Aniu, czy ty masz miskanty siberfeder i maleparthus ? Silberfeder chyba pkazywalas kiedyś...
Mam pomyłkę w zamówieniu i nie wiem jakiego miskanta dostałam a drugiego nie jestem pewna...
Czy bylabys w stanie rozpoznać z fotki ? Czy raczej cieżko będzie ?
własnie reklamuje 2 jarzminki - nie dość ze odmiana nie ta... to patrzcie co poslali...za 1 szt się zdecydowali oddac kasę(ale jeszcze nie dostałam) o drugą walcze
rośliny z mszycą przyszły stoją w doiczkach podlewam je czesto muszą kwarantanne przejść!
moje jarzmianki "venice" ale niestety to są jakieś inne odmiany ..... oni sami nie wiedzą co mi wysłali
Wszystko piękne, chciałabym mieć trochę wiecej cienia, żeby sobie zrobić takie piękne zakątki jak u Ciebie.
Powiedz mi jaki to miskant między zawilcami Morning Light czy gracek bo nie rozpoznaję.
Wymyśliłam coś takiego, co wy na to?
1 - szmaragdy
2 - miskanty ML
3 - berberysy niskie bordowe (czy lepsze żółte?)
4 - żurawki bordowe (a może wrzosy, bo to miejsce słoneczne?)
A te juki bym tu już zostawiła no i brzoza też na środku by sobie rosła...
Hej Mnie się podoba na pewno szmaragd i miskant ML.
Nie mam przekonania co do berberysów niskich. Bo dlaczego niskie mają być, nie będzie ich widać chyba. A poza tym berberysy mi się kojarzą jako takie "ostre", juka też jest "ostra" No wymyśliłam No to kończąc, raczej bym tu posadziła coś takiego bardziej .. miękkiego I chyba wyższego, na pośrednie piętro A może drzewo jakieś w tym kącie by pasowało??
Kończę wymyślanki/mieszanki, bo specjalistą nie jestem
Na pewno ktoś Ci lepiej i konkretniej doradzi Macham i pozdrawiam
Mówisz o Bergenii? czyli Kwietniku? pisałam o tym samym własnie. Podzielone sadzonki przed wysyłką, nigdy wiecej tam nie zamawiam. Piszę nazwę, bo moze innych się uda ostrzec
Bergenia nie polecam!!! Rośliny w kiepskiej formie, rozplenica dzielona ze starej suchej kępy - MASAKRA, miskant variegatus miał dwa kłosy
Mirelka, pokaż tą igiełkową jak teraz wygląda Opisz gdzie dasz trawy i jakie, i pomyślimy nad Red BAronem
Paulino - dzisiaj kupiłam azalie japońską i też muszę ją ustawić. Muszę jeszcze cisa kolumnowego dokupić.
Przesadziłam jednego klona palmowego z tej rabaty, bo zupełnie ma spalone liście, mam nadzieję, że odbije.
Zrobię fotki i dam Ci znać Dziękuję Ci bardzo za chęć pomocy
Trawy już też mam wybrane, ale muszę dopiero zamówić miskant ML, carex evergold i carex the beatles
Ewa, trawy, to nowa przygoda. Sprawdziłam u ciebie, ze interesują cię wysokie. Te, co mam, są albo od jesieni albo od wiosny. Nie mam jeszcze doświadczenia, ale zaglądający tu na pewno skomentują i doradzą.
Niewiem, czy to dobre tło okrywowe, bo o tej porze jeszcze nie wszystkie są wysokie, niektóre dopiero rosną. Ale ja nie mam doświadczenia, może tak jest u mnie dlatego, ze sadzone wiosną, muszą się przyjąć na nowym miejscu?
To jest Miskant Gracilimus, posadzony jesienią, najładniej przyrósł od wiosny:
Następny, to Miskant Variegatus. Białozielony.
Potem Miskant Klaine Fontanne
Miskant Grosse Fontanne - wyższy, rośnie w plecach róży w połączeniu z perovską i werbeną. Tych jeszcze nie widać.
Następny, dekoracyjny i niższy Miskant Morning Light
Iwcia pierwsza fotka powalająca jak w akwarium czerwoniaste róże cudo no i lilie przepiękne ślicznie ślicznie praca nie poszła na marne to widać wiec teraz podziwiać pewnie fajnie się siedzi na tarasiku co ? boziole
Ha, wiem, że bardzo popularny na forum jest miskant, ale ja akurat jestem fanką prosa rózgowego, ładnie mi rosną też palczatka miotlasta i tzw trawa preriowa. Ładny efekt daje też ostnica (stipa), ale ona zimuje tylko w ciepłe zimy. Do półcienia fajna jest hakonechloa, ale ona dość wolno rośnie, albo jakieś turzyce.
Masz wspanialego zerbinusa, powiedz ilo letni jest ten jegomość?
Mój miskant ma już chyba 4 rok ( sadzonki maciupkie przy zakupie), rosły koło siebie 2 egzemplarze, jeden bardzo chorował więc go przeniosłam koło wejścia do domu dając mu ostatnią szansę ( właściwie to chciałam zasłonić skrzynkę do gazu i w tym czasie nic mi innego nie przychodziło do głowy.) Przeprowadzka okazała się dla niego zbawienna rośnie jak szalony ( ciężka gliniasta ziemia), jego brat jest tak samo gęsty ale dużo niższy( z powodu domieszki kory ?)
Miskant LM to numer 1
Bardzo go lubię. To była pierwsza trawka w moim ogrodzie. Zobacz, jesienią fajnie odznaczał się na rabacie:
to dobrze typowałam) prześlicznie;teraz to już bez wahania muszę go mieć.U mnie też berberysy kolumnowe...ale kolor to może też jak u Ciebie(cudenka)..z 3-ch jeden bardziej zielonawy ale okaże się jesienią.
dzięki...wszystkie pięknie zestawione u Ciebie i decyzja co do wyboru do łatwych nie należy.Mam u siebie Red Baron dopiero od wiosny i drugi wybór to musi paść na miskanta...tylko którego;Morning Light- mimo że pytałam o wysoki-..bardzo na tak.Jak spotkam w jakiejś szkółce to na jednym nie spocznę
pozdrawiam
Miskant LM to numer 1
Bardzo go lubię. To była pierwsza trawka w moim ogrodzie. Zobacz, jesienią fajnie odznaczał się na rabacie:
Iwonko, jakie trawy masz sprawdzone i polecasz?? ja w tym temacie cieniutkaa widzę,że masz.
Ewa, trawy, to nowa przygoda. Sprawdziłam u ciebie, ze interesują cię wysokie. Te, co mam, są albo od jesieni albo od wiosny. Nie mam jeszcze doświadczenia, ale zaglądający tu na pewno skomentują i doradzą.
Niewiem, czy to dobre tło okrywowe, bo o tej porze jeszcze nie wszystkie są wysokie, niektóre dopiero rosną. Ale ja nie mam doświadczenia, może tak jest u mnie dlatego, ze sadzone wiosną, muszą się przyjąć na nowym miejscu?
To jest Miskant Gracilimus, posadzony jesienią, najładniej przyrósł od wiosny:
Następny, to Miskant Variegatus. Białozielony.
Potem Miskant Klaine Fontanne
Miskant Grosse Fontanne - wyższy, rośnie w plecach róży w połączeniu z perovską i werbeną. Tych jeszcze nie widać.
Następny, dekoracyjny i niższy Miskant Morning Light