Ewo-Nallar, Ewo- Ando dziękuję za Wasz głos w odtwarzaniu wspomnień.
W prezencie zdjęcia bukietu z przypadku ( wiatr wyłamał pęd orlika).
Dodałam je goździkom do towarzystwa.
idealne stanowisko i wymagania dla rododendronów + np. hakonechloa. Wcześniej tylko trzeba część ziemi ująć i starannie przygotować całą rabatę wzbogacając glebę o materię organiczną o kwaśnym ph.
Śliczne Wam Córcia zdjęcie zrobiła.
Ja mam już absolutny zakaz robienia jakichkolwiek roślinnych zakupów - no chyba że by się coś naprawdę niecodziennego trafiło ale zawsze mogę innym podoradzać i pomagać przy noszeniu .
To radość obopólna, Iwonko.
Pamiętaj o podwiązaniu do jakiejś podpory, bo ostróżki mają bardzo kruche i łamliwe pędy.
Zresztą u Ciebie na ogół wszytko w górę śmiga. A Pieris co roku jest kapitalny!
Kasiu dzisiaj nie miałam kiedy kupić preparatu i popryskać a kolejne orliki mi te gasiennice zeżarły
Swojego Palibina tnę po przekwitnięciu- tylko raz bo później tworza pąki kwiatowe na rok następny. Jeszcze się kwiaty nie rozwinęły - juz za chwileczkę
Mam 65 piwonii.. i w trawnik nic nie sadzę, bo potem trzeba to obkaszać. Mój ogród jest 10 razy większy i wymaga o tyle więcej pracy, a ręce mam tak jak Ty tylko 2 i brak pomocników do rabat Ograniczam takie ekscesy I tak nie wyrabiam na zakrętach.
Ale piwonie kocham ..wszystkie bez wyjątku
Po deszczu zaświeciło słońce .. i byłą ogromna tęcza.. podwójna, ale ciężko było foto zrobić Jedyna zaleta z kolejnej porcji wody z nieba..
Myślę i mślę i chyba jednak koła zostaną jakoś w realu mi te prostokąty nie leżą mimo, że na kompie fajnie spójnie jest z resztą ogrodu. Wstawię jeszcze raz plany ogrodu z jedną i druga wersją.
I co które lepsze domownicy są z kołami, ja już sama nie wiem.
A tak to nie jest bez sensu? Bordo to żurawki od strony trawnika, a od strony tarasu lawenda, a te szare kreski to ML. Tylko wtedy bym musiała wywalić lawendę z jednej donicy i zastąpić czymś sezonowym np?