Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie tu pięknie ...

Kiedyś będzie tu pięknie ...

Madzenka 19:49, 13 wrz 2012

Tess i Wieloszka - nic tak człowieka nie denerwuje jak żólte liscie przekwitłych tulipanów, których nie mozna za wczesnie przyciąć... Dlatego szukałam pomysłów jak te liście ukryć Cieszę się, że moje poszukiwania Wam się spodobały.
Kondzio 19:49, 13 wrz 2012

Marzena2007 napisał(a)

Madżenko, o graby i ja zapytam. Bo jak się ......., to się obsadzę dookoła. Zwłaszcza z jednej strony mus. I nie wiem czy buki czy graby na żywopłot. Graby u mnie bardzo cierpią od słońca. Szpadle przygotowane, siła fachowa przyszła z odsieczą tylko buków i grabów nie ma.

Pszczółko i Evchen wysłałam pytanie, czekam na odpowiedź. Dawniej mieli w stronę necie ale nie mogę ich teraz odnaleźć ... Mam nadzieję, ze nie zamknęli biznesu...
Ja tez bym sie dołozył
Madzenka 19:50, 13 wrz 2012

Kondzio jeśli odgrzebię namiary odtrąbię na wątku
Kondzio 19:53, 13 wrz 2012

super
Madzenka 19:54, 13 wrz 2012

seliza napisał(a)
a ja tak sobie wymyśliłam, że z typowymi koszyczkami do cebulek przy ich dużej ilości- dużo roboty, bo same koszyczki nie sa za duże, ale są takie skrzynki plastikowe po owocach/warzywach ( sprzedają w nich na targach, w marketach) i myślę, że będą lepsze niż koszyczki, bo są znacznie większe. mam juz kilka przygotowanych. No i na pewno dużym plusem będzie to, że cebulki się nie pomieszają i będą uporządkowane, i może nornice się do nich nie dobiorą...
Będę tak robiła pierwszy raz. Cebulek mam koło 100-150 szt więc zobaczę jak to wyjdzie w praktyce - najwyżej w przyszłym roku wszystko przeorganizuję i po prostu wkopię bezpośrednio do ziemi..

Seliza może to dobry pomysł, tylko czy te koszyczki bedą przepuszczać wodę. Bo jedno co jest pewne to tulipany nie lubią zbyt podmokłej gleby. Jesli masz piasek, lub pod koszyczkiem zrobisz drenaż to moze być ok. ALe ciekawa jestem twojego eksperymentu Daj znać wiosną jak się powiódł
Ale takie koszyczki plastikowe sa niedrogie i wystarczają na wieeeele lat
Madzenka 19:55, 13 wrz 2012

anieszka napisał(a)

Ja już moje posadziłam, przy użyciu sadzarki Mam glinę ale najpierw dzień wcześniej dobrze podlałam miejsca sadzenia i szło jak po maśle ale miałam też 2 małych pomocników którzy bili się o cebulki, o ich mieszaniu nie wspomnę, więc nie wiem czy tam gdzie miały być białe są białe, czy biało niebieskie No i jeszcze domagają się więcej

A pochwalisz się jakie posadziłaś??.

Nie ma czym Zrobiłam dziurę , wsypałam dobrej ziemi , wsadziłam 3 cebulki i przysypałam dobrą ziemią Ot i całe sadzenie

Nieszka koniecznie dosadź jeszcze 17... Jak ci te trzy wyjdą wiosną będziesz płakała, ze tak mało posadziłaś
Kondzio 19:58, 13 wrz 2012

słyszałem ze koszyczki dobre sa
Enya73 20:31, 13 wrz 2012

Madżenko, ja też do Ciebie codziennie zaglądam, więc jestem na bieżąco. A Twoje rady bezcenne. Ja czekam z niecierpliwością na sobotę. Rano będę sadzić cebule, zgodnie z Twoimi zaleceniami. Odkryłam dziś nową odmianę szafirków, są jasno różowe, prześliczne Masz już takie?
kasik778 21:23, 13 wrz 2012

Ja na wiosnę kupiłam masę tych koszyczków do sadzenie cebulek, zaczęłam sadzić i po piątym czy szóstym dałam sobie spokój, zajmują dużo miejsca, nie są zbyt wygodne do wkopywania, sadzarkę kupiłam i tez jest do niczego, rozeszła mi się błyskawicznie, a jak gleba jest zbita, to wbicie jej jest udręką,
też pierwszy raz będę sadzić plamy tulipanów, zobaczymy jaki będzie efekt
Gabisia 21:29, 13 wrz 2012

Będę z uwagą śledzić wszystkie rady dziewczyn dotyczące sadzenia cebulek.
A fotorelacje byłyby już totalnie SUPER.
Ja kupiłam same szafirki, przebiśniegi i krokusy, bo są niskie i te łodygi potem nie wiszą.
Kolorystyka biało-niebieska.
No nie wiem co z tego wyjdzie...
Ale będę się uczyć od Was