Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 14:25, 08 mar 2022

ElzbietaFranka napisał(a)
Na Okęciu jak są wichury to samoloty latają nad Ursynowem. Z okna widzę jak podchodzą do ładowania nieraz co pół minuty a to takie kobyły. Widzę jak podwozie wysuwają.
Nad moją działka latają helikoptery widocznie jest jakiś kanał powietrzny na Mińsk bo tam ich baza.

W sobotę leciał taki duży byłam w domu na piętrze to dachem trzasło.

Tez nie wiem co bym zrobiła raczej bym nie uciekała a może. Armia NATO to potęga rozprawili by się z Ruskimi w trymiga.

Wiesz tam na południu jest bazą przeładunkowa wszystkiego od broni do medykamentów i żywności z całego świata. U nas też.

Wiem i rozumiem i moja niewygoda jest niczym z tym co ludzie przeżywają, dlatego toleruje bo muszę choć mam chyba niski próg tolerancji na hałas. Rezonans magnetyczny był dla mnie katorga i tortura że wzgl na dźwięk. Mam z tym problem...
sylwia_slomc... 14:26, 08 mar 2022

Milka napisał(a)
Nowe kurki. Nie wiedziałam, że z kurkami może być tyle problemów, jestem pełna podziwu, że ogarniasz swój zwierzyniec.

Od dziecka marzyłam by żyć w otoczeniu zwierząt i teraz tak żyję już mi nikt nie zabrania
sylwia_slomc... 14:28, 08 mar 2022

AnnaCh napisał(a)
U mnie ciągle latają F-15 z Łasku. W połowie lutego przyleciały dodatkowe z Royal Air Force i tak co jakiś czas słychać. Teraz już się trochę przyzwyczaiłam, ale na początku tej wojny budziłam się przerażona w nocy, tym hukiem...

U nas w nocy też latają słychać, już nawet odróżniamy po dźwiękach silników czy pasażerski czy wojskowy.
sylwia_slomc... 14:30, 08 mar 2022

Anusia2 napisał(a)
Sylwia ja też nie mogę na niczym się skupić. Nic mnie nie cieszy ale nie wpadam w panikę. U bankomatach nie brakuje pieniędzy a do hałasu samolotów jestem przyzwyczajona od dziecka. Wychowałam się tuż przy poligonie wojskowym pod Malborkiem. W stanie wojennym w godzinach wieczornych i nocnych musieliśmy mieć pogaszone światła i pozasłaniane okna. Ćwiczenia polegały na zrzuceniu pocisków przez myśliwce bojowe o ile się nie mylę to były Mig 21, które przeszły do historii oraz helikoptery w oznaczone cele. Hałas był taki jakbyśmy byli na wojnie. Najgorsze było jak łuski spadały po dachu naszego domu. Tata po jednej z takich akcji poszedł do dowódcy na poważną rozmowę.
Dopóki Polska nie przekaże samolotów Mig -29 Ukrainie możemy się czuć bezpieczni.

Mnie jest trochę trudno wytrzymać ten hałas, jeszcze jak jestem w domu to ok domowe dźwięki maskują, ale na ogrodzie zawsze była cisza, spokój, ukojenie dla zmysłów teraz tego brak.
Kordina 14:31, 08 mar 2022

Mgduska napisał(a)
Słuchajcie, przeczytałam ostatnio bardzo mądrą prośbę, do której się przyłączam (źródło podam na priv):

"Bądźmy solidarni i myślący w tym czasie. Miejmy świadomość, że trwa spotęgowana wojna informacyjna, stańmy w niej po dobrej stronie i bądźmy falochronem dla fake news`ów i deep fake'ów.(...) Nieśmy dla siebie wzajemnie pokój, dodawajmy sobie w tych dniach otuchy, ufajmy, że wszystko skończy się dobrze."

Nie piszcie, gdzie co lata, po co.
Wspierajmy się w dobrych myślach, w budowaniu poczucia sensu i piękna, zostawmy na boku smutki, a dzielmy się radościami. To jest ważne i wszystkim potrzebne
I wszystkiego dobrego, Kobitki

Chyba wiem o co chodzi, ale poproszę na priv - świadoma (chyba )
sylwia_slomc... 14:35, 08 mar 2022

Mgduska napisał(a)
Słuchajcie, przeczytałam ostatnio bardzo mądrą prośbę, do której się przyłączam (źródło podam na priv):

"Bądźmy solidarni i myślący w tym czasie. Miejmy świadomość, że trwa spotęgowana wojna informacyjna, stańmy w niej po dobrej stronie i bądźmy falochronem dla fake news`ów i deep fake'ów.(...) Nieśmy dla siebie wzajemnie pokój, dodawajmy sobie w tych dniach otuchy, ufajmy, że wszystko skończy się dobrze."

Nie piszcie, gdzie co lata, po co.
Wspierajmy się w dobrych myślach, w budowaniu poczucia sensu i piękna, zostawmy na boku smutki, a dzielmy się radościami. To jest ważne i wszystkim potrzebne
I wszystkiego dobrego, Kobitki

Mądre, ale nie takie łatwe do wykonania. To zależy od charakteru człowieka. Ja wychodzę z założenia, że udawanie iż problem nie istnieje do niczego nie prowadzi nie pomaga go rozwiązać. Mój syn ma w klasie chłopca z Ukrainy, to co ten chłopak przeżywa.....a takich są tysiące ....
Staramy się pomóc jak możemy, ale to jedyne co możemy zrobić w obecnej sytuacji
sylwia_slomc... 14:45, 08 mar 2022

Basieksp napisał(a)
No to z tych fajniejszych wiadomości przed chwilą powiedzieli w radio, że dzisiejszy dzień będzie trwał 11 godzin i 23 minuty, no i słonko świeci, jeszcze niedawno wracałam do domu z pracy i ciemno się robiło a dziś, można nawet do ogrodu na chwilę zajrzeć

My już czekamy na zmianę czasu, bardzo nie lubimy tego zimowego.
Dzień już dłuższy, nawet trochę słonko chwilami się przeciera, ale ja niestety do piątku uwiązana w domu, więc nie skorzystam z pogody
sylwia_slomc... 14:47, 08 mar 2022

Rumianka napisał(a)
Zawsze tak było, że dobro buduje, a zło rujnuje...Oby tego dobra było jak najwięcej na świecie, bo każdy chce żyć spokojnie. Myślmy pozytywnie, a będzie nam wszystkim lzej na duszy, tego nam wszystkim potrzeba. I zdrowia oczywiście.

W każdym razie starajmy się tak myśleć. I oby dobro zwyciężyło...
Agatorek 17:32, 08 mar 2022

W temacie lotnisk i samolotów, to też mam niedaleko (jakieś 10 km) lotnisko. Całe szczęście jest to Modlin, a nie Okęcie . Tzn, z jednej strony całe szczęście, bo na Okęciu bywam akurat dość często (eM lata kilka- lub kilkanaście razy w miesiącu, a ja jestem jego szoferem ), ale o ile nie ma korków, to nawet godzinę nie trwa droga w jedną stronę.
Samoloty z Modlina mają inny kierunek startu/lądowania niż nasz, więc w ogóle ich nie słyszę. Widzę tylko, jak wracam z lub jadę do Warszawy, przelatują wtedy nisko nad drogą nr „7”.
Ale centralnie nad naszą działką latają (od zawsze) małe samoloty, helikoptery itp.

Agatorek 17:39, 08 mar 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mądre, ale nie takie łatwe do wykonania. To zależy od charakteru człowieka. Ja wychodzę z założenia, że udawanie iż problem nie istnieje do niczego nie prowadzi nie pomaga go rozwiązać. Mój syn ma w klasie chłopca z Ukrainy, to co ten chłopak przeżywa.....a takich są tysiące ....
Staramy się pomóc jak możemy, ale to jedyne co możemy zrobić w obecnej sytuacji

Pomagać też trzeba mądrze. Już od jakiegoś czasu organizacje pomocowe ogłaszają (nie wiem, czy wszystkie, ale większość), żeby już nie oddawać ubrań, koców, pościeli itp. , bo już nie mają gdzie tego składować. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy może wpłacić pieniądze, (które najbardziej się przydadzą, bo można kupić wtedy to, co jest potrzebne w danej chwili) czy udostępnić mieszkanie, pokój itp.

Właśnie teraz, tak jak Sylwia piszesz, dzieci z Ukrainy (dorośli zresztą też) potrzebują opieki psychologicznej/ psychiatrycznej. I bardziej potrzebne jest zorganizowanie takiej pomocy niż np. setny koc. Pomoc powinna być zgodna z potrzebami.