Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony galimatias

Zielony galimatias

anula_wn 13:06, 19 wrz 2012

Evchen napisał(a)

Jak się chcesz zasłonić to przesadź część tuj na korzyść świerków. Żeby świerki nieco "rozluźnić" daj trawy... miskanta Variegatus...

Gosiak.. łaaaaaał..... ale pięknie.....mi się wszytko podoba, cokolwiek w ogóle JEST .. tamten projekt z Umbra też mi się spodobał .. oba są piękne!....
Żeby nie było łatwiej niż zwykle jest "ale"....
ale z przesadzaniem musiałabym poczekać - chyba do wiosny, bo tujki ledwo co się przyjęły.... no i nie wiem, gdzie miałabym posadzić te "wysadzone".. a tak na oko byłoby ich z 10 sztuk .. niemało...
Mam jeszcze pytanie odnośnie serbów - wiem, ze rosną szybko. Ale jak zahamować ich wzrost, kiedy osiągną dostateczną wysokość?. .. ściąć im czubek?...

I jeszcze chciałam zapytać o tuje - kolumnowe. Jak szybko osiągną wysokość 3-4 metry?...

Gosiak - dziękuję

no no no ..... szczęka mi opadła ! Gośka zakłąda szkółkę, a jak tak delej pójdzie to i projekty będzie trzaskac
świetna koncepcja Gosia
anula_wn 13:06, 19 wrz 2012

się zdublowałam, to powiem ,, że nie nadążam, ale staram się zaglądac
pozdrawiam Ev !!!!
boguslaw_r_ 13:25, 19 wrz 2012

Evchen napisał(a)
Dziękuję Boguś 30 cm to całkiem sporo czy zasilać je teraz czymś na jesień czy dopiero wiosną?

Wszystkie iglaste kochają dużo, dużo wody, jeśli widzimy na wiosnę że pożółkły niektóre drzewka, to prawie każdy sądzi że to zima zmroziła, a to nie prawda, one usychają z braku wody, jeśli dobrze nawodnimy jesienią to nie uschną ,a wiosną nawozimy, i podlewamy nawet zimą, jeśli nie ma śniegu i mrozu, minionej zimy mróz przyszedł dopiero w lutym, wielu podlewało w styczniu ja również.Są nawozy jesienne, ale je trzeba teraz stosować aby nowe przyrosty (co może się zdarzyć) nie zmarzły, tylko zdrewniały, ja uważam że lepiej nawieźć wiosną. pozdrawki
boguslaw_r_ 13:37, 19 wrz 2012

Tess napisał(a)
O, ja jestem za brzozami
One wszędzie same się sieją, to w razie, jakby ktoś się czepiał, można udawać "świnie w kosmosie" i twierdzić, że same się wysiały

Nie do końca polecam brzozy, u mnie za tujami mam las brzozowy to jest strona wschodnia i wiatr mniej dmucha tym samym liści i nasion jest mniej, ale od strony zachodniej po drugiej stronie drogi czyli od frontu jest kolejny brzozowy las, w tym roku warunki były na tyle korzystne że nasion wszędzie było pełno, w każdej pajęczynie, oknie, tarasie i wszystkich roślinach było tego mnóstwo, w każdym kącie, zakamarku. Brzozy pięknie szumią, pięknie wyglądają, bardzo szybko rosną , i dają najwięcej tlenu z pozostałych drzew, jeden listek produkuje tyle tlenu co 1 m2 innych liści to cytat. Ale nie są bez wad, jeśli będzie suche lato, to będzie bardzo dużo listków i gdy spadnie deszcz to się nowe pojawią i będzie znów dużo listków i masę masę grabienia.
grupa_trzyma... 13:40, 19 wrz 2012

Ewcia! Wpadłam podpisać listę obecności. Dawno mnie nie było, ale sercem jestem z Tobą. Pomysł nr 2 Gosi jest ładniejszy. Jeśli zależy Ci na zasłonieniu się od łazików to nie kombinuj za bardzo. Posadź serby albo dosadź z prawej tuje, żeby powstał zielony zakątek, który Cię w miarę szybko zasłoni. A później będziesz myśleć nad innymi propozycjami. Na tle zielonej ściany purpurowe drzewko będzie wyglądało super. Odmeldowuję się, bo kicham i głowa mi pęka!
Tess 16:36, 19 wrz 2012

Ev, pytałaś o tuje, jak szybko rosną.
Ja nie pamietam, jak szybko moje rosły, zbyt dawno to było

ale zobacz tu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1043-ciasny-ale-wlasny?page=69

Zadowala Cię taki przyrost?
Evchen 16:37, 19 wrz 2012

Tess napisał(a)
Ev, pytałaś o tuje, jak szybko rosną.
Ja nie pamietam, jak szybko moje rosły, zbyt dawno to było

ale zobacz tu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1043-ciasny-ale-wlasny?page=69

Zadowala Cię taki przyrost?

Niiiioooo!!!!
jakieś mutanty!
Madzenka 20:08, 19 wrz 2012

Ev na iglakach w ogóle się nie znam.. nie mam nawet jednej tuji...
Widziałam odpowiedzi innych wiec o tujach nie dumam.
Na temat cięcia serbów czytałam w ogrodzie Sylwii od początku. Pokazywała, ze tnie aby się nadmiernie na szerokość nie rozrastały. Skoro widziałam ze świerków pospolitych gęste żywopłoty to serby, które lubią cięcie chyba utrzymasz w ryzach. Tego bym się nie obawiała. Posadziłbym teraz serby a tuje może przesadzisz wiosną jeśli będą miały za ciasno.
Brzozy moje w ogóle nie śmiecą w ogrodzie, wieszcz dlaczego to doorenbosy

Azali to chyba polskie? Skoro takie duże? Świetne miejsce im wybrałaś bo lubią słońce Tylko brakuje w tym miejscu roślin, które ładnie latem wyglądają. Bo azalie latem przeciętnej są urody.

Jestem do dyspozycji w przypadku dalszych pytań
Evchen 20:51, 19 wrz 2012

Marzena2007 napisał(a)
Ev na iglakach w ogóle się nie znam.. nie mam nawet jednej tuji...
Widziałam odpowiedzi innych wiec o tujach nie dumam.
Na temat cięcia serbów czytałam w ogrodzie Sylwii od początku. Pokazywała, ze tnie aby się nadmiernie na szerokość nie rozrastały. Skoro widziałam ze świerków pospolitych gęste żywopłoty to serby, które lubią cięcie chyba utrzymasz w ryzach. Tego bym się nie obawiała. Posadziłbym teraz serby a tuje może przesadzisz wiosną jeśli będą miały za ciasno.
Brzozy moje w ogóle nie śmiecą w ogrodzie, wieszcz dlaczego to doorenbosy

Azali to chyba polskie? Skoro takie duże? Świetne miejsce im wybrałaś bo lubią słońce Tylko brakuje w tym miejscu roślin, które ładnie latem wyglądają. Bo azalie latem przeciętnej są urody.

Jestem do dyspozycji w przypadku dalszych pytań

No skoro do dyspozycji to pytam
jeśli dobrze myślę, to Gosiak zaproponowała serby sadzone wzdłuż żywopłotu, a miskanty jako wypełnienie przestrzeni między kątem prostym ogrodzenia z serbami, a linią koła?
czy inaczej?

Azalie chyba polskie Jeszcze u mnie nie kwitły, podobno mają kremowe kwiaty. Wiem, że muszę coś dosadzić do nich z przodu i z tyłu. Czy z tyłu dać
- brzozy o jasnej korze lub klona pensylwańskiego
- coś o zwartej okrągłej koronie?.. np. Umbracośtam?...
- klona o jasnych liściach
- coś kwitnącego latem...?
kaisog1 21:42, 19 wrz 2012

Ev ja bym te azalie stamtąd w ogóle przeniosła....