Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2016 14:47, 06 maj 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
Ania, jak lilie sobie radzą w glinie ?

Beznadziejnie. Tam gdzie posadziłam na górce i dobrze ziemię urobiłam, dałam pod spód piachu to rosną, a reszta... zanika. Po tej zimie padły mi w 90% wszystkie z wyjątkiem azjatyckich. Przeżyły zimę -30 bez śniegu, a tę mokrą i ciepła już nie
Ani jeden biały Triumfator nie przeżył Ale o dziwo kilka pełnych wylazło z ziemi ..
To już jest archiwalne... nie ma

Pszczelarnia 14:37, 06 maj 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jest postulowany fotel w zielniku, chcę jeszcze wkopać taka balię z wodą w miejscu centralnym:

Postulowany ..?! fajnie , bedziesz siedziec i zażywać aromaterapii , wśród ziól...super Ewo

p.s. twoje pachysandry sie przyjęły u mnie, co do jednej sztuki, stoją jak na mustrze wojskowej
Buziam !

Pszczelarnia 14:33, 06 maj 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Te szachownice mogłyby powędrować na rabatę (bordowo-żółtą wiosenną) nad strumieniem, wysadzę je w czerwcu a jesienią posadzę tam:

Szachownice sliczne....moje coś zeżarło, zostały 3 sztuki w jednej małej kępce....
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:27, 06 maj 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Ślicznie!! Mam pytanko czy pamiętasz może jakie masz szerokości a głownie głębokości tych trzech fragmentów rabaty - od kostki do płotu ??

Betonowe cuda super
Ogrodowe skarby 14:18, 06 maj 2016

Do góry

Mazurkowo 14:18, 06 maj 2016

Do góry
Gruszka i brzoskwinia skończyły kwitnąć, ale zaczęła jabłonka Golden Delicious! Kwiatków jest dużo, mamy posadzoną obok drugą (James Grieve) - mają się obie wzajemnie zapylać. Nie wiem jak to będzie bo na Jamesie są dosłownie 2 kwiatki i to jeszcze nie rozwinięte.

Przegląd po zimie:
- jeden świerk chyba jednak zdechł. Nie wiem czy czekać jeszcze i dać mu szansę czy zbierać się psychicznie na wymiankę. Chyba to drugie. Jakiś taki rudawy jest, nie wykazuje w ogóle chęci wypuszczania przyrostów.
- 3 krzaczki lawendy zdechły również. Już je wykopałam i wsadziłam nowe malusie. Lawendę mam w stopce trzmieliny. Trzemielina już była strzyżona, ale znowu wypuściła. Docelowo ma to być kulka, ale jej jeszcze dość trochę brakuje. Na razie jest bardzo postrzępiona. Mam pod jednym oknem na prawo od wejścia jedną taką, pod drugim na lewo - 2. Pod spodem lawenda, róże i trawa. Miał być jeszcze bukszpan na obwódce i miejmy nadzieję, że jeszcze będzie. Zdjęć bardziej panoramicznych aż wstyd normalnie cykać bo wtedy w kadr wchodzi moje klepisko - chwastowisko, a nim nie ma się co chwalić

Będą chyba truskawki!

Piszę chyba, bo już niestety widzę, ze truskawki łapie mi jakaś choroba (szara plamistość? czerwona plamistość? Nie potrafię zidentyfikować - generalnie kropki na liściach). Zainfekowane liście poobrywałam (chociaż jak się wpatrzeć to na tym zdjęciu widać już znowu liść w kropki!), popsikałam Topsinem, ale nie wiem czy to pomoże. Mój M. twierdzi, że jemu zawsze truskawki kojarzyły się z kropkami na liściach. Mój wewnętrzny głos głośno krzyczy: NIE PRAWDA! Jak będą mi w tym roku bezczelnie chorować to je powywalam! Słyszycie truskawki???
Ogrodowe skarby 14:14, 06 maj 2016

Do góry
Po zanudzam Was troszkę
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 14:09, 06 maj 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Tak, Aniu to widać, jak się nie bywa codziennie w ogrodzie. Kilka dni temu, pigwowiec jeszcze był burą plamą, a dziś? Żywy ogień!

Dziękuję za rady, pracuję wolno, ale i tak chyba zbytnio się staram wyrobić w czasie. A jeszcze tyle do wysiania. I do przeróbki. Najgorzej coś ruszyć, potem idzie lawinowo, Okazuje się, że jedno z drugim nie pasuje, i trzeba uładzać.

Chyba nie dorosłam jeszcze do pozbywania się roślin z ogrodu, Raczej je jeszcze ściągam.
Haniu i tak trzymaj jesteś wzorem i inspiracją dla młodszych

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 14:01, 06 maj 2016

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Mało popracowałam, powsadzałam dziś tylko moje patyczki hortensjowe, zakupiłam też piękne bylice, chyba posadzę je na trawiastą rabatę...

a z ostatniej chwili:

i taki widoczek na koniec dnia:

Witaj Basiu śliczna wiosna u Ciebie. Czeka Cię dużo pracy ale widziałam też sporo fajnych dużych roślin, będę kibicować. Zamiast drewnianych paneli lepiej zainwestować kasę w rośliny zgadzam się z dziewczynami.
Ogrodowe skarby 13:57, 06 maj 2016

Do góry
Tu jeszcze bez klonu

A tu juz z klonem

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 13:51, 06 maj 2016

Do góry
Nikt nie chciał się bawić w zgadywanie ale i tak Wam pokażę, co sobie kupiłam

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 13:50, 06 maj 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Aniu, napisane czasem gdzieś odfrunie, a kolor nici raczej się utrzymuje kilka miesięcy. Dziś wolne od ogrodu, przesiliłam prawą rękę, mus odpocząć.

Haniu rada, żeby zwolnić na nic ci się nie przyda, bo ty z tych co jak się dorwą to na maxaa i to że ogród masz daleko od domu...więc tylko życżę ci szybkiego powrotu do formy
piękny kolorek pierwiosnka
Ogrodowe skarby 13:44, 06 maj 2016

Do góry
Klon to nie jedyna zmiana w ogrodzie
Kupiłam jeszcze tawułę japońską Magic Carpet trafiła tu

Oprócz tawuł synek wybrał mi kasaćca Snow Queen jak można było go mie kupić
Zawijasek zmienił sie od jesieni. Rośnie tam róża w towarzystwie rozplenicy japońskiej a resztę towarzystwa juz przedstawiałam
Pewnie zastanawianie się gdzie wywędrowały tawuły z zawijaska a no własne tu
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:44, 06 maj 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
https://pl.pinterest.com/pin/355502964317971502/

czy ktoś mi powie czy zawciąg będzie miał takie dłuższe jakby trawkowe liscie?

Kasia ja mam zawciąg ale nie wygląda tak jak na pinie Twoim, o takie coś:

małe łodyżki i listeczki trawkowe może mają 3 cm ale właśnie doczytałam o szczypiorku
fantastyczny trawnik, chyba też się skuszę!!!!!!!!!!!!!!!!!
pozdrawiam ciepło
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:41, 06 maj 2016

Do góry
Agania napisał(a)

Ta żmudna robota jest konieczna, przy widoku niedokończonych rabat ogród wyglądałby na bardzo zaniedbany...

Tulipanki cieszą

Znam ten ból.....wycinałam też, najpierw skosiłam ale te skubańce rozkładaja sie płasko po ziemi i mimo koszenia kwiatki widać....jednorazowo wycinam ze 300 sztuk...i tak kawałek po kawałku...eh.......

Tulipanki we fioletch cudne
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 13:40, 06 maj 2016

Do góry
Pierwiosnek od Basi K. zimę udało się mu przetrwać bez większego uszczerbku, teraz się zbiera do życia. Dałam mu inną miejscówkę. I podzieliłam na 2 sztuki.

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 13:40, 06 maj 2016

Do góry
Aniu, napisane czasem gdzieś odfrunie, a kolor nici raczej się utrzymuje kilka miesięcy. Dziś wolne od ogrodu, przesiliłam prawą rękę, mus odpocząć.

Mój nowy stary ogród 13:39, 06 maj 2016

Do góry
dorciabe napisał(a)
Troszkę fotek, wszędzie tulipany kwitną, u mnie też kilka kwiatków jestniestety tulipanów mniej,niektóre w ogóle nie wylazły ,inne mniejsze. Jesienią będzie akcja cebula

Pięknie, zadbany masz ogródeczek nic tylko kawkę pić przy takich widokach
Tulipanów masz liczne zagony, umnie też nie wszystkie ruszyły, jesienią też planuję cebulowych dokupić
pozdrawiam
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:39, 06 maj 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Agatko strasznie się cieszę z naszego spotkania, mam nadzieję na kolejne . Roślinki posadzone, jutro zrobię foty, bo prawie po ciemku sadziłam. Ale czekały w chłodnej piwnicy więc nic im się nie stało .

ALe fajne spotkanie mieliście, humory wam dopiosywały jak widać i ogród cudny i wy .
A juz dwa płomienne "rudzielce " obok siebie to czzad
Pozdrawiam wszystkich a szczególne buziaki dla naszych płomiennowłosych Cioci Gosi i Agani !
Ogród z pergolą 13:38, 06 maj 2016

Do góry
bo wiesz o czym jeszcze myślę..tylko głupio mi strasznie..ale ta rabata Jagody mi sie tam widzi
https://pl.pinterest.com/pin/166422148709119725/
ale tylko pod to duze okno salonowe
potem obok między oknami drzewo, niewiem czy Twój buk na przykład a dalej..?pustke mam..obwódka z bukszpanu po całości jako nawiazanie?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies