Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Różaneczniki - choroby i szkodniki

Różaneczniki - choroby i szkodniki

Gardenarium 20:05, 28 maj 2013

gleameil napisał(a)
I ja niestety mam chyba problem z rododendronem, jest to odmiana Smirnovi. Poniżej dwa zdjęcia.

Tak na szybko to chciałem mu wyciąć te zwiędnięte pędy. Coś mu dolega, ale nie mam pojęcia co i dlaczego tak się dzieje. Wsadzony razem z dziesięcioma pozostałymi był miesiąc temu, kupiony w teoretycznie jednej z najlepszych szkółek u Pana Jana Ciepłuchy. Inne pięknie kwitną, pięknie się rozkrzewiają, a ten coś świruje.
Najgorzej jest z tą prawą stroną.

Bardzo proszę o pomoc.

Nie chcę zawracać głowy Bogdzi, bo ona ma co robić.

Chyba za głęboko przysypany jest.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:05, 28 maj 2013

Asisko_2005 napisał(a)

Witam włąśnie takie ''cóś'' odkryłam na listkach wierzby płaczącej, co to za paskudztwo? Jak zwalczyć?

Opuchlak, czytaj w wątku o opuchlaku.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:09, 28 maj 2013

clarkkent napisał(a)
witam, mam problem od wiosny bo wsadziłem nowe różaneczniki i prawie wszystkie sie przyjeły poza jednym, niektóre juz kwitną ale ten jeden ma liście takie oklapnięte i jakos mizernie wygląda. co moze być przyczyną ? jakaś choroba? brak jakis składników? pomożecie? na zdjęciu to ten na pierwszym planie. ten w tle sadzony tego samego dnia i super kwitnie.Dodatkowo cos i wrzosy zaczeły mi marnieć, rosły pięknie aż do teraz(zdjecie nr 2)

Najpierw sprawdź warunki w jakich rosną jak przygotowałeś glebę, czy gleba aby na pewno jest kwaśna, czy nie za głęboko, czy nie stoją w wodzie albo co gorsze może maja matę p. chwastom?

Instagram Ogrodowiska
Asisko_2005 12:24, 29 maj 2013

Gardenarium napisał(a)

Opuchlak, czytaj w wątku o opuchlaku.

Dziękuję Danusiu, opryskalam juz preparatem, ktory mi poleciłąś na priv. Tylko chcialam dopytać co ile stosować oprysk, czy jednorazowo wystarczy?
Bukla 20:50, 01 cze 2013

Witam. Mam problem.
Dzisiaj zauważyłam, że 4 rhododendrony mają takie plamy i gubią liście

Poza tym u innego zauważyłam, że młody przyrost - listki są dziwnie poskręcane.

Kwiaty są w doniczkach i czekają na przygotowanie terenu, ale aktualnie pogoda to uniemożliwia

Do tej pory były piękne, zdrowe. Proszę o pomoc w identyfikacji problemu.

Pozdrawiam serdecznie
Gardenarium 19:42, 05 cze 2013

Moim zdaniem to choroba fizjologiczna, Może to być spowodowane tym, że w doniczce mają mało ziemi, podlewasz wodą zasadową, powinna byc deszczówka, bo zwykła woda zmieniła im pH na niekorzystne, powinno, być kwaśne.

A więc szybciutko je posadź w kwaśną glebę, może podlej tzw. zakwaszaczem - rozrób go wg przepisu albo siarczanem amonowym, tylko żebys nie przedobrzyła. Najlepsze wyjście to wsadzić w sprawdzoną kwaśną glebę, podlać deszczówką, zwykła woda zmienia pH prawdopodobnie, skoro to się pogorszyło u Ciebie dopiero.Czy je nawoziłaś? - może to przenawożenie? (inna opcja).

Wyłam kwiatostany - posadź i obserwuj, oczywiście utrzymuj wilgotność podłoża.

Instagram Ogrodowiska
Bukla 20:52, 05 cze 2013

Danusiu ogromnie dziękuję za odpowiedź bo już straciłam nadzieję, że ktoś mi pomoże.

Jak tylko zauważyłam te liście to wystawiłam wszystkie doniczki na zew. aby deszcze je podlewał.

Kwiatostany oberwałam. Zauważyłam że wiele kwiatostanów się nie rozwinęło tylko zrobiły się brązowe a część z nich była jakaś klejąca
Czy mam również oberwać liście które mają te plamy ?

Niczym je nie zawoziłam.

Czy mogę kupić dla nich jakiś nawóz aby je trochę postawić na nogi zaraz po posadzeniu? Czytałam na forum o nawozie magiczna siła dla rhododendronów. A może zastosować coś takiego jak rosahumus?

Sebek 00:03, 16 cze 2013

Liści raczej nie obrywaj, bo zostanie za chwilę łysy. Magiczną siłą bym spróbował.....Rosahumus stosujemy do użyźnienia gleby, to nie nawóz.
magja_ 10:03, 19 cze 2013

Pisze z telefonu wiec od razu przepraszam za bledy...

Bukla - grzybowa plamistosc lisci, amistar 2x. Lub jakis inny, w sierpniu np.bravo raz.

Mlode przyrosty poskrecane albo od choroby, albo od. zbyt zimnych nocy mlode liscie rh podczas wzrostu reaguja tak wlasnie na zbyt niska temp.

Pozostale dwa przypadki wiednacych rh wygladaja na przelane, jesli macie je na gkebach ciezkich to sie pewnie nie myle, jesli na piachu mniej prawdopodobne, sprawdzcie, zweryfikujcie, jak nie szukamy dalej

Sebek - magiczna sila yyyy y.....

Roslinom zainfekowanym grzybem nie dajemy azotu, to jak gaszenie pozaru benzyna. Magiczna sila jest nawozem dla rh ktorym brakuje skladnikow odzywczych ale poza tym sa zdrowe i maja wlasciwe ph no fatalnie mi sie pisze..
..
Danusiu, prawie jakbym urodzila i prawie jakbym odplynela , dobrze to ujelas.... Zbyszku - rh idealne, mozesz byc dumny, ja jestem
Gardenarium 22:00, 04 lip 2013

Dzięki zaglądaj - poprawiłam czytelność

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies