Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi 2017

Ogród Małej Mi 2017

Magda70 10:19, 03 lip 2017

Mala_Mi napisał(a)

Odpowiedziałam???? Nie pamiętam, a nie będę się przekopywać.

Akant kwitnie pięknie co roku i bez problemu. Liście są ogromne, ale kwiat wybija ponad liście.
Niestety w tym roku kwiaty ma malutkie i wygląda mizernie, ale to wszytko przez to , że go wiosną (maj???) przesadzałam,jest ogromy wiec go poturbowałam mocno. Pociechy w tym roku z niego mieć nie będę ale cieszę się ,że żyje. Fatalnie znosi przesadzanie. Przynajmniej w okresie jak już rośnie i ma liście.
Musiałam przesadzić bo mi pożerał rododendrona

Może Twój świeżo sadzony i dlatego tak strajkuje. Mam siewki nieruszane i kwitną, są jak najbardziej normalne, tylko, ze to młode to jeszcze nie takie ogromne.

Ten rok dla mojego ogrodu jest chyba najgorszy ze wszystkich lat.. liczyłam, że rośliny lata i jesieni będą już dobre.. ale niestety też zawiodło dużó.. w tym wszystkich to róże wypadają i tak najlepiej
A akant zawsze był wielki jak ja.. a w tym roku jest mniejszy od średniej hosty

oj...jak widzę Twojego to chyba mój akant też nie zakwitnie w tym roku. Jest dużo mniejszy...no ale moj sadzony jesienią wiec może za rok się zbierze do kupy
margaretka3 10:34, 03 lip 2017

Mala_Mi napisał(a)

To co z nią się robi???

Zjada

Jak nie pomyliłam nasion (co nie wykluczone oczywiście), to powinna to być odmiana Marina di chioggia.
Mala_Mi 11:38, 03 lip 2017

margaretka3 napisał(a)

Zjada

Jak nie pomyliłam nasion (co nie wykluczone oczywiście), to powinna to być odmiana Marina di chioggia.

Ooo to taka może być .. jako ciekawostka.. będę sąsiadki obdarowywać.. i lecę na bazar kupić cukinię, może jeszcze sprzedają..

A dynia faktycznie jest od Ciebie, razem z pomidorkami i paprykami.
Papryczki niestety rosną w gruncie, bo już im brakło miejsca w szklarni, może dojrzeją. Na razie kwitną.

I jakiś obrazek na dobry dzień.. i gonie dalej do roboty.

Pajączek.. Red Suspenders.. jeden z nielicznych co mi w tym roku kwitnie.. tylko miejscówka gryzie się z różami ...grrr.. Wczoraj stwierdziłam jaki człowiek był szczęśliwy jak nie było forum.. cieszyło wszytko, a teraz to nie pasuje, to nie gra, to takie a to siakie..

Milka 11:40, 03 lip 2017

Sliczna szałwia
Co do slimaków, ja latam z nożycami, chlas..chlas, nie ma czasu na mecyje i ta sól, fuj, szkodzi i efekt wolny
Mala_Mi 11:42, 03 lip 2017

Magda70 napisał(a)

oj...jak widzę Twojego to chyba mój akant też nie zakwitnie w tym roku. Jest dużo mniejszy...no ale moj sadzony jesienią wiec może za rok się zbierze do kupy

Maluchy mi kwitną, ale są małe I muszę je przekopać, bo wygłuszą wszystko w koło i czym szybciej tym lepiej, bo korzenie to ma zacne.

No to to już lepszy klimat .. jeżówki w blokach startowych.. pozazdrościłam Malkul i Olce moich jeżówek i też mam szpaler Wyzbierałam siewki i mam rządek .. jak się patrzy Bo mam ich dużó ale takie rozwalone trochę tu , trochę tam..

I zwiewam bo czas goni,..

Aha .. i kocham twój awatarek.. jest uroczy Widziałam że na FB też go masz Poznam go wszędzie

Mala_Mi 11:44, 03 lip 2017

Milka napisał(a)
Sliczna szałwia
Co do slimaków, ja latam z nożycami, chlas..chlas, nie ma czasu na mecyje i ta sól, fuj, szkodzi i efekt wolny

Dokładnie W naszych botanikach niestety liczy się czas... bo jesteśmy jak te prawdziwe siostry, duże ogrody, napchane czym się da i tylko e_musie do pomocy.. na taki areał to zdecydowanie za mało.

Buziaczki Irenko.... wieczorkiem do Cie wpadnę, a tera gonię , bo nie wyrobię z czasem..

Twoje klimaty to są

Milka 11:48, 03 lip 2017

Cudne klimaty i w jednym zdaniu ujęłaś, co myślę
Wieczorem wpadnij na foty, ogrodówki dają pokaz
Pszczelarnia 13:37, 03 lip 2017

Mala_Mi napisał(a)
I o wschodzie słońca

Co to za bordowe drzewko za hortensjami? Moja różowa 'Annabelle' w tym roku jest biała.

Znasz odmianę tej szałwi? Ciekawa jestem czy dużo jest odmian tej okółkowej?

Widzę kompostowniki w części warzywnej.
Cisy przy wymiennikach mają się dobrze!

Co do ślimaków: cała racja, co piszesz. Tylko jeszcze jedna ważna czynność: nie wolno tej padliny (pociętej, sparaliżowanej etc.) zostawiać na rabatach. Trzeba chwycić nożyczkami tak, by móc przenieść do pojemnika i zakopać albo spalić. Ot taka nekrochirurgia ogrodowa. Po granulkach chyba się rozpuszczają same?

mikina34 14:17, 03 lip 2017

Aniu,
syn to Twoja kopia, normalnie skóra zdjęta jak mawiają
A teraz pozwolę sobie zapytać o trzy sprawy:
1. spodobał mi się u Ciebie krwawnik kichawiec i posadziłam u siebie, czy on taki wielgachny rośnie? Pokłada się czy jakoś daje radę sam?
2. czy firletka kwiecista kwitnie co roku? słyszałam, ze się rozłazi po ogrodzie i kwitnie co drug rok? prawda to? Mam jej trzy kępy w kupie i jak na radzie wygląda cudnie, ale co z nią zrobić po przekwitnięciu?
3. czy jak będziesz zbierać nasionka knautii dla Hani to dałoby rade wrzucić do kopertki klika dla mnie? umówiłyśmy się z Hania na wymianę nasionek to już z nią bym sie domówiła
AgnieszkaW 15:41, 03 lip 2017

Aniu, ogród jakoś widzę ogarniasz. Co z kicią, wróciła?