Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 22:23, 03 cze 2016

marta_d napisał(a)
Jeszcze tulipanki masz? ja mimo, że kupuję te kwitnące wcześnie i późno, to zakwitają niemal w jednakowym czasie:/ nie wiem czym to jest spowodowane po moich śladu nie ma, zeschły liście, wykopałam i czekają do jesieni. Mieszkasz w takim rejonie Polski, że wszystko nieco później rusza jak na naszym ja to mawiają "biegunie ciepła". Lawendy dopiero do kwitnienia się biorą a w zakładzie mojego męża już rozkwitły. Nie wiem czy się z tego cieszyć, czy nie ilość odmian host jakie posiadasz przyprawia mnie o szybsze bicie serca

Martusia tulipanów już nie mam Ostatnie ścięłam kilka dni temu. Lawenda na razie w pąkach, myślę że jeszcze co najmniej z 10 dni będzie trzeba czekać na pierwsze kwiatki. A host faktycznie mam pod dostatkiem Świeżutkie dzisiejsze .. for YOU

I jeszcze świeżo posadzone, jakieś dwa tygodnie temu przy placyku brzozowym

jolka 22:33, 03 cze 2016

A teraz z dedykacją dla Paulinki.. warzywa śmigające na gnojóweczce, jak na drożdżach
Sama jestem w szoku, z dnia na dzień są większe

Pomidory parę dni temu przywiązywałam do palików, dziś praktycznie powinnam wiązać drugi raz bo chyba z 10 cm urosły!!
Buraczki włażą na pietruszkę

Marchewka, dopiero co mówiłam, że za rzadko siałam, a teraz zarosła wszystko!

Cebulki śmigają pomiędzy marchewkami Z daleka je widać ponad skrzynię.
Przy okazji pokażę co mam za płotem - trawa w pas!! I jak ja mam nie mieć chwastów w ogrodzie??

Marzenaka 22:39, 03 cze 2016

Jola, ale smakowicie te warzywa wyglądają! Mój warzywniak nie doczekał się realizacji w tym roku. Mam niewiele w doniczkach...
leon60 22:43, 03 cze 2016

warzywa szaleją, super
jolka 22:44, 03 cze 2016

Zioła idą pełną parą! Jarmuż z ziołami w pełnej symbiozie

Kalarepkom musiałam oderwać część liści, bo całkiem weszły na pory!!
W miejsce sałaty wsadziłam papryczki, zobaczymy jak pójdą

Póki co najbardziej kapryszą u mnie ogórki i bazylia
Pomimo tego i tak uważam, że skrzynie warzywne to jest strzał w dziesiątkę
jolka 22:48, 03 cze 2016

Marzenaka napisał(a)
Jola, ale smakowicie te warzywa wyglądają! Mój warzywniak nie doczekał się realizacji w tym roku. Mam niewiele w doniczkach...

Marzenka, sama się dziś zdziwiłam, że tak szybko przyrastają Pewnie ostatnie deszcze u nas też zrobiły swoje. A najdziwniejsze jest to, że ja zamiast kwiatki focić, zachwycam się pietruszką Heh, nie poznaję siebie

Dobrej nocy Marzenka, macham jarmużem Bardzo jest widowiskowy, choć nie mam pojęcia do czego miałabym go użyć, muszę coś poczytać..

jolka 22:51, 03 cze 2016

leon60 napisał(a)
warzywa szaleją, super

Olusia, warzywa owszem.. szaleją
Ale Twoje lilie wodne to jest dopiero czarujące zjawisko!!
iwka 22:54, 03 cze 2016

wstyd mi za mój warzywnik jutro leję swoje
jolka 23:05, 03 cze 2016

iwka napisał(a)
wstyd mi za mój warzywnik jutro leję swoje

Iwonka, żebyś wiedziała za ile rzeczy mnie jest wstyd, poza tym znając Ciebie - na pewno masz wychuchany warzywnik Jakoś sobie nie kojarzę, żebyś pokazywała. Albo coś przegapiłam.

A ja mam zamiar zużyć przygotowaną beczkę pokrzywową, a nastawić pokrzywowo-żywokostową Jutro będę lała hortki i trawy.

PS. Kłosownica od Ciebie wsadzona w korytku, podlewana przez deszczyk, czeka na swoją miejscówkę. Śliczna jest!!

Macham ziemonym-niewarzywnym

Przy okazji, na ostatnim zdjęciu widać, jak się robi buszz jeżówkowy.
Te małe zielone drobiazgi to nie chwasty, tylko małe jeżówki

iwka 23:15, 03 cze 2016

nie widziałaś bo nie pokazywałam nie ma co, skrzynie miały być i w tym roku nie będzie, no chyba że sama sobie zrobię posiane to, co najbardziej potrzebne na małym skraweczku wśród wielkiego zielska

takie siewki mogą pewnie nerwicy przy pieleniu nabawić ale ja na razie szanuję każdą siewkę, też mi się wysiały takie różowo-zielone, zapomniałam jak się nazywają i pielęgnuję ja, aby mieć więcej sadzonek, ciekawe czy powtórzą cechy dorosłej? Czy trzy listki wystarczą i można już je pikować?
Te co mi przysłałaś to giganty według moich