Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 19:14, 07 mar 2022

daredevil napisał(a)

buu biedne kuraki... jak ceny nowe/zabójcze?
pozdrawiam Cię

Nie wiem jakie ceny niosek bo nie pytałam, ale żeby kupić po cenie zeszłorocznej kurę ozdobną to trzeba się mocno naszukać i nie za bardzo wybrzydzać. Do tego nie chcą sprzedać samej kury tylko w parze z kogutem, oczywiście w cenie podwójnej.
ElzbietaFranka 20:26, 07 mar 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Każdy inaczej reaguje, węzły mam wywalone, ale miałam za każdym razem. Po pierwszym lekarka wysłała mnie do hematologa na konsultacje czy mogę drugą dawkę wziąć, ale teraz mam jakby wodę pod pachą, buła co się w garści mieści.

Ja jestem szczepiona moderna, eM pfizerem reszta rodziny też i wszyscy dobrze żeśmy znieśli. Jedynie miałam głowę ciężka ale rano następnego dnia było wszystko ok.
Każdy organizm inaczej snisi szczepienie.

Z tą buła to wydaje mi się że już musiały być jej poczatki a szczepionka ja uwidoczniło.

Ja przez tą Ukrainę spać nie mogę TV tylko oglądam dzienniki. Psychika mi siada.
W ośrodku tam gdzie Maja chodzi przyjęliśmy 2 rodziny z dziećmi na wózkach. Jaka człowiek musi mieć siłę aby ze wschodu Ukrainy tutaj przyjechać.
Nie wiem jak to się wszystko skończy ta tragedia. WAWA już przyjęła 100 tys osób teraz rozlokować ich a miejsc brakuje. Wszystko samorządy urządzają i ludzie prywatni, wolontariat.

Odnośnie bankomaty w Wawie nie ma problemu.

Pozdrawiam

sylwia_slomc... 20:40, 07 mar 2022

Elu buła trochę mniejsza, przestaje przeszkadzać, zobaczymy jak będzie...
Ja nocami spać nie mogę znowu przez to wszystko, rozmyślam, na razie nie planuję nigdzie uciekać, ale biorąc pod uwagę jak mnie irytują i denerwują samoloty latające nad głową( bo zmieniło się natężenie lotów nad naszą miejscowością i nowe korytarze otwarli, do tego na sąsiednim lotnisku chyba loty trenują, nie wiem czy wojsko czy prywatni) raz wyżej raz niżej po jednym po dwa po trzy. To nie wiem jak bym zniosła w czasie wojny ten huk i hałas, nie mówiąc o strachu i przerażeniu. Może wtedy bym wiała gdzie spokojniej.... wolę nie myśleć o tej ewentualności i liczę, że z czasem to natężenie lotów się zmniejszy. A na razie nad nami kołują w kierunku Balic. Z tymi samolotami to rozumiem Karolę, choć Ona ma jeszcze gorzej bo lotnisko prawie na miejscu.
ElzbietaFranka 00:05, 08 mar 2022

Na Okęciu jak są wichury to samoloty latają nad Ursynowem. Z okna widzę jak podchodzą do ładowania nieraz co pół minuty a to takie kobyły. Widzę jak podwozie wysuwają.
Nad moją działka latają helikoptery widocznie jest jakiś kanał powietrzny na Mińsk bo tam ich baza.

W sobotę leciał taki duży byłam w domu na piętrze to dachem trzasło.

Tez nie wiem co bym zrobiła raczej bym nie uciekała a może. Armia NATO to potęga rozprawili by się z Ruskimi w trymiga.

Wiesz tam na południu jest bazą przeładunkowa wszystkiego od broni do medykamentów i żywności z całego świata. U nas też.
Milka 07:15, 08 mar 2022

Nowe kurki. Nie wiedziałam, że z kurkami może być tyle problemów, jestem pełna podziwu, że ogarniasz swój zwierzyniec.
AnnaCh 08:19, 08 mar 2022

U mnie ciągle latają F-15 z Łasku. W połowie lutego przyleciały dodatkowe z Royal Air Force i tak co jakiś czas słychać. Teraz już się trochę przyzwyczaiłam, ale na początku tej wojny budziłam się przerażona w nocy, tym hukiem...
Anusia2 08:43, 08 mar 2022

Sylwia ja też nie mogę na niczym się skupić. Nic mnie nie cieszy ale nie wpadam w panikę. U bankomatach nie brakuje pieniędzy a do hałasu samolotów jestem przyzwyczajona od dziecka. Wychowałam się tuż przy poligonie wojskowym pod Malborkiem. W stanie wojennym w godzinach wieczornych i nocnych musieliśmy mieć pogaszone światła i pozasłaniane okna. Ćwiczenia polegały na zrzuceniu pocisków przez myśliwce bojowe o ile się nie mylę to były Mig 21, które przeszły do historii oraz helikoptery w oznaczone cele. Hałas był taki jakbyśmy byli na wojnie. Najgorsze było jak łuski spadały po dachu naszego domu. Tata po jednej z takich akcji poszedł do dowódcy na poważną rozmowę.
Dopóki Polska nie przekaże samolotów Mig -29 Ukrainie możemy się czuć bezpieczni.
Mgduska 10:20, 08 mar 2022

Słuchajcie, przeczytałam ostatnio bardzo mądrą prośbę, do której się przyłączam (źródło podam na priv):

"Bądźmy solidarni i myślący w tym czasie. Miejmy świadomość, że trwa spotęgowana wojna informacyjna, stańmy w niej po dobrej stronie i bądźmy falochronem dla fake news`ów i deep fake'ów.(...) Nieśmy dla siebie wzajemnie pokój, dodawajmy sobie w tych dniach otuchy, ufajmy, że wszystko skończy się dobrze."

Nie piszcie, gdzie co lata, po co.
Wspierajmy się w dobrych myślach, w budowaniu poczucia sensu i piękna, zostawmy na boku smutki, a dzielmy się radościami. To jest ważne i wszystkim potrzebne
I wszystkiego dobrego, Kobitki
Basieksp 11:13, 08 mar 2022

No to z tych fajniejszych wiadomości przed chwilą powiedzieli w radio, że dzisiejszy dzień będzie trwał 11 godzin i 23 minuty, no i słonko świeci, jeszcze niedawno wracałam do domu z pracy i ciemno się robiło a dziś, można nawet do ogrodu na chwilę zajrzeć
Rumianka 12:43, 08 mar 2022

Zawsze tak było, że dobro buduje, a zło rujnuje...Oby tego dobra było jak najwięcej na świecie, bo każdy chce żyć spokojnie. Myślmy pozytywnie, a będzie nam wszystkim lzej na duszy, tego nam wszystkim potrzeba. I zdrowia oczywiście.