Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:44, 08 kwi 2014

Do góry
Grembosia.............mrówka Irena cierpi, wszystko mnie boli, jak się ruszam, to nie
koniki ruszyły przyrostami świeżymi, jedna złote ma, a druga zielone i nowe tawuły zielenią się limonkowo, myślałam, ze padły, rzutem na matę mąż sadził..będę powoli formować z nich kulki

Laurowiśnia.......jak ruszą z kopyta, bo dopiero sezon rusza, powinien być fajny efekt, choć kolorów namieszałam, upycham bez planowania, wiadomo, ze skończy się znowu przesadzaniem
zajechałam do szkółki i zobaczyłam hortensje w tysiącach, jej, wrażenie oszałamiające, zakupiłam tylko 2 i kilka żagwinów...
z donic wyleciały na rabatę ciemierniki, a wsadziłam hortki

Słoneczny ogród słonecznej safikey 09:53, 07 kwi 2014

Do góry
rabata wokół domu cz 1

udało się już posadzić częśc roślin na rabacie przed domem, nie wiem czy dobrze wyszło, ale mi się podoba:

od przodu posadzone z grubsza:
pieris japoński, jałowiec blue star, azalia, żurawki, lawenda, buszpan, trzmieliny, tawuły, berberys orange rocket, tuja danica aurea, konwalniki, różaneczniki, cyprysik filifera aurea nana, kostrzewy sine, cyprysik elliwoods empire, tawuły.....
chciałabym jeszcze z drugiej strony azalii posadzić jasne żurawki - ale to strona południowa i jasne chyba mogą padnąć?

czy cos tu jeszcze mogę zmienić? póki jest czas
mam nadzieję, że dziś po pracy uda się wszystko wysypać korą i zacznie to fajnie wyglądać

jestem przeszczęśliwa, że nareszcie ruszyłam z tymi rabatami wokół domu

Kwiaty z ogródka Marty :) 19:35, 06 kwi 2014

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Ja właśnie lubię migdałka, ale pojedynczo posadzonego. Więcej nie ma sensu. A tawuły wczesne są teraz fajne - całe oblane białymi kwiatkami, a potem jedynie zielony krzew (ale o ciekawym lancetowatym ulistnieniu) i mimo wszystko posadziłem 3 sztuki. Z kolei tawuły japońskie wczesne puszczają listki i to jest fajne.

może na szczepionego migdałka zdecydowałabym się , żeby był ujarzmiony
Kwiaty z ogródka Marty :) 19:27, 06 kwi 2014

Do góry
Ja właśnie lubię migdałka, ale pojedynczo posadzonego. Więcej nie ma sensu. A tawuły wczesne są teraz fajne - całe oblane białymi kwiatkami, a potem jedynie zielony krzew (ale o ciekawym lancetowatym ulistnieniu) i mimo wszystko posadziłem 3 sztuki. Z kolei tawuły japońskie wczesne puszczają listki i to jest fajne.
Kwiaty z ogródka Marty :) 19:18, 06 kwi 2014

Do góry
wlasnie tawuły już takie ładne, migdałek też już sporo kwiatów ma (choć nie przepadam za nim - przy zakładzie rośnie wciśnięty w jakiś kąt) u mnie widzę, że róża jedna na straty pójdzie, coś nie odbija, nie ma młodych listków :/ może jakaś opóźniona w rozwoju jest
Wilcza Góra 11:40, 06 kwi 2014

Do góry
EdytaB napisał(a)
Powiedz mi jak to jest , że mieszkamy niedaloko siebie (prawie) a u Ciebie wiosna jakby szybciej przyszła ? U mnie bez dopiero listeczki pokazule ledwo ledw. to samo berberysy...no jedynie serduszka na tym samym etapie.
Pozdrawiam

to fakt...berberysy, tawuły, bzy czarne i inni "krzaczaści delikwenci" ładnie się u nas spisują
forsycje pięknie kwitną ...oczywiście wszystko zależy od samych roślin, gatunków ale i od ekspozycji rabat...te w zakątkach od południowo-zachodniej strony zawsze szybciej "startują"

doczekasz się wkrótce i listeczków i kwiateczków obiecuję

macham, Ewa
Leśne Wzgórze 12:48, 05 kwi 2014

Do góry
Mathildis napisał(a)

BERRY SMOOTHIE

CARAMEL

Caramel, tawuła japońska, dereń

Dawno u ciebie Aniu nie byłam, może i dobrze, bo teraz widzę, jaki kawał pracy za tobą, zmiany kolosalne
Te tawuły rewelacyjnie tu pasują, zresztą wiele innych okazów podziwiałam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:25, 05 kwi 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Irenko, wiosna w pełni u Ciebie - wszystko pięknie kwitnie, robota wre, jak to w ogrodzie... Żagwinem też możesz się już pochwalić - śliczny. Piesy kombinują, ciekawe, co wymyślą. Ciekawa jestem tej tawuły strzyżonej w kwadrat i magnolii parasolowatej. U mnie też mini rewolucja, tzn poprawki Cmokam

Oby nic nie wykombinowały, bo się nie doczekam, że te rh mi urosną!
Ona kiedyś rosłą swobodnie, efektownie to wygląda, ale jak zaczęłam zagęszczać to miejsce, łysiała od dołu i dlatego zmieniłam koncepcję
Wg informacji specjalistów, te moje 3 magnolie parasolowate zakwitną w 2018 roku i to wtedy, gdy będę mieć szczęście...jakie mi się to odległe wydaje, inaczej już postrzegam czas..
zaraz biegnę i buziam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:16, 05 kwi 2014

Do góry
Irenko, wiosna w pełni u Ciebie - wszystko pięknie kwitnie, robota wre, jak to w ogrodzie... Żagwinem też możesz się już pochwalić - śliczny. Piesy kombinują, ciekawe, co wymyślą. Ciekawa jestem tej tawuły strzyżonej w kwadrat i magnolii parasolowatej. U mnie też mini rewolucja, tzn poprawki Cmokam
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 12:12, 04 kwi 2014

Do góry
polinka napisał(a)
I pierwsza myśl najlepsza Rozumiem, że będą tawuły?

Na 99% tak Muszę policzyć ile i poszukać w szkółkach
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 12:09, 04 kwi 2014

Do góry
I pierwsza myśl najlepsza Rozumiem, że będą tawuły?
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 12:06, 04 kwi 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Po pierwsze, nie widzę chwastów!!!...po drugie, nie wiem czy akurat kora lepiej się u ciebie sprawdzi? może rozłóż gazety, polej wodą i na to dopiero korę lub jakąś ściółkę..
serby cudowne, nawet ciut z góry można uciąć, szybciej się rozrosną na boki; ta sosna na środku super, daj jej czas, ale stosuj następującą zasadę, co do niej; co rok jak tylko wypuści świeczki, wyłamuj wszystkie o 2/3, w ten sposób nie będzie za wielka, nie będzie sypać się igliwie i zyska pokrój bonsai

,,,trawki cudne i właśnie bym z wrzosów zrezygnowała, one jednak ciut wymagające i poszła w prostotę i pewność, tawuły takie właśnie są, masz albo takie limonkowe, albo jak moje, możesz ciąć w murki, kulki i stale od wiosny do jesieni są śliczne, co o tym myślisz?
te wszystkie moje rady, wynikają z mojego doświadczenia i dążenia do jak najmniejszej ilości pracy w ogrodzie, a on ma być w miarę ładny

Tak właśnie się Irenko zastanawiam, czy wolne miejsce w okręgu nie uzupełnić limonkowymi tawułkami ciętymi w kulki. Nie będę musiała ciągle biegać przy nich
A sosenka raczej już nie odżyje. Widzę, że coraz bardziej schnie. A własnie miałam taki sam pomysł jak Ty, ciąć na bonsai
Tak więc szala przechyla się w stronę tawułek

A serby za grosze kupiłam
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 11:32, 04 kwi 2014

Do góry
Po pierwsze, nie widzę chwastów!!!...po drugie, nie wiem czy akurat kora lepiej się u ciebie sprawdzi? może rozłóż gazety, polej wodą i na to dopiero korę lub jakąś ściółkę..
serby cudowne, nawet ciut z góry można uciąć, szybciej się rozrosną na boki; ta sosna na środku super, daj jej czas, ale stosuj następującą zasadę, co do niej; co rok jak tylko wypuści świeczki, wyłamuj wszystkie o 2/3, w ten sposób nie będzie za wielka, nie będzie sypać się igliwie i zyska pokrój bonsai

,,,trawki cudne i właśnie bym z wrzosów zrezygnowała, one jednak ciut wymagające i poszła w prostotę i pewność, tawuły takie właśnie są, masz albo takie limonkowe, albo jak moje, możesz ciąć w murki, kulki i stale od wiosny do jesieni są śliczne, co o tym myślisz?
te wszystkie moje rady, wynikają z mojego doświadczenia i dążenia do jak najmniejszej ilości pracy w ogrodzie, a on ma być w miarę ładny
U Oci ... 11:09, 04 kwi 2014

Do góry
a tam mają być 3 sztuki tych brzóz? ja bym zaszalała i dała w takiej konfiguracji (tak na szybko nabazgrane)

te kulki na tej dodatkowej rabacie to jakieś 'okrągłe' roślinki (bukszpany, może tawuły), a może trawy np rozplenice
Atelier Ogrodowe... 21:07, 03 kwi 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
Widze u ciebie wiosna pełna para

w pełni pełni, tylko jak zwykle nie mam zdjęć... Cebulowych u mnie mało, mam nadzieję, że przyszłym roku trochę bardziej poszaleję . Teraz zaczynają rosnąć tawuły i bukszpany.
Pilny ogród Moni 19:51, 03 kwi 2014

Do góry
Joaska napisał(a)
Monia i bardzo dobrze że wklejasz zdjęcia niebawem zaroi sie od dobrych duszyczek które zasypią cię pomysłami
Tak na szybko ja na froncie bym "uzielenił" trochę ten podjazd.
i zmieniła trochę kształt rabat, dobór roślin to inna historia najpierw zacznij od ukształtowania rabat, a potem będziemy je wypełniać, na pewno dałabym wyższe piętro wzdłuż chodnika coś w ten deseń:

W tej łezce to może przytnij te tawuły i pięciornik, jakiś taki gąszcz tam jest.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:47, 03 kwi 2014

Do góry
Joaska napisał(a)

Irenko czy pamiętasz jako to odmiana tawuły?? cudne te listeczki jak płomyki, ja mam golden princess ale ona ma żółciutkie listeczki
Ale cuda pokazujesz piekny piękny ogród :Właśnie z tych tawułek robiłam sadzonki z patyczków juz puszczają listki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:19, 03 kwi 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
....
uwielbiam tawuły o tej porze

Irenko czy pamiętasz jako to odmiana tawuły?? cudne te listeczki jak płomyki, ja mam golden princess ale ona ma żółciutkie listeczki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:21, 03 kwi 2014

Do góry
Marzenko......jako, ze wiosna, są, czy cieplej, nie wiem, może mniej wieje

Aniu.............no tak, teraz w sezonie, czasu mniej, a oglądac jest co

Kasiu....odwzajemniam

hortensja pnąca i berberysy w rozkwicie, bo on nawet kwitnie

uwielbiam tawuły o tej porze

róża kaskadowa coraz zieleńsza, ale co się dziwić, w końcu jest wiosna
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:51, 03 kwi 2014

Do góry
Sonka napisał(a)

jest fajnie, ja, bym zmiejszyła nieco trawnik, ogólnie jest ok, wg mnie, z tym, że na pniu conajmniej 80 cm cis a zamiast tawuły małe hortensje Bobo, są cudne, kompaktowe długo kwitną, bo niestety ogrodowe podmarzają, ale są już takie, które kwitną na pędach dwuletnich i jednorocznych, tyle ,że nie wiem czy są też niskie, masz sporo miejsca no i lawendę niską bym wybrała.
przejrzyj strony
http://www.pinterest.com/madzenka/buxwood-topiar-hedge/

trawnika niestety zmniejszyć nie mogę, przynajmniej nie po bokach, bo pas szer 0,7 m z jednej strony naleźy do sąsiadów. Mieszkamy w szeregowcu i tak jest podzielona działka, deweloper dziwnie zaprojektował pasy zieleni przed domem. Hortensje ładne, cis na pniu też mi się podoba. Tylko muszę posprawdzać czy wszystkie te roślinki nadają się do stanowiska, gdzie słońce jest od ok 14, tak to półcień. No i muszę poszukać tej niskiej lawendy. Dziękuję za odpowiedź
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies