Dla Ciebie Beatko, zdjęcie z 3 maja dostałam od dziewczyn patyczki, umoczyłam w ukorzeniaczu i do ziemi, w lato podlewałam czasem, na zimę nawet nie okryłam i się udały.
Witam kochani. Dojrzałem do wspomożenia mojego trawnika systemem nawadniania, z racji mojego amatorstwa liczę na wskazówki od osób które przerabiały ten temat. Zamieszczam szkic swojej działki (brama kierunek południe) planowałem zastosować zraszacze Hunter. Proszę o pomoc i propozycję. Jedna kratka odpowiada 1m. Źródło wody to wodociągi , wydatek 54 litry/ min. Przód działki trochę wąskie paski więc czy zraszacze statyczne czy rotacyjne?
Paula, czytałam Ci dziś w myślach chyba, bo właśnie tak zrobiłam. Dokładnie tak jak mówisz.
Przedstawia się to tak, pociągnęłam nawet tę szerokość 1,5m przez jakiś metr, teraz się zastanawiam co tam posadzić.
Kupiłam dziś 3 miskanty zebrinus (chciałam morning light, ale nie mieli, a ja niecierpliwa jestem...), dwie aurera nana, bo mi się bardzo podoba ich zestawienie z tujami w ogrodzie Danusi oraz jedną choineczkę do pary z inną, którą już mam.
Korona cesarska. Muszę przyznać, że jesienią postanowiłam... pozbyć się tej roślinki (co mi się bardzo rzadko zdarza. Niestety tak głęboko były jej cebule, że dałam za wygraną. Teraz mi wstyd, bo tak niesamowicie kwitnie tego roku
Trochę w zbliżeniu
I jeszcze większe zbliżenie. Niesamowite są jej kwiaty
Zdjęć z prac trawnikowych nie mam wcale dzisiejsze strzały na ślepo telefonem, nic nie widziałem na ekranie bo słońce mocno świeciło.
Pas wzdłuż tarasu przed końcowym wałowaniem, linie kroplujące już na rabatach.
No i główny trawnik przewałowałem dizisja obciążonym walcem, niestety widać skutki klejenia się ziemi do metalu, ale po 3 podlewaniach wyrównało się ładnie
Korzystając z wolnej chwili wrzucam trochę kwiatów z mojego ogrodu tym razem w odcieniach różu Bo wiosna to nie tylko hiacynty i tulipany..
* Magnolia Susan (niestety trochę kiepsko kwitnie)
* natomiast różaneczniki kwitną jak szalone
* migdałek
* biały ciemiernik zróżowiał
Hejka Jola. Masz rację trzeba mieć plan i działać. Ale jak pozbierać te wszystkie myśli do kupy?? To myslenie za bardzo mi nie wychodzi. Tyle pięknych ogrodow że już zgupialam. Jedno wiem na pewno. Chciałabym zacząć od rabaty przed domem. Jest już trochę na niej nasadzeń. Chciałabym uzupełnić ja hortensjami (5 szt. Lm) kilkoma kulkami z bukszpanu i jeszcze trawy mi się marzą. A oto wspomniana pseudo rabata
Tutaj myślałam o hortensji od wiąza do conicy
Pomiędzy conicami kulki, trawy i jeszcze jedna na pniu kulka
Reniu a gdzie się kupuje takie mydło ? Dziś właśnie odkryłam stado mszyc na stokrotkach i róży.
Też nic nie słyszałam o tym że odętka lubi się pokładać, jeśli tak jest rzeczywiście to niefajnie :/
Moja obecnie wygląda tak: (Zdjęcie oczywiście usunę)