Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Przy ścieżce 18:23, 24 mar 2025

Do góry
Warzywniczo Siewki pomidorów pokazałam, dzisiaj pikuję pierwszy raz. Wysiałam też cebulowe warzywa. Metodę na 'ulitki' poznałam w zeszłym roku Podoba mi się bardzo

Od kilku lat byłam bardzo ciekawa smaku legendarnej, tak chyba mogę napisać, cebuli, z Tropei.
Podobno można ją jeść 'z garści', do chleba ze smalcem No, kwestia gustu
W zeszłym roku zakupiłam kilogram tej cebuli i usmażyłam wspaniale smakujący dżem. Taki z czerwonym winem i octem balsamicznym. Do zimnych mięs wyborny Zakupiłam też nasiona, no i kiełkują. Na szybko przerabiam kurs uprawy cebuli, zależy mi bardzo, aby uprawa udała się

Przy ścieżce 18:10, 24 mar 2025

Do góry
Tym kalinom (bo nie wiem jakie to) udało się przetrzymać lutowe spadki temperatur. W zeszłym roku oglądałam smętnie zwisające, przemarznięte kwiatostany, w tym wydaje się, że zabłysną

Przy ścieżce 18:06, 24 mar 2025

Do góry
Próbuję rozrzucić na rabacie kępy irysów żyłkowanych. Akcja sprzed dwóch lat, grupowania cebulek.
Efekt mizerny. Czytałam tu i ówdzie, że w ogrodach słabo kwitną, wręcz zanikają.

Ta odmiana, 'J.S. Dijt w tej chwili wydaje mi się najbardziej witalna.

A 'Katharine Hodgkins' słabnie w kwitnieniu.

Może mają zbyt zwięzłe podłoże, bo te, które wcześniej pokazałam rosną w bardziej lekkim podłożu. Tak czy owak, zaczęłam zasilać kępy irysów nawozem bogatym w potas i fosfor. Pierwsza dawka dzisiaj. Rozsadnikowe cebulki podzielę i dołączę do swoich odmian. Zobaczę co z tego wyniknie

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:21, 24 mar 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
Jak pięknie wyeksponowana magnolia na tej rabacie! Ile ona ma już lat? Czy to jednak nie magnolia z tym jasnym (pomalowanym?) pniem?

Kulista rabata w środkowej części zdjęcia to tzw. rondo. Wokół niego są dwie długie rabaty w formie półksiężycowych rogali. Na końcu obu rosną drzewka. To z białym pniem to wiśnia jadalna.

Magnolia rośnie na końcu drugiego rogala

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:26, 24 mar 2025

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Takimi trójzębnymi pazurkami.
zdjęcie poglądowe ze strony uprawiaj.pl

Dobrze mieszają nawóz z glebą, wprowadzają w głąb resztki liści i ułatwiają pracę dżdżownicom.

Czyli dokładnie tak i tym co ja .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:24, 24 mar 2025

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
I tradycyjnie na koniec takietamy z magnolią i świdośliwami w tle.

Wspaniały układ rabat!
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:03, 24 mar 2025

Do góry
Fajrant!

Jak poniedziałek przeleci to potem z gorki
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:03, 24 mar 2025

Do góry
Siewki własne

Te po 3 przeprowadzkach

Cuchnący i czosnek

Anna i Ogród 2 15:42, 24 mar 2025

Do góry
A co w szklarni?
Królują kapusty i sadzonki cebul.
Największe kapusty Hilton są takie

A to kolejne serie żeby nie było za dużo na jeden raz. Mniejsze

I jeszcze mniejsze w kolejce

Cebula stoi na baczność i nabiera masy

Rzodkiewka (oby się udała)

I opóźnione sałaty wystartowały choć różowe nadal siedzą w ziemii
Anna i Ogród 2 15:13, 24 mar 2025

Do góry
Wczoraj pikowałam lewkonie i onętki oraz kilka gipsówek. Onętki pomieszałam bo zapomniałam oznaczeń.
Anna i Ogród 2 15:03, 24 mar 2025

Do góry
Pomidorki rosną zdrowo. Oprócz oznak przegrzania nic im nie dolega. Już podniosłam oświetlenie wyżej.

Te wysokie odmiany dostaną nowe doniczki 11x11x19 bo korzenie w p7 już im przerastają przez dno. Na szczęście pomimo ich wysokości na razie żaden nie potrzebuje podpór bo nogi mają solidne. Zauważyłam jeszcze że odrzucają już dolne liście. Są im nie potrzebne.

Philovita jest najwyższy i osiągnął 30 cm. W nowych doniczkach osadzę go głębiej żeby jak najdłużej wytrzymał bez podpory. Na wszelki wypadek mam kilka doniczek o głębokości 20cm i średnicy 14cm. Po różach.

Betalux ma najgrubsze nogi

Jest dobrze. Ich szybkość wzrostu jest zadowalająca bo nie pędzą jak głupie. Za chwilę kwiecień i nie długo będą spędzać dni w szklarni.
Sezon 2017 u Hanusi 14:58, 24 mar 2025

Do góry
Liduś po posadzeniu sztobrów przykryj sadzonkę dużą butlą bez dna albo przeźroczystym wiaderkiem z otworem na dostęp powietrza. Najlepiej posmaruj ją czosnkiem lub cebulą,. oczywiście, to co pójdzie do ziemi. Powodzenia. Może też jeszcze jakąś zadołuję, do jesieni będzie miała czas, a jak jej się spodoba to i za miesiąc już pokaże listki.

Anna i Ogród 2 14:50, 24 mar 2025

Do góry
U mnie dzień jak codzień
Zrobiłam przegląd papryk i pomidorów.
Przegapiłam pierwsze kwiatki papryk i o mały włos kilka by się rozwinęło. Już usunęłam. Część papryk zaczęło się rozgałęziać
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:15, 24 mar 2025

Do góry
mrokasia napisał(a)
Haniu, jak głęboko spulchniasz glebę? I czym?

Takimi trójzębnymi pazurkami.
zdjęcie poglądowe ze strony uprawiaj.pl

Dobrze mieszają nawóz z glebą, wprowadzają w głąb resztki liści i ułatwiają pracę dżdżownicom.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:32, 24 mar 2025

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:18, 24 mar 2025

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:15, 24 mar 2025

Do góry
I tradycyjnie na koniec takietamy z magnolią i świdośliwami w tle.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:11, 24 mar 2025

Do góry
W nocy popadało. Na robienie kancików na długiej prostej i spulchnianie tam gleby trzeba trochę poczekać. Zabrałam się za kancikowanie okręgów wokół drzewek w sadzie i krawędzi żywopłotu grabowo-bukowego graniczącego z sadem. Przy okazji odkryłam nowe kępki zawilców gajowych. Najwięcej ich jest u stóp żywopłotu i w zakątku brzozowym.

To najbardziej dzikie miejsce w ogrodzie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:58, 24 mar 2025

Do góry
Wczoraj była jakaś "spleenowata" pogoda. Niby ciepło, ale pochmurnie, mgliście i posępnie. Wyskoczyłam tylko na godzinkę do ogrodu, żeby przystrzyc kilkadziesiąt sztuk zimozieloności z długiej prostej i rabaty zachodniej. Plecki trochę protestowały.

Szczerba w nieformowanym żywopłocie po śp. dwóch śliwach wiśniowych wciąż straszy

Kaszubskie piaski 11:16, 24 mar 2025

Do góry
Przedwiośnie w Kaszubskich Piaskach w słoneczny acz zimny wiosenny dzień.

Znalazłam trochę czasu w niedzielę na wyjazd na działkę i pojechałam licząc na to, ze może będzie odrobinę cieplej. Niestety, chyba Kaszubskie Piaski są w innej strefie klimatycznej niż reszta ogrodowiskowych ogrodów. U mnie jedyne oznaki wiosny to kwitnąca kępka przebiśniegów i dereń jadalny. Żadnych przylaszczek, żadnych pierwiosnków, żadnych bylin wychodzących z ziemi… krokusy chyba coś zjadło (???).

Zdążyłam tym razem z cięciem trzcinników. Użyłam sierpu, starożytnego narzędzia, który bardzo polecam do średnich traw. Zaczęłam powoli czyścić rabatę angielską.

Kret się już obudził. Dzielnie kopie pod perzową murawą i mam nadzieję, że zmniejszy populację chrząszcza majowego. Zaczynam się do niego przyzwyczajać i traktować jako działkowego współlokatora. Murawę koszę dopiero w maju i wtedy wyrównam kopce. A na razie krecie jedz jak najwięcej pędraków, smacznego.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies