Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 20:17, 26 cze 2017

Do góry
ogrodomaniaczka napisał(a)
Śliczna ta szałwia fioletowa ja mam różową ale ta twoja bardziej dekoracyjna

Robi naprawdę piękny akcent na rabacie
Moje małe wielkie marzenie 20:00, 26 cze 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Wszędzie róże, po prostu wszędzie
Na szczęście są też czosnki, szałwie, jeżówki i lawenda Kofam

Ania, nie przepadasz za różami? Są piękne
A moja szałwia zaczęła się pokładać, a jedna sztuka wybujała bardzo, zastanawiam się czy nie ciachnąć ją bo przesłania róże.

MirellaB napisał(a)

Alicja ja mam płynne nawozy do lawendy. Jest napisane nawóz do lawendy, albo lawendowe pola

Mirelciu, nie ma chyba u mnie takich nawozów, florowitem może dożywić? Albo gnojówką z pokrzywy podlewać? Tylko nie wiem czy lawendę można takim specjałem potraktować.

jolka napisał(a)
Róże, anabell i wszystko inne piękne Anabell u mnie jeszcze w pąkach.
A i lawenda też nieco słabsza niż rok temu, pewnie przez tę mroźną zimę.

Jolu, u Ciebie jak wszystkie hortki zakwitną to będzie wielkie woooow.
Lawendę dokarmiasz czymś? Szukałam w ogrodniczych nawozu, o którym wspominała Mirelka, ale nie znalazłam takiego do lawend.
Aaaa i spieszę donieść, że rozchodniki od Ciebie zapączkowane już

inka74 napisał(a)
Piękna lwia paszcza i anabelki. Różano się u ciebie robi.

Dziękuję Iwonko Hmmm a ja byłam przekonana, że to naparstnica.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 19:59, 26 cze 2017

Do góry
Gocha napisał(a)

Kasiu czy chodzi Ci o tę kępę niebieską zwartą ? Bo jak tak to ona nie jest niska tylko tworzy taką prawie zwartą kępę . Piszę prawie bo po ostatnim deszczu coś w srodku ją wytarmosiło i jest teraz taka dziura i położyła się trochę na boki. Ale to zdjęcie robione od drugiej strony. Z przodu położyła mi się na Hakone. Ale polecam bo faktycznie jest śliczna i długo kwitnie i długo jest ładna. Niską mam na tej najnowszej rabacie i sadzonki były dzielone i malutkie więc nie ma takiego uroku w tym roku.
Tutaj jest widoczna po lewej stronie na nowej rabacie. I ona jest podobna do Twojej nowej.. Tylko tam mam jeszcze nieco mniejszą i jaśniejszą i 2 szt. białej ale tu na zdjęciu nie widać.
A i zobacz że ta kupa niebieska jest wyższa od Artemisów więc nie jest niska na pewno

Nie no siedziałabym i gapiła bez końca, ta szałwia cudnie wygląda.
Małgoś możesz być dumna z ogrodu... i widzę że nie poprzestajesz na roślinkach... jeżówki nowe superowe
Ogród Nety- moje marzenie 17:31, 26 cze 2017

Do góry
Piękne róże, stipa i szałwia też robi wrażenie. Na tą szałwię choruję od zeszłego roku. Co ile powinno się ją sadzić?
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 15:41, 26 cze 2017

Do góry
Gosiu, jak pięknie u Ciebie. Szałwia z przywrotnikiem to strzał w dziesiątkę. Pozdrawiam
Ogródek Iwony II 15:27, 26 cze 2017

Do góry
Pytanie do wszystkich, co się znają: Jaka musi być szerokość rabaty na posadzenie: Anabelki, jeżówki, (kosaćce też?), szałwia, kocimiętka wysoka 'Walker's Low' ?
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 15:21, 26 cze 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ale ta fioletowa niska szałwia piękna u Ciebie!!!!!!!! Cudo!!!!!!

Kasiu czy chodzi Ci o tę kępę niebieską zwartą ? Bo jak tak to ona nie jest niska tylko tworzy taką prawie zwartą kępę . Piszę prawie bo po ostatnim deszczu coś w srodku ją wytarmosiło i jest teraz taka dziura i położyła się trochę na boki. Ale to zdjęcie robione od drugiej strony. Z przodu położyła mi się na Hakone. Ale polecam bo faktycznie jest śliczna i długo kwitnie i długo jest ładna. Niską mam na tej najnowszej rabacie i sadzonki były dzielone i malutkie więc nie ma takiego uroku w tym roku.
Tutaj jest widoczna po lewej stronie na nowej rabacie. I ona jest podobna do Twojej nowej.. Tylko tam mam jeszcze nieco mniejszą i jaśniejszą i 2 szt. białej ale tu na zdjęciu nie widać.
A i zobacz że ta kupa niebieska jest wyższa od Artemisów więc nie jest niska na pewno
Ogródek Iwony II 15:18, 26 cze 2017

Do góry
Przesadzanie - to chyba wizytówka ogrodnika
Kiedy już myśli człowiek, że wszystko jest idealnie, zmieniają się priorytety i trzeba kombinować od nowa.

Warzywnik :
Na lewo rabata bylinowa: kosaciec bródkowy, kocimiętka od Ewy, jeżówki białe, przymiotno, szałwia ...

Na wprost Anabelki podsadzone były przywrotnikiem i szałwią. Z tyłu posadziłam 3 korzenie chrzanu - zdominował rabatę i hortensje...
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 14:53, 26 cze 2017

Do góry
Ale ta fioletowa niska szałwia piękna u Ciebie!!!!!!!! Cudo!!!!!!

Droga do spełnienia 14:38, 26 cze 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Kami co rusz zapominam Ci powiedzieć jak cudowna jest szałwia od Ciebie. Z malutkich kępek porobiły się śliczne misiaki. Nie będę ich przycinać, tylko puszczę aby się wysiały i zrobiły dywan. Buziam Cię mocno za nie

cieszę się bardzo
szczerze dana
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 14:30, 26 cze 2017

Do góry
Na glazowej swieci lawenda czy szałwia?
Ja tez mam same łąki wokół siebie wiec wiem co czyjesz
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 14:29, 26 cze 2017

Do góry
Śliczna ta szałwia fioletowa ja mam różową ale ta twoja bardziej dekoracyjna
Droga do spełnienia 13:49, 26 cze 2017

Do góry
Kami co rusz zapominam Ci powiedzieć jak cudowna jest szałwia od Ciebie. Z malutkich kępek porobiły się śliczne misiaki. Nie będę ich przycinać, tylko puszczę aby się wysiały i zrobiły dywan. Buziam Cię mocno za nie
Ogród w remoncie 13:27, 26 cze 2017

Do góry
AnkaK napisał(a)

Powtarza cechy! Te moje szałwie wyhodowałam sama z 5 sadzonek kupionych 3 lata temu. Mam kompaktową Bright Rose i niekompaktową niebieską.
Jak widzę, że kończy się 1. kwitnięcie do albo zbieram kwiatki/nasiona albo obcinam całe gałązki i wprost na rabatę do ziemi. Jeszcze latem będzie widać nowe siewki. Na przyszły rok widać już, że to szałwia i wszystkie siewki kwitną. Zerknij u mnie na ostatnich zdjęciach - najmniejsze z przodu do siewki z zeszłego roku.
Ponieważ wiosną robiłam tam porządek i przesadzałam siewki łącząc kilka małych w większe to zrobiłam sobie taki miks, że mam 2 krzaki różowo-niebieskie

Jak powtarzają to pozwolę im się wysiać. U mnie fajnie kwitnie też biała. W sumie mam 6 odmian i jedną swoją nn. Mojej mam już sporo trochę dzieliłam i trochę się wysiało.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 13:00, 26 cze 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Ja mam szalwię. Dziś sypanie żwirku, po południu wrzucę fotki.
Między buksami podobają mi się też stipy.
Na białych kwiatach się nie znam, ale może są jakieś niskie hortki?

Asiu stipa też mi się podoba, ale nie współpracuje ze mną
A szałwia jest prześliczna, i ten pomysł przemawia do mnie!
Ogród w remoncie 12:43, 26 cze 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Szałwia wysiewa mi się sama,taka jakaś bezodmianowa. Ta odmianowa z siewu powtarza cechy? Dopiero w tym roku mam odmianowe szałwie więc nie wiem.
Herbatka jak najbardziej aktualna. Musimy się umówić.

Zakupy w J robię,dawno nie byłam w B.

Powtarza cechy! Te moje szałwie wyhodowałam sama z 5 sadzonek kupionych 3 lata temu. Mam kompaktową Bright Rose i niekompaktową niebieską.
Jak widzę, że kończy się 1. kwitnięcie do albo zbieram kwiatki/nasiona albo obcinam całe gałązki i wprost na rabatę do ziemi. Jeszcze latem będzie widać nowe siewki. Na przyszły rok widać już, że to szałwia i wszystkie siewki kwitną. Zerknij u mnie na ostatnich zdjęciach - najmniejsze z przodu do siewki z zeszłego roku.
Ponieważ wiosną robiłam tam porządek i przesadzałam siewki łącząc kilka małych w większe to zrobiłam sobie taki miks, że mam 2 krzaki różowo-niebieskie
Chaos kontrolowany 12:42, 26 cze 2017

Do góry
AnkaK napisał(a)

Opisana była jako kompaktowa Bright Rose i chyba się zgadza. Większa już raczej nie będzie, dorasta do 30 cm, teraz idzie tylko w masę. Uwielbiam ją - wcześnie startuje, nie wykłada się, kwitnie ciągiem do pierwszych przymrozków, bez problemów zimuje i bardzo łatwo się wysiewa. Wszystkie, które tam są wyprodukowałam z 5 sadzonek kupionych 3 lata temu Jest u Marty-Finki.
Stipę siałam 2 albo 3 lata temu w domu zimą ze sklepowych nasion, w maju na rabaty i ... tak jest do dziś. Przezimowała więc 2 albo 3 zimy. Oczywiście, że się sieje, ale tak do opanowania. Często zbieram jej nasiona i wprost na rabatę zakopuję pod stipy - mamy, dzięki temu sadzonki idą w masę, a nie mam miliona mini siewek.
Co ciekawe - kupiłam też kilka sztuk sadzonek w szkółce w zeszłym roku bo było mi jej mało i te wszystkie padły.

No niezła historia z tą stipą- mam do niej ogromną słabość, dostałam sporo w zeszłym roku od dobrego duszka, i przezimowała jedna. Podobno się wysiewa, ale wygląda na to, że nie u mnie

A ta szałwia jest przecudna! Jaką drogą się zamawia u Marty Finki? Ma swoją stronę? Czy jak?
Chaos kontrolowany 12:32, 26 cze 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Co to za szałwia, ta różowa? Ona wysoka rośnie, czy to kompaktowa? Uroczy ma kolor- taki nieoczywisty! I podziwiam stipę u Ciebie! To z siewek domowych, czy przezimowała, czy sama się wysiała?

Opisana była jako kompaktowa Bright Rose i chyba się zgadza. Większa już raczej nie będzie, dorasta do 30 cm, teraz idzie tylko w masę. Uwielbiam ją - wcześnie startuje, nie wykłada się, kwitnie ciągiem do pierwszych przymrozków, bez problemów zimuje i bardzo łatwo się wysiewa. Wszystkie, które tam są wyprodukowałam z 5 sadzonek kupionych 3 lata temu Jest u Marty-Finki.
Stipę siałam 2 albo 3 lata temu w domu zimą ze sklepowych nasion, w maju na rabaty i ... tak jest do dziś. Przezimowała więc 2 albo 3 zimy. Oczywiście, że się sieje, ale tak do opanowania. Często zbieram jej nasiona i wprost na rabatę zakopuję pod stipy - mamy, dzięki temu sadzonki idą w masę, a nie mam miliona mini siewek.
Co ciekawe - kupiłam też kilka sztuk sadzonek w szkółce w zeszłym roku bo było mi jej mało i te wszystkie padły.
Chaos kontrolowany 12:03, 26 cze 2017

Do góry
Co to za szałwia, ta różowa? Ona wysoka rośnie, czy to kompaktowa? Uroczy ma kolor- taki nieoczywisty! I podziwiam stipę u Ciebie! To z siewek domowych, czy przezimowała, czy sama się wysiała?
Pan Maluśkiewicz 11:23, 26 cze 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ok to cierpliwie czekam na fotki
Karolka, a Jude jaki tworzy krzew tzn.czy jest rozlazły czy zwarty? I jaka wysoka u Ciebie rośnie?

Jude ma wysoki krzew ok. 80-100cm, w zeszłym roku ją podwiązywałam i w tym też jest podwiązana. Myślę, że ze względu na wiek, jeszcze by się rozkładała. Ale wokół niej jest rozlazła szałwia i to ona teraz jest bardziej problematyczna ale za to zasłania podparcie Jude

Jude ma mało trwały kwiat. Jeden- dwa dni. Dużo czekania, ale akceptuję ją taką jaka jest. Jest jakiś urok w tym czekaniu na ten kwiat "jednej nocy"

Czekam też na Otello. Mam przed domem, puki co w pąkach jeszcze.

Pozytywnie zaskakuje mnie za to Eden rose. Moja jeszcze malutka i na niej takie wielkie kwiaty, są i są.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies