Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Różaneczniki - choroby i szkodniki 19:42, 05 cze 2013

Do góry
Moim zdaniem to choroba fizjologiczna, Może to być spowodowane tym, że w doniczce mają mało ziemi, podlewasz wodą zasadową, powinna byc deszczówka, bo zwykła woda zmieniła im pH na niekorzystne, powinno, być kwaśne.

A więc szybciutko je posadź w kwaśną glebę, może podlej tzw. zakwaszaczem - rozrób go wg przepisu albo siarczanem amonowym, tylko żebys nie przedobrzyła. Najlepsze wyjście to wsadzić w sprawdzoną kwaśną glebę, podlać deszczówką, zwykła woda zmienia pH prawdopodobnie, skoro to się pogorszyło u Ciebie dopiero.Czy je nawoziłaś? - może to przenawożenie? (inna opcja).

Wyłam kwiatostany - posadź i obserwuj, oczywiście utrzymuj wilgotność podłoża.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:22, 05 cze 2013

Do góry
Tylko jakieś trochę marniutkie som, muszę florovitu im podlać.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 19:21, 05 cze 2013

Do góry
Odetnij ten odstający i podetnij jedno piętro, Ile igieł w pęczku ma sosna? Jeśli dwa to może być sosna czarna, tylko jakieś krótki igły ma. Rosnie duża, wielka bym powiedziała, ja nie przepadam za sosnami z racji gubienia igieł.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:18, 05 cze 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danuś, czy masz jeszcze jakiegoś miskanta w swoim ogrodzie?
Postulowaliśmy powrót "tego z białym paseczkiem"? Co z naszymi postulatami?

Mam, w zeszłym roku dosadzałam za każdym stożkiem I mam w dalszej części ogrodu, tam za bramą
Spotkania kujawsko-pomorskie 18:15, 05 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gabi, popieram propozycję, może i my się wybierzemy, nie wiem tylko jak to jest daleko, ale może wreszcie ta strona Ogrodowiska dotrze.

Piszcie, kto ma ochotę się spotkać i kiedy.

Wszystko zależy jaką trasą się jedzie,ale z Warszawy średnio 250km.
Nie jest daleko.

Możemy zrobić rabatę,a możemy poprzycinać "krzatynki",albo stworzyć jakieś wesołe kształty z nich.

Serdecznie zapraszam i czekam na "zgłoszenia"
Spotkanie Ogrodowiska Szkółka Kapias - czerwiec 2013 17:15, 05 cze 2013

Do góry
Dziś wysłałam, poczta ma jakby co mało czasu, pilnuj listonosza jutro albo pojutrze..
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2013 17:13, 05 cze 2013

Do góry
Tessi, oczywiście, tak jak mówiłam przepustowość jest dookoła, więc czołowego nie będzie. Zapraszam serdecznie, tylko wpadnij, nie rób smaka, a potem zdezerterujesz:
Spotkania kujawsko-pomorskie 17:09, 05 cze 2013

Do góry
Gabi, popieram propozycję, może i my się wybierzemy, nie wiem tylko jak to jest daleko, ale może wreszcie ta strona Ogrodowiska dotrze.

Piszcie, kto ma ochotę się spotkać i kiedy.
Spotkanie Ogrodowiska Szkółka Kapias - czerwiec 2013 17:05, 05 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Naklejki wysłałam priorytetem.

Dzięki Danuś

Dziewczynki i Chłopaki ... Naklejki będą .. Hurrraaaaaa
Rododendronowy ogród II. 16:37, 05 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wpadłam, żeby zobaczyć jak tam Maja i co słychać, ale nie wiem na której stronce

Danusiu , była Maja z ekipą ale rh jeszcze nie były rozwinięte , było mniej więcej tak jak w ubiegłym roku jak Wy byliście .Potem mieli wyjazd do Niemiec. Byli 24 i 27 maja . Mówili że są zadowoleni ale ja mam bardzo mieszane uczucia. Troszkę o programie napisałam tu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2074-rododendronowy-ogrod-ii?page=1220
Rododendronowy ogród II. 15:57, 05 cze 2013

Do góry
Wpadłam, żeby zobaczyć jak tam Maja i co słychać, ale nie wiem na której stronce
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:53, 05 cze 2013

Do góry
Buziole po prostu
Paprocie ogrodowe 15:52, 05 cze 2013

Do góry
Kupiłam kilka wypasionych brązowych Dryopteris erythorosora
Spotkanie Ogrodowiska Szkółka Kapias - czerwiec 2013 15:32, 05 cze 2013

Do góry
Naklejki wysłałam priorytetem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:53, 05 cze 2013

Do góry
wykasia napisał(a)

Piękne jest to, że tyle gat. i odmian umieszczonych na tak małej przestrzeni nie tworzy wrażenia chaosu, przeciwnie harmonijnie się komponuje. Ręka mistrza!

Dziękuję. Rabata ma powtarzające się gatunki na tych 50 metrach, kwitnące w 3 kolorach, żółtym, białym i niebieskim, plus niektóre róże - różowe obok białych i żółtych - faktury liści i odcienie zieleni są różne, gdzieniegdzie kształty mieczowate, a gdzie indziej "koperkowe" lub sercowate.

I to wszystko się tak po prostu przeplata
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:22, 05 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piękne jest to, że tyle gat. i odmian umieszczonych na tak małej przestrzeni nie tworzy wrażenia chaosu, przeciwnie harmonijnie się komponuje. Ręka mistrza!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:06, 05 cze 2013

Do góry
Jak to nie znalazłaś, kliknęłąm w wyszukiwarkę i mam https://www.ogrodowisko.pl/watek/746-przetacznik-klosowy-veronica-spicata

Ja bardziej mam doświadzczenie z przetacznikowcem (Veronicastrum)

Zdjęcia

bo moja rabata jest półcienista, a przetaczniki lubia słońce, przetacznikowce u mnie znoszą zacienienie.
Żywopłot strzyżony liściasty 14:03, 05 cze 2013

Do góry
Trzeba było ciąć wiosną, przed wypuszczeniem liści, teraz poczekaj do końca czerwca. Pokazywałam jak ścinam swojego buka w marcu

Pielęgnacja żywopłotów liściastych strzyżonych

Najbardziej istotnym zabiegiem w prawidłowym utrzymaniu żywopłotu przez wiele lat jest cięcie.

Pierwsze cięcie wykonujemy po posadzeniu na wysokości około 40 cm od poziomu gruntu. Warto wiedzieć, że większość roślin żywopłotowych ma pokrój wzniesiony, dlatego trzeba je zachęcić do rozgałęziania i wypuszczania pędów bocznych poprzez przycinanie przewodnika.

W następnym roku wczesną wiosną rozpoczynamy formowanie żywopłotu. Podstawa powinna być szersza niż góra, ponieważ w przeciwnym wypadku żywopłot mógłby się odkształcić. Ściany nie powinny być całkiem pionowe, a lekko pod kątem. Jeśli tniemy boki pionowo, góra będzie cieniować dół.

W czerwcu wykonujemy drugie cięcie. Po cięciu stosujemy nawożenie, podlewanie i ściółkowanie. Częstotliwość przycinania zależy od rodzaju krzewu i pożądanego stopnia schludności, jaki sobie założyliśmy.

Żywopłoty graniczne mogą być strzyżone (przeważnie wykonane z jednego gatunku) lub swobodnie rosnące (możliwe mieszanie gatunków roślin), stanowiące mniej formalne wykończenie. Żywopłoty formalne z reguły nie mają możliwości zakwitnąć, natomiast nieformalne często mają długi okres kwitnienia, jeśli zostały wykonane z kwitnących krzewów typu Spirea, Philadelphus czy Weigela.

Najbardziej przyjazne dla przyrody są rodzime krzewy, zwłaszcza owocujące, szerokie i gęste. Można je zaplanować tak, aby były ozdobne przez cały rok.

Buk (Fagus sylvatica) - doskonały na żywopłoty i konstrukcje, ponieważ tworzy gęstą masę zielonych lub purpurowych liści, które jesienią zmieniają kolor na miedziany i utrzymują się zimą. Doskonała alternatywa dla żywopłotów iglastych. Ma stosunkowo szybki wzrost, na poziomie około 30-60cm rocznie. Buk lubi słońce lub półcień i rośnie dobrze prawie na każdej glebie dobrze zdrenowanej (kwaśnej lub zasadowej), nie nadaje się jedynie na ciężką glinę lub w miejscach wilgotnych, gdzie bardziej polecam grab. Mimo, że nadaje się do wietrznych miejsc, to jednak zimą może stracić liście w okolicach narażonych na bardzo silne, mroźne wiatry. Z buka tworzy się formalne żywopłoty, gdyż dobrze się zagęszcza po cięciu.

Mamy artykuł pomocny

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/243-lisciaste-zywoploty-szpalery-i-tunele
Grzyby kapeluszowe na trawniku 13:57, 05 cze 2013

Do góry
Kochani proszę o zamieszczanie do każdego pytania o jakimś problemie zdjęcia, żeby nam ułatwić rozpoznawanie problemów zamieszczajcie proszę zdjęcia, najlepiej ostre i dobrej jakości.

Salvia - szałwia 13:37, 05 cze 2013

Do góry
Raczej sadź pojedynczo, uszczknij albo przytnij i ona się będzie rozgałęziać w poduchy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies