Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:50, 07 sie 2016

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Ale piękne hortensje! Marzy mi się taki gęsty szpaler. A stipa jaka dorodna!

Witaj Marzenko. Pospacerowałam też po Twoim ogrodzie. Jeszcze nie zostawiłam śladu swojej obecności ale wszystko jest do nadrobienia.

Dziękuję za pochwały. Stipy fakt dorodne. W tej chwili jak słusznie zaóważyłaś moje oczy cieszą hortensje. Od zawsze chciałam mieć taki szpaler. Chcę je wyprowadzić jeszcze wyżej. To dopiero w przyszłym roku. U siebie pewnie też znajdziesz na nie miejsce. Pozdrawiam i zapraszam częściej.
Ogród Mirelli 22:44, 06 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Piękne wrzosowisko miałaś! Chyba kokietujesz jak tak marudzisz? No, przyznaj się

a bryły korzeniowe wrzosów rozrywałaś? Rozłożyłaś płasko na placek?
Ph sprawdzałaś na wiosnę? Na moje wyczucie wrzosy uschły bo bryła korzeniowa została w torfie. Ten wysechł, zbetonił się, ścisnął korzenie i klops

Tak, owszem piękne było jesienią, a wiosną to sama widzisz jak wyglądało.

Toszka wrzosy nie uschły. Te środkowe Athene przemarzły. W szkółce Pan mi powiedział, że one raczej zimy nie przetrwają i tak faktycznie się stało. Mimo to kupiłam je dla pięknego koloru.

Fioletowe wrzosy są na rabacie do dzisiaj (teraz trzeci rok) i kwitną już od lipca. Stipa je teraz przykryła.

Wrzośce to odmiana Golden Starlet są na rabacie do teraz.

Zlikwidowałam tylko te Athene, które nie przetrwały zimy i już nie dosadzam kolejnych. Mam już tam inne roślinki
Ogródek frontowy 22:08, 06 sie 2016

Do góry
Nigdy nie lubiłam siać zawsze mi się to wydawało mało efektowne przynajmniej w moim wydaniu w tamtym roku nie ścinałam przekwitniętych kwiatów lawendy i w tym roku znalazłam z 10 szt które wyrosły w szczelinach w chodniku to samo stało się z petuniami. Mają siłę przebicia może spróbuję wysiać trawy w przyszłym roku mam ochotę na dmuszkę jajowatą i rozplenicę pegasus obie jednoroczne jak się uda to będzie super
Jak stipa lubi w kamieniach to może ją na skalniakach z lawendą dam na przyszły rok
Ogródek frontowy 21:49, 06 sie 2016

Do góry
U mnie nigdy rozplenica się nie wysiała... a może wypieliłam?

Stipa najchętniej wzrasta w szczelinach między kamieniami, kostką, w jakiś szczelinach. Można na jesieni zebrać nasiona i w lutym/marcu sypnąć na ziemię.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:39, 06 sie 2016

Do góry
noemi napisał(a)

Pięknie masz ehhhh drewno podoba mi się , ślicznie poukładane ....

p.s.

a co to te ciemne kłosy ? i chciałam zapytać czy sesleria Ci się podoba ... bo mi tak sobie

Miło mi
te ciemne klosy to molinia edith dudszus. w sumie w polaczeniu ze stipa z powodu nadwyzek i braku innego pomysłu a fajnie się zgrały

sesleria powiem tak..wiem że bedzie mi się podobac ale obecnie jestem tolerancyjna bo mikra jeszze
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 14:48, 06 sie 2016

Do góry
Ale piękne hortensje! Marzy mi się taki gęsty szpaler. A stipa jaka dorodna!
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 23:59, 05 sie 2016

Do góry
beata_m napisał(a)
na jeżówki bym się skusiła Green Jewel lub Honeydew, donica moze juz w przyszly tydzien dostanie panel na plecy (wzdłuż chwilowo zdemontowanej siatki coby donice obrobić):

bo tak jakoś smutno się bez czosnków zrobiło

Fajnie będzie z tym panelem I stipa piękna
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 10:06, 05 sie 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
ze ta w gruncie stipa ci kwynie ata co była taka wybujała w donicy jeszcze nie kwitnie hmmm.

no własnie, co nie?! ale wiesz co chyba czosnki główkowate ją zagłuszyły mocno bo jak czosnki wyciełam to była bardzo marniutka i dopiero teraz ładnie się zagęszcza i zieleni (była bardziej zółtawa bym rzekła)
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 09:54, 05 sie 2016

Do góry
ze ta w gruncie stipa ci kwynie ata co była taka wybujała w donicy jeszcze nie kwitnie hmmm.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 23:34, 04 sie 2016

Do góry
mostrzowski dobór kolorów

powiem szczerze, że nie jestem fanką jałowców - kłują, czernieją od spodu i panoszą się bez składu i ładu. Jeden plus - zimą zielone.

Przemyśl berberysy - np.green carpet (kłuje jak czort, to fakt, ale jesienny spektakl wart poświęcenia) lub jakieś kolumnowe jako wyższy akcent.

Podpowiadam tylko mozliwości. Aranżacja w twoich rękach

Stipa super wygląda nie w rządku tylko wsadzona tu i tam.
Dodatkowo jako poduchy zimozielone może rosnąć tymianek, macierzanka i... melisa jako pachnący, niestety nie zimozielony, ale latem wspaniały akcent.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 23:13, 04 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Doczytałam, że użyta na skarpie włóknina ulega biodegradacji i służyła do wzmocnienia podłoża na czas ukorzenienia się roślin.

na pewno jest kocimiętka zestawiona z przetacznikiem, stipa, jukki

lawenda bezapelacyjnie posadzona jest w pasie

rudbekia na jesieni, aż do mrozów gra pierwsze skrzypce

tu doskonale widać powtarzającą kwitnienie kocimiętkę, stipę i w oddali rudbekię

wiosna - czosnki, bergenia, bylice, zdaje się (oceniam po liściach), że dzwonki jakieś są
Bylice to moga być Artemisia ludoviciana ‘Silver Queen‘ i Artemisia schmidtiana (ten srebrny kolor kępek)

wilczomlecze wiosną

Wilczomlecz pstry Euphorbia polychroma syn. Euphorbia epithymoides
Edit. nie daj się skusić na wszelkie egzotyczne wilczomlecze typu Wilczomlecz migdałolistny 'Ascot Rainbow' czy Euphorbia amygdaloides 'Purpurea' i inne typu mirtolistne- sa bardzo piękne, ale u nas wymarzają

spokojnie w naszym klimacie na skarpie dadzą radę rozchodniki, kostrzewy, krwawniki.
Przyznam się, że te wplecione w skarpę jukki swoją fakturą i egzotycznym wyglądem też kusząco wyglądają.

O! Dzięki!! Będę sukcesywnie dosadzać

Jeszcze w Twoich inspiracjach znalazłam taką fajną
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 23:00, 04 sie 2016

Do góry
Doczytałam, że użyta na skarpie włóknina ulega biodegradacji i służyła do wzmocnienia podłoża na czas ukorzenienia się roślin.

na pewno jest kocimiętka zestawiona z przetacznikiem, stipa, jukki

lawenda bezapelacyjnie posadzona jest w pasie

rudbekia na jesieni, aż do mrozów gra pierwsze skrzypce

tu doskonale widać powtarzającą kwitnienie kocimiętkę, stipę i w oddali rudbekię

wiosna - czosnki, bergenia, bylice, zdaje się (oceniam po liściach), że dzwonki jakieś są
Bylice to moga być Artemisia ludoviciana ‘Silver Queen‘ i Artemisia schmidtiana (ten srebrny kolor kępek)

wilczomlecze wiosną

Wilczomlecz pstry Euphorbia polychroma syn. Euphorbia epithymoides
Edit. nie daj się skusić na wszelkie egzotyczne wilczomlecze typu Wilczomlecz migdałolistny 'Ascot Rainbow' czy Euphorbia amygdaloides 'Purpurea' i inne typu mirtolistne- sa bardzo piękne, ale u nas wymarzają

spokojnie w naszym klimacie na skarpie dadzą radę rozchodniki, kostrzewy, krwawniki.
Przyznam się, że te wplecione w skarpę jukki swoją fakturą i egzotycznym wyglądem też kusząco wyglądają.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:48, 04 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
By uzyskać efekt jak na skarpie ze zdjec toszki musialabys robic zestawy 2/3 roslin,kazdej po kilka sztuk i takie zestawy powtórzone w kilku miejscach skarpy

Przetacznik dwa paski po 7 roslinek, lawenda 1 pasek 7 roslin, stipa pasek 7 roślin i drugi 3 rośliny. Na razie tyle.
Z Pszenicznej ... 13:50, 04 sie 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Tymczasem w pozostałej części ogrodu chwast się panoszy, muszę trochę rzucić okiem na inne rabaty, bo zarosną.

Stipa szaleje, róże czekają na kolejny "wybuch".

Cuuuuuudnie Agata
Za warzywnik szacun!!!
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 11:06, 04 sie 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Ola kwitnie Ci stipa???

niii Kładzie się gupia i jest soczyście zielona i nie ma zamiaru kwitnąć Zakwitła mi za to ubiegłoroczna z której przeżyło jedno źdźbło
U Agi - czyli słońce i piach 09:42, 04 sie 2016

Do góry
olga80 napisał(a)
Pooglądałam inspiracje z rozchodnikami szczena opada jak pięknie to wygląda

arbuza zazdraszczczam jaki wielki i aż ślinka lecie na takiego słodziaka
stipa u Ciebie też dorodna
o tak! Rozchodniki miałam wcześniej ale po zobaczeniu tej rabaty pokochałam je i teraz też taką mam. Małą ale cieszy
Arbuz teraz rośnie jak szalony bo deszcz często pada.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 09:13, 04 sie 2016

Do góry
Ola kwitnie Ci stipa???
a czasem nie na temat ... 22:30, 03 sie 2016

Do góry
piękna ta lawenda ze stipą - a moja stipa wciąż zieolniutka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies