bukszpanowe i mamy jak na wystawie
Jeżeli to słoneczne miejsce trzeb wykombinować coś z zimozielonego
JoannaDe 16:19, 08 maj 2016

MirellaB napisał(a)
Migdałka o tak wielkim pniu w życiu nie widziałam. Migdałki to są niższe drzewa lub krzewy.

Moje hortensje też tak wyglądają i dzisiaj spryskałam je preparatem na grzyba, a za ok.10 dni spryskam na ssące. W zeszłym roku też takie coś miałam mimo wiosennego oprysku.
W tym roku nie pryskałam wczesną wiosną, bo wiadomo jaka była pogoda

Mirellka, nie załamuj mnie A czym pryskałaś bo może mam w domu? Chyba przelecę prewencyjnie cały ogród bo co krok to nowe choróbsko znajduje. Od rana siedziałam w chorobach.

Co do drzewa to ja się kompletnie nie znam. Przejeżdżałam ostatnio i mi się rzucił ten róż w oczy. To i sfotografowałam. Migdałka rzuciłam bo z googlacza podobny mi się wydawał.

JoannaDe 16:24, 08 maj 2016

Luki napisał(a)
Drzewo wygląda mi na wiśnie Kanzan, ale nie jestem pewny odmiany, jednak na pewno jest to wiśnia bo nawet po korze widać
Czy rabata pod hortensją jest słoneczna czy bardziej cienista/półcienista bo na drugą opcje to ja już mam wizję, ojjj jak chciałbym mieć takie miejsce. Jarzmianki, paprocie, hosty do tego ze 3 kulki bukszpanowe i mamy jak na wystawie
Jeżeli to słoneczne miejsce trzeb wykombinować coś z zimozielonego

Luki, z nieba mi spadłeś.Rabata słoneczna, rzekłabym nawet ze patelnia wiec nie wiem czy te hortki tam przeżyją. Właśnie myślałam żeby coś zimozielonego - mam kulki danica to chciałam je tam wstawić. Do tego może berberys bo one tez na słoneczne miejsca. I na tym moje pomysły się kończą Potrzebne wyższe piętro.

A o drzewko już zapytowuje w googlaczu.
Anda 16:28, 08 maj 2016

Joasiu, to drzewo wyglada ja Prunus serrulata Kanzan. Sprawdź w Google fotki

Zmiany super. Pięknie wyglada ławka pod magnolia Te hortensje o które sie tak martwisz, to ogrodowe czy bukietowe? Bukietowe dadzą radę na słońcu, nawet na patelni. Ogrodowe natomiast najlepiej przenieść do półcienia.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
marta_tokarczyk 16:35, 08 maj 2016

Asia, to drzewo, które wstawiłś, to najprawdopodobniej wiścia japońska, ja mam szczepioną na pniu i wygląda tak.

Moja jest jeszcze młodziutka. Jest bardzie obrzucona kwiatami od migdałka i dłużej.
JoannaDe 16:53, 08 maj 2016

Cyknęłam jeszcze fotkę z balkonu coby w miarę było widać jak ta rabata wygląda. Jak widać patelnia:

Trawnik będzie poszerzony aż do łuku przy rabacie. Kamienie i płytki położone prowizorycznie. Docelowo będą jednakowe.
JoannaDe 17:01, 08 maj 2016

Anda napisał(a)
Joasiu, to drzewo wyglada ja Prunus serrulata Kanzan. Sprawdź w Google fotki

Zmiany super. Pięknie wyglada ławka pod magnolia Te hortensje o które sie tak martwisz, to ogrodowe czy bukietowe? Bukietowe dadzą radę na słońcu, nawet na patelni. Ogrodowe natomiast najlepiej przenieść do półcienia.

No właśnie sprawdziłam i Luki miał chyba racje. Pokrój i same kwiaty te same. Mamy zwycięzcę !!

Widzisz Ewuś, pomimo wiecznego niedoczasu cos tam staram się działać. Wiec tym bardziej cieszy ze widzicie różnice i zmiany na plus. Lawka czeka na renowacje ale i tak mi się podoba.

Hortki drzewiaste czy ogrodowe- nie rozróżniam. Na pewno nie bukietowe. Juz mi się słabo robi jak pomyśle o przesadzaniu tych większych .

Wspomniałaś ze bukietowe dadzą rade w słońcu. Serio? Mogę je posadzić na taka patelnie? Chciałam je kolo tej kulki bukszpanowej posadzić. W zasadzie w miejscu gdzie rosły rodki które niepotrzebnie wycięłam.