Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Milka 07:01, 09 mar 2022

Ela, mnie chodziło o tę roślinę, co u Danusi kupiłyśmy, tak całą zimę wyglądała, ale stoi w miejscu.
Zdrówka życzę, przy tej pogodzie faktycznie można szybko sie załatwić.
ElzbietaFranka 08:06, 09 mar 2022

Milka napisał(a)
Ela, mnie chodziło o tę roślinę, co u Danusi kupiłyśmy, tak całą zimę wyglądała, ale stoi w miejscu.
Zdrówka życzę, przy tej pogodzie faktycznie można szybko sie załatwić.

Milka ja ci odpisałam, że to "czyściec hummelo".

Tak popatrz w necie jak wygląda jak kwitnie. Jest bardzo ładny. Zimy nie było to ma liście zielone. Może mój też w takim stanie muszę popatrzeć. Mam jedną rabatę przysypana igłami sosnowymi. Może tam gdzieś rośnie.
Pojadę to sprawdzę zrobię fotkę. Ewka też kupiła.
Stoi w miejscu a jak ma rosnąć jak zimno poczekaj aż ciepło przyjdzie.

Dzięki wypiłam na noc Teraflu i jest mi lepiej przynajmniej spałam.
Milka 08:19, 09 mar 2022

Popatrzyłam w necie, no cudo.
Czytałam twoją odpowiedź, tylko to mi jakoś do czyśćca nie pasowało. Ciągle trzeba się czegoś uczyć.
W sezonie mało mi urósł, może w tym roku zakwitnie i juz tak co rok. Zdrowiej kochana
pestka56 11:05, 09 mar 2022

Zdrówka, Elu

Ja stare trawy też tnę elektrycznie. Czasem nożycami do żywopłotu, czasem pilarką łańcuchową, ale zdarza mi się też podkaszarką żyłkową ze wzmocnioną żyłką. Zależy jak duża trawa i jakie ma pędy. Natomiast turzyce tnę ząbkowanym nożem do chleba. Te młode zeszłoroczne nasadzenia wszystkie – szarobródki, piórkówki, śmiałki, trzcinniki, palczatki – przytnę nożem, bo one jeszcze za delikatne na elektryczne cięcie.

Ela, robisz syrop sosnowy z młodych pędów? Sam sok, ale i nalewka są genialne na przeziębienie.
ElzbietaFranka 14:03, 09 mar 2022

Teraz siedzę przy herbacie z goździkami i cynamonem.
Też mi dobrze robi.

Jakaś infekcja panuje bo dużo ludzi przeziębionych.
Przecież Cowidu już nie ma wszystko się zmieniło.
W mediach o Cowidzie się nie mówi. Kuźwa do czego to prowadzi. Piarowo tylko jest dobrze rząd daje radę.

Pilarka łańcuchowa jest dobra na grube miskanty.
Tak te maleństwa to lepiej nożycami elektrycznymi albo sekatorem.

Postęp idzie. Jeszcze jakby tak stworzyli małe sieczkarnie do traw.
Dorota321 15:15, 09 mar 2022

ElzbietaFranka napisał(a)

Dorotka już wbiłam. Uciekam na wys ok 15 cm za rozgałęzieniem. Jest szansa, że odbije i się bardziej rozkrzewi, ale szkoda.

Tak u nas zimno więc nie ma co się podniecać. Jadę w czwartek rozdrabniać sosnowe. Przeziębiłam się po sobocie. Człowiek się ubierze jak ciepło rozpina i przeziębienie gotowe.
Ja też się rozpinam i zapinam bo przegrzanie i przechłodzenie może zaszkodzić. Mąż mnie upominał żebym wchodziła do domu bo zimno, a przecież jak człowiek się rusza to jest cieplej. No i on jest przeziębiony, a ja na szczęście zdrowa.
U nas dzisiaj śnieżna pogoda od rana.
pestka56 16:30, 09 mar 2022

Właśnie zeszłam z ogrodu, bo zaczął deszcz padać.

Sieczkarnia byłaby cudowna. Można jeszcze znaleźć na wsiach. Widziałam na OLX, że sprzedawali takie ręczne na korbę z kołem z nożami. Nie mam gdzie trzymać, bo bym kupiła. Obsadzam miskantami drogę dojazdową do nas. Zaraz będę mieć przemysłowe ilości badyli
ElzbietaFranka 18:54, 09 mar 2022

Ciągle zapominam zapytać. Mam sąsiadkę taka dalszą na wsi ona wszystko wie co się dzieje na wsi, aby zapytala a może wie kto.ma taką sieczkarnię.
Do takiej ręcznej trzeba mieć siłę.
Przechowalnia pod strzecha przykryć folią i już.

LIDKA 20:00, 09 mar 2022

ElzbietaFranka napisał(a)
Ciągle zapominam zapytać. Mam sąsiadkę taka dalszą na wsi ona wszystko wie co się dzieje na wsi, aby zapytala a może wie kto.ma taką sieczkarnię.
Do takiej ręcznej trzeba mieć siłę.
Przechowalnia pod strzecha przykryć folią i już.

Ela takią ręczną starodawną sieczkarnię tylko trudno sie uruchamia. Jak już pchniesz to idzie lekko to kolo. Ale do sieczenia potrzebne sa 2 osoby.

I trzeba bardzo uwazac na ręce bo tam trzeba pchac slome czy co tam sieczesz.
Wychowalam sie w gospodarstwie gdzie częsc maszyn była: Uwaga Uwaga : przedwojenna. I sieczkarnia też.
ElzbietaFranka 23:36, 09 mar 2022

Lidka u nas w domu czyli u siostry pewnie jest jeszcze w stodole, ale jak ja przywieźć.
EM by mnie pogonił jakbym mu kazała do bagażnika zapakowac.
Tutaj blisko trzeba zapytać.