Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie tu pięknie ...

Kiedyś będzie tu pięknie ...

Pszczelarnia 18:31, 13 wrz 2012

Madżenko, o graby i ja zapytam. Bo jak się ......., to się obsadzę dookoła. Zwłaszcza z jednej strony mus. I nie wiem czy buki czy graby na żywopłot. Graby u mnie bardzo cierpią od słońca. Szpadle przygotowane, siła fachowa przyszła z odsieczą tylko buków i grabów nie ma.
Madzenka 19:20, 13 wrz 2012

Ula, Ania, Justynka, Wieloszka, Ewa, Tess, Irenka, Seliza, Anieszka i Pszczólko dziekuje za wizytę zaraz odpowiem na Wasze pytania.
Na powitanie zdjecie austinki, która pod groźbą eksmisji w kąt, postanowiła wreszcie obficiej zakwitnąć

Kondzio 19:24, 13 wrz 2012

No pieknie zakwitła Zobacze czy moja przetrwa zime
Konstancja30 19:30, 13 wrz 2012

... to się nazywa ... mieć posłuch ...
Madzenka 19:41, 13 wrz 2012

Odnośnie cebulek. Sadzę je od około 8 lat i aby były piękne co roku trzeba kupować świeże cebule, zwłaszcza przy ciężkiej gliniastej glebie. Dotyczy to szlachetnych odmian tulipanów: pełnych, virdiflora, liliokształtnych i czosnków. Botaniczne i tradycyjne (żółte i czerwone rosnące w wielu ogródkach) bez wykopywnia kwitną przez wiele lat.
Gdy sadziłam mało cebulek idealne były koszyczki - bardzo łatwo się odnajduje cebule na rabacie w czasie czerwcowego wykopywania, nie uszkadza się cebul w czasie wykopywania, nie miesza sie kolorów. Zatem jesli ktoś nie oszalał z zakupami cebulowych to warto sadzić w koszyczkach. Nie dotyczy to krokusów czy szafirków, których nie wykopuję i pieknie się rozmnażają.
Z czasem doszłam jednak do wniosku, ze tylko min 20 tulipanów w jedym miejscu robi odpowiednie warażenie. ALe tak na prawdę przy większym ogrodzie dopiero kilkaset cebul w dużych skupiskach pieknie przyciąga wzrok wiosną.
Nie wiem czy są inne rośliny, które tak kocham jak cebulowe, Chyba dlatego, ze zwiastują ciepło
Ponieważ sadzę minimum kilkadziesiąt w jednym miejscu wykopuję większy dół (koło lub tunel ok 10-15 cm głeboki), ukłądam wg upodobania kolorystycznego, przysypuje ziemią rozrzedzoną torfem. Dla przypomnienia mam cięzką gliniastą glebę, która mimo rozpiaszczenia wymaga ciągłej korekty. W tym roku dodatkowo przed sadzeniem nasypię nawozu do cebulowych. A na wierzch sypię dość grubą warstwę kory - minimum 5 cm. Zdarzyło mi się bowiem, że przy mroźnych bezśnieżnych zimach ekscentryczne cebule nie przetrwały.
Podobno warto zaprawić tulipany w środku grzybobójczym. Chyba to w tym roku zrobię, bo na jednej rabacie mi wszystkie zgniły.... ALe przyznam się, ze nigdy nie zaprawiałam cebulek .... i kwitły....

Dawniej moco mieszałam kolory, teraz staram sie sadzić w jednej tonacji lub bardzo duży kontrast ale np tego samego gatunku. W ubiegłym roku było różowo -fioletowo. W tym roku dojdą fale biało -różowe i jedna rabat otrzyma tonację biało-żółtą. Ale na inspiracje w nasadzeniach zapraszam do Danusi i Domi

Aha balia Danusi w kolorze białym zwaliła mnie z nóg.... I w tym roku po raz pierwszy od wielu lat posadzę narcyzy (wybrałam tazetta, obdam) w kolrze białym
Natomiast przy ścieżce do domu będą niebieskie fale: krokusów, szafirków, irysów holenderskich.

I wyleczyłam się już z tulipanów papuzich, jakoś po rozwinięciu mnie nie zachwycają zwłaszcza, ze pod ciężarem kwiatów się wyginają A urzekają mnie liliokształne

Uff ale sie rozpisałam
Madzenka 19:42, 13 wrz 2012

Kondzio napisał(a)
No pieknie zakwitła Zobacze czy moja przetrwa zime

Kondzio ja moją księżniczkę najpierw agrowłókniną a potem matą kalifornijską okryję.... Za wraziwa chyba jest na mój wygwizdów
Madzenka 19:44, 13 wrz 2012

Konstancja30 napisał(a)
... to się nazywa ... mieć posłuch ...

Nio Stałam nad nią i ją zawstydziłam POwiedziałam, że obok takie pospolite pięknie kwitną a ona co. I jak sie nie weźmie w garść pójdzie na drugi plan..... Pomogło
Madzenka 19:45, 13 wrz 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Madżenko, o graby i ja zapytam. Bo jak się ......., to się obsadzę dookoła. Zwłaszcza z jednej strony mus. I nie wiem czy buki czy graby na żywopłot. Graby u mnie bardzo cierpią od słońca. Szpadle przygotowane, siła fachowa przyszła z odsieczą tylko buków i grabów nie ma.

Pszczółko i Evchen wysłałam pytanie, czekam na odpowiedź. Dawniej mieli w stronę necie ale nie mogę ich teraz odnaleźć ... Mam nadzieję, ze nie zamknęli biznesu...
Madzenka 19:47, 13 wrz 2012

asc napisał(a)
Mogłaś troche tego deszczu do mnie przysłać.... rano sięzachmurzyło.. i co... już słoneczko wyłazi.....

Aniu u mnie siąpiło przez dwa dni, aż za dużo..... Wieczorem nawet słońce zaczęło między chmurami się przebijać. Deszcz tylko od Justyny możesz pożyczyć
Madzenka 19:47, 13 wrz 2012

irena_milek napisał(a)
Marzenko, chyba masz większe doświadczenie z cebulkami, jednak po twoim wywodzie rezygnuję z koszyczków; podobają mi się podpowiedzi jak sadzić, zaczynam jutro; fakt, teraz tylko weekend na ogród zostaje, bo szybko ciemno;
jutro pokaże jak sadzę

Irenko bedę zaglądać