Aha i nie sadź irysów na tę rabatę.... rozrosną ci się pieruńsko szybko...
Są piękne ale kwitną krótko, potem bedą tylko ich zielone liscie, które zleją Ci się z resztą rabaty. Lepsze bedą miskanty gracillimus.
Z produ doradziłabym Ci jednak red baron lub bordowe żurawki aby nie było zbyt monotonnie. Albo posadź rośliny okrywowe - dąbrówkę rozłogową - lekko bordowow-fioletowa.
Hej Marzenko! Dzięki za życzenia i rady! Boję się trochę miskantów tam, bo jednak urosną do 1,5m i więcej i mi zasłonią winorośle, przynajmniej do tej wysokości... a ja ich wyżej mieć nie bardzo chcę, ma tam być 2metrowa pergola, więc ledwo co by wystawały, a one bez słońca źle owocują...
... myślałam o trzcinniku, max 70 cm... z kwiatostanami, bez - ok 50 cm - idealnie...
Jutro poprzymierzam trzcinniki (i irysy syberyjskie zamierzałam)... Żurawki chciałam Lime Marmelade żeby odcinały się od kory, inne żółte na słońce się nie nadają - a tu jest słońce non stop i sucho. Jutro posadzę turzyce carexy które dzisiaj kupiłam i zobaczymy co dalej
Dla mnie bardzo cenna .Cześć dziewczyny! właśnie zastanawiałam się na odmianą winorośli a tu proszę ,sprawdzona bardzo plenna .Karola ja sobie tak skaczę po twoim wątku od pierwszych stron do ostatnich.Ogrom czytania ,,.500 stron to ja chyba nie dam rady przeczytać .Na razie zwiedzam ,komentarz póżniej .U mnie zimno i leje deszcz od rana a miałam ratować swoje róże przed szkodnikami które niestety mam .Jak mogłam ich wcześniej nie zauważyć.Pozdrawiam
trzcinniki sa piękne, ale uważaj jaką odmianę kupujesz jeśli chcesz żeby była niska. Są i takie po 150cm. Pomyśl też o trzęslicy i o rozplenicy - są odmiany ok.80cm wysokie i proso rózgowe - piekne odmiany sredniej wysokości, idealnej dla Twoich potrzeb. Jest tez niska odmiana miskanta - np. yukushima dwarf albo adaggio. W sumie całkiem sporo do wyboru poza kanonem. Powodzenia
Dajana - cieszę się że coś z tych moich zapisków okazuje sie pomocne; ja się ciągle uczę, mieszkamy już 2 lata, przez ostatni rok sporo się dowiedziałam i ciągle coś przesadzam i dosadzam Dzięki Ogrodowisku mam nadzieję z coraz lepszym skutkiem 500 stron to trudny orzech do zgryzienia Może zimą zrobię sobie wizytówkę - jak to wszystko uporządkuję i będzie porządniej Chociaż nie wiem czy się da
Marzenko muszę zobaczyć co to za odmiana! Dzisiaj sobie kupiłam sporą żurawkę którą będę dzielić, może da radę na słońcu- ale nie pamiętam nazwy, może na doniczce jest... Trzcinniki będą ok tam, mam nadzieję Już kupione
Hej Agatko! Trzcinnik nie wiem jaki kupiłam, variegata, odmianę podam jutro - dzisiaj ciemno, nie chce mi się w półmroku szukać doniczki w garażu Ma mieć 70-80 cm max... Proso rózgowate mam 3 szt, posadziłam od wschodniej strony z jeżówkami, mogę przenieść! To jest pomysł Ale i trzcinniki i proso? Nie za dużo dobrego na tej rabacie? 4 szt rozplenicy Hameln, tak 60 cm ma mieć max też mam, ale one są takie kępowe a stwierdziłyśmy że coś wyprostowanego by się tu przydało, dosyć kulek...
O miskantach o których piszesz nie słyszałam, a kupić je u nas chyba niemożliwe - musiałabym zamawiać w necie. Myślę że coś wykombinuję z tego co mam i co dzisiaj kupiłam. Dzięki za proso, poprzymierzam jutro - chyba że znowu będzie padało
Tu moja Młoda u Kasi karmi kury (cudne, ozdobne, a jakie kochane kurczaczki!!)
Domki dla nich zrobił Kasi M - ech żeby mojemu się chciało...
Jeśli uda nam się dokupić działkę za płotem to ja chcę kurczaczki!! I najlepiej żeby wcale nie rosły
Kasiu mam nadzieję pokażesz swój cudny ogródek i ogród zimowy i te trawy, hortensje, mega funkie i wszystko!!
A, i jeszcze Młoda przy werbenie i ikeowych bukszpanowych kulkach Kasi:
Ogród miodzio!!