Aga na razie słabo piszczy Ogród czeka, budujemy garaż za domem i wszystko się przeciąga.
Ale przed domem tulipanki cieszą oko
Planuję trawkę i białe kamyki, zasadziłam Ice Dance jesienią, ale zmarzła.
Przycięłam ze 3 szt, na drugim zdjęciu po lewej widać bez liści za to kwitnącą
Walczę z obsadzeniem tarasu i brak mi umiejętności w doborze roślin, gdyż w tych miejscach głównie króluje cień
Załączam kilka zdjęć, aby przybliżyć z czym sie zmagam...
Miejsce dosyć często zacienione - w zasadzie prawie zawsze
Mam posadzone 2 tuje brabant- pewnie będę musiała je usunąć, bo nie wyglądają za dobrze. W to miejsce chciałabym posadzić jakiś iglaki, by stanowiły zaporę od wiatrów, bo na plecach stoi huśtawka. Nie wiem czy świerki serbskie byłyby właściwe?
Na 2 ścianach tarasu mam kratkę, po której mogłoby się coś piąć, tylko czy w cieniu da radę?
Myślałam też o - ozdobnym drzewie liściastym/ iglakach na pniu/
Dostałam przesyłkę od Tereni - cebule pięknych tulipanów, które oczarowały mnie kwiatami, ale również mało spotykanymi przewieszającymi się liśćmi. Terenia jeszcze raz dziękuję za te niespotykane okazy Czy wiesz jaka to odmiana?
Beni-maiko...on wiosną bije po oczach, później zielenieje i jesienią też jest taki czerwony
Pochwalę się jeszcze moją sosną górską Pumilo..bardzo ją lubię
Wsadziłam tę jedną trzmielinę i ... włączyło mi się myślenie jak patrze na rabatę z tej strony:
to zastanawiam się czy nie zaczekać z obsadzeniem rabaty , zaplanowaniem jej do momentu zrobienia ogrodzenia. Tak chyba będzie najlepiej.
Ogrodzenie będzie mniej więcej tak umiejscowione:
Może dosadzę tu żywopłot z cisa wzdłuż podjazdu? W tej chwili nie wiem do końca jeszcze, ile miejsca mi tam zostanie.
Chyba lepiej zaczekam z tym miejscem, nie potrafię uruchomić wyobraźni :'-(
Ogrodzenie ma powstać w ciągu 2 m-cy, jak tylko uporamy się z elewacją.