Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród w remoncie 20:52, 21 lis 2021

Do góry
Nie doczytałam się, że już kupiłaś więc radziłam

Pokaż jak to wygląda. U mnie też w głowie zamęt mam o czym myśleć przez zimę. Ale już się nie rzucam na wszystko tylko co mam to będę rozsadzać. I tworzyć coś nowego.
Ogród w remoncie 13:49, 21 lis 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Jeżeli chodzi o drzewka które chcesz obok domu posadzić to jaka to strona.
Dęby Green dwarf i ew też bym tu widziała deby Green pillar muszą być posadzone od południowej strony. Wtedy jesienią się pięknie przebarwiają.

Lilaki 1,4 m w zupełności wystarczy jak szczepiony. One dosyć szybko przyrastają trzeba je trzymać w ryzach. Nie przytniesz to będzie luźno rósł.
Mam lilaki jednego bardzo dużego (kula) i przycinam go każdego roku solidnie. Kazdego roku po głównym kwitnieniu na młodych gałązkach znowu kwitnie mniej, ale zapach jest.
Dwa mam mniejsze ale celowo Przycinam w prostokąty. Maja bardzo ładne UlistwIenie a jesienią przebarwiają się na kolor cytrynowy.

Mozesz też posadzić trzmieliny zimozielone na patyku szczepione też ładnie się prezentują.

Już posadziłam lilaki. Mam zamiar je ciąć by stworzyły ładne, gęste kulki na pniu. Wczoraj je posadziłam, nawet względna pogoda była. Jak już wyszłam pstryknęłam kilka fotek rabaty, którą chcę wiosną obsadzić. Kolejne wyzwanie. Przeglądam zdjęcia tego miejsca z sezonu, inspiracje. Takie zajęcie na nie ogrodowe dni.
Ptasi gaj 00:02, 21 lis 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Elu, widzę, że trawy masz powiązane.

Ja traw nie wiążę, natomiast już obcięłam hortensje, które rosły w szpalerze - 10 szt. Zrobiło się pusto i łyso, ale blisko nich rosną tuje Szmaragd, które łysieją gdy hortensje je dotykają.
Na innych rabatach zostawię je do wiosny.

Trawy muszę wiązać ze względu na wiatr mam wydmuchow.
Też sobie kilka lat temu tak załatwiłam szmaragdy posadziłam obok nich krzaki za blisko i wyłysiały. Przycięłam i po kilku latach te łyse odrosły.

Mam siatkę z bluszczem który rośnie jak oszalały. Co roku od strony Tui muszę go przycinać nawet 2 razy w sezonie bo wrasta na szmaragdy. Od siatki z bluszczem szmaragdy słabo rosną bo mają cień.
Dzisiaj grabiłam igliwie z metasekwoi i pełno pędów bluszczu w ziemi wrośnięte. eM nasadzil na siatce i wszędzie się rozrasta nie można nad tym bluszczem zapanować.

Przycięłam hortki ja jak się wyrobie to setne kwiaty. Wiatr je zrywa w zimie i wszędzie zaśmiecone.
Nie robiłam nic przez 2 tygodnie i mam zaległości na szczęście zimy nie widać.
Ogród w remoncie 23:36, 20 lis 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Gdyby tak te dęby, robiły by za lizaki. Pomiędzy okna może jeden wyżej szczepiony i po bokach troszkę niższe. Albo wszystkie jednakowe

Jeżeli chodzi o drzewka które chcesz obok domu posadzić to jaka to strona.
Dęby Green dwarf i ew też bym tu widziała deby Green pillar muszą być posadzone od południowej strony. Wtedy jesienią się pięknie przebarwiają.

Lilaki 1,4 m w zupełności wystarczy jak szczepiony. One dosyć szybko przyrastają trzeba je trzymać w ryzach. Nie przytniesz to będzie luźno rósł.
Mam lilaki jednego bardzo dużego (kula) i przycinam go każdego roku solidnie. Kazdego roku po głównym kwitnieniu na młodych gałązkach znowu kwitnie mniej, ale zapach jest.
Dwa mam mniejsze ale celowo Przycinam w prostokąty. Maja bardzo ładne UlistwIenie a jesienią przebarwiają się na kolor cytrynowy.

Mozesz też posadzić trzmieliny zimozielone na patyku szczepione też ładnie się prezentują.

Mirkowy ogród (początki) 20:56, 20 lis 2021

Do góry
Bodziszki pięknie też się przebarwia. Kiedyś byłam w Rogowie w arboretum o tej porze był łan bidziszka liście piękny roz i czerwień. A ty wiesz byłam ciemna nie wiedziałam co to jest urwałam parę listków szukałam w necie jaka to roślina. Nie znalazłam dopiero jak zaczęłam zaglądać na Ogrodowisko się dowiedziałam.
Ktoś mnie dawno temu obdarował bodziszkiem różowy ale bardzo słabo kwitnie więc się go pozbywam. Kupiłam w tym roku kilka doniczek czerwony Max Frei i niebieski Rosanne może będę zadowolona.

Mam pełno samosiejek cisów wyrzucam trzeba będzie wsadzać do doniczek.

Wysieje nasionka może i po niedzieli w Wawie będę miała pod kontrolą.
Nawet przed chwilą zaglądałam w te nasionka dziwne są ale może się uda.

Miłej niedzielu
Ptasi gaj 19:29, 20 lis 2021

Do góry
CD

Cheju do

Gracilimusy teraz się pięknie przebarwiają

Ptasi gaj 19:19, 20 lis 2021

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Łódź pięknieje to fakt a szczególnie jak pokazuje ją Gosia z Nikitą. Gosia cudownie opowiada i wie gdzie warto pójść.
Ja oczka nie ruszyłam jeszcze, mąż musi jakoś w tej zimnej wodzie sytuację opanować. Pozdrawiam Elu.

Małgosiu nie mam tak zadbanego ogrodu jak ty, ale staram sie.
Dzisiaj ładna pogoda słoneczko świeciło, wiatr wiał. Otoczona tujami nie sprawiał trudności w grabieniu.
Oczko jutro będę czyścić z lilii wodnych jak pogoda pozwoli na to. Może dam rady

Kalina kwitnie non stop

Sezon 2017 u Hanusi 18:32, 20 lis 2021

Do góry
Haniu u nas pierwszy raz od tygodnia słonko zaświeciło. Pogoda była tak jak nad morze buro, szaro mrzawka. Jest sucho Bonnie pada tylko marzy.
Dzisiaj zaskoczenie dosyć ciepło jak na tę porę roku +13. W moim kotle otoczonym przez tuje wiatru nie odczuwałam.

Jeszcze coś tam robię

Pozdrawiam
Ogród Cioci cz. 3 08:24, 20 lis 2021

Do góry
Witam Małgosiu

Bardzo zadbany wczesno i późno jesienny ogród. Ten klon czerwony przepiękny. Tak wszystko wygrabione nie widać ani jednego listeczka. Trawki powiązane. U mnie jeszcze rozplenice do wiązania. A z liście grabie od połowy wrzesnia
U ciebie to może już niedługo śnieg spaść.
U nas teraz 13 stopni świeci słonko

Pozdrawiam
Ogród z zegarem 23:32, 19 lis 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Sylwia, może i masz rację z tą aukcją

Pisałaś mi kiedyś o różach Bonica z rozplenicami na mijankę w podwójnym rzędzie (jak się kiedyś zastanawiałam nad rabatą przy tej nowej, planowanej ścieżce). Ale tam jest około 35 metrów długości, róża co metr, to wychodzi 70 sztuk … .
I chyba dam tylko jeden rząd, ale taki trochę nieregularny, a nie róża-Rozplenica-róża-rozplenica. I dam tam jeszcze jakieś zimozielone np. sosnę compact gem lub jakąś kosodrzewinę.

Edit: chyba źle policzyłam te róże, nie uwzględniłam traw . Jeśli byłaby połowa, czyli 35 sztuk, to może jednak zrobię te dwa rzędy
Ci

Agnieszka mam róże Bonici i moim zdaniem jak chcesz sądzić to sadź co 50-60 cm nie ma sensu sądzić w dwuszeregu tworzy dosyć ładny krzak. Ja na twoim miejscu posadziłam na zmianę 10 krzaków Bonici i 10 szt rozplenicy. Zależy jakie rozplenice posadzisz trzeba zachować odpowiedni odstep.

Popatrz jeszcze na roze Artemis kwitnie bez przerwy jeszcze teraz.

Nie sądz kosodrzewiny jest ładna przez 5 lat później wyrasta, łysieje wyrzuciłam kilka.
W ogródku Martki 22:56, 19 lis 2021

Do góry
Martka bardzo dużo zrobiłaś i dużo się zmieniło z korzyścia. W przyszłym sezonie już będą efekty twojej pracy.

Do trzcinnikow krótkowłosych idealnie nadaje się jeżówka ale jakbyś miała ta zwykłą różowa i werbena patagońska to jednakową wesokość. Nawet werbena ciut wyższa i będzie ładnie wyglądała ponad kłosami. Ja się w tym roku zgapilan i za mało posadziłam werbeny.
Np w ostnicy podobają mi się czosnki.

Masz bardzo ładne chyba serby wypasione przy parkanie.

2 lata temu przesadzalam forsycje z gołym korzeniem w połowie lutego, a za 2 m-ce kwitły. Taka była zima.

Ptasi gaj 22:33, 19 lis 2021

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
Masz rację Elu, Łódź przez wiele lat była zaniedbywana, teraz dużo się zmieniło, ale jeszcze bardzo dużo do zrobienia. 2,5 godziny w Łodzi czyli spacer po Piotrkowskiej, Manufaktura... Coś jeszcze udało się zobaczyć?

Aniu z braku czasu trzeba było się zadowolić widokiem z autokaru.
Ptasi gaj 22:31, 19 lis 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Elu, piękna wycieczka i efekty prac ręcznych również Super pomysł na połączenie zwiedzania miasta z manufakturą bombek. Wiele budynków i kamienic w Łodzi zyskuje drugą młodość, Łódź ma ogromny potencjał, na szczęście coraz bardziej wykorzystywany. Piękne miasto z historią. Piotrkowska krótko po otwarciu Manufaktury tragicznie opustoszała, teraz mam wrażenie, że na nowo odżyła.

Mam porównanie Wrocławia i Łodzi są to zupełnie inne miasta. Jedno i drugie piękne. Wrocław odnowiony przepiękne nowoczesne miasto widać to bogactwo. Właściwie pojedyncze budynki do odrestaurowania.
W Łodzi dużo odnowionych ale nadal na odnowę czeka tych budynków dużo i to niszczeje.
Manufakturę oglądaliśmy z autokaru więc nie wiem. Obecnie to nigdzie ludzi nie ma widzę to po sklepach i restauracjach na Ursynowie pustawo.

Wiosna jak nie będzie Covida i Łukaszenka przestanie rozrabiać pojedziemy do Białegostoku i Białowieży.

Ptasi gaj 22:09, 19 lis 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Zaglądam, mało piszę bo czasu brak Bardzo mi się spodobało to zestawienie derenia z berberysem Ja liliom wodnym tylko wyrywam liście z łodygami bo do dna nie sięgnę, resztę poobcinałam kilka tygodni temu już jak woda była cieplejsza

Sylwia też tak robię liście z ogonami. Wcześniejsze wycięcie lilii to problem bo siatka oczko nakryte i jeszcze do niedawna kwitły. Teraz zimno.
Może jutro przytne to zależy wszystko od pogody czy będzie padać.

Podobno 2-3 dni ma być chłodniej i później znowu cieplej. Na śnieg i wielki mróz się nie zanosi.
Ptasi gaj 16:48, 19 lis 2021

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
ELU- no popatrz, Ty w moim mieście, a ja jeszcze w lesie Szkoda, bo może mogłybyśmy się spotkać...
HANIU- teraz jak będę przechodzić obok Gutenberga, to chyba siłą rzeczy pomyślę o Tobie i Twoim zięciu.
Kiedy pojawiły się smoki na kamienicy? Może w 2019?

Aniu to wycieczka z dziećmi dużymi niepełnosprawnymi. W Łodzi byliśmy zaledwie 2,5 godziny później do Piotrkowa Tr. tam na godz 14,30 mieliśmy zajęcia w manufakturze bombek choinkowych.
Ten poniedziałek był bardzo chłodny zmarzłam. Na Piotrkowskiej wiało z bocznych uliczek. Łódź piękna, ale trzeba bardzo bardzo dużo inwertorowe aby te piękne domy, zakladziki ceglane nie popadły w ruinę całkowita. Byłam pierwszy raz w życiu w Łodzi. Już podobno dużo zrobiono "Manufaktura" przepięknie odnowiona, ale to kropla.....

takie bombki pomalowałam potem musiałam pomagać innym

Ptasi gaj 15:20, 19 lis 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Elu jesteś w dobrej sytuacji, że palenie chwastów nikomu nie przeszkadza.

Ja co roku z duszą na ramieniu na wiosnę palę po trochu ścięte trawy. Kilka lat temu sąsiadka mnie opierniczyła i chciała wzywać policję.
Wczoraj jej mąż palił suche liście zaraz za płotem. Cały dym szedł do mojego domu i na moje podwórko.

Maja na każdym zdjęciu ładnie wygląda

Piękne są te bombki ręcznie zdobione

Ja tylko pale suche. Mam składzik przykryty i tam zbieram wszystko do spalenia więc szybko się pali bez specjalnego dymu.
Najpierw rozpalamy ognisko z drewna musi być duża temperatura aby się nie tliło. Biały dym jest wtedy jak mokre palisz. Liści nie pale.

Palę wtedy jak wiatr wieje w stronę pola a nie domów.

Mam taki składzik

Sezon 2017 u Hanusi 15:07, 19 lis 2021

Do góry
Haniu a ja to zdjęcie wstawię u ciebie na pamiątkę, chyba że masz.

Ptasi gaj 15:06, 19 lis 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)

Te smoki na tym budynku w Łodzi wykuwał mój zięć. Dziękuję za zdjęcie.

Maja w jakim doborowym towarzystwie przy klawiszach. Zazdroszczę wycieczki.

Haniu przewodniczka nam mówiła,że nie dawno chyba w tym roku zostały zawieszone.
Masz zdolnego zięcia.
Ptasi gaj 15:03, 19 lis 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Elu, ja też mam wodery, ale do takiej lodowatej wody bym nie weszła.

Nie piszę głupot.
Na trawy znajdują się chętni, ale mam iglaki do oddania i nikt ich nie chce.
Chyba je wywiozę samochodem i wsadzę na nieużytkach.

Ja też mam tyle samosiejek sosnowych co roku wysadzamy na sąsiednie pola przy drodze, ale wiosna. Jesienią nie wysadzamy boje się, że zwierzęta mogą takie młode obgryzać.

Jak chcesz wysadzać to tak aby ktoś nie wyciął.

U nas 14,30 i prawie ciemno.
Ptasi gaj 14:55, 19 lis 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Wczoraj byłam na wycieczce z Mają w Łodzi i Piotrkowie Tryb.

Te smoki na tym budynku w Łodzi wykuwał mój zięć. Dziękuję za zdjęcie.

Maja w jakim doborowym towarzystwie przy klawiszach. Zazdroszczę wycieczki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies