Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 16:30, 19 kwi 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
Irenko za rodkiem to Ogon rośnie?

Tak, tatarak, dostałam od Madżenki wielką kępę, podzieliłam na 20 parę sztuk, wszystkie się przyjęły, są zieloniutkie, nic ich nie cięłam
A za nimi trzcinnik pośredni
Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:29, 19 kwi 2016

Do góry
tawuła pierwszy raz zakwitła Nie mogę się doczekać kiedy będzie taka jak u Kasi olbrzymia

pierwsze wschody w warzywniku, ale po sobocie zamuliło
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:29, 19 kwi 2016

Do góry
rany...
pogubiłam się u siebieodpowiadam na posty z 15 kwietnia
mam nadzieję, ze nikogo nie pominęłam, jakby co to przepraszam z góry.

KINDZIA
a jędza, kusicielka kto wie, może ktoś ci przytarga kolejną
pomylił mi się weekend, wiem że to ten teraz

AGA_PE
jak masz czas, to obrazki oglądaj
EWA004
no już wszystko wiesz, kosz pusty.
GOCHA
a to łobuzy i piesek i mąż
mój powojnik skosił w sobotę, 2m
To kup dostępne u was, o różnym terminie kwitnienia, tak najlepiej; tworzysz nową rabatę, coś może nie dasz, a magnolie wciśniesz, tam masz osłonięte, od domu, ładnie urosną
ANDA
dzięki, starałaś się, śliczne są i to najważniejsze
AGATA
o masz, to ci gryzonie, tak przenosić, wykopiesz i w docelowe miejsce daj; u mnie liliowce jakimś cudem przeskoczyły dalej o metr, od matki, ale niech im tam
EWA777
tak, są śliczne i z rozpędu mam już 14, czy to szaleństwo mi minie? nie wiem

HANIA
nazwa Panna Młoda bardzo pasuje
szukałam u nas, ale nie ma, teraz na tapecie inne w modzie.
EEE_TAM
Justyna, może mało wilgoci miała raczej, to główna przyczyna, jak i w przypadku azalii i rodków.
GOSIA
jak kanty, to pewnie brzytwa, ale i lawendy nowe, no charakter ogrodu uległ całkowitej zmianie

tawuła wczesna i róże na murze, wielkie
a te co mocno cięłam i nowe, byle jakie

to póki jeszcze kwitnie wstawię
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:26, 19 kwi 2016

Do góry
Irenko za rodkiem to Ogon rośnie?

Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:26, 19 kwi 2016

Do góry
grabowe wejście na razie tak wygląda.....nie wiem czy za wąskie nie będzie jak graby podrosną, przymierzam się dać tu jakiś łuk po którym w przyszłości poprowadzę graby , żeby mi zielona brama powstała, ale to jeszcze muszę poczekać z realizacją. Bo na razie inne wydatki......w sobotę ma przyjść geodeta , żeby mi te moje granice pokazać tak czarno na białym .....i może być zonk jak się okaże , że ogrodziłam nie swoją ziemię i trzeba siatkę przestawić , a jeszcze większy jeśli , któreś z moich drzew będzie rosło nie w mojej ziemi
Tak to jest jak się robi na szybkiego

takie tylipanki mi się rozwijają te były pierwsze sadzone w przydomowym 3,5 roku temu

Typografia ogrodu 16:25, 19 kwi 2016

Do góry
chyba zostanę brukarzem
tak brukarzem nie drukarzem choć to typografowi blizsze

cięzko jest nie powiem. klrawężnik waży 20 kg a trzeba go nie raz kilkanaście razy przewaliś zanim umieśći się go odpowiedznio. ale u mnie zawsze brak obrzezy i ściółki generował dużo pracy w towarzystwie chwastów...

no i wytyczanie placy pod altane sygnalizuje że po trzech latach od zdjęcia w tym miejscu ziemi i wsypania ton kamieni i piachu może w końcu powstanie pergola i sam plac.

połowę krawężników juz mam. rano idzie mi szybko, po południu wolniej ale M i tak kocha mnie za to bardzo, bo sam nie znosi tego robić

Muszę jeszcze przesunąć bukszpany w dwóch kwadratach o wymiarach 2,5 x 2,5 metra bo je kiedyś sadziałam na oko. a teraz gdy plac wyznaczony na serio, ostatecznie, równolegle do wgłębnika okazuje się, że rosną krzywo. dobrze że lip przesuwać nie muszę

no i oczywiście niedługo będziemy mieli z M doktorat z niwelowania krzywizn w terenie. bo w jednym miejscu krawężnik jest 15 nad ziemia a na drugim końcu 15 POD ziemią. więc będziemy mieli co skrobać...

chciałabym Wam pokazać to pobojowisko ale chyba trochę się wstydzę bo tam beton na betonie...narazie. ale będzie pieknie

lece odmoczyć się w basenie

a i musze chyba w brukarskie rękawice zainwestować

Ogród Małej Mi - sezon 2016 16:23, 19 kwi 2016

Do góry
violka171 napisał(a)

jakie Słodziaki urocze Olaf szybciutko zaczyna chodzić- gratki
pozdrawiam

Odpozdrawiam ..

Ogród Małej Mi - sezon 2016 16:19, 19 kwi 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Musiałam Cie szukać, nie mam powiadomień od Ciebie...

Ale Ci już urosły te Twoje Urwisy

Jak widzę u Ciebie Kikusię (cudna!!!) od razu mi żal, że wielgachnych okazów w Parku Zamkowym nie widziałam w tym roku...

Ja już dawno przestałam patrzeć na powiadomienia.. nie wyrabiam.. zaglądam wybiórczo gdzie mnie zaniesie lub gdzie potrzeba

Ranczo Szmaragdowa Dolina 16:17, 19 kwi 2016

Do góry
Kajam się mój błąd był taki, że zamówiłam owszem tulipki w jednym kolorze, dużo, ale różne gatunki i odmiany, nasadziłam naprzemiennie......no i klapa nie wzięłam pod uwagę , że nie zakwitną o jednej porze tylko jedne wcześniej drugie później i zamiast czerwonej wstęgi mam przerywany sznurek

W kamiennym kręgu od początku 16:17, 19 kwi 2016

Do góry
GorAna napisał(a)
Tulipanowy strumyk...różne ujęcia, bo za kilka dni będzie tyko wspomnieniem

Prawdziwe jak za dawnych lat kolory. Bajecznie.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 16:17, 19 kwi 2016

Do góry
GorAna napisał(a)
Aniu, wpadam do Cię często cichutko, by pomocników nie wystraszyć
Twoja Kiku.....zachwycająca
Pozdrawiam wiosennie

Aniu .. pomocniki już pojechali, szybka wizyta w niedzielę, ale mam ich na weekend ..
Moje tulipany przy twoich to wstyd pokazywać, ale i te cieszą

Od początku 16:17, 19 kwi 2016

Do góry
Jak tylko elewacja została wykończona czas na poprawkę tarasu, postawiliśmy na taras z modrzewia

Ania z Zielonego Wzgórza 16:17, 19 kwi 2016

Do góry
U mnie jak na razie zielono, forsycje już przekwitły, kwitną tylko bratki i to kilka sztuk. Z utęsknieniem czekam, aż się zrobi kolorowo, dobrze chociaż, że mam słoneczniki, ale to nie to samo.

2 tygodnie temu dostałam przesyłkę z murarkami. Mąż zainstalował domek dla murarek, a one upodobały sobie zwijacz od węża

Pierwszy kwiat pigwowca

Bergenia będzie kwitła na skalniaku, nie mogę się doczekać

W ten weekend zrobiłam chyba z 30 kursów taczkami. Skalniak ma świeżą ziemię, wcześniej była czarna agrowłóknina, a pod nią glina. Glina oczywiście została, przesadziłam kilka bratków, dosadziłam całe 3. Takie są efekty

Dzieciaki ciężko pracowały, przesiewały kamienie i żwir, a potem oczywiście zasypywanie

Mąż plótł żyłki dla clematisów

Tutaj zdjęcie jak zmienia się nasz domek. Czekam na zakończenie remontu, ale już bliżej niż dalej

Na zakończenie część mojego ogródka, czekam aż wszystko powschodzi. Narazie widać truskawki, poziomki, czosnek, siedmiolatkę i rabarbar
Ogród Małej Mi - sezon 2016 16:16, 19 kwi 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
zaglądam codziennie

Wiem

I wiem, że pokazywałam, ale z dnia na dzień coraz piękniej
Ogród Małej Mi - sezon 2016 16:14, 19 kwi 2016

Do góry
Dziś bieg po ogrodzie ale foty z telefonu Od rana nie padało, zimno..chmurzy się, ale widoki były piękne

Jeszcze Nigra w pąkach, a reszta króluje

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 16:13, 19 kwi 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)
Piwniczka...
Nie wiem czy rysunek jest czytelny, więc jeszcze opisze.

edit: Wiem, że muszę dowieź ziemi Północnego stoku nie da się złagodzić, bo nie ma na to miejsca. Z tyły musi być raczej na stromo, żeby miejsce na ścieżkę zostało - t, co najmniej 1,5 m, żeby traktorkiem przejechać.

Podstawa to kwadrat o boku 8 metrów, ale jest na półokrągło rabata zrobiona więc rogi są ścięte.
Dach to kwadrat o boku 3m + jeszcze wystający daszek.
Od piwniczki do granicy działki (z tyłu) jest zaledwie 2 metry. Są tam tuje posadzone, które kiedyś zacienią pewnie cały tył. Będzie tam tylko ścieżka.

Po prawej stronie na zdjęciu rośnie duża wierzba, którą jesienią wytniemy. Zostanie tylko lipa (formowana) po lewej, czyli od południowej strony, która zacienia część piwniczki.

Rozważałam by zostawić duży pień po wierzbie, bo korzeni i tak nie wykopie, obsadzić go powojnikami, różami, czy czymś podobnym. Lub posadzić coś w zamian dużego co choć w części przysłoni blaszaną konstrukcję, która stoi tuż dalej. To musiałoby być coś mocnego, co nie uszkodzi podczas wiatrów "blaszaka" i głęboko korzeniące się, żeby piwniczki nie uszkodziło. Ciężka sprawa chyba...

Widok od str południowej, pokrywa się z widokiem wjazdu na posesje

1. Zabrałabym ziemię z "ganku" piwniczki z prawej i lewej. Dookoła głównej bryły piwniczki usypałabym kopiec o regularnych wymiarach (żeby były zwarte kształty tej bryły, z każdej strony takie same, nie rozpłaszczone bezładnie. O piwniczce myślimy jak o budowli a nie "czymś"). Cegłę doczyścić i nawet uzupełnić o jakieś zwieńczenie (koronę).
2. Ganek pustakowy: wolny od ziemi, powiesić delikatnie siatkę leśna i puścić bluszcz albo nawet dzikie wino lub z jednej strony bluszcz (pod kontrolą) a od południa winny krzew. Może być też powojnik jakiś silnie rosnący, nawet róża pnąca. Z boku ganku postawić ławeczkę i powiesić klimatyczną latarenkę. Na części ganku coś jak dach zielony (ale lekki w odbiorze).
Nie myślę o zasłonięciu bryły piwniczki, bo każda próba nasadzenia na niej czegoś da wrażenie przytłaczające i nienaturalne. Niezgodne z przeznaczeniem obiektu. Z jednej strony rośnie lipa, jeżeli zostaje to OK a jak nie zostaje to dać 2 takie same drzewa owocowe niskie ozdobne (wiśnia the bride albo jabłonki ozdobne jadalne). I posadzić szałwię, na dole roozplenicę, rozchodnik, berberyski małe. Coś zwiewnego i lekkiego i delikatnego. Nawet niezimozielona struktura da w zimie efekt. Warunek dużo jednorodnej plamy.

Starałam się szczerze i od serca. Zapukaj do Ogrodowiczanek, pomogą, bo dla piwniczki takiej warto.

Chyba że ganek musi być tez izolowany ziemią, to wtedy myslimy inaczej.

I jednak wykopać tę karpę po lewej.

Tak na szybko.
Na Łowieckiej 16:09, 19 kwi 2016

Do góry
Tu ma być ogród :) 16:08, 19 kwi 2016

Do góry
Rabata przy wykuszu - tu jeszcze mam sporo pracy, wiąz zostanie zastapiony trzmielinami na pniu, do wykopania stipy, które nie przeżyły, do podziału szałwie i w końcu do rozsypania kamień. Teraz pierwsze skrzypce będą tu grały czosnki.

I front

Miłkowo - sezon 2016-2022 16:07, 19 kwi 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/108/1088034/original.JPG

To zapewne jest czosnek karatawski o wielkiej kuli ale dość niski.

U Ciebie Irenko szał roślinny na każdej grządce! Podziwiam! Oczywiście Twoją zdolność ogarniania tego wszystkiego! Sił i zdrowia życzę!

Haniu! Masz rację
pierwszy raz one u mnie, to i nie rozpoznaję, ale nazwa, język idzie połamać
Tak kochana, przez forum mam ci ja wszystkiego wszędzie
ale i ładne zapożyczone widoki, jak kwitną drzewa owocowe
Dzięki, na razie wszystko ok, zaraz zapiszę sobie życzenia w dzienniczku wdzięczności, potem splot samych dobrych rzeczy jest
ta rabata po lewej ma koło 100m długości , mam roboty na niej od groma
Ogród tworzony z pasją 16:02, 19 kwi 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Moim zdaniem to nie berberys, ale jak możesz to wstaw dzisiaj jakieś zbliżenie.

Tak wygląda siewki berberysu, ma bardziej podłużne liście. :

Karol wróć do wątku o berberysach, bo siewki wstawiłam do rozpoznania Nie chcę Ci wątku zaśmiecać.
U mnie trawy już też powoli startują
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies