Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 12:44, 19 lis 2021

Do góry
Martka napisał(a)
No jeśli chodzi o szczepy winogron, to zdecydowanie tak ciekaweeeee próbowałam w weekend Dziewczyny, apetyt robicie, ale ja też jeszcze ostrożnie z planowaniem wyjazdów, ale ten Kaukaz ... masz rację, Karola, co tam Alpy mus zobaczyć tę jodłę kaukaską i świerk kaukaski

W Gruzji nie byłam, ale leciałam nad Kaukazem do Armenii z kozami na pokładzie samolotu. Armenczycy to narond handlowy. Kozy, barany i inne zwierzęta w samolocie to normalka wtedy była.
Tam też winnice jak trzeba. W Erewaniu zwiedzałam winiarnie szampan Igristoje tam produkowano. Nie zapomniane wspomnienia i chwile. Przechowalnie (leżakownie) beczek i butelek w skałach. Degustacja - pochorowalam się od nadmiaru.

Zresztą warto zwiedzić tamte kraje bardzo gościnni ludzie. Armenia kolebka chrześcijaństwa.
Ogród w Klein Kottorz 09:56, 19 lis 2021

Do góry
Miałam dzisiaj jechać na wieś, ale pogoda beznadziejna. Pada deszczyk, szaro i buro.
Mam jeszcze do obrobienia róże, jutro pojadę i obronie.
Nie znoszę takiej pogody. Jak ja przeżyje ten sezon z taką pogoda. Najgorszy miesiąc w roku.

Może jeszcze rozplenice powiażę. Liście zgrabić trzeba ale ta pogoda mnie zamęczy

Pozdrawiam
Ogród w Klein Kottorz 09:55, 19 lis 2021

Do góry
daszum napisał(a)

Grażyna, ja mam w sobie coś zniechęcajacego - nikt nie chce wziąć ode mnie roślin

Grujecznika jeszcze z nikim nie konsultowałam, ale bym go żałowała, bo lubię to drzewko.

Danusia co ty za głupoty piszesz. Do mnie wyślesz trawę, wysłałaś bambusy które ładnie rosną. To nie w tobie jest przyczyną. Tylko nie wszędzie rośliny dobrze rosną.
Mnie na wątrobie leżą powojniki. Staram się a one Ledwo zipia. Chociaż mam jednego "błękitny anioł" w tym roku zaczął ładnie kwitnąć. Może trzeba czasu i kupuje nie te co trzeba.
Rododendrony u mnie jeden tylko dobrze rośnie, ale czekam może i tu jakieś większe zmiany będą na lepsze.

Masz ładne rośliny i nie przejmuj się.
Ogród w Klein Kottorz 21:33, 18 lis 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
U mnie już prawie wszystkie liście obleciały. Ambrowiec w tym roku też pięknie sie przebarwiał. Miał w tym doskonale warunki było ciepło i deszczowo. Dosyć długo stał w wodzie myślałam, że się to źle skończy dla niego ale jednak nie. Jak będą suche lata trzeba go mocno podlewać.

Jeżeli chodzi o dobra rękę to każda z nas ma do jakiejś rośliny. Co tu dużo mówić mnie lubią trawy a one mnie.
Róże nie wszystkie ale większość mi ładnie rośnie. O drzewa i krzaki też mnie lubią z wzajemnością. nie za bardzo mam rękę do powojników.

Elu, wiedziałam o tym że ambrowce potrzebują dużo wody. U mnie jest z tym kłopot, bo rosną na górce i woda spływa.
Dajesz swoim roślinom mnóstwo dobroci to odwdzięczają Ci się szybkim wzrostem i pięknym kwitnieniem
Mirkowy ogród (początki) 15:55, 18 lis 2021

Do góry

Wypróbuję zebrałam z dwóch krzaków bo tylko tyle mam. Może nie nawiązały u ciebie nasion. Sprawdzę czy u mnie są bo zebrałam kłosy.

Kalina jeszcze młoda. U mnie bardziej zielone. Moja Watanabe wysoką dopiero pierwszy raz w tym roku się Ładnie przebarwila

Elu jak zebrałaś to wysiej ,trzeba się samemu przekonać
Kalina myślę że w przyszłym roku bardziej urośnie może i zakwitnie
Mirkowy ogród (początki) 12:40, 18 lis 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Elu Hakonki siałam ale nic z tego one nie mają nasion .To znaczy kłosy mają niby nasionka ale są puste w środku i nie kiełkują.
Zostaje podział karpy.
Ale próbuj powodzenia
Tak się przebarwiała Kalina od ciebie.

Wypróbuję zebrałam z dwóch krzaków bo tylko tyle mam. Może nie nawiązały u ciebie nasion. Sprawdzę czy u mnie są bo zebrałam kłosy.

Kalina jeszcze młoda. U mnie bardziej zielone. Moja Watanabe wysoką dopiero pierwszy raz w tym roku się Ładnie przebarwila
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:13, 17 lis 2021

Do góry

Zajrzyj w sądach tam mają dużo roślin. Byłam u nich wczoraj na stronie i ładne trawy mają. Machonia ładna, moze się nada. Widziałam jakiś liguster zimozielony.
Jest jeszcze trzmielina pnąca zimozielona możesz zrobić rusztowania i wzdłuz posadzić, czy bluszcz zimozielony.

Jeżeli chodzi o ambrowca zaczekaj i twój zacznie zmieniać liście na piękny kolor. Mój w poprzednie lata byle jaki kolor jesienią miał. Mój w tym roku po raz pierwszy był czerwony ale korzenie miał w wodzie byli bardzo mokro u nas.

Zajrzę Elu Mój Ambrowiec sadzony w 2015 lub 2016 roku, do tej pory raz był kolorowy chyba, a tak to żółknie bardziej niż się czerwieni, prawi nigdy naraz tylko tak na raty jedne liście się przebarwiają jakoś, inne nie, jak te przebarwione spadną to następne coś tam koloru złapią Taki bordo jak u Danusi to nigdy nie był jeszcze. Ale skoro u Ciebie pierwszy raz to może i u mnie też kiedyś złapie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:25, 16 lis 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Tui nie chcę, cisy na podmokłym lub zalanym nie dadzą rady. Bukowo grabowy mam obok
Mahonię i wiąz syberyjski biorę pod uwagę...
Dzięki za podpowiedzi Nie widziałam nigdzie z trzmieliny wysokości do pasa mówisz, że w tych sadach jest?

Zajrzyj w sądach tam mają dużo roślin. Byłam u nich wczoraj na stronie i ładne trawy mają. Machonia ładna, moze się nada. Widziałam jakiś liguster zimozielony.
Jest jeszcze trzmielina pnąca zimozielona możesz zrobić rusztowania i wzdłuz posadzić, czy bluszcz zimozielony.

Jeżeli chodzi o ambrowca zaczekaj i twój zacznie zmieniać liście na piękny kolor. Mój w poprzednie lata byle jaki kolor jesienią miaŁ. Mój w tym roku poraz pierwszy był czerwony ale korzenie miał w wodzie byli bardzo mokro u nas.
Ogród w Klein Kottorz 23:12, 16 lis 2021

Do góry
U mnie już prawie wszystkie liście obleciały. Ambrowiec w tym roku też pięknie sie przebarwiał. Miał w tym doskonale warunki było ciepło i deszczowo. Dosyć długo stał w wodzie myślałam, że się to źle skończy dla niego ale jednak nie. Jak będą suche lata trzeba go mocno podlewać.

Jeżeli chodzi o dobra rękę to każda z nas ma do jakiejś rośliny. Co tu dużo mówić mnie lubią trawy a one mnie.
Róże nie wszystkie ale większość mi ładnie rośnie. O drzewa i krzaki też mnie lubią z wzajemnością. nie za bardzo mam rękę do powojników.
Ptasi gaj 22:56, 16 lis 2021

Do góry
Danusiu ja chwastów na kompost nie daje. Składam i duszę później w jesieninpale. Szczawik to też moje przekleństwo. Nie miałam i od dwóch lat się u mnie panoszy. Traktuję go środkiem już w tym roku było mniej ale jednak jest.a nie można dopuścić aby przekwitłe. Przez rozłogi się rozrasta.

Ja też zostawiam liscie na rabatach tylko trawniki i żwiru sprzątam.

Mam wodery to wchodzę do wody na brzeg i kosze. Zrobiłam sobie narzędzie z sierpu. Przywiązałam do niego długi styl i kosze ucięte liście wypływają na wierzch potem grabiami wyciągam. Miałam kosę, ale styl mi się połamał. Kosa między kamienie nie wszędzie wchodzi. Sierp jest lepszy..
Wszystko wywożę na kompost.

U mnie 0 stopni i mgła prawie mleczna.

Wczoraj byłam na wycieczce z Mają w Łodzi i Piotrkowie Tryb. Ta zwiedz manufakturę bombek choinkowych były warsztaty malowania bombek.
Łódź piękna, ale bardzo dużo do zrobienia aby była piękniejsza. Stare zakłady niektóre w ruinie szkoda, że to wszystko tak niszczeje.
Dawne stare domy dla włókniarzy przebudowują na lofty. Pałace niektóre przepiękne. Byłam pierwszy raz w Łodzi.
To największy mural

Ptasi gaj 20:10, 16 lis 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Elu, czy suche liście i skoszoną trawę dajesz na kompost?
Bardzo dużo tego masz, wszystko mieści się w kompostowniku?

Tak Danusiu. EM zbiera liście traktorkiem spod brzóz i w innych miejscach. Zabroniłam mu zbierać spod dębów, ale na beszczela zebrał i wrzucił do kompostu i zmieszał.
Zdenerwowałam się wymieszał dębowe igły sosny, brzozowe liście.

Mam pełny kompostownik jeszcze mam w workach.

Podejrzełam u Pszczelarni ma takie boksy. Jeden na liście w przyszłym roku też taki zrobię. 4 lub 6 kantówek, siatka druciana lub plastikowa i tam wrzucać tylko liście. Niech tam leżą ile chcą i się kompostu ja.
Ona tymi liśćmi przekompostowanymi wyściela rabaty. Po co kupować korę jak można liśćmi.

Jeszcze ten tydzień na plusie po niedzieli.ma być na minusie. Trzeba jeszcze róże okryć bo nie wszystkiego okryłam. Siatkę z oczka zdjąć, lilie wodne wyciąć i wyciągnąć z wody.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:00, 16 lis 2021

Do góry

Do pasa to raczej nie. One od dołu później tracą igliwie i trzeba je przycinać od pnia. Choina ładnie wygląda jak jest wysoka. Zimo zielone to tuja szmaragd przycinać góra, Cisy ewentualnie buki i graby nie opadają z liści na zimę, trzmieliny. Zobacz w "sady podkarpackie".

Tui nie chcę, cisy na podmokłym lub zalanym nie dadzą rady. Bukowo grabowy mam obok
Mahonię i wiąz syberyjski biorę pod uwagę...
Dzięki za podpowiedzi Nie widziałam nigdzie z trzmieliny wysokości do pasa mówisz, że w tych sadach jest?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:01, 16 lis 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

A dałoby się je utrzymać w wysokości max do pasa???

Do pasa to raczej nie. One od dołu później tracą igliwie i trzeba je przycinać od pnia. Choina ładnie wygląda jak jest wysoka. Zimo zielone to tuja szmaragd przycinać góra, Cisy ewentualnie buki i graby nie opadają z liści na zimę, trzmieliny. Zobacz w "sady podkarpackie".
W moim małym ogródeczku - Dorota 17:53, 14 lis 2021

Do góry
Dorotko to prawda co swoje to swoje.

Dorotka szkoda, że nie kupiłaś nawet jak posadzisz do donicy to będzie rósł kilka lat a zawsze to dekoracja. Możesz go sama formować od małego.

Czy ta róża na pierwszej focie różowa to kiss my...
Ta róża to Larisa.

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:49, 14 lis 2021

Do góry
Dzięki Nikola zapisała nazwy bardzo ładne. Szkoda, że nie można zarządzić tym dereniem. Może w którymś stadium rozwoju sam wypuści przewodnika.

Zamiast koło Roterdamu szukac przyjedz do Polski tutaj też Europa. Szkółek pod dostatkiem.

Pozdrawiam

Spoko, spoko, z PL też swoje zamawiam , ale są rośliny, które wolę sama wybrać. No i też lubię pochodzić po ogrodniczych, a do PL ot nie można wyskoczyć w ramach dnia wolnego.
Mirkowy ogród (początki) 15:44, 14 lis 2021

Do góry
Mirka czy może sialas hakomki. Zebrałam nasiona i chce zasiać takie doświadczenie.
Wiem, że rozmnaża się przez korzenie, ale nóż widelec może zakiełkuje.

Elu Hakonki siałam ale nic z tego one nie mają nasion .To znaczy kłosy mają niby nasionka ale są puste w środku i nie kiełkują.
Zostaje podział karpy.
Ale próbuj powodzenia
Tak się przebarwiała Kalina od ciebie.
Mirkowy ogród (początki) 14:35, 14 lis 2021

Do góry
Mirka czy może sialas hakomki. Zebrałam nasiona i chce zasiać takie doświadczenie.
Wiem, że rozmnaża się przez korzenie, ale nóż widelec może zakiełkuje.
Za drzwiami do ogrodu... 09:30, 14 lis 2021

Do góry
anpi napisał(a)

Basiu już jakieś niedobitki kwitną, ale jak je skupić na zdjęciach to cieszą bardziej

A te dopiero zaczynają...

Aniu pięknie te niedobitki kwitną. U mnie też tak kwitną, ale chyba dzisiaj wszystko ciachne czas przygotować róże do zimy.
Tunel ładny. Czytając twoja listę do zrobienia to jeszcze dużo.
Ja już tylko róże obrabiam i oczko do ogarnięcia reszta wiosna.
Pewnie aby się nie nudzić i pogoda będzie w miara ciepła coś tam zawsze będę dłubać.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies