Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:43, 22 maj 2023

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
wystarczy nie przesadzać

Też doszłam do takiego wniosku tylko ja jeszcze muszę z tym nie przesadzaniem mocno się pilnować
Bawarka 21:42, 22 maj 2023

Do góry

Mój ogrodowy pamiętnik 21:40, 22 maj 2023

Do góry
I reszta skarbów .

Ostatki Genie.
Bawarka 21:40, 22 maj 2023

Do góry
Moze juz czas pokazac nowy ogrod...Moze jeszcze nie calkiem ogrod, chociaz juz wiele roslin, kwiatow tam kwitnie...Po prostu nasze nowe miejsce na ziemi. Z tylu pola, z jednej strony stary, piekny las, zejscie do wody- do jeziora Bodenskiego, widok na gory. Nareszcie duze drzewa, nareszcie jezioro, nareszcie spelnienie marzen na prawie 5 tysiacach m. Bedzie i dom, chociaz sytuacja na swiecie troche nasze pomysly zweryfikowala, ale...Wyszlo nam to na dobre.
Kilka spojrzen na moje szczescie.
Kilka lat temu, zwiedzajac okolice jeziora Bodenskiego, natrafilam na pewne miejsce. Poczulam zapach kwitnacych jabloni i urocza chalupke. I szyld z napisem- Na sprzedaz.
Kupilismy, bo od pierwszej sekundy poczulam, ze to jest To miejsce.

Ogród z zegarem 21:40, 22 maj 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)

Ten element mi się podoba
Powinnaś mieć dodatkowe zniżki u twórcy za reklamę
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:35, 22 maj 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Pomidory wysadzone - świetnie, towarzyszy temu pewne poczucie ulgi… Bazylia wysiana 1,5 miesiąca temu u mnie nadal jest na etapie maks. półcentymetrowych sadzonek. Nie wiem, czego potrzebuje do szczęścia … Siejesz do gruntu? Warzywne plony mogą Cię jeszcze zadziwić, gnojówka z pokrzywy zrobi robotę, a czerwiec - chyba będzie dobry? Nic mi nie wiadomo, że mamy czekać na lipiec Haniu, nie mam tej trojeści, jednak u mnie nie objawiły się tylko dwa rodzaje paproci, pozostałe rośliny dały znak życia, nawet siewki werbeny dziś odnalazłam, słynny srylion Obstawiam, że trojeść potrzebuje zamiennika.

W zeszłym sezonie też miałam problem z kiełkowanie bazylii w kuwetkach. Wzeszła chyba dopiero taka, która miała nasionka przyklejone do krążków. To była trzecia próba. Potem w maju siałam do gruntu i ta wzeszła bez problemu.

Plony jakieś tam już są. Szpinak obrodził. Dzisiaj był składnikiem lasagne. Czosnek pięknie rośnie i cebula. Wkrótce zbiory jagody kamczackiej. Penstemony cudownie przytyły po zamianie miejsca.
A trojeść pewnie wygniła.
Werbeny staram się ścinać, kiedy tylko z lekka zaczynają im zasychać kwiaty. Siewki i tak się pojawiają, ale nie tworzą już "kożucha". Wczoraj usuwałam z przedpłocia sryliony siewek klonu Ginnala.
Na szałwię Caradonna atak przypuściły tajemne noce byty. Tego im darować nie mogłam. Przesyłka z granulkami przeciw ślimakom dotrze jutro.

Bezproblemowo rosną orliki. I pomyśleć, że wsadzałam tylko fioletowego przytarganego z ROD-owskiej działki. Sam z siebie pięknie się przeobraził w kolejnych sezonach.

Dziwne jest to, że niektóre mają dzwoneczki uniesione w górę, a inne mają je zwisające.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:35, 22 maj 2023

Do góry
Mój ogrodowy pamiętnik 21:35, 22 maj 2023

Do góry
Proso to faktycznie ma refleks.
Rozumiem że później nadrabia .

Świeczki sosny musiałam solidnie skrócić bo w tym roku pojechała do góry konkretnie .

A hortki ogrodowe jak zwykle. "Uwielbiam" .
Zieleń, drewno i antracyt 21:35, 22 maj 2023

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Pod orzechem dają radę funkie, ciemierniki, hortensja pnąca, barwinek wielkokwiatowy. Te rośliny już od lat u mojej mamy rosną pod wielkim, starym orzechem włoskim. I sadzone były jak był już dużym okazem.
Podziwiam kanciki na rabatach i te pod drzewami w sadzie też.
A co to za róża tak zapączkowana?

A widzisz, to miałam dobry pomysł, że oderwany kawałek hortensji pnącej wcisnęłam pod orzecha Na razie malutki jest, ale żyje już 2 sezon i nie daje się konkurencji.
Wąsiska wokół owocowych ogarnęłam w sobotę podczas cięcia trawy przy żywopłocie. Dzisiaj dodałam do tego otoczenie krzewów owocowych i zdecydowanie czyściej się zrobiło. Kancików w tym roku chyba tam nie robiłam, ale w tym miejscu trawa nie jest bardzo inwazyjna i tak szybko nie wrasta.
Ta róża to Rosa rubrifolia "Nova", ale większość dzikusów już cała w pąkach. Najbardziej cieszą nowości oraz nn, która od 2 lat nie pokazała kwiata(bardzo jestem ciekawa co to za jedna). Nawet Rosa moyesii "Geranium" ma kilka pączków, a tego się nie spodziewałam, bo sadziłam jesienią maluszka z gołym korzeniem.

Jako pierwsza, tu też zdziwienie, kwiaty pokaże chyba Kawkasskaja

Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:32, 22 maj 2023

Do góry
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:30, 22 maj 2023

Do góry
Mój ogrodowy pamiętnik 21:30, 22 maj 2023

Do góry
Fotki są fajne bo można pokazać tylko to co wyględne .

Sałatka pokrzywowa 21:29, 22 maj 2023

Do góry
Magara napisał(a)

Tak też mi się wydawało, ale wolałam się upewnić Suche bobki są rano, znaczy przychodzi i ma dobrą przemianę materii
Poza jeżem przychodzi coś jeszcze co ryje trawę u wszystkich - ja obstawiałam, że to chrabąszcze majowe się wygrzebują... Sąsiad stawia na borsuka, który szuka pędraków

A nie kosy przypadkiem? One zostawiają spore dziury w trawniku.
Co by to miało nie być - i tak wszystko prowadzi ku temu, by trawnik był wolny od pędraków

Dla marudów i nie tylko - odpowiedź na pytanie - Co u mnie aktualnie kwitnie?

Kukliki (jakoś przeżyły chwilową suszę, chociaż kurduple, ale wdzięczne)

Tulipany

Te żółte, zobaczcie jakie zajadłe - za groma mi nie pasują, a kwitną uporczywie

Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:28, 22 maj 2023

Do góry
No dobra, to teraz wieczorne pismo obrazkowe .

Bawarka 21:26, 22 maj 2023

Do góry

Mój ogrodowy pamiętnik 21:25, 22 maj 2023

Do góry
Dereń to by się trochę pospieszył . Ciora po ziemi nadal .

W ogródku Martki 21:23, 22 maj 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Zanim odniosę się do Waszych wpisów i wątku zdrowych ogrodów (do pisania potrzebuję komputera) pozwólcie, że wrzucę kilka obrazków z warzywnika. Do tego z kolei najlepiej przydaje się telefon. Korzystając z pogody, ogrodu i tarasu - niewiarygodnie pięknego majowego dnia
Druga połowa maja to ostra tyrka warzywna, nawet jeśli warzywnik jest w skali mikro jak u mnie.

W szklarni już tylko ciepłolubne, ogórki, bakłażan, pomidory i bazylia - o ile ślimaki jej nie zwęszą.

W szkółce przepikowane maleństwa ziołowo-kwiatowe. Jakoś w tym roku słabo z wysiewem jednorocznych.

W skrzyniach już wszystko co być miało. Fasole szparagowe, kapusty, ogórki gruntowe, część pomidorów, marchew, buraki, seler. Sałaty i rzodkiewki jako wypełniacze. Koper z samosiewu.

Obok szklarni cukinie, patisony i pomidory Sugar Baby.

Ideałem jest zaplanowanie warzywnika nieopodal kompostownika. U mnie niestety
to niemożliwe. W pracach wózek jest niezastąpiony.

Radzę sobie jak mogę

Pospacerowałam po ogrodzie, ale na dłużej zatrzymałam się w warzywniku. Jestem na etapie planowanie, więc podglądam wszystkie. Do czego służą te butelki na grządce ? Masz piękne szklarnie.
Mój ogrodowy pamiętnik 21:23, 22 maj 2023

Do góry
Maj całkiem fajny jest .

Ogród Basi i Romka 21:13, 22 maj 2023

Do góry
No i poszło dałam radę sekatorem, te grube gałęzie mi sie podobają i nie chcialam tak zupełnie je obciachać u nasady zobaczę co z tego wyrośnie na szczęście jutro w nocy i w środę ma padać, to ją ładnie podleje

Wróble były zdziwione, zawsze ich tam pełno było, został tylko płot
Mój ogrodowy pamiętnik 21:12, 22 maj 2023

Do góry
Klony i inne.

Rising Sun lekko skrócony z tego co podmarzło.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies