Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:31, 03 maj 2015

Do góry
Front

Nowa rabata z jukkami, stipami, perłowką i makami Bolero w perłówce, jeżówkami Green Jewel. Dołożyłam tu po 3 szt płomyka Pink Eye flame i purple eye flame http://kwiaty-ogrody.pl/byliny/plomyk-wiechowaty-phlox-paniculata-pink-eye-flame/ Na ten sezon zostają, bo roślinki małe. Zobaczymy jak się będą prezentować. Magolia - nie bij ale na razie jeżówki tak małe, że nie wiem czy zakwitną, więc niech będą floksy. Te doniczki to brakujące stipy. Musze dokupić. Jeszcze z przodu są zaplanowane, więc razem brakuje ok. 15.

Magnolia zdecydowała się wypuścić świeżego kwiatka

A tu.. wróbel w trawie ha ha ha

Drzewulcowo 22:02, 03 maj 2015

Do góry
A to nowa byliniarnia w budowie. Oczywiście na brzydkie nie patrzymy Planowałam najpierw roboty murarskie, a potem sadzenie roślinek, ale chęć sadzenia była silniejsza

Piwonie, które mają już malutkie pączki, a to oznacza, że przesadziłam na czas i na właściwą głębokość Łubiny, przegorzany, słoneczniczek szorstki w narożniku, floksy, z przodu przetacznik siwy i ukochane funkie.

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 21:40, 03 maj 2015

Do góry
Liście buka mnie zachwycają Reszta kwiatuchów również super. Bardzo lubię kwitnące floksy szydlaste, ale jakoś nie mogę ich znieść po kwitnieniu.
Mój mały ogródek 23:44, 02 maj 2015

Do góry
Witaj Tereniu, fajnie się zaczyna ten Twój ogródek.
Przy oczku tam gdzie Masz więcej miejsca możesz podsadzić : paprociami, bergenią, tawułkami, kaczeńce, a przy kamyczkach gdzie ciasno tojeść rozesłana lub floksy szydlaste? taka jest moja propozycja, ale ja lubię rośliny kwitnące. Tam przy konwaliach mogłabyś jakieś hosty wsadzić.
Lifting starego ogródka 21:09, 02 maj 2015

Do góry
MagdaBaj napisał(a)
Ludwika to może by wydzielić tą rabatę? a reszta trawnik...Tewszystkie rośliny są bardzo drogie.Ja np. floksy dostałam od sąsiadki i funkje.To jest też dobry pomysł by popytać znajomycg czy mogliby się podzielićMi koleżanki obiecały bukszpan

Ta rabata już jest wydzielona. Jutro zrobię może jeszcze jedno zdjęcie, żeby dokładnie było wiadomo, o które miejsca chodzi.

Ja póki co dostałam od teściowej kępke host, podzieliłam już ją na 3 części i posadziłam. Mam nadzieję, że się przyjmą
Od mamy z kolei ukopałam sobie trochę barwinka na zadarnienie jednego wąskiego fragmentu przy wjeździe do domu.
Resztę roślin niestety musimy kupić, bo nikt w moim otoczeniu nie ma hortensji bukietowych ani carexów ani bukszpanów na zbyciu. Próbowałam sama robić sadzonki bukszpanu (bo mama ma jeden ogromny egzemplarz) ale wszystkie mi pousychały, buuu

Lifting starego ogródka 14:31, 02 maj 2015

Do góry
Ludwika to może by wydzielić tą rabatę? a reszta trawnik...Tewszystkie rośliny są bardzo drogie.Ja np. floksy dostałam od sąsiadki i funkje.To jest też dobry pomysł by popytać znajomycg czy mogliby się podzielićMi koleżanki obiecały bukszpan
Lifting starego ogródka 14:30, 02 maj 2015

Do góry
Moje ukochane miejsce na ziemi 12:11, 02 maj 2015

Do góry
agata19762 napisał(a)

o jak miło

fachowcem nie jestem ale z moich obserwacji mam następujące wnioski ...
floksy bardzo lubię bo...ładnie zadarniają, a do tego ładnie kwitną,
najlepiej od południowej strony, od północnej później startują ...
w ubiegłym roku po przekwitnięciu nożyczkami przycięłam je z góry,
zrobiły się gęstsze i pięknie kwitną, te nie przycinane są takie niezbyt,
zaopiekuję się nimi po przekwitnięciu

w tym tygodniu dużo przesadziłam w nowe miejsce

Piękne dzięki. Za Twoim przykładem będę ciachać
Ogród na glinie 09:12, 02 maj 2015

Do góry
floksy, ale słabo wyszły na fotce

Moje ukochane miejsce na ziemi 23:08, 01 maj 2015

Do góry
Pamajo napisał(a)

Witaj Aga!
Kolejny piękny ogród. Zaznaczam do przeczytania. Na razie przeleciałam pismo obrazkowe.

Mam pytanie odnośnie floksów. Twoje mają pąk na pąku a moje takie rachityczne jakieś. Pisałaś, że je przycinasz po kwitnieniu. Mogłabyś bardziej szczegółowo na temat tego przycinania. Pojedynczo każdą gałązkę czy przelecieć nożycami jak kosiarką?

Pozdrawiam!

o jak miło

fachowcem nie jestem ale z moich obserwacji mam następujące wnioski ...
floksy bardzo lubię bo...ładnie zadarniają, a do tego ładnie kwitną,
najlepiej od południowej strony, od północnej później startują ...
w ubiegłym roku po przekwitnięciu nożyczkami przycięłam je z góry,
zrobiły się gęstsze i pięknie kwitną, te nie przycinane są takie niezbyt,
zaopiekuję się nimi po przekwitnięciu

w tym tygodniu dużo przesadziłam w nowe miejsce

Bajkowy ogród Weroniki 00:03, 01 maj 2015

Do góry
Lukasz2013 napisał(a)
Witaj. Pięknie u Ciebie. Super zadbany ogrów. Zaznaczam wątek. Będę odwiedzał. Pozdrawiam z górnego Śląska.

Dziękuję za komplement, do zadbanego wiele mu brakuje. Porównaj z Ogrodem nie tylko bukszpanowym. Pozdrawiam wiosennie.
Floksy, migdałek, magnolia, białe tawuły, żagwiny, tulipany...widać wiosnę.

Bajkowy ogród Weroniki 23:45, 30 kwi 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Pięknie wszystko kwitnie . Pozdrówka.

Przydałaby się w moim ogrodzie taka piękna Twoja magnolia. Mam dwie chudzinki, i wolno rosną, a ja marzyłam by pod jednym drzewem magnolii zasiadać na ławeczce. Ale to już raczej, jak trafię do raju.
Wciąż się uczę cieszyć tym co mam, a oczy mogę popieścić w innych ogrodach.

Floksy są, i jak lubię zmiany, to te kwiatuszki jeszcze mi się nie znudziły.

Po tulipanach niedługo zostaną liście, co nie ucieszy kwitnących azalii. Trzeba przesadzić w głąb.

Tawuła przylizana, tzn.przycięta. Ładna taka wielka fontannowa wiosną, ale przysłania dzielżany i rudbekie

Migdałek gubi płatki, ale obok czerwony głóg w pąkach.
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:37, 30 kwi 2015

Do góry
floksy szydlaste

floks kanadyjski też ma pączki

szafirki jeszcze są
Moje ukochane miejsce na ziemi 00:05, 30 kwi 2015

Do góry
agata19762 napisał(a)
floksy przygotowane do kwitnięcia

Witaj Aga!
Kolejny piękny ogród. Zaznaczam do przeczytania. Na razie przeleciałam pismo obrazkowe.

Mam pytanie odnośnie floksów. Twoje mają pąk na pąku a moje takie rachityczne jakieś. Pisałaś, że je przycinasz po kwitnieniu. Mogłabyś bardziej szczegółowo na temat tego przycinania. Pojedynczo każdą gałązkę czy przelecieć nożycami jak kosiarką?

Pozdrawiam!
Moja bajka 21:27, 29 kwi 2015

Do góry
Banana mam od ucha do ucha patrząc na tyle dobra, a to mega kępiszcze ostróżki to już w ogóle pełnia szczęścia

Sami zobaczcie czego tu nie ma: jest orlik, bergenia, macierzanka (dam się pokroić za ten zapach ), liliowiec, żurawka, floksy, skalnica, dereń, krzewuszka, mega ostróżka i chyba... No właśnie. Dwóch nie mogę zidentyfikować. Czy to jeżówka Ewuniu?

A to? Czy to krokusy?
Moje ukochane miejsce na ziemi 18:03, 29 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Twoje pierwiosnki są najpiękniejsze.. i też je mam.. i u mnie też są te co przy studni najpiękniejsze

Też spróbuję floksy przeciachać jak przekwitną, bo się brzydko zestarzały

Ania pierwiosnki w tym roku znowu sporo przyrosły
poznajesz to ???

Moje ukochane miejsce na ziemi 10:37, 29 kwi 2015

Do góry
Twoje pierwiosnki są najpiękniejsze.. i też je mam.. i u mnie też są te co przy studni najpiękniejsze

Też spróbuję floksy przeciachać jak przekwitną, bo się brzydko zestarzały
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:51, 29 kwi 2015

Do góry
Jako, ze watek to raczej pamietnik, ale nawet ten trzeba prowadzic, wiec troche nadrobie fotkami

MOje kalifornijki dostaly nowy domek

Tu czekaly na przeprowadzke w wiadrze- widok po otwarciu nocnym

A tu nowy domek

Wisnia ozdobna, niestety tylko z maks. dwa lata tu porosnie, bo ma raka az do pnia i bedzie wycinana- teraz tego nie widac, bo wycielam wszystkie galezie, a reszta w miare przykryta kwieciem

floksy

Mój 4 arowy azyl... 21:50, 28 kwi 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Rozpasane masz psy
Moja Asta po scieżkach chodziła

Nie martw się, te floksy szybko się odradzają.

Generalnie nie niszczą mi roślin (psy) ale akurat tam zrobily sobie skrót. Musiałam patyki powbijać.
Mój 4 arowy azyl... 21:42, 28 kwi 2015

Do góry
Ivvvona napisał(a)
U mnie poskrzypka też sobie używa ale już kilka unicestwiłam. Floksy masz prześliczne, moje ledwo zipią zdeptane przez psy. Na kwitnienie na razie się nie zanosi.

Rozpasane masz psy
Moja Asta po scieżkach chodziła

Nie martw się, te floksy szybko się odradzają.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies