Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:33, 06 lip 2015

Do góry
Aganiu, moge będziesz mogła pomoc z miskantami ?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/580-miskant-miscanthus?page=28#post_0
Ogród Małej Mi - sezon 2015 15:13, 06 lip 2015

Do góry
Aniu, czy ty masz miskanty siberfeder i maleparthus ? Silberfeder chyba pkazywalas kiedyś...
Mam pomyłkę w zamówieniu i nie wiem jakiego miskanta dostałam a drugiego nie jestem pewna...
Czy bylabys w stanie rozpoznać z fotki ? Czy raczej cieżko będzie ?

Zrobię fotki i wrzuce do tematu o miskantach
https://www.ogrodowisko.pl/watek/580-miskant-miscanthus?page=28#post_0
Zielonym do góry... :) 13:58, 06 lip 2015
Do góry
Konieczki napisał(a)

Bergenia nie polecam!!! Rośliny w kiepskiej formie, rozplenica dzielona ze starej suchej kępy - MASAKRA, miskant variegatus miał dwa kłosy

własnie reklamuje 2 jarzminki - nie dość ze odmiana nie ta... to patrzcie co poslali...za 1 szt się zdecydowali oddac kasę(ale jeszcze nie dostałam) o drugą walcze

rośliny z mszycą przyszły stoją w doiczkach podlewam je czesto muszą kwarantanne przejść!

moje jarzmianki "venice" ale niestety to są jakieś inne odmiany ..... oni sami nie wiedzą co mi wysłali

wkleje post u siebie tez ku przestrodze!
W Gąszczu u Tess 09:14, 06 lip 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Tess marzę o takich buszach

Takie busze się ma po trzech latach od nasadzeń

popcorn napisał(a)
Ale fajne cieniste zakątki u Ciebie I hosty takie wypasione, pod drzewami! często je podlewasz??
/quote]
Jak podlewam ogród, to podlewam też te hosty. Czyli normalnie

Wszystko piękne, chciałabym mieć trochę wiecej cienia, żeby sobie zrobić takie piękne zakątki jak u Ciebie.
Powiedz mi jaki to miskant między zawilcami Morning Light czy gracek bo nie rozpoznaję.

Na taki cień trzeba jednak poczekać, moja pendula maponad 25 lat. To gracki.

Agnieszka_B napisał(a)
Tesiu, wyobrażam sobie jak cudownie rzeźko pomimo upału musi byc dzisiaj u ciebie w ogrodzie

W sobotę było w cienistej części super. W niedzielę - już mniej.

nawigatorka napisał(a)
I ja tyle cienia zazdroszczę - ja dzis pieliłam....
ta jasna hosta u Ciebie ładniejsza niż w internecie - ciekawszy ma kolor

Jasniejszy bo słońce ją wypala. Ja w sobotę odpuściłam, nie dałam rady. Za to w niedzielę wyszłam do ogrodu po 16, kiedy się wydawało, że jest chłodniej. I chyba się przegrzałam

rzulieta napisał(a)
A do tych czarnych zurawek to ja bym cytrynowe widziała albo coś co jest zielone i kwitnie na zółto! Zapomniałam co to takie niskie Ma takie lśniące zielone liście. Albo Wietlica Japońska z Hakonechloa Aureolą

Nino, rzeczywiście do czarnych Żurawek citronelki bardzo pasują. Jednak muszą też pasować do reszty ogrodu. A raczej pasować nie będą, są zbyt "żarówkowe". No myślę jeszcze... Hosty biorę pod uwagę, bo je muszę zagospodarować. Od trzech lat katuję je w doniczkach

Dominiko, Jolu, Agentko, Olu, Iwonko, Mirello
- dziękuję

Buziaki dla wszystkich
Ogród Mirelli 08:58, 05 lip 2015

Do góry
Kilka zdjęć z rozstawionymi roślinami. Ta wersja z trawkami red baron najlepiej pasuje 4 rzędy po 3 szt.

Co myślicie może być?

Tutaj dojdzie jodła balsamiczna i świerk białobok oraz 7 lub 8 szt traw carex the beatles

Między świerkami conica dojdą miskant ML są już małe 2 szt dojdzie jeszcze 8 szt, a z boku kulek po 5 szt carex evergold

I inne ujęcia rabaty

Pierwotna koncepcja nasadzeń Red Baron

Co sądzicie, która wersja lepiej wygląda?
W Gąszczu u Tess 12:11, 04 lip 2015

Do góry
Wszystko piękne, chciałabym mieć trochę wiecej cienia, żeby sobie zrobić takie piękne zakątki jak u Ciebie.
Powiedz mi jaki to miskant między zawilcami Morning Light czy gracek bo nie rozpoznaję.
Mój ogród pod górkę... 21:06, 03 lip 2015

Do góry
A_gawa napisał(a)

Hortensje 'Vanille Fraise' i miskant 'Variegatus'

Już tam mam hortki, a variegatusy mam na prostopadłej
Z południa Polski - ogród Marzeny 19:48, 03 lip 2015

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Wymyśliłam coś takiego, co wy na to?

1 - szmaragdy
2 - miskanty ML
3 - berberysy niskie bordowe (czy lepsze żółte?)
4 - żurawki bordowe (a może wrzosy, bo to miejsce słoneczne?)
A te juki bym tu już zostawiła no i brzoza też na środku by sobie rosła...

Hej Mnie się podoba na pewno szmaragd i miskant ML.
Nie mam przekonania co do berberysów niskich. Bo dlaczego niskie mają być, nie będzie ich widać chyba. A poza tym berberysy mi się kojarzą jako takie "ostre", juka też jest "ostra" No wymyśliłam No to kończąc, raczej bym tu posadziła coś takiego bardziej .. miękkiego I chyba wyższego, na pośrednie piętro A może drzewo jakieś w tym kącie by pasowało??

Kończę wymyślanki/mieszanki, bo specjalistą nie jestem
Na pewno ktoś Ci lepiej i konkretniej doradzi Macham i pozdrawiam
Mój ogród pod górkę... 16:45, 03 lip 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Cały czas nie daje mi spokoju miejsce za Nigrami. Co można dać między Nigry a betoniak? Ma ktoś jakieś pomysły?

Hortensje 'Vanille Fraise' i miskant 'Variegatus'
Zielonym do góry... :) 10:59, 03 lip 2015

Do góry
Konieczki napisał(a)

Bergenia nie polecam!!! Rośliny w kiepskiej formie, rozplenica dzielona ze starej suchej kępy - MASAKRA, miskant variegatus miał dwa kłosy

Witaj
dobrze że piszecie takie rzeczy, po prostu ludzie muszą przestać kupować w trefnych sklepach żeby się ogarnęli
pozdrawiam
Zielonym do góry... :) 10:31, 03 lip 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Mówisz o Bergenii? czyli Kwietniku? pisałam o tym samym własnie. Podzielone sadzonki przed wysyłką, nigdy wiecej tam nie zamawiam. Piszę nazwę, bo moze innych się uda ostrzec

Ogród Mirelli 21:28, 02 lip 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Mirelka, pokaż tą igiełkową jak teraz wygląda Opisz gdzie dasz trawy i jakie, i pomyślimy nad Red BAronem

Paulino - dzisiaj kupiłam azalie japońską i też muszę ją ustawić. Muszę jeszcze cisa kolumnowego dokupić.
Przesadziłam jednego klona palmowego z tej rabaty, bo zupełnie ma spalone liście, mam nadzieję, że odbije.
Zrobię fotki i dam Ci znać Dziękuję Ci bardzo za chęć pomocy
Trawy już też mam wybrane, ale muszę dopiero zamówić miskant ML, carex evergold i carex the beatles
Ogródek Iwony 13:24, 02 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewa, trawy, to nowa przygoda. Sprawdziłam u ciebie, ze interesują cię wysokie. Te, co mam, są albo od jesieni albo od wiosny. Nie mam jeszcze doświadczenia, ale zaglądający tu na pewno skomentują i doradzą.
Niewiem, czy to dobre tło okrywowe, bo o tej porze jeszcze nie wszystkie są wysokie, niektóre dopiero rosną. Ale ja nie mam doświadczenia, może tak jest u mnie dlatego, ze sadzone wiosną, muszą się przyjąć na nowym miejscu?
To jest Miskant Gracilimus, posadzony jesienią, najładniej przyrósł od wiosny:

Następny, to Miskant Variegatus. Białozielony.

Potem Miskant Klaine Fontanne

Miskant Grosse Fontanne - wyższy, rośnie w plecach róży w połączeniu z perovską i werbeną. Tych jeszcze nie widać.

Następny, dekoracyjny i niższy Miskant Morning Light

Iwcia pierwsza fotka powalająca jak w akwarium czerwoniaste róże cudo no i lilie przepiękne ślicznie ślicznie praca nie poszła na marne to widać wiec teraz podziwiać pewnie fajnie się siedzi na tarasiku co ? boziole
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:03, 01 lip 2015

Do góry
Ha, wiem, że bardzo popularny na forum jest miskant, ale ja akurat jestem fanką prosa rózgowego, ładnie mi rosną też palczatka miotlasta i tzw trawa preriowa. Ładny efekt daje też ostnica (stipa), ale ona zimuje tylko w ciepłe zimy. Do półcienia fajna jest hakonechloa, ale ona dość wolno rośnie, albo jakieś turzyce.
Jurajski Ogród 07:23, 01 lip 2015

Do góry
Borbetko, dzięki

Bogdziu, faktycznie będzie chyba blisko setki.

Aniu, Karolu, Gosiu, Aniu - dziękuję

Reniu, dzięki, trawa była tam od dawna, tylko zmieniaja się czasem jej gatunki. Teraz jest miskant, ale jaki? Hmm, Chyba odmiana "Kaskade".
Hortensjada 20:38, 30 cze 2015

Do góry
rzulieta napisał(a)
Masz wspanialego zerbinusa, powiedz ilo letni jest ten jegomość?

Mój miskant ma już chyba 4 rok ( sadzonki maciupkie przy zakupie), rosły koło siebie 2 egzemplarze, jeden bardzo chorował więc go przeniosłam koło wejścia do domu dając mu ostatnią szansę ( właściwie to chciałam zasłonić skrzynkę do gazu i w tym czasie nic mi innego nie przychodziło do głowy.) Przeprowadzka okazała się dla niego zbawienna rośnie jak szalony ( ciężka gliniasta ziemia), jego brat jest tak samo gęsty ale dużo niższy( z powodu domieszki kory ?)

I jego sympatyczna wersja karłowa
Ogródek Iwony 23:32, 29 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Miskant LM to numer 1
Bardzo go lubię. To była pierwsza trawka w moim ogrodzie. Zobacz, jesienią fajnie odznaczał się na rabacie:

to dobrze typowałam) prześlicznie;teraz to już bez wahania muszę go mieć.U mnie też berberysy kolumnowe...ale kolor to może też jak u Ciebie(cudenka)..z 3-ch jeden bardziej zielonawy ale okaże się jesienią.
Ogródek Iwony 23:14, 29 cze 2015

Do góry
frezja napisał(a)
dzięki...wszystkie pięknie zestawione u Ciebie i decyzja co do wyboru do łatwych nie należy.Mam u siebie Red Baron dopiero od wiosny i drugi wybór to musi paść na miskanta...tylko którego;Morning Light- mimo że pytałam o wysoki-..bardzo na tak.Jak spotkam w jakiejś szkółce to na jednym nie spocznę
pozdrawiam

Miskant LM to numer 1
Bardzo go lubię. To była pierwsza trawka w moim ogrodzie. Zobacz, jesienią fajnie odznaczał się na rabacie:

Ogródek Iwony 22:36, 29 cze 2015

Do góry
frezja napisał(a)
Iwonko, jakie trawy masz sprawdzone i polecasz?? ja w tym temacie cieniutkaa widzę,że masz.

Ewa, trawy, to nowa przygoda. Sprawdziłam u ciebie, ze interesują cię wysokie. Te, co mam, są albo od jesieni albo od wiosny. Nie mam jeszcze doświadczenia, ale zaglądający tu na pewno skomentują i doradzą.
Niewiem, czy to dobre tło okrywowe, bo o tej porze jeszcze nie wszystkie są wysokie, niektóre dopiero rosną. Ale ja nie mam doświadczenia, może tak jest u mnie dlatego, ze sadzone wiosną, muszą się przyjąć na nowym miejscu?
To jest Miskant Gracilimus, posadzony jesienią, najładniej przyrósł od wiosny:

Następny, to Miskant Variegatus. Białozielony.

Potem Miskant Klaine Fontanne

Miskant Grosse Fontanne - wyższy, rośnie w plecach róży w połączeniu z perovską i werbeną. Tych jeszcze nie widać.

Następny, dekoracyjny i niższy Miskant Morning Light

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies