Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 18:06, 24 mar 2025

Próbuję rozrzucić na rabacie kępy irysów żyłkowanych. Akcja sprzed dwóch lat, grupowania cebulek.
Efekt mizerny. Czytałam tu i ówdzie, że w ogrodach słabo kwitną, wręcz zanikają.

Ta odmiana, 'J.S. Dijt w tej chwili wydaje mi się najbardziej witalna.

A 'Katharine Hodgkins' słabnie w kwitnieniu.

Może mają zbyt zwięzłe podłoże, bo te, które wcześniej pokazałam rosną w bardziej lekkim podłożu. Tak czy owak, zaczęłam zasilać kępy irysów nawozem bogatym w potas i fosfor. Pierwsza dawka dzisiaj. Rozsadnikowe cebulki podzielę i dołączę do swoich odmian. Zobaczę co z tego wyniknie

vita 18:10, 24 mar 2025

Tym kalinom (bo nie wiem jakie to) udało się przetrzymać lutowe spadki temperatur. W zeszłym roku oglądałam smętnie zwisające, przemarznięte kwiatostany, w tym wydaje się, że zabłysną

vita 18:23, 24 mar 2025

Warzywniczo Siewki pomidorów pokazałam, dzisiaj pikuję pierwszy raz. Wysiałam też cebulowe warzywa. Metodę na 'ulitki' poznałam w zeszłym roku Podoba mi się bardzo

Od kilku lat byłam bardzo ciekawa smaku legendarnej, tak chyba mogę napisać, cebuli, z Tropei.
Podobno można ją jeść 'z garści', do chleba ze smalcem No, kwestia gustu
W zeszłym roku zakupiłam kilogram tej cebuli i usmażyłam wspaniale smakujący dżem. Taki z czerwonym winem i octem balsamicznym. Do zimnych mięs wyborny Zakupiłam też nasiona, no i kiełkują. Na szybko przerabiam kurs uprawy cebuli, zależy mi bardzo, aby uprawa udała się

vita 18:44, 24 mar 2025

Ciekawa jestem jak w tym roku wyjdzie cieszynianka, z roku na rok stanowisko staje się bardziej suche, rośnie w końcu pod brzozą! Uwielbiam cieszyniankę

Obserwuję też inwazję poziomek. Kto by pomyślał, że staną się tak uporczywe? Kiedyś wprowadziłam je do ogrodu, parę kęp z lasu, reszta z siewu. W częściach cienistych ogrodu stają się uciążliwe Dobrze, że owocują, zawsze można wrócić przed południem z miseczką owoców

A tego gościa chciałabym mieć dużo, dużo i wszędzie. Długo się zadomowiał, teraz mogę powiedzieć, mam go! Na pesto, na marynowane owocniki, na jedzenie 'z garści' smakowitych liści. Czosnek niedźwiedzi

Tu mam małą zagwozdgkę, wychodzi mi co roku, nie kwitnie, nie mogę sobie przypomnieć. Jakaś cebulica jesienna? Może powinnam przesadzić ją w bardziej słoneczne miejsce?

Patrycja_KG_Lu 18:49, 24 mar 2025

vita napisał(a)

A ja chcę rozdzielać na jednorodne kępy, he he
Zgapione od Ciebie Rychło w czas, bo słońca brak, pomidorki na pewno by się powyciągały, a tak prosto i tanio mam wspomaganie Wystarczyło tylko wymienić żarówkę i dać podwyższenie na pojemnik z wysiewami.

To już trzecia doba, siewki w pionie i nie wyciągają się!

Nie wiem czy nie ominęłam, ale zaryzykuję...na jakie odmiany się zdecydowałaś w tym roku? Miałaś jakiś faworytów po zeszłym sezonie? Potarzasz jakieś w tym roku? Widzę sporo znaczników z odmianami Piszesz, że pikujesz pierwszy raz. Przewidujesz za 3 tygodnie-miesiąc pikować ponownie? Czytałam, że niektórzy pikują najpierw do kubeczków 200 ml potem do doniczek 400-500 ml.
vita 18:55, 24 mar 2025

Mam takie zbocze w ogrodzie, próbuję je ubogacić wiosennie. Trochę przylaszczek, trochę przebiśniegów, ranników. Z czasem może stać się miłym zakątkiem. Nasadzenia z listopada, bałam się trochę, czy przenosiny np. przylaszczek nie zaszkodzą im, ale nie

Wafel 19:10, 24 mar 2025

Fajne to zbocze z kamieniami, przylaszczki idealnie tam pasują
Makao 19:21, 24 mar 2025

Też chcę mieć czosnek niedźwiedzi ale nasiona mi nie wzeszłym. Chyba muszę kupić gotowe sadzonki. Wysiewałaś czy kupowałaś sadzonki?

Z cebulą u mnie też pierwszy raz. Trzymam kciuki.
Dżemem z cebuli mnie rozwaliłaś? Słodki jest?
vita 19:25, 24 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Nie wiem czy nie ominęłam, ale zaryzykuję...na jakie odmiany się zdecydowałaś w tym roku? Miałaś jakiś faworytów po zeszłym sezonie? Potarzasz jakieś w tym roku? Widzę sporo znaczników z odmianami Piszesz, że pikujesz pierwszy raz. Przewidujesz za 3 tygodnie-miesiąc pikować ponownie? Czytałam, że niektórzy pikują najpierw do kubeczków 200 ml potem do doniczek 400-500 ml.

Mam trzech faworytów z ubiegłego roku (na dwanaście odmian, które kupiłam w P.), to 'Grigorij Altaj', 'Anna Rusian' i 'Olena Ukrainian'. Wprawdzie ta ostania odmiana okazała się najmniej plenna, powtórzę ją jednak w tym roku, bo w smaku fantastyczna! Te odmiany wystarczą mi do jedzenia, najbardziej zależy mi na pomidorach na przetwory. 'San Marzano' nie F1, kupione w Italii, tych sadzonek ile się da, reszta to tradycyjne malinowe. Dostałam też dwie odmiany pomidorów z Tajlandii, nazwy nie da się wyartykułować, zobaczę Pikuję po wysiewie, powtórzę pikowanie za trzy tygodnie (mnie więcej) i to powinno wystarczyć.
W tym roku doświetlam siewki dzięki pomocy Makao, i to powoduje, że uprawa wstępna pomidorów nie jest tak trudna
vita 19:28, 24 mar 2025

Wafel napisał(a)
Fajne to zbocze z kamieniami, przylaszczki idealnie tam pasują

Tam jest jeszcze wiele ciekawych roślin, na tym zboczu, ale przylaszczki, tak, błyszczą