mam jedną żółtą całą i mi się podoba, nie znam odmiany ......bardziej mi sie podobają w całości żółte, choć jedną z żółtym środkiem też mam, ale pamięci do nazw - nigdy ..piękne te irysy, uwielbiam ich kolor
Haniu, dzięki za informacje. To wyjątkowo ciekawy grzyb i do tego jest pod częściową ochroną.
Szukaliśmy gąsek wiosennych, a znaleźliśmy naparstniczki stożkowate! I gdzie? Na działkach!
Aniu, jednak będzie Jeśli chodzi o kolejne drzewo to na razie nie będę podejmować decyzji w tej sprawie ... zostawiam to na później
Iwonko no właśnie najpierw jednak zrobię ściankę a potem ocenię czy już jest OK czy jednak jeszcze coś trzeba zmienić
Łukasz, dzięki za podpowiedź w kwestii bloczków ale czy będzie latwo zrobić łuk takimi bloczkami? bo one sa większe od maxów? A jeszcze Cię podpytam jak wg Ciebie trzeba dobrze zabezpieczyć maxy żeby wszystko było ok? Resztę nasadzeń w okolicy ścianki odłożę, tak jak radzisz, na później Dzięki
Marzenko Inspiracji jako takiej nie było chyba ... kurcze nie pamiętam ... chyba sama tą wydziwioną ściankę wymyśliłam. Magnolia taki rzut zrobiła: Mad Dziękuję
Asiu Lubię Cię za konkret
Justyna ... no kurcze nie wiem jak Ci to wytłumaczyć ale chcę czuję, ze będzie dobrze Jak będzie kicz to będziesz pierwsza, która będzie się ze mnie śmiać ...
Agatko Jak widać sama nie nadążam ostatnio ciągle nie mogę forum nadrobić ... za kilka tygodniu będzie wiadomo czy pomysł ze ścinką był strzałem w dziesiątkę czy jednak wtopą ...
Agatko, Lustro odpada ... eM nie zgodzi się nigdy w życiu a pomysł ścianki zrodził się juz jakiś czas temu ... był omawiany ... dlugo dyskutowany i otrzymał aprobatę naszej Szefowej Cieszę się, ze wyrazilaś swoje zdanie ale ... zaryzykuję jednak
Kasiu dzięki
Kindziu ze zdaniem eMa muszę się liczyć bo dużo mi pomaga a poza tym to tez jego ogród
Edytko ... wiem
Ewa ale jesteś za ścianką?
Beta dzięki wielkie Przekażę eMowi pochwały bo to głównie jego dzieło
Magdo Dziekuję za te mile słowa Między plytami betonowymi jest żwirek.
Kasiu ... poczekam
Olu dzięki A Ty masz ściankę z bloczków betonowych?
Żurawki bardzo lubię jesienią, są wtedy wymarzonym klimatem. U mnie po zimie szybko się pozbierały i teraz już są ładne i dają się dzielić - więc mnożę je jak mogę bo po co tyle płacić, choć zawsze na jedną się skuszę.
Obecnie rośnie lub zaraz będą rosły takie drzewa: od lewej
buk Swat Marget, dwie wiśnie amanogawa, 3 śliwy Nigra na mojej działce i widoczne dwa z 3 grabów Fastigiata po prawej stronie.
Żywopłot grabowy ma być popowadzony docelowo na taką wysokość jak zielona krecha, obecnie prawie taki jak ogrodzenie.
Plan jest taki:
Po lewej chce posadzić u siebie na rabacie bylinowej glediczje trójcierniową Sunburst, a po prawej dosadzić jeszcze jakieś drzewo o zielonej koronie u siostry, na pewno nie ma to być brzoza grujecznik czy ambrowiec, ale z chęcią przyjmę jakieś propozycje. No chyba, że ktoś ma lepszą lokalizację dla drzewa.
Z cyniami do gruntu nawet w Tarnowie się nie spieszę, musi byc nocą ciepło bo inaczej nic z tego. Już się przekonałam kiedyś. Teraz wysiałam część do doniczek są spore choć wątłe ale czekam jeszcze bo noce poniżej 10 st.
Irenka kiedyś siała po 15 czerwca i szybko jej wyrosły więc można poczekać.
I trochę bieli:
Magnolia
narcyzy słabo kwitły
niezawodne prymulki
ostatnio nabyte na lokalnym ryneczku
a i jeszcze wrzośce - ale nie zrobiłam zdjęcia - a wyjątkowo ładnie kwitną
Bogdziu ja muszę jej tylko lekko skorygować koronę, bo trochę nieproporcjonalnie rośnie i przechyla się na jedną stronę. Na zdjęciu tego nie widać. Z wysokości nie będę jej poskramiać, może szaleć. Lubię duże drzewa.
Piękne fotki porobiłaś.Stoły widziałam teraz akcja potrzebna.
Świdosliwa u mnie posadzona jesienią nie kwitła i tak słabo się zbiera.
Mam pytanko skąd masz taki cudny podpierak dla tej piwnoni.