Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Rododendronowy ogród II. 16:37, 05 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wpadłam, żeby zobaczyć jak tam Maja i co słychać, ale nie wiem na której stronce

Danusiu , była Maja z ekipą ale rh jeszcze nie były rozwinięte , było mniej więcej tak jak w ubiegłym roku jak Wy byliście .Potem mieli wyjazd do Niemiec. Byli 24 i 27 maja . Mówili że są zadowoleni ale ja mam bardzo mieszane uczucia. Troszkę o programie napisałam tu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2074-rododendronowy-ogrod-ii?page=1220
Rododendronowy ogród II. 15:57, 05 cze 2013

Do góry
Wpadłam, żeby zobaczyć jak tam Maja i co słychać, ale nie wiem na której stronce
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:53, 05 cze 2013

Do góry
Buziole po prostu
Paprocie ogrodowe 15:52, 05 cze 2013

Do góry
Kupiłam kilka wypasionych brązowych Dryopteris erythorosora
Spotkanie Ogrodowiska Szkółka Kapias - czerwiec 2013 15:32, 05 cze 2013

Do góry
Naklejki wysłałam priorytetem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:53, 05 cze 2013

Do góry
wykasia napisał(a)

Piękne jest to, że tyle gat. i odmian umieszczonych na tak małej przestrzeni nie tworzy wrażenia chaosu, przeciwnie harmonijnie się komponuje. Ręka mistrza!

Dziękuję. Rabata ma powtarzające się gatunki na tych 50 metrach, kwitnące w 3 kolorach, żółtym, białym i niebieskim, plus niektóre róże - różowe obok białych i żółtych - faktury liści i odcienie zieleni są różne, gdzieniegdzie kształty mieczowate, a gdzie indziej "koperkowe" lub sercowate.

I to wszystko się tak po prostu przeplata
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:22, 05 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piękne jest to, że tyle gat. i odmian umieszczonych na tak małej przestrzeni nie tworzy wrażenia chaosu, przeciwnie harmonijnie się komponuje. Ręka mistrza!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:06, 05 cze 2013

Do góry
Jak to nie znalazłaś, kliknęłąm w wyszukiwarkę i mam https://www.ogrodowisko.pl/watek/746-przetacznik-klosowy-veronica-spicata

Ja bardziej mam doświadzczenie z przetacznikowcem (Veronicastrum)

Zdjęcia

bo moja rabata jest półcienista, a przetaczniki lubia słońce, przetacznikowce u mnie znoszą zacienienie.
Żywopłot strzyżony liściasty 14:03, 05 cze 2013

Do góry
Trzeba było ciąć wiosną, przed wypuszczeniem liści, teraz poczekaj do końca czerwca. Pokazywałam jak ścinam swojego buka w marcu

Pielęgnacja żywopłotów liściastych strzyżonych

Najbardziej istotnym zabiegiem w prawidłowym utrzymaniu żywopłotu przez wiele lat jest cięcie.

Pierwsze cięcie wykonujemy po posadzeniu na wysokości około 40 cm od poziomu gruntu. Warto wiedzieć, że większość roślin żywopłotowych ma pokrój wzniesiony, dlatego trzeba je zachęcić do rozgałęziania i wypuszczania pędów bocznych poprzez przycinanie przewodnika.

W następnym roku wczesną wiosną rozpoczynamy formowanie żywopłotu. Podstawa powinna być szersza niż góra, ponieważ w przeciwnym wypadku żywopłot mógłby się odkształcić. Ściany nie powinny być całkiem pionowe, a lekko pod kątem. Jeśli tniemy boki pionowo, góra będzie cieniować dół.

W czerwcu wykonujemy drugie cięcie. Po cięciu stosujemy nawożenie, podlewanie i ściółkowanie. Częstotliwość przycinania zależy od rodzaju krzewu i pożądanego stopnia schludności, jaki sobie założyliśmy.

Żywopłoty graniczne mogą być strzyżone (przeważnie wykonane z jednego gatunku) lub swobodnie rosnące (możliwe mieszanie gatunków roślin), stanowiące mniej formalne wykończenie. Żywopłoty formalne z reguły nie mają możliwości zakwitnąć, natomiast nieformalne często mają długi okres kwitnienia, jeśli zostały wykonane z kwitnących krzewów typu Spirea, Philadelphus czy Weigela.

Najbardziej przyjazne dla przyrody są rodzime krzewy, zwłaszcza owocujące, szerokie i gęste. Można je zaplanować tak, aby były ozdobne przez cały rok.

Buk (Fagus sylvatica) - doskonały na żywopłoty i konstrukcje, ponieważ tworzy gęstą masę zielonych lub purpurowych liści, które jesienią zmieniają kolor na miedziany i utrzymują się zimą. Doskonała alternatywa dla żywopłotów iglastych. Ma stosunkowo szybki wzrost, na poziomie około 30-60cm rocznie. Buk lubi słońce lub półcień i rośnie dobrze prawie na każdej glebie dobrze zdrenowanej (kwaśnej lub zasadowej), nie nadaje się jedynie na ciężką glinę lub w miejscach wilgotnych, gdzie bardziej polecam grab. Mimo, że nadaje się do wietrznych miejsc, to jednak zimą może stracić liście w okolicach narażonych na bardzo silne, mroźne wiatry. Z buka tworzy się formalne żywopłoty, gdyż dobrze się zagęszcza po cięciu.

Mamy artykuł pomocny

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele
Grzyby kapeluszowe na trawniku 13:57, 05 cze 2013

Do góry
Kochani proszę o zamieszczanie do każdego pytania o jakimś problemie zdjęcia, żeby nam ułatwić rozpoznawanie problemów zamieszczajcie proszę zdjęcia, najlepiej ostre i dobrej jakości.

Salvia - szałwia 13:37, 05 cze 2013

Do góry
Raczej sadź pojedynczo, uszczknij albo przytnij i ona się będzie rozgałęziać w poduchy.
Przesadzanie starszych drzew iglastych 12:47, 05 cze 2013

Do góry
Moje w starym ogrodzie mają wysokość domu, ich wiek to 35 lat.

Jeśli mają iść na stratę, to może przesadź, nawet jak się nie uda, to przynajmniej próbowałeś
Jałowiec - odkształcone gałęzie 12:43, 05 cze 2013

Do góry
Te jałowce, mimo że są kolumnowego pokroju, należy strzyc, wtedy się zagęszczają i utrzymują ładny pokrój. Po prostu gałązki namakają wodą, są ciężkie, to i nie dziwota, że odchylają się.

Możesz te najbardziej rozchylone poskracać na rozgałęzieniach pędów, będą krótsze i mocniejsze, zabudują się.
Prośba o pomoc w zaprojektowaniu zacienionej rabaty. 12:04, 05 cze 2013

Do góry
Witaj, co do hortensji to może masz hortensję ogrodową, która z reguły nie kwitnie, bo jej zeszłoroczne pędy przemarzają i stąd brak kwiatów. Zamień ją na hortensję bukietrową, z którą nie ma problemów. Propaguję odmianę Limelight, która jest chyba najładniejsza i najdłużej kwitnie.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/174-hortensje-najpiekniejsze-gatunki-odmiany-i-kompozycje

zobacz ją w moim ogrodzie https://www.ogrodowisko.pl/watek/1349-wizytowka-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy

Do cienia dobre będą różaneczniki, hosty, pachysandra, dereń Ivory Halo, ciekawe paprocie niekoniecznie pióropusznik, są ładniejsze.

Żurawki polecam, dadzą plamy koloru.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/96-zurawki-liscie-zamiast-kwiatow

Trzmielina może być
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:36, 05 cze 2013

Do góry
Jak trawnik już jest dojrzały to nikt nie liczy ździebełek czyje one są, ważny jest wygląd trawnika, ja nie wiem która u mnie jest jaka trawka Wcale nie wiem, aby tylko trawnik był gęsty i zielony. Mike, nie przejmuj się tak tym, po prostu kup trawę renomowanej firmy, i dbaj o trawnik, jak przyjdą kłopoty, to będziesz dosiewał, wymieniał, reanimował, nawoził, podlewał, chuchał i dmuchał, jak my wszyscy

Przedawkowania nawozów 08:26, 05 cze 2013

Do góry
Trzeba lać wodę czystą, żeby wypłukać nawóz, jednak pewnych zmian nie da się już odwrócić i raczej nie ma co liczyć na ładny wygląd kwiatów, chyba że płukanie pomoże. Można też przesadzić pelargonie do świeżej ziemi, jeśli oczywiście są na tyle małe, że się da.

Ciekawa jestem tego sposobu z aspiryną, ale moim zdaniem zaszkodzi a nie pomoże. Czy ktoś go stosował, albo co robiliście w takim przypadku?

Przedawkowania nawozów 08:24, 05 cze 2013

Do góry
Otrzymałam takie pytanie

Witam i proszę o rade.
Kwitnące,piękne rośliny w koszykach wiszących,zostały podlane nierozcieńczona odżywką lecz koncentratem. Wszystkie padły tzn zwiędły. Niektóre z nich zachowały zielony kolor,a niektóre zżółkły.

Czy można je jakoś uratować? Jeśli tak to czy zachowają swoje rozwinięte kwiaty?
Proszę o pomoc!!!!

Czy to prawda ,że można je podlać rozpuszczoną aspiryną?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 00:52, 05 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Żeby odpowiedzieć Ci na to pytanie czytam właśnie książkę producenta trawników rolowanych, specjalisty od mieszanek trawnikowych.

Tam życica trwała jest we wszystkich mieszankach, ona jest potrzebna widocznie.

Debra podawała taki cytat, z którego wynikało, że życica ma pełnić rolę osłonową dla pozostałych traw. Wiechlina potrzebuje podobno 2-3 lat do pełnego rozwoju ...

Hmm i po 3 latach życica rzeczywiście znika z trawnika? Ma ktoś już taki "stary" trawnik i może to potwierdzić?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies