Ev na iglakach w ogóle się nie znam.. nie mam nawet jednej tuji...
Widziałam odpowiedzi innych wiec o tujach nie dumam.
Na temat cięcia serbów czytałam w ogrodzie Sylwii od początku. Pokazywała, ze tnie aby się nadmiernie na szerokość nie rozrastały. Skoro widziałam ze świerków pospolitych gęste żywopłoty to serby, które lubią cięcie chyba utrzymasz w ryzach. Tego bym się nie obawiała. Posadziłbym teraz serby a tuje może przesadzisz wiosną jeśli będą miały za ciasno.
Brzozy moje w ogóle nie śmiecą w ogrodzie, wieszcz dlaczego to doorenbosy
Azali to chyba polskie? Skoro takie duże? Świetne miejsce im wybrałaś bo lubią słońce Tylko brakuje w tym miejscu roślin, które ładnie latem wyglądają. Bo azalie latem przeciętnej są urody.
Wcięło mi powiadomienia i Cię zgubiłam
Pozdrawiam serdecznie, obejrzałam wszystko i jestem na bieżąco. Rabaty z żurawkami wypiękniały.
Syp korę pod żurawki i trzmieliny. Potwierdzam to co pisała Karolina - za rok nie będzie widać kory zarośnie żurawkami
Aha i nie sadź irysów na tę rabatę.... rozrosną ci się pieruńsko szybko...
Są piękne ale kwitną krótko, potem bedą tylko ich zielone liscie, które zleją Ci się z resztą rabaty. Lepsze bedą miskanty gracillimus.
Z produ doradziłabym Ci jednak red baron lub bordowe żurawki aby nie było zbyt monotonnie. Albo posadź rośliny okrywowe - dąbrówkę rozłogową - lekko bordowow-fioletowa.
Ja posadzę swoje dopiero wiosną, nie będę ryzykować zimy
Marzenko to napisz mi jeszcze czy zawsze je wykopujesz i zimujesz w jakimś pomieszczeniu, czy może próbowałaś zostawić w gruncie. Teraz za bardzo nie wiem co mam zrobić, bo chciałam posadzić tej jesieni, ale jeśli to duże ryzyko to zrobię to dopiero wiosną.
Nigdy nie wykopywałam tylko zmieniłam ogród i teraz będę sadzić na nowo
Jednak w poprzednim ogrodzie co kilka lat mi wymarzały lub gniły, więc te pająki są wymagające ale dla ich urody warto się potrudzić
Sebek masz rację, przejrzałeś mnie widać że dobrze liczysz....
Mam 420 tulipanów i narcyzów
200 krokusów
Szafirków 110
Irysów 50
Czosnkow giganteum i gladiator 11
na chwilę obecną zatem 791 szt i jutro kolejne 120 szt tulipanów
O matko chyba kupię jeszcze sto aby w sezon z tysiącem wejść...
Ubiegłorocznych nie liczyłam.....
Cyba mam na chwilę obcna podobna ilość cebul jak stron....
Bujaj las, ale nie nas - nasadziłaś tego więcej I jeszcze są przecież cebule z zeszłego roku
No....
Ale w tym roku jeszcze nie sadziłam bo mnie Ania wystraszyła, że za wcześnie.
Dawniej mialam zaciszny ogródek przy szeregówce to mogłam sadzić o dowolnej porze nic nie wymarzało