Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

Pokaż wątki Pokaż posty

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:10, 04 paź 2023

Rabata zwana rondem.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:18, 04 paź 2023

I na koniec zostały takie tamy.

Rabata półksiężycowa od strony warzywnika (suchy cień)

Trudno się oprzeć urokowi trzmieliny oskrzydlonej.

Słoneczko wyszło!

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magleska 20:44, 04 paź 2023

Haniu niby już trochę widać jesień ,ale w ogrodzie nadal pięknie ,bujnie kolorowo

Ja rozsadzam teraz swoje astry po różnych rabatach -mam skupisko w jednym miejscu ,które fajnie się rozrosło i jak znalazł teraz -mam pełno swoich sadzonek
Gruszka_na_w... 21:07, 04 paź 2023

Magleska napisał(a)
Haniu niby już trochę widać jesień ,ale w ogrodzie nadal pięknie ,bujnie kolorowo

Ja rozsadzam teraz swoje astry po różnych rabatach -mam skupisko w jednym miejscu ,które fajnie się rozrosło i jak znalazł teraz -mam pełno swoich sadzonek

To naszły nas podobne pomysły. Kilkanaście dni temu dosadzałam astry wokół brzozy Doorenbos.
Marzy mi się jeszcze dosadzenie rdestów, ale to chciejstwo odkładam do przyszłego sezonu. Najpierw muszę znaleźć dla nich miejsce.
TAR 21:33, 04 paź 2023

he he same w tym nie jestescie, ja tez rozsadzam, dostalam od mamy kilka fajnych sadzonek i ladnych kolorow, bede mnozyc i sie tez podziele jakby co ciekawe jak Ann Leys sie zaklimatyzuje, teraz kwitnie, jest oblednie piekna.
Jesien nadchodzi zaskakujaco szybko jak na moje oko. za gwaltowne przemiany widze w swoim ogrodzie, ciezko przywyknac.

U mnie male bialasy chodza rzadkiem z noskami przy ziemi, wiem gdzie jezyki sobie chodzily. Ostatnio pod doniczka, ktora na chwile wsadzilam w dolek po drzewku siedziala sobie mysz, jeju jakie toto mialo wzrok, nie bylam w stanie dziabnac lopata. Uciekla ale maly bialas jak kot złapał i przydusil. Wystraszyl sie pisku i puscil ostatecznie, jednak kolowal z noskiem caly czas w tym miejscu. I teraz pierwsze co robi przy wyjsciu z domu biegnie w miejsce gdzie złąpał mysz.Zajadly taki.
Agatorek 12:24, 05 paź 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ten dyskomfort zdrowotny nieco mnie przestraszył. Jak widać z upałami nie ma żartów. Wbiłam to sobie mocno do głowy.
Zazdroszczę Ci, że dane Ci będzie obserwować dorastanie Twojego ogrodu w długiej perspektywie czasowej. Moja wyobraźnia podpowiada mi, że będzie to piękne miejsce. Jedyne w swoim rodzaju. Jak ogród pokazowy. Cieszę się, że mogę podglądać jego narodziny.

Miło mi czytać takie słowa

Chwilowo mam przesyt działań ogrodowych. Kilka doniczek stoi i czeka na posadzenie. Może jak przestanie tak wiać, to coś wsadzę, reszta musi czekać na skończenie prac budowlanych.
Miałam pielić chwasty przed zimą, ale przeszłam się po rabatach i prawie nic nie ma, więc odpuszczam. Może jedynie się zmobilizuję kiedyś do związania traw. Tak porosły w tym sezonie, że będzie konieczne cięcie piłą spalinową na wiosnę.

No dobrze, pomarudziłam sobie .

Twój ogród niezmiennie zachwyca . Trawy i przebarwienia pięknie wyglądają
Agatorek 12:24, 05 paź 2023

To jest super ujęcie ❤️

Kordina 13:47, 05 paź 2023

Haniu, no pięknie u Ciebie i latem i jesienią
mrokasia 14:13, 05 paź 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Tu jest pięknie!
Nie, żeby gdzie indziej było brzydko ale ten kadr mnie urzekł .
Magara 22:42, 05 paź 2023

Haniu, oczywiście zaglądam i podziwiam na bieżąco

I przy okazji mam pytanie, o cięcie róż chodzi.
Cały sezon myślałam, że pójdę Twoim śladem i będę ciąć jesienią, ale ostatecznie zmieniłam zdanie. Róż nie mam aż tak dużo żeby ich wiosną nie ogarnąć, a u nas klimat jednak duuuużo bardziej nieprzewidywalny, łagodnie temat ujmując Więc u mnie cięcie róż będzie wiosenne.
Zastanawiam się tylko co zrobić z tymi, które mocno wybujały, mają pędy po półtora metra i więcej.
Czy mogę je jesienią skrócić np. o połowę a później, wiosną, zrobić cięcie właściwe???