Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

23:05, 22 maj 2016
Klony przepiękne ,takie żywe kolory.Świecą z daleka
Lilaki mają niesamowity zapach.Jedyny w swoim rodzaju.Znajoma robiła dekoracje z bzu na ślub córki,przepięknie to wyglądało.
A my swoje lilaki z jednego miejsca wykopaliśmy 2 lata temu,nie mogłam już nad nimi zapanować,robił się z nich las.Teraz wiem,że nie powinno się przekopywać koło nich bo narusza się korzenie i powoduje to odrosty.A ja namiętnie w nich grzebałam to i las się zrobił.Mam przesadzonego z tamtego miejsca jednego małego ( biały lilak z ogródka od mojej babci) ale nic przy korzeniach nie cuduję by sobie rósł w spokoju.
Takie zawilce mam,mogę uszykować Ci nasionka jak przyjdzie na nie czas One fajnie się rozsiewają i z roku na rok jest ich coraz więcej.

ryska 23:22, 22 maj 2016

Ivvvona napisał(a)
Klon spodobał mu się na tyle że dzisiaj była dyskusja gdzie by można u nas takiego wsadzić. Ja oczywiście jestem przeciwna bo już dwa klony u nas padły, ale... chyba się ugnę

Dobre, chętny mąż na wagę złota U mnie cały czas gra zdarta płyta, że już nic się nie zmieści
To jeszcze dla kontrastu Leopold
ryska 23:29, 22 maj 2016

Aniaaa napisał(a)
Klony przepiękne ,takie żywe kolory.Świecą z daleka
Lilaki mają niesamowity zapach.Jedyny w swoim rodzaju.Znajoma robiła dekoracje z bzu na ślub córki,przepięknie to wyglądało.
A my swoje lilaki z jednego miejsca wykopaliśmy 2 lata temu,nie mogłam już nad nimi zapanować,robił się z nich las.Teraz wiem,że nie powinno się przekopywać koło nich bo narusza się korzenie i powoduje to odrosty.A ja namiętnie w nich grzebałam to i las się zrobił.Mam przesadzonego z tamtego miejsca jednego małego ( biały lilak z ogródka od mojej babci) ale nic przy korzeniach nie cuduję by sobie rósł w spokoju.
Takie zawilce mam,mogę uszykować Ci nasionka jak przyjdzie na nie czas One fajnie się rozsiewają i z roku na rok jest ich coraz więcej.

Serio rozrastają się poprzez grzebanie w okolicy? Nie wiedziałam ale pamiętam w rodzinnym domu przy płocie rósł właśnie biały. Obok był ogródek i wiecznie w nim wychodziły nowe pędy. To miałoby sens
Jesienią posadziłam sobie 50 cebulek anemona Mount Everest pomiędzy ciemne żurawki a runiankę. Wyszedł 1 Szkoda, bo kompozycja wydaje się być efektowna.
Czy ten Twój z nasion to jakiś inny gatunek skoro się rozsiewa a nie jest cebulką? Chętnie się takimi nasionkami zaopiekuję, dziękuję
23:34, 22 maj 2016
Ten zawilec to bylinowy.Zima mu nie straszna.Dostałam kiedyś kępkę od znajomej i tak się rozsiewa.Nasienniki fajnie wyglądają,takie małe torebusie się tworzą jak przekwita.Wdzięczna bylina.Inne zawilce bylinowe niestety padły mi po zimie,wielka szkoda Te sadzone z cebulek też się nie odezwały.

Zmykam,dobrej nocy Reniu
ryska 23:36, 22 maj 2016

Te bambusiki (chyba, bo nazwy nie pamiętam) wyglądały kosmicznie
ryska 23:39, 22 maj 2016

Aniaaa napisał(a)
Ten zawilec to bylinowy.Zima mu nie straszna.Dostałam kiedyś kępkę od znajomej i tak się rozsiewa.Nasienniki fajnie wyglądają,takie małe torebusie się tworzą jak przekwita.Wdzięczna bylina.Inne zawilce bylinowe niestety padły mi po zimie,wielka szkoda Te sadzone z cebulek też się nie odezwały.

Zmykam,dobrej nocy Reniu

Dziękuję za sprawdzone info. Też zmykam machając bodziszkiem (całe połacie ich były)
bql3 05:21, 23 maj 2016

Ivvvona napisał(a)
Klon spodobał mu się na tyle że dzisiaj była dyskusja gdzie by można u nas takiego wsadzić. Ja oczywiście jestem przeciwna bo już dwa klony u nas padły, ale... chyba się ugnę

Renata
Ugnij się , ugnij bo warto - a tę odmianę klona w tłumaczeniu "tańcząca rudowłosa dziewczyna" mam u siebie i powiem Ci że na wiosnę nie ma piękniejszego który by się tak intensywnie wybarwiał - a posiadam ich około 30 sztuk
(gorąco zapraszam na ogród do Herbaciarni str, 51,54, 55, 57 - tam znajdziesz fotki tej odmiany rosnącej u mnie)

pozdrawiam
Jan
ryska 11:06, 23 maj 2016

bql3 napisał(a)

Renata
Ugnij się , ugnij bo warto - a tę odmianę klona w tłumaczeniu "tańcząca rudowłosa dziewczyna" mam u siebie i powiem Ci że na wiosnę nie ma piękniejszego który by się tak intensywnie wybarwiał - a posiadam ich około 30 sztuk
(gorąco zapraszam na ogród do Herbaciarni str, 51,54, 55, 57 - tam znajdziesz fotki tej odmiany rosnącej u mnie)

pozdrawiam
Jan

Witaj Janie, dziękuję za zaproszenie.
Zainteresowanie i ewentualne "uginanie" dotyczy Iwony. U mnie niestety na klona nie ma miejsca. Wciskam bylinki to tu to tam ale drzewa nie wcisnę
Z pewnością skorzystam z zaproszenia, bo podziwiać piękno to ja lubię. Pozdrawiam
ryska 19:23, 23 maj 2016

Mój samotny anemon Mount Everest

Nowe nasadzenia rojniki, rozchodniki i skalnica.

Moje tulipany. Dziś wykopałam Negrita Double. Większość cebulek była zapleśniała. Umyłam w wodzie z czosnkiem, bo co mi szkodziło, jedynie się na tym słońcu narobiłam, ale może coś się uratuje.

ryska 19:26, 23 maj 2016

I jeszcze czosnkowo i zmykam podlewać.

Aha powojniki na ścianie dostały linki do wspinania