Passau to miasto trzech rzek: od lwej Ilz, Dunaj i Inn. Jak sie dobrze przyjrzycie, to widac, ze kazda ma inny kolor wody. Wlasnie w Passau spotykaja sie dalej tocza sie przez Austrie i kolejne 8 panstw (w sumie 10).
a sokoro trzy rzeki i to calkiem duzych rozmiarow to i powodzie sa codziennoscia Passau. Tu na ratuszu widac linie pokazujace dokad siegal Dunaj w powodziowych latach, najwyzsza kreska to powodz 2013 roku wtedy wylal Dunaj ale i Inn tez powazdnie narozrabiala.
na początek zagadka.
dostałam od Motylka ubiegłej jesieni siewki jarzmianek. i dziś oświeciło mnie, że jedna, która ma paczek wygląda jak zawilce wielkokwiatowe. a Motylek ma zawilce obok jarzmianek. jak je teraz rozróżnić? help?
Sylwia dziękuję, że nas oprowadziłaś po ogrodzie, bo trochę się spóźniliśmy
zajączki, takich nikt nie ma na ogrodowisku
i takiego baranka...rzeźby zwierzaczków mnie rozczulają, przyciągają wzrok, może też są konkurencją dla żywej zwierzyny, która może narobić szkód,
drzewa są jeszcze przecież malutkie
Na szczycie ogrodu jest fajna opcja dla odpoczynku
Juziu zaraz będą ale babciowanie i ogród nie idzie w parze. Właśnie Franuś siedzi obok i naciska na klawisze. Moze uda mi sie coś wkleić
To zdjęcie z rana zrobione z okna kuchennego.
Sadziłam już wcześniej tę odmianę choiny. Rośnie bardzo wolno. Jak typowa choina lubi cieniste, wilgotne stanowisko. Stanowi dobre zastępstwo dla kulistych żywotników i zimą nie brązowieją jej igły. Ta na zdjęciu sadzona była 3 lata temu
{patrz na prawo do pnia )
Te bale nie tyle mnie drażnią, co powodują zdumienie z powodu braku wyobraźni.
Próbowałam rozmawiać, ale .....co zrobisz ....oceanu nie zatrzymasz. Ma być u niego płasko jak na stole (i tak nie będzie). Ma budować mur oporowy- może w końcu zbuduje, tylko po co się ładować w takie koszta? Na końcu tego boku działki wyniósł się 1 m powyżej pierwotnego poziomu.