Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 20:40, 13 wrz 2012

Do góry
Irenko nie kuś miłorzębem, plizzzz, bo buk będzie po raz trzeci przesadzony.....
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 20:35, 13 wrz 2012

Do góry
Gabi nie tylko ogród zachwyca Stól mamy chyba taki sam
Lampa Ingo M i krzesła emsów oj jak lubię takie klimaty czy ten sam sklep na C odwiedzamy ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:31, 13 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czerwone buki żywopłotowe są gęsto posadzone. Będą cięte.

Mniam mniem, ślinię się na myśl o takim żywopłocie
Ogród Sylwii od początku :) 20:26, 13 wrz 2012

Do góry
Kondzio napisał(a)
Ale działasz kidy ty na to masz czas to nie wiem

No właśnie , kiedy masz na to czas?
Kondziowy Ogród :) 20:22, 13 wrz 2012

Do góry
Oj to wpadnę na fotorelację
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:55, 13 wrz 2012

Do góry
anieszka napisał(a)

Ja już moje posadziłam, przy użyciu sadzarki Mam glinę ale najpierw dzień wcześniej dobrze podlałam miejsca sadzenia i szło jak po maśle ale miałam też 2 małych pomocników którzy bili się o cebulki, o ich mieszaniu nie wspomnę, więc nie wiem czy tam gdzie miały być białe są białe, czy biało niebieskie No i jeszcze domagają się więcej

A pochwalisz się jakie posadziłaś??.

Nie ma czym Zrobiłam dziurę , wsypałam dobrej ziemi , wsadziłam 3 cebulki i przysypałam dobrą ziemią Ot i całe sadzenie

Nieszka koniecznie dosadź jeszcze 17... Jak ci te trzy wyjdą wiosną będziesz płakała, ze tak mało posadziłaś
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:54, 13 wrz 2012

Do góry
seliza napisał(a)
a ja tak sobie wymyśliłam, że z typowymi koszyczkami do cebulek przy ich dużej ilości- dużo roboty, bo same koszyczki nie sa za duże, ale są takie skrzynki plastikowe po owocach/warzywach ( sprzedają w nich na targach, w marketach) i myślę, że będą lepsze niż koszyczki, bo są znacznie większe. mam juz kilka przygotowanych. No i na pewno dużym plusem będzie to, że cebulki się nie pomieszają i będą uporządkowane, i może nornice się do nich nie dobiorą...
Będę tak robiła pierwszy raz. Cebulek mam koło 100-150 szt więc zobaczę jak to wyjdzie w praktyce - najwyżej w przyszłym roku wszystko przeorganizuję i po prostu wkopię bezpośrednio do ziemi..

Seliza może to dobry pomysł, tylko czy te koszyczki bedą przepuszczać wodę. Bo jedno co jest pewne to tulipany nie lubią zbyt podmokłej gleby. Jesli masz piasek, lub pod koszyczkiem zrobisz drenaż to moze być ok. ALe ciekawa jestem twojego eksperymentu Daj znać wiosną jak się powiódł
Ale takie koszyczki plastikowe sa niedrogie i wystarczają na wieeeele lat
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:50, 13 wrz 2012

Do góry
Kondzio jeśli odgrzebię namiary odtrąbię na wątku
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:49, 13 wrz 2012

Do góry
Tess i Wieloszka - nic tak człowieka nie denerwuje jak żólte liscie przekwitłych tulipanów, których nie mozna za wczesnie przyciąć... Dlatego szukałam pomysłów jak te liście ukryć Cieszę się, że moje poszukiwania Wam się spodobały.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:47, 13 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Marzenko, chyba masz większe doświadczenie z cebulkami, jednak po twoim wywodzie rezygnuję z koszyczków; podobają mi się podpowiedzi jak sadzić, zaczynam jutro; fakt, teraz tylko weekend na ogród zostaje, bo szybko ciemno;
jutro pokaże jak sadzę

Irenko bedę zaglądać
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:47, 13 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)
Mogłaś troche tego deszczu do mnie przysłać.... rano sięzachmurzyło.. i co... już słoneczko wyłazi.....

Aniu u mnie siąpiło przez dwa dni, aż za dużo..... Wieczorem nawet słońce zaczęło między chmurami się przebijać. Deszcz tylko od Justyny możesz pożyczyć
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:45, 13 wrz 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Madżenko, o graby i ja zapytam. Bo jak się ......., to się obsadzę dookoła. Zwłaszcza z jednej strony mus. I nie wiem czy buki czy graby na żywopłot. Graby u mnie bardzo cierpią od słońca. Szpadle przygotowane, siła fachowa przyszła z odsieczą tylko buków i grabów nie ma.

Pszczółko i Evchen wysłałam pytanie, czekam na odpowiedź. Dawniej mieli w stronę necie ale nie mogę ich teraz odnaleźć ... Mam nadzieję, ze nie zamknęli biznesu...
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:44, 13 wrz 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
... to się nazywa ... mieć posłuch ...

Nio Stałam nad nią i ją zawstydziłam POwiedziałam, że obok takie pospolite pięknie kwitną a ona co. I jak sie nie weźmie w garść pójdzie na drugi plan..... Pomogło
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:42, 13 wrz 2012

Do góry
Kondzio napisał(a)
No pieknie zakwitła Zobacze czy moja przetrwa zime

Kondzio ja moją księżniczkę najpierw agrowłókniną a potem matą kalifornijską okryję.... Za wraziwa chyba jest na mój wygwizdów
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:41, 13 wrz 2012

Do góry
Odnośnie cebulek. Sadzę je od około 8 lat i aby były piękne co roku trzeba kupować świeże cebule, zwłaszcza przy ciężkiej gliniastej glebie. Dotyczy to szlachetnych odmian tulipanów: pełnych, virdiflora, liliokształtnych i czosnków. Botaniczne i tradycyjne (żółte i czerwone rosnące w wielu ogródkach) bez wykopywnia kwitną przez wiele lat.
Gdy sadziłam mało cebulek idealne były koszyczki - bardzo łatwo się odnajduje cebule na rabacie w czasie czerwcowego wykopywania, nie uszkadza się cebul w czasie wykopywania, nie miesza sie kolorów. Zatem jesli ktoś nie oszalał z zakupami cebulowych to warto sadzić w koszyczkach. Nie dotyczy to krokusów czy szafirków, których nie wykopuję i pieknie się rozmnażają.
Z czasem doszłam jednak do wniosku, ze tylko min 20 tulipanów w jedym miejscu robi odpowiednie warażenie. ALe tak na prawdę przy większym ogrodzie dopiero kilkaset cebul w dużych skupiskach pieknie przyciąga wzrok wiosną.
Nie wiem czy są inne rośliny, które tak kocham jak cebulowe, Chyba dlatego, ze zwiastują ciepło
Ponieważ sadzę minimum kilkadziesiąt w jednym miejscu wykopuję większy dół (koło lub tunel ok 10-15 cm głeboki), ukłądam wg upodobania kolorystycznego, przysypuje ziemią rozrzedzoną torfem. Dla przypomnienia mam cięzką gliniastą glebę, która mimo rozpiaszczenia wymaga ciągłej korekty. W tym roku dodatkowo przed sadzeniem nasypię nawozu do cebulowych. A na wierzch sypię dość grubą warstwę kory - minimum 5 cm. Zdarzyło mi się bowiem, że przy mroźnych bezśnieżnych zimach ekscentryczne cebule nie przetrwały.
Podobno warto zaprawić tulipany w środku grzybobójczym. Chyba to w tym roku zrobię, bo na jednej rabacie mi wszystkie zgniły.... ALe przyznam się, ze nigdy nie zaprawiałam cebulek .... i kwitły....

Dawniej moco mieszałam kolory, teraz staram sie sadzić w jednej tonacji lub bardzo duży kontrast ale np tego samego gatunku. W ubiegłym roku było różowo -fioletowo. W tym roku dojdą fale biało -różowe i jedna rabat otrzyma tonację biało-żółtą. Ale na inspiracje w nasadzeniach zapraszam do Danusi i Domi

Aha balia Danusi w kolorze białym zwaliła mnie z nóg.... I w tym roku po raz pierwszy od wielu lat posadzę narcyzy (wybrałam tazetta, obdam) w kolrze białym
Natomiast przy ścieżce do domu będą niebieskie fale: krokusów, szafirków, irysów holenderskich.

I wyleczyłam się już z tulipanów papuzich, jakoś po rozwinięciu mnie nie zachwycają zwłaszcza, ze pod ciężarem kwiatów się wyginają A urzekają mnie liliokształne

Uff ale sie rozpisałam
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:20, 13 wrz 2012

Do góry
Ula, Ania, Justynka, Wieloszka, Ewa, Tess, Irenka, Seliza, Anieszka i Pszczólko dziekuje za wizytę zaraz odpowiem na Wasze pytania.
Na powitanie zdjecie austinki, która pod groźbą eksmisji w kąt, postanowiła wreszcie obficiej zakwitnąć

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:53, 13 wrz 2012

Do góry
Justyna, Julita, Boćku, Madżenka - wiem, wiem, że czas ucieka, ale mnie jakaś chandra jesienna dopadła, niemoc taka, brak energii TOTALNY... Normalnie nic mi się nie chce... Jakieś enerdżajzery muszę sobie zapodać

Sebek wyślij do mnie trochę tej weny twórczej i energii - najlepiej poleconym priorytetem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 06:38, 13 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)
Puściłam żurawia na wątek i dodałam do obserwowanych.. fajnie wygląda..... ale od Ciebie wszystko fajnie wygląda I zawsze jak oglądam robię zaczerpnięcie powietrza i głośne wypuszczenie..... nie spocznę tak szybko na laurach ... jest do czego dążyć

Gdzie jest ten wątek, "szukaj" nie odnajduje...????
Kiedyś będzie tu pięknie ... 06:36, 13 wrz 2012

Do góry
betysia napisał(a)
Marzenko Bonjour!!!!!!!!
oj czytam ze tutaj pochmurno i wciaz pada...oj nie daj sie i deszczom i chlodnej aurze... na weekend przewiduje blekit nieba i slonko w calej okazalosci ( jak juz bedziesz sadzic swoje cebulki )...a jak nie to zapakuje swoje promyki i przesle priorytetem!!!!!!
Sciskam slonecznie i cudnego dnia, prawie juz poczatku weekendu i ....samego weekendu ( gdybym zaniemogla ogrodowiskowo ) !!!!!!!

Beatko zaczarowałas pogodę, w weekend ma być słonecznie
Kiedyś będzie tu pięknie ... 06:35, 13 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)

Jak dużo tulipanków w grupie sadziłyście Marzenko i Aniu ?

Ja sadziłam zwykle po 6 szt lub 3.... a pomarańczowe balerinki posadziłam w rządkach.... ale ja sadzę jak popadnie wiec ja nie fachowiec .... A z trawami przez przypadek wyszł odobrze, bo trawy małę ja kkwitnątulipany, a potem trawy zasłaniaja liście tulipanów I jest miodzio

Zatem też będe sadzić za miskantami aby mnie nie denerwowały źółte liście tulipanów po przekwitnięciu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies