Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Bukszpanowo cisowy początek ogrodu :) 19:17, 09 mar 2014

Do góry
Słuchajcie zgadzam sie z tymi wszystkimi podpowiedziami.

Jagoda hortensja bedzie na pewno pytanie czym zastąpić te derenie (miały być nisko strzyżone), żeby zachować tę kolorystykę o której mówiłam. W sumie to miejsce po 14 jest w cieniu może nawet wcześniej (nie pamietam jak dokładnie było zeszłego lata).

Przyznam szczerze że otwierając ten watek najbardziej bałam się opinii o połączeniu tawuły szarej a przed nią golden princess. Nikt sie tego "nie czepił" czy tzn że ten pomysł nie jest głupi

W sumie cieszę się że pomysł zaczyna się krystalizować. Wieczorem postaram się wrzucić jeszcze jedną rabatę od zachodniej strony przy wieździe którą chce zrobić na wiosnę.
Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 18:56, 09 mar 2014

Do góry
Cleo napisał(a)

Ale znowu dookola szmaragdy nie bedzie za nudno? Juz sama nie wiem.
Moze mate wiklinową? Jeśli nie rosliny. Martwi mnie, ze tam wąsko i ze sie zrobi tunel.
Szmaragdy planuje sadzic metr od ogrodzenia, wiec poltorametra odpada na sam zywoplot. a gdzie miejsce nsa Hakuro i tawuły? Zostanie niewiele na sciezke. Ta stroną głównie chodzimy.
Masakra.

Mata starczy na max 4 lata. Moja już się zaczyna rozsypywać (trzcinowa). Wiklinowe drogie, to już lepsze rośliny.

Nudno? Zielona ściana to zielona ściana....po to sadzi się resztę roślin, żeby było ciekawiej
Zresztą będą jeszcze serby

A czemu metr od ogrodzenia???? Dużo trochę. 60cm wystarczy.

Widzę, że masz manię wyolbrzymiania roślin
Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 18:49, 09 mar 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Cisy są wąskie...ale drogie.
To zostają Szmaragdy. Je też można podcinać jak są za szerokie...

Ale znowu dookola szmaragdy nie bedzie za nudno? Juz sama nie wiem.
Moze mate wiklinową? Jeśli nie rosliny. Martwi mnie, ze tam wąsko i ze sie zrobi tunel.
Szmaragdy planuje sadzic metr od ogrodzenia, wiec poltorametra odpada na sam zywoplot. a gdzie miejsce nsa Hakuro i tawuły? Zostanie niewiele na sciezke. Ta stroną głównie chodzimy.
Masakra.
Mirkowy ogród (początki) 16:32, 09 mar 2014

Do góry
Patyczki chortensji i tawuły wczesnej od Weroniki też już posadzone .Dziękuję
Bukszpanowo cisowy początek ogrodu :) 14:38, 09 mar 2014

Do góry
Moje tawuły mają już bardzo widoczne pączki, więc jak widać, że rośliny żyją to mozna brać i sadzić
Jeżeli chcesz mieć 100% pewnośc to chyba będzie trzeba z tydzień lub dwa poczekać, a rośliny będą miały już listki
Marzenia do spełnienia - nieśmiało się witam! :) 11:16, 09 mar 2014

Do góry
Cleo napisał(a)

Nie plotek bedzie zlikwidowany i te wierzby beda sie konczyc razem z tarasem.
Na tle plotu sasiada Czy powinny miec tlo? Wąsko tam jest, 4m tylko.

No a nie razi Cię widok tego płotu ?
Ładne wierzby i tawuły a obok siatka i klamoty za nią.... no mnie by raziło

Możesz dać cięte brabanty na całej długości i dopiero Hakuro. Hakuro też się tnie, korona większa niż metr nie będzie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 01:11, 09 mar 2014

Do góry
No już doczytałam i jestem na bieżaco, buk śliczny - wygooglałam go sobie, bedzie pięknie kontrastował z zielenią tuji, a co do niego ? na dole carrexy na pewno, wybór jest jesli chodzi o kolory turzycy jest ogromny a do tego jako pośrednie piętro dać tawuły japońskie - one maja takie ożywcze kolory to ci tam tym kącie rozjaśnia, tylko strzyc je trzeba mocno żeby sie zagestniały np w kulki jak pokazuje na fotce tutaj Danusia : https://www.ogrodowisko.pl/watek/1032-tawula-japonska-spirea-japonica

Doradca ze mnie byle jaki.... czekam na twoje roztrzygniecia i pozdrawiam

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:56, 08 mar 2014

Do góry
Paulaa napisał(a)
Sebek masz może gdzieś siebie tawułę? albo goldmund albo golden princess?

i jakbyś mógł zerknąć na ten wątek:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2827-prostokatna-rabata

najpierw chciałam zrobić tak jak w wersji 1 ale teraz skłaniam się bardziej ku 2 ale:

Czy zamiast penduli (jak nie dostanę ) pasowałby mariken? albo 1 albo 3 szt (ustawione jakby w stożek) + do tego zamiast żurawki Heuchera 'Berry Smoothie dać citronella/ lime marmalade?

zamiast tawuł zwykłe bukszpany kulki + wypełnienie lawenda? lub trawy frosted curls?

reszta bez zmian tzn miskanty morning light i l-ka z bukszpanu + kostka

co myślisz?

czy zostawić tak jak jest?

Mam tawuły i sobie je bardzo chwalę - są bezproblemowe i ładnie wyglądają nawet teraz, bo pojawiają się już zalążki liści.

Mariken też w sumie mógłby być, ale wydaje mi się on za mały na tak dużą powierzchnię - chyba, że kupisz duży okaz lub właśnie trzy

Możesz zamienić żurawki, jednak wyróżniłbym to drzewo właśnie bordowym kolorem - świetnie by tam pasował - a berberysy kosztują teraz tyle co żurawki, są mniej wymagające i nie ma ryzyka, że je zjedzą opuchlaki

Lawenda rośnie jako duży krzaczek, więc bardziej poleciłbym właśnie te turzyce - lub odmianę "Amazon Mist"
Mój ogród w cieniu drzew 23:17, 08 mar 2014

Do góry
Mathildis napisał(a)
Juzia, ale mi się podoba .... Netka coś wybierzesz ... tylko nie staraj się tak mocno na siłę symetrycznie robić. Układ buksików bardziej mi odpowiada z drugiej wersji Juzi, do tego żurawki czerwone, trawki lub kuleczki z tawuły japońskiej Goldmound; trzmielina raczej nie, Na tyły ja wybrałabym jednak hortki zamiast dereni.... i to tyle jeśli chodzi o moje zdanie
jak dla mnie bez kulek na pniu..

Też jestem za hortkami...ale za późno pomyślałam o Bobo i malunek wyszedł z dereniami.
Ale Anetka chyba hortki wybrała
Mój ogród w cieniu drzew 23:07, 08 mar 2014

Do góry
Juzia, ale mi się podoba .... Netka coś wybierzesz ... tylko nie staraj się tak mocno na siłę symetrycznie robić. Układ buksików bardziej mi odpowiada z drugiej wersji Juzi, do tego żurawki czerwone, trawki lub kuleczki z tawuły japońskiej Goldmound; trzmielina raczej nie, Na tyły ja wybrałabym jednak hortki zamiast dereni.... i to tyle jeśli chodzi o moje zdanie
jak dla mnie bez kulek na pniu..
Mój ogród w cieniu drzew 22:19, 08 mar 2014

Do góry
Netka napisał(a)
Aaa, ta trawka Gold Fountains jest niska, to na te tyły byś ją widziała, bo ja myślałam o jakiejś wyższej na tyły. Chyba, że jako to żółte z przodu bliżej bramki ...?

Nie no zamiast tawuły...czy co to tam jest...te żółte właśnie
Mój ogród w cieniu drzew 21:59, 08 mar 2014

Do góry
Tylko pamiętaj, że zimą będą tylko bukszpany! Bo hortki, berberysy i tawuły....to wiesz
Chyba, że dasz żurawki i trawki.
Ogrodowe zacisze 19:34, 08 mar 2014

Do góry
Uff, dzień minął mi dość pracowicie. Pogoda w sumie niezła, chociaż miało być cieplej, a był tylko 6 stopni. Przycięłam berberysy i tawuły japońskie, bo one najwcześniej się rozwiną. Rany, nie wiedziałam, że tak dużo tego jest. Pół dnia mi to zajęło.No i ścięłam róże, i odsłoniłam. Mam nadzieję, że zima nie wróci.
Teraz grzeję nóżki pod kołderką po pracowitym dniu
Bukszpanowo cisowy początek ogrodu :) 00:17, 08 mar 2014

Do góry
Tak jak już wcześniej napisałem bardziej podoba mi się wersja druga, plus moje uwagi
Z tym dereniem to problem, bo w sezonie ładne liście w zimie ładne gałązki. Bukszpan również cały rok jest efektowny. Trudna decyzja, ale obok będą tawuły, więc w zimie też będą tylko patyczkami i ja osobiście posadziłbym bukszpana i nie bałbym się go mocno ciachnąć
Bukszpanowo cisowy początek ogrodu :) 23:53, 07 mar 2014

Do góry
To abyś mogła iść spać przedstawie moją opinie Zaznaczam, że się nie znam i tylko napisze co sądze
Na pierwszym planie dla mnie stanowczo za dużo tawuły szarej, wersja druga bardziej do mnie przemawia, ale...
Dałbym o 1-2 tawuły szare mniej w miejscu gdzie planujesz miskanta, i własnie dodałbym więcej Gracimulusa.
W miejscu gdzie cebulowe dałbym szałwie lub żurawki, a za nimi posadził ewentualnie cebulowe. Po przekwitnięciu cebulowych byłby pusty 'placek' na rabacie
Buksiki, Ice Cream i trzmielina jak najbardziej
Po prawej perovskia na tle bluszczu bardzo ładnie z tawułami GP, ale jak dla mnie troszke za dużo jej na tej całej rabacie.
Dwa pasy bym zostawił, ale coś innego posadził przy skosie, Może właśnie trawki Morning Light.
Tyle teraz przyszło mi do głowy.
I podkreślam, że to tylko moje luźne propozycje i opinie
Mirkowy ogród (początki) 23:39, 07 mar 2014

Do góry
I ja dołaczam do grona patyczkowego, narazie mam pusto w ogrodzie, więc wsadziłam dop doniczki tylko patyczki trzmieliny, bukszpanu i tawuły, z czego patyczki bukszpamnu i trzmieliny nie były za świerze, ale mocno trzymam kciuki za moją tawułke, zawsze to zaoszczedze na nowych sadzonkach. Jeden tylko problem, nie użyłam ukotrzeniacza, bo dopiero pozniej kupiłam, ale kiedyś z głupoty wsadziłam w ogórdku oberwane gałązki iglaków i się przyjłęy, rosna już 2 lata. Pozdrawiam patyczkowe grono
Minimalizm z odrobiną romantyczności 21:46, 07 mar 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Też bym ciągnęła do końca, ale ścieżka mi stanęła na drodze
Czemu nie tuja? Mi strzyżona tuja się podoba, no i jest tania.
Widziałaś ogród Anuli_wm ??? Ona ma taką ścianę z tujek. Super.

Kulki - Danica - przecież masz. Berberysy, Tawuły, Trzmieliny, Ostrokrzew.. Tuje kulki na kiju, trzmielina na kiju... aaaa sosenki Varelki.... dużo tego!!!!!

Ogrodu nie widziałam
ścieżka faktycznie w jednym miejscu jest prawie pod murem
kulek dużo, jak dla mnie to za dużo...
przestudiuję
Minimalizm z odrobiną romantyczności 21:42, 07 mar 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)

OOOOOOOO!!!
To mnie zaskoczyłaś
żywopłot ciągnęłabym do końca, ale raczej nie tuja
a kulki oprócz bukszpanów i cisów- poza zasięgiem, to jakie?

Też bym ciągnęła do końca, ale ścieżka mi stanęła na drodze
Czemu nie tuja? Mi strzyżona tuja się podoba, no i jest tania.
Widziałaś ogród Anuli_wm ??? Ona ma taką ścianę z tujek. Super.

Kulki - Danica - przecież masz. Berberysy, Tawuły, Trzmieliny, Ostrokrzew.. Tuje kulki na kiju, trzmielina na kiju... aaaa sosenki Varelki.... dużo tego!!!!!
Mirkowy ogród (początki) 12:28, 07 mar 2014

Do góry
Kasiu ja w zeszłym roku robiłam iw wodzie i w ziemi więc mam porównanie że do ziemi lepiej i szybciej.Teraz też tak w ukorzeniacz i do ziemi.Z tawuły japońskiej też będę robić.To tani sposób rozmnażania
Mirkowy ogród (początki) 09:44, 07 mar 2014

Do góry
Ja też już dostałam .W sobotę wielkie ukorzenianie i relacja foto będzie,a i dostałam jeszcze patyczki tawuł japońskiej i wczesnej .W zeszły roku robiłam z tawuły i super nawet zakwitły.Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies